Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Ultrarijken smeken wereldleiders om meer belasting te mogen betalen

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1853 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-05-24 om 16.04.56

Een groep van 150 miljardairs en multimiljonairs heeft overheden wereldwijd gevraagd hen alsjeblieft meer te belasten. Dat doen de zogeheten Patriotic Millionaires in een open brief. Een aantal van hen is deze week op het Wereld Economisch Forum in Davos om hun boodschap over te brengen aan de aanwezige wereldleiders. 

‘Terwijl de rest van de wereld lijdt onder de economische crisis, komen politici en miljonairs hier samen om de keerpunten in de geschiedenis te bespreken’, zegt de Britse miljonair en initiatiefnemer Phil White tegen de BBC: 

‘Het is schandalig dat onze politieke leiders zo alleen luisteren naar de mensen die de crisis het minst voelen en die bovendien vaak heel lage belastingen betalen. De enige geloofwaardige uitkomst van deze bijeenkomst is om de rijksten te belasten en wel nu meteen.’

De groep ultrarijken wijst erop dat de ongelijkheid wereldwijd jaarlijks toeneemt. Terwijl het aantal miljonairs stijgt, belanden er elk jaar miljoenen mensen meer in extreme armoede. De Patriottic Millionaires stellen voor een miljonairstaks in te voeren. Die houdt in dat bij een vermogen boven de 5 miljoen dollar 2 procent belasting wordt afgedragen, bij 50 miljoen 3 procent, en 5 procent bij vermogens vanaf een miljard dollar. Dat zou wereldwijd jaarlijks een bedrag van 2,52 biljoen dollar opleveren. 

De in Davos aanwezige superrijken zijn overigens niet binnen waar ze de wereldleiders persoonlijk kunnen spreken. In plaats daarvan zitten ze buiten, tussen de andere demonstranten tegen de economische ongelijkheid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Ewout Pool
Ewout Pool25 mei 2022 - 7:55

Op zich een aardig idee, maar: 2 tot 5 procent?? Op loon en inkomsten uit verhuur zit 37% tot 49% procent belasting. Zullen we afspreken dat vermogensaanwas op dezelfde wijze wordt belast?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2022 - 9:47

Dit voorstel is een vermogensbelasting, en dus zijn de percentages lastig te vergelijken met die in de inkomstenbelasting. Die belast namelijk de opbrengst van dat vermogen. Stel iemand haalt 4% rendement op zijn vermogen van 50 miljoen. dat is 2 miljoen. Daarover moet inkomstenbelasting betaald worden, en de manier waarop en de percentages zijn in alle landen anders, maar inderdaad vaak lager dan inkomsten uit arbeid. In Nl ongeveer 0.6 miljoen Dit voostel zegt dat naast die inkomstenbelasting er nog 3% van het vermogen, dus 1.5 miljoen, moet worden afgedragen. Dat is dus ongeacht het rendement op dat vermogen.

Markzelluf
Markzelluf24 mei 2022 - 18:12

Voor wie denkt dat dit nieuws is: lees even dit stukje uit de Volkskrant van 23 januari 2020: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/superrijken-smeken-om-meer-belasting-voor-de-allerrijksten-op-economische-top-in-davos~bda4d464/

Greendutch
Greendutch24 mei 2022 - 18:11

percentages mogen gerust een paar maal verdubbeld worden...... vaak zijn kapitalen al d.m.v. subsidies in het begin gestart met groeien en bovendien ook nog over de rug van arbeiders verzameld hoezo eerlijke verdeling?

Wie o Wie
Wie o Wie24 mei 2022 - 16:53

Je kan gewoon naar eigen inzicht meer belasting betalen. Dat roepen is dus voor de bühne, van kijk mij eens smeken om meer belasting te betalen.

7 Reacties
Peterrr3
Peterrr324 mei 2022 - 17:02

Inderdaad. Wat houdt deze mensen tegen om een stichting op te richten en daar een jaarlijkse financiële bijdrage aan te leveren. Dan hebben ze het ook nog eens in eigen hand. Nu hecht ik weinig waarde aan hun oproep.

Andreas4
Andreas424 mei 2022 - 17:24

Tuurlijk WoW, degenen die dat willen kunnen inderdaad meer belasting betalen. Maar waar deze groep voor pleit is dat ALLE multimiljonairs en miljardairs die belasting gaan betalen, ook die dat niet willen. Alleen al in de VS gaat het om duizenden van dat soort, en dat tikt echt aan... als het lukt.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis24 mei 2022 - 17:46

Jij bent expert in de belastingsystemen van niet alleen Nederland maar vele andere landen?

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 mei 2022 - 18:09

Naar eigen inzicht? Ik ben heel benieuwd hoe dat werkt.

hgroen2
hgroen224 mei 2022 - 18:58

Euh nee. Als meer betaald dan waarvoor je aangeslagen wordt, krijg je het teruggestort.

hgroen2
hgroen224 mei 2022 - 18:59

Peterrr3 de meeste miljardairs hebben vaak dit soort stichtingen. Filantropische. maar dan komt het geld eenzijdig in de maatschappij.Is ergens ook ondemocratisch. Beste is wat deze miljardairs vragen. Hogere belastingen voor mensen met hoog inkomen en vermogen.

hgroen2
hgroen224 mei 2022 - 18:59

Andreas4 nope. dat kan niet. Je kan niet meer betalen dan je aanslag.

Meta  Foor
Meta Foor24 mei 2022 - 16:33

Meer belasting? Dit noemen wij een vlucht naar voren. Opvallend dat er geen enkel kritisch geluid te horen is over het netwerkclubje WEF.

1 Reactie
Y-Line
Y-Line24 mei 2022 - 19:17

'Opvallend dat er geen enkel kritisch geluid te horen is over het netwerkclubje WEF.' Dat is helemaal niet opvallend, want men speelt natuurlijk de wappies in de kaart als je kritiek uit op het WEF .

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 mei 2022 - 16:30

Topje van de ijsberg. Rendement op vermogen is zoveel lucratiever dan rendement op arbeid. Belasting op werk verlagen en op vermogen omhoog. Begin daar eens mee.

1 Reactie
Thomas Eshuis
Thomas Eshuis24 mei 2022 - 17:46

Het hoeft geen of/of te zijn.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert24 mei 2022 - 16:17

Tegen datgene wat dit bericht ons brengt kan iemand met een hart moeilijk bezwaren aantekenen - maar bij de in het verleden genomen besluiten van de deelnemers aan dat World Economic Forum ligt dat heel anders. Dat beraad is niet voor niets besloten, en niet voor niets vindt het in het luxueuze Davos plaats (in plaats van bijvoorbeeld te Luik, België, te Flint, Michigan, of te Bhopal, India). Met welke veel te rijke sujetten bespreken die 'wereldleiders' eigenlijk 'de keerpunten in de geschiedenis'? Dit alles klinkt zó vaag en meerduidig, dat ik al gauw ga denken aan champagne, kaviaar, en escortdames. En ik heb de indruk dat het verslag en de besluiten van dat WEF in wezen door griezels bepaald worden: kan best zijn dat Jeff Bezos, Elon Musk en hun gelijken, en uiterst sinistere en levensgevaarlijke conglomeraten als Blackrock of Vanguard het voor het zeggen hebben. Kapitaalconcentratie, uitbuiting, slavernij, oorlog, dood & verderf: die gaan altijd samen. Ik voorspel dat publieke berichten van en over dat WEF vol zullen staan met suikerzoete verzinseltjes en zijige sprookjes over duurzaamheid, diversiteit, verbinding, innovatie, ontwikkelingsprojecten, respect, milieu, en klimaatbeheer. Wat zou nu echte innovatie zijn? Dat is het per onmiddelijk verbieden van forums als dit, en het sluiten van het IMF, de Wereldbank, Citigroup, en verder alle grote banken die bij vol daglicht criminele praktijken bedrijven. Ja, dat zijn er heel veel. En er 'werkt' heel wat tuig.

Gimli1955
Gimli195524 mei 2022 - 15:14

Er is altijd een groot verschil tussen de papieren werkelijkheid en de echte wereld. Niets weerhoudt deze miljardairs, om net als de ex van Bezos om een vergelijkbaar deel van hun vermogen te schenken. leuk om goede sier te naken op het WEF, echter weten ze dat dat zonder gevolgen en consequenties gedaan kan worden. Het is wel zeg wat je wil dat anderen moeten doen, maar acteer daar niet op.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew25 mei 2022 - 0:55

@Gimli1955 --------------------- Wat deze groep doet, is een discussie op gang brengen en dat vind ik goed. En dat juist zij het doen, vind ik nog beter.