Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ultrarechtse coalitie bezuinigt op gezondheid en maakt sporten duurder

  •  
30-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1773 keer bekeken
  •  
zwemmen

De gezondheid van de bevolking heeft geen prioriteit voor de nieuwe ultrarechtse coalitie. Uit de budgettaire bijlage bij het Hoofdlijnenakkoord blijkt dat PVV, BBB, NSC en VVD uiteindelijk 300 miljoen euro per jaar willen bezuinigen op de publieke gezondheid. Daarnaast gaat het mes in subsidies voor een gezonde leefstijl.

Of dat nog niet genoeg is, maakt het ultrarechtse kabinet sporten duurder. Sportscholen, zwembaden en dansscholen vallen straks in het hoge btw-tarief. Het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) spreekt in het AD van “een desastreuze ontwikkeling voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders”. Ruim 7 miljoen Nederlanders sporten volgens het platform bij een commerciële sportaanbieder en zullen daardoor straks duurder uit zijn.

Het POS vreest dat de kabinetsplannen zullen leiden tot slechtere fysieke en mentale gezondheid en slechtere zwemvaardigheden. Dat staat volgens het platform lijnrecht tegenover de door de nieuwe coalitie uitgesproken ambitie om sport en bewegen in te zetten als middel om de stijgende zorgkosten te bestrijden.

De lastenverzwaring voor sporters is extra pijnlijk, omdat er na de coronadip vorig jaar juist weer meer Nederlanders zijn gaan sporten. Overigens beweegt nog altijd ruim de helft van de bevolking te weinig.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.