Joop

Uitzendbureaus laten arbeidsmigranten met corona aan hun lot over

  •  
17-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Vleesbedrijf Vion in Apeldoorn afgesloten om corona

© APELDOORN - De politie heeft een slachterij van vleesverwerker Vion afgesloten omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Bij de slachterij waren achttien busjes met arbeidsmigranten a

Voor arbeidsmigranten valt er nauwelijks te ontkomen aan het coronavirus. Wie het niet op de werkvloer oploopt, heeft grote kans thuis besmet te raken omdat afstand houden nagenoeg onmogelijk is. Degenen die in quarantaine moeten, worden vervolgens door het uitzendbureau aan hun lot overgelaten. Dat blijkt uit een reportage van NRC.
‘Mensen delen slaapkamers met elkaar en liggen over elkaar heen te hoesten. Vervolgens staan die besmette mensen bij jou en mij in de rij in de supermarkt,’ zegt FNV-bestuurder Bart Plaatje tegen de krant. De arbeidsmigranten die in NRC aan het woord komen bevestigen dit. Allemaal werken ze via een uitzendbureau bij Bol.com. Eenmaal besmet werden ze in quarantaine geplaatst in hotelkamers of vakantiehuisjes, waar wel gewoon mensen in- en uitliepen en ook collega’s zonder corona verbleven. Een van hen vertelt: ‘We kregen zeventig euro om te eten, maar dat was na drie dagen op. En als je geen geld hebt, kun je niet eten.’ Een ander kreeg 50 euro, maar omdat hij vanwege zijn quarantaine alleen eten kon bestellen, was dat zo op waarna hij geld moest lenen: ‘Ze hebben ons als beesten behandeld. Het kan ze gewoon niks schelen,’ zegt hij.
Niet alleen de uitzendbureaus laten de arbeidsmigranten links liggen, ook bij de GGD wordt geen werk gemaakt van een deugdelijke quarantaine. Daarvoor is de GGD immers niet verantwoordelijk, zegt de dienst zelf. Daarnaast loopt het bron- en contactonderzoek spaak omdat in de regio’s met veel positief geteste arbeidsmigranten weinig of geen tolken beschikbaar zijn.
Journalist Tom-Jan Meeus wijst er op Twitter op dat het extra zuur is dat de arbeidsmigranten in het verhaal van NRC werkzaam zijn voor Bol.com. De webwinkel is eigendom van AholdDelhaize dat in 2020 dankzij het coronavirus en de daardoor ingestelde lockdown een recordomzet boekte van bijna 75 miljard euro.
Dat het gebrek aan een fatsoenlijk coronabeleid ten opzichte van arbeidsmigranten een potentieel risico voor de volksgezondheid is, bleek eerder deze maand ook al uit berichtgeving van onderzoeksplatform Investico. Omdat honderdduizenden arbeidsmigranten niet geregistreerd staan in een gemeente, komen ze niet in aanmerking voor een coronavaccin. Daarnaast heeft het ministerie van VWS nog niet besloten of het überhaupt wenselijk is deze groep te vaccineren, hoewel zij wel zorgpremie afdragen.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Freddy2
Freddy218 mei 2021 - 9:24

In Nederland zijn de regels duidelijk en eigenlijk ook heel simpel. De voorwaarden voor vaccinatie zijn wel dat uw werknemer 18 jaar of ouder is en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) of Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Hij of zij ontvangt dan vanzelf een oproep. Staat uw werknemer niet geregistreerd? Dan komt hij of zij alleen in aanmerking voor de COVID-19-vaccinatie bij een verblijf in Nederland langer dan 1 maand. Bij voldoen aan de genoemde voorwaarden, is de vaccinatie ook voor een arbeidsmigrant gratis. Wat ook logisch is, is dat mensen wel bekend moeten zijn bij de instanties en dat het bekend moet zijn waar ze wonen. Je kan het de staat niet kwalijk nemen dat ze geen uitnodigingen sturen naar mensen waarvan ze het bestaan niet af weten. Als een bedrijf illegale mensen oid in dienst hebben of mensen niet wettelijk juist behandelen, dan is dit voornamelijk een gebrek aan handhaving, want hoe mooi regels ook zijn, als ze niet worden gehandhaafd, dan zouden ze er net zo goed niet kunnen zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2021 - 21:07

Zowel Bol maar ook de uitzendbureaus moeten zich kapot schamen. Een beetje normaal werkgever regelt voor zijn medewerkers een vaccin als dat moet. Het gaat hier niet om onmogelijke procedures. Als deze mensen normaal belasting afdragen en premie voor een zorgverzekering betalen, en dat is vrijwel zeker bij BOL, dus ook bij de uitzendbureaus, dan is ook de prik te regelen. Deze mensen staan niet in geschreven in het bevolkingsregister omdat zij een vast woon adres hebben in het thuisland. Ze zijn dus tijdelijk hier. Neemt niet weg dat tot de normale personele zorg van een werkgever in deze tijd ook het regelen van een vaccin hoort als dat niet langs andere weg gebeurd. Dit is niet een enorme fout in het systeem, dit is asociaal gedrag van ondernemers.

12 Reacties
Jaco38
Jaco3818 mei 2021 - 15:50

“DaanOuwens: Deze mensen staan niet in geschreven in het bevolkingsregister omdat zij een vast woon adres hebben in het thuisland. Ze zijn dus tijdelijk hier” Maakt niets uit, ook als een EU ingezetene tijdelijk in Nederland werkt (<4mnd) is inschrijving noodzakelijk. Alleen dan ontvangt men namelijk een BSN en dit is weer nodig om hier überhaupt te mogen werken. https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7B6DBB0C92-B955-47B7-92FD-5AD8BF90C116%7D

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2021 - 19:20

@ Jaco38 Jij schrijft: Maakt niets uit, ook als een EU ingezetene tijdelijk in Nederland werkt (<4mnd) is inschrijving noodzakelijk. Die mensen werken geen 4 maanden aaneengesloten in Nederland.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2021 - 19:22

@ Jaco38 EU-ingezetenen hebben helemaal geen BSN nodig om te kunnen werken. Zie info op de site van de rijksoverheid.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2021 - 19:31

@ Jaco38 Ik zie trouwens dat je nogal consequent en boos iedere keer dezelfde vergissing maakt. Als je zoekt op de site van de IND en het ministerie van justitie vindt je verschillende documenten waarin staat dat mensen uit de EU en enkele andere landen met hun eigen nationale identiteitspapier in Nederland kunnen werken. Korter dan 4 maanden. Daarna moet of kan een BSN aangevraagd worden. Dat staat ook in je eigen link van Amsterdam trouwens. Veel van deze werkgevers hebben mensen niet eens 4 maanden nodig of willen hen niet 4 maanden hebben. Dus je betoog is weliswaar met veel overtuiging gebracht, maar je slaat toch de plank mis.

Jaco38
Jaco3819 mei 2021 - 8:13

DaanOuwens, een linkje waaruit blijkt dat wat ik schrijf niet klopt zou helpen…... EU burgers hebben in de meeste gevallen geen verblijfsvergunning nodig (dat is waar de IND overgaat) bij een verblijf langer dan 4 mnd is inschrijving als ingezetene verplicht (wet BSN), bij verblijf korter dan 4 mnd optioneel. Deze optie is er juist om kortverblijf arbeidsmigranten in gelegenheid te stellen een BSN te krijgen en de werkgever heeft een BSN nodig. Als u denkt dat het anders zit dan leer ik daar graag van, ben ook geen specialist op dit terrein, maar wel gewend even zorgvuldig te lezen en regelgeving erop naar te slaan als ik dit soort ronkende artikelen lees. Uit de link website Gemeente Amsterdam, zit geen woord Spaans bij dacht ik zo: Is inschrijven verplicht? Nee, als u korter dan vier maanden in Nederland verblijft is het niet verplicht om u in te schrijven. Maar alleen als u zich inschrijft kunt u een BSN krijgen. Voorheen was het mogelijk om een sofinummer aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat kan niet meer. Om in Nederland te kunnen werken hebt u een BSN nodig.

Jaco38
Jaco3819 mei 2021 - 8:18

En los daarvan, het gaat het hier uiteraard niet om de categorie die hier af en toe een weekje is om te werken, immers staat hen niets in de weg zich in bijv Polen te laten inenten, het ronkende betoog gaat over arbeidsmigranten die hier voor langere tijd onafgebroken zitten en kennelijk niet in de gelegenheid zijn zich in eigen (EU) land te laten inenten. Anders valt het hele betoog sowieso weg, want waarom zou van de Poolse arbeider niet verwacht mogen worden dat hij/zij zich gewoon in Polen laat inenten als hij/zij zeer regelmatig terugkeert naar Polen en daar ook gewoon staat ingeschreven?

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2021 - 12:52

@ Jaco38 Jij schrijft: DaanOuwens, een linkje waaruit blijkt dat wat ik schrijf niet klopt zou helpen…… Helpen waarmee? Ik had na 10 seconden de informatie van de site van de IND en justitie die ik hier boven noem. Dat kan jij ook. Vermoedelijk heb je het ook gedaan en je herhaalt toch hier weer je verhaal waarvan je weet dat onjuist is. Het probleem zit niet in de informatie het probleem zit in jou. Ook nu schrijf je weer allerlei fantasie tekstjes. Het gaat volgens jou niet om mensen die hier een week werken. Het gaat hier per definitie om mensen die hier korter dan 3 maanden werken. Dit zijn flex oproepcontracten voor de korte termijn. Anders ontstaan allerlei voor deze werkgevers vervelende verplichtingen. Ook dat had je kunnen weten, dat weet je ook wel. Maar je koos er voor om er even niet aan te denken.

Jaco38
Jaco3819 mei 2021 - 17:40

Flauw en doorzichtig Daan, je hebt het opnieuw over de IND en ik gaf al aan dat de IND alleen gaat over een werkvergunning en die hebben EU onderdanen idd meestal niet nodig. Maar sta open voor deze link, anders dan u heb ik er geen moeite mee toe te geven als ik het verkeerd zie, laat mij graag overtuigen met bronnen. U stelt dat EU onderdanen geen BSN nodig hebben (!) en dat is toch echt onzin zoals ik liet ziet met onderbouwing. Iedereen die werkt in NL moet een BSN hebben. Dan voegt u plots toe het om flexwerkers gaat, waar u dat op baseert geen idee, dat staat toch helemaal nergens? Bovendien is het niet relevant, immers iedereen die werkt in NL - dus ook dd flexwerkers, pfff - moet een BSN hebben en om een BSN te krijgen moet je ingeschreven staan of als ingezetene op een adres in NL (>4mnd) of met zijn adres in de EU lidstaat als niet-ingezetene (<4mnd). Ergo iedereen (!) die hier legaal werkt staat ingeschreven, heeft een BSN, heeft een zorgverzekering afgesloten, althans zo zou het moeten zijn. En iedereen met een BSN komt in aanmerking voor vaccinatie. Praktisch probleem is dat de kortverblijver die ervoor kiest zich zonder NL verblijfsadres in te schrijven (dat is immers niet verplicht bij de niet-ingezetene registratie, volstaan mag worden met het adres in het thuisland) niet uitgenodigd kan worden. Dat laat onverlet dat ook de niet-ingezetene recht heeft op de vaccinatie. Hier nog een ander linkje. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/kan-ik-zonder-nederlands-paspoort-in-nederland-een-coronavaccin-krijgen-als-ik-in-nederland-woon-of-werk Dan is het type contract niet relevant voor de verplichting om als ingezetene ingeschreven te staan. Maatgevend is de duur van het verblijf. Als men gedurende een periode van 6mnd langer dan 4mnd in Nederland verblijft is inschrijving als ingezetene op een NL adres verplicht en dan zal hij dus ook gewoon de uitnodiging voor vaccinatie ontvangen op zijn NL adres. Dus ook de flexwerker die van contract naar contract loopt (dat is idd gebruikelijk) zal zich op een adres in NL moeten inschrijven zodra hij per saldo de 4 mnd termijn overschrijdt. Dit is alleen anders als hij elk half jaar tenminste 2 maanden in eigen land verblijft. En dat betekent weer dat de niet-ingezetene - hoewel hij wel recht heeft op vaccinatie in NL - zich ook gewoon kan laten vaccineren in eigen EU land waar hij als het goed is dus regelmatig verblijft, staat ingeschreven en opgeroepen zal worden cfm. de daar afgesproken procedure.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2021 - 19:17

@ Jaco38 Jij schrijft: U stelt dat EU onderdanen geen BSN nodig hebben (!) en dat is toch echt onzin zoals ik liet ziet met onderbouwing. Iedereen die werkt in NL moet een BSN hebben. https://ind.nl/Formulieren/6005.pdf Bent u van plan om langer dan vier maanden in Nederland te blijven, dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen. Je laat dus niet niets zien met je onderbouwing, je laat zien dat je je eigen linkjes niet goed leest. In deze functies werken mensen vrijwel altijd flex. 0-uren oproep. Korter dan 4 maanden, wonen in huisvesting van het uitzendbureau. Daar gaat het artikel over. Die werk in de warehouses. Dat jij wil doen alsof dit probleem de expats betreft met een arbeidsovereenkomst voor meerdere jaren, een salaris van minimaal 4 maal modaal en een villa van de zaak, moet je zelf weten. Ik doe daar niet aan mee. Daar heb je ook anderen al mee lastig gevallen. Verder komen deze mensen sowieso nog niet in aanmerking voor een vaccin want ze zitten niet in de huidige prioriteit groepen. Veel ouder van 40 zullen de meeste niet zijn. Het waardeloze werkgeverschap zorgt voor twee grote problemen: veel besmettingen en geen vaccins voor deze groep omdat ze niet ingeschreven staan. Exact zoals ik al opschreef en vele anderen ook. Jij vond het alleen even noodzakelijk om helemaal in je eigen bubbel te blijven.

Jaco38
Jaco3819 mei 2021 - 22:04

Daan, als jij de linken die ik heb aangehaald waar het letterlijk staat niet zorgvuldig leest dan schiet dat niet op. Verder wijzigt u steeds van onderwerp en haalt er zaken bij waar ik niet over begonnen ben. Ik reageer slechts op de suggestie in dit artikel en ook de vorige bijdrage dat er er van overheidwege beleid zou zijn dat arbeidsmigranten uitsluit van de Corona vaccinatie, daarvan is geen sprake, ook de arbeidsmigrant heeft gewoon recht op de Corona vaccinatie. Dat er genoeg loos is rond uitbuiting, huisvesting van arbeidsmigranten is waar, maar daar ziet mijn reactie niet op. Ik maak “slechts” het punt dat het gewoon niet klopt dat de arbeidsmigrant uitgesloten wordt van vaccinatie. Wat u mij verder allemaal nog in de schoenen wil schuiven is aan u. Hint, we hebben het over mensen die werken (!), de arbeidsmigranten, je kunt hier uiteraard ook verblijven zonder te werken. Zoals ook in de link waar u naar verwijst staat is inschrijving altijd verplicht (werkend of niet werkend) bij een verblijf vanaf 4 mnd. Arbeidsmigranten die ingeschreven staan worden gewoon uitgenodigd en ontvangen de vaccinatie net als ieder ander als ze aan de beurt zijn. Dat deze huisvesting vaak niet optimaal is en ze met meerdere tegelijk staan ingeschreven is ook waar maar heeft met mijn verhaal verder niets te maken. Zodra ze ingeschreven staan op een NL kan er idd van alles misgaan op ander vlak maar ze worden wel uitgenodigd voor vaccinatie en alleen daar gaat mijn reactie over. Maar lees ook even verder in uw eigen link: “Bent u van plan korter dan vier maanden in Nederland te blijven, dan is inschrijven in de gemeente niet verplicht. Als u toch een burgerservicenummer wilt, kunt u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen bij één van de gemeenten met een loket voor niet-ingezetenen. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens” Als je hier niet alleen verblijft maar ook werkt dan is een BSN vereist, de werkgever kan de werknemer niet eens aanmelden zonder BSN. Het is onmogelijk hier legaal te werken zonder BSN, er worden dan geen premies afgedragen, er wordt geen pensioen en/of andere rechten opgebouwd, er kan geen zorgverzekering worden afgesloten, kinderen kunnen niet maar school, er kan geen bankrekening worden geopend etc. etc. Bij een verblijf korter dan 4 mnd is inschrijving dus weliswaar niet verplicht maar toch noodzakelijk voor zover men hier werkt. Dus elke arbeidsmigrant die hier legaal werkt staat hoe dan ook ingeschreven als ingezetene of als niet-ingezetene en heeft recht op vaccinatie. Praktisch probleem is dat de niet-ingezetene niet uitgenodigd kan worden door de GGD als hij zich alleen heeft laten registeren met zijn adres in bijv Polen zonder een verblijfadres in NL De niet-ingezetene is hier als het goed is ook maar kort en zal steeds ook weer voor langere tijd in zijn thuisland zijn. Vandaar dat er ook regelmatig aandacht wordt gevraagd voor een juiste / volledige inschrijving omdat dit - niet alleen nu vaccinatie - maar ook op andere redenen tot voordeel van de arbeidsmigrant kan strekken en de mogelijkheden tot misbruik door werkgevers beperkt. Als hier al ergens een verwijt te maken valt dan is dat werkgevers die hier hun bijv Poolse werknemers onvoldoende op wijzen en/of een belang hebben dat inschrijving achterwege blijft. Het artikel en het vorige gaat echter mee in de voorstelling van o.a de werkgevers dat het aan de overheid zou liggen dat arbeidsmigranten niet gevaccineerd worden en ook hier holt iedereen daar wat kritiekloos achteraan. Dat valt mij ook van u tegen. https://www.hollandzorg.com/nl/coronavaccinatie De voorwaarden voor vaccinatie zijn wel dat uw werknemer 18 jaar of ouder is en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) of Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Hij of zij ontvangt dan vanzelf een oproep. Staat uw werknemer niet geregistreerd? Dan komt hij of zij alleen in aanmerking voor de COVID-19-vaccinatie bij een verblijf in Nederland langer dan 1 maand. Bij voldoen aan de genoemde voorwaarden, is de vaccinatie ook voor een arbeidsmigrant gratis. Aandacht voor de juiste inschrijving Vanwege de mogelijkheid van vaccinatie kunt u uw tijdelijke arbeidsmigrant wellicht nogmaals wijzen op het belang van een juiste manier van inschrijven. Wanneer arbeidsmigranten korter dan 4 maanden in Nederland verblijven, moeten zij in het RNI worden ingeschreven, anders in de BRP in de gemeente waar zij woonachtig zijn

DaanOuwens
DaanOuwens20 mei 2021 - 17:34

@ Jaco38 Jij schrijft: Ik reageer slechts op de suggestie in dit artikel en ook de vorige bijdrage dat er er van overheidwege beleid zou zijn dat arbeidsmigranten uitsluit van de Corona vaccinatie Dat klopt dus. Het betreft de groep arbeidsmigranten die minder dan 4 maanden hier werken via een uitzendbureau. Deze groep krijgt in het huidige beleid geen vaccinatie. En je schrijft: Bij een verblijf korter dan 4 mnd is inschrijving dus weliswaar niet verplicht maar toch noodzakelijk voor zover men hier werkt. Nee dan kan je gewoon werken met het inschrijvingsnummer van het land van herkomst. Die informatie moet jezelf ook gevonden hebben. Blijkbaar vind je het prettig het te ontkennen. Maar er zijn talloze websites die er naar verwijzen. Helemaal je eigen keuze. Ik doe niet mee.

Jaco38
Jaco3820 mei 2021 - 20:24

“Daan: Nee dan kan je gewoon werken met het inschrijvingsnummer van het land van herkomst. Die informatie moet jezelf ook gevonden hebben.” En dit noem ik dus gewoon trollen Daan, wat kinderachtig, deze informatie heb ik niet gevonden simpelweg omdat het onzin is. Uw weigert de bron te vermelden, de enige link die u na aandringen heeft geplaatst (IND) bevestigt niet uw stelling maar het omgekeerde. Daarentegen heb ik al tig linkjes geplaatst van verschillende websites waar het tegendeel staat zoals o.a deze en let op de laatste zin, hoewel ik mij afvraag wat het uithaalt want u leest het toch niet. “Is inschrijven verplicht? Nee, als u korter dan vier maanden in Nederland verblijft is het niet verplicht om u in te schrijven. Maar alleen als u zich inschrijft kunt u een BSN krijgen. Voorheen was het mogelijk om een sofinummer aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat kan niet meer. Om in Nederland te kunnen werken hebt u een BSN nodig” https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7B6DBB0C92-B955-47B7-92FD-5AD8BF90C116%7D Kom nu gewoon met de link / bron dat de arbeidsmigrant die korter dan 4 mnd hier verblijft zonder BSN in NL kan werken. Het krampachtig vasthouden, begint lachwekkend te worden, het is in elk geval buitengewoon onvolwassen, treiterend gedrag en u niet waardig.’Als de opzet wat mij te irriteren dan is dat gelukt. Valt zo geen zinnig gesprek met u te voeren.

Ik weet het wel
Ik weet het wel17 mei 2021 - 17:17

Ik koop zelden iets bij bol.com, ik betaal liever iets meer voor wat meer service. Ze gaan met hun klanten net iets beter om dan met hun werknemers, maar niet veel. Ze zouden zich moeten schamen.

The Apple
The Apple17 mei 2021 - 15:53

Een aantal slimmeriken weten ons precies te vertellen waarom -illegale- werknemers die niet in Nederland geregistreerd staan, dus ook niet gevaccineerd worden. Jammer dat ze niet net zo slim zijn als het er om gaat iets te bedenken waardoor ze wel worden gevaccineerd, terwijl iedereen op zijn vingers kan natellen dat het de domste manier is om een paar tientjes te bezuinigen, nog afgezien van de risico's voor de volksgezondheid. In het Duits noemen ze dat soort mensen "Paragrafenritter", = mensen die meer belang hechten aan het naleven van de regels dan aan het resultaat.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt17 mei 2021 - 16:31

Mee eens. Maar daarbij zou het niet meer dan fatsoenlijk zijn wanneer BOL iets van die 76 miljard zou besteden aan het menselijk en gezond omgaan met de mensen die voor hun werken. In alle opzichten schandalig, dit.

Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 16:52

The Apple, ik vind uw reactie weer niet zo slim, het ministerie geeft namelijk aan dat arbeidsmigranten ook gewoon gevaccineerd worden. Het frame alsof arbeidsmigranten achtergesteld worden is een onjuist frame. Het is heel simpel om gevaccineerd te kunnen worden moet je ingeschreven staan anders kun je niet uitgenodigd worden door de GGD. Dus logisch dat arbeidsmigranten die zich niet hebben ingeschreven, maar breder bij iedereen die illegaal in NL verblijft geen uitnodigingsbrief van de GGD op de mat valt op het moment dat de daar qua leeftijd voor in aanmerking komen. Dit geldt ook autochtone Nederlanders die niet staan ingeschreven. Uiteraard is het niet wenselijk als straks blijkt dat grotere groepen mensen die om uiteenlopende redenen illegaal in NL verblijven niet gevaccineerd worden, maar dat is een hele andere discussie. De teneur van dit bericht en het vorige bericht is alsof er een actief beleid zou zijn om arbeidsmigranten een vaccinatie te ontzeggen. Heb ook nog nergens gelezen dat de overheid niet openstaat het hier over te hebben, wellicht iets van open spreekuur waar iedereen binnen mag lopen zonder legitimatie, maar laten we eerst maar eens iedereen vaccineren die gewoon staat ingeschreven arbeidsmigrant of niet. Heb de prik zelf ook nog niet gehad, zoals ook het gros van mijn collega’s, het vaccineren van de werkende beroepsbevolking begint nu pas op gang te komen.

vdbemt
vdbemt17 mei 2021 - 18:00

@Jaco. Maar zie je nu wat je schrijft? Het komt er, met jouw redenering, op neer dat BOL.COM illegale werknemers in dienst heeft. Denk je dat nou echt? Dat BOL dat risico gaat nemen? "dat arbeidsmigranten ook gewoon gevaccineerd worden." blijkt in de praktijk dus toch niet zo gewoon. Daarnaast mag BOL, dikke winst makend aan corona, zich wel wat meer bekommeren om de hier schandalig behandelde werknemers die voor hun werken.

The Apple
The Apple17 mei 2021 - 19:21

Jaco38 - In ieder geval was mijn reactie slim genoeg om jou te bewegen met het voorstel te komen dat de overheid een open spreekuur moet openen, waar iedereen binnen mag lopen zonder legitimatie.. Laat dat nou de bedoeling zijn geweest.

Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 20:17

“vdbemt 17 mei 2021 at 20:00 @Jaco. Maar zie je nu wat je schrijft? Het komt er, met jouw redenering, op neer dat BOL.COM illegale werknemers in dienst heeft. Denk je dat nou echt? Dat BOL dat risico gaat nemen?” Dan leest u er meer in dan ik, ik haal uit het stuk dat deze arbeidsmigranten zijn krap bemeten gehuisvest door de werkgever en het ontbreekt aan goede faciliteiten / zorgvuldige procedures als iemand besmet is en in quarantaine moet. Ik haal hier niet uit dat deze medewerkers niet ingeschreven staan. Ingeschreven staan betekent niet dat ze een eengezinswoning voor zichzelf hebben, we kennen allemaal wel de adressen waar een groter aantal Polen is ondergebracht, ik woon in een landelijke omgeving, is hier een bekend fenomeen.

Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 14:01

“Omdat honderdduizenden arbeidsmigranten niet geregistreerd staan in een gemeente, komen ze niet in aanmerking voor een coronavaccin. Daarnaast heeft het ministerie van VWS nog niet besloten of het überhaupt wenselijk is deze groep te vaccineren, hoewel zij wel zorgpremie afdragen” Jammer dat opnieuw een onjuistheid herhaald wordt, op het vorige bericht is door diverse reageerders inhoudelijk gereageerd. Een stuk wordt niet sterker door overdrijving. Uiteraard kan de arbeidsmigrant alleen uitgenodigd worden als hij staat ingeschreven. Ongeacht hoe je dit organiseert zal je als uitvoeringsinstantie gegevens moeten hebben. Daar begint het mee, zou dit ook nog ietsje pietsje de verantwoordelijk van de arbeidsmigrant zelf zijn? Verder, de arbeidsmigrant draagt alleen zorgpremie af als hij hier legaal werkt en door zijn werkgever is aangemeld als werknemer. En legaal werken in NL is alleen mogelijk als je bent ingeschreven als niet-ingezetene (verblijf 4mnd). En een inschrijving is weer nodig om uitgenodigd te kunnen worden voor inenting. De cirkel weer rond. Ergo, het is onmogelijk dat een arbeidsmigrant in NL wel zorgpremie afdraagt en tegelijkertijd toch nergens staat ingeschreven.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt17 mei 2021 - 18:03

"Ergo, het is onmogelijk dat een arbeidsmigrant in NL wel zorgpremie afdraagt en tegelijkertijd toch nergens staat ingeschreven." Och. Als je ook nog even kijkt naar de toeslagenaffaire en naar andere affaires bij IND, UWV en sociale diensten, is hier van alles mogelijk, dat niet mogelijk zou moeten zijn.

Hakkepuf
Hakkepuf17 mei 2021 - 11:03

Wanneer je in Nederland woont en ingeschreven staat bij de BPR, dan mag je gevaccineerd worden Ben je illegaal in Nederland dan word je ook gevaccineerd. Voor de mensen die tijdelijk (tot 183 dagen) in Nederland werken komen niet voor geen enkele vaccinatie in aanmerking. Ook niet wanneer ze er voor willen betalen. Dit zijn er meer dan 250.000. Een groep die willens en wetens ontkend wordt.

3 Reacties
Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 14:51

Hakkepuf, de 183 dagen termijn is relevant voor de belastingheffing, dit staat los van de verplichting inschrijving BPR, volgens mij hadden wij spraken daarover al eens eerder. Verblijf > 4mnd verplicht, als ingezetene Verblijf < 4mnd, optioneel als niet-ingezetene. Inschrijving is echter altijd verplicht als iemand werkt, om hier legaal te mogen werken is een BSN vereist en dit krijg je alleen als je staat ingeschreven. De mogelijkheid om ook als niet-ingezetene ingeschreven te kunnen staan is juist gecreëerd voor arbeidsmigranten die voor korte tijd in NL verblijven om te werken. Ergo, een arbeidsmigrant die hier legaal werkt zal dus altijd ingeschreven zijn, of wel als ingezetene of wel als niet-ingezetene. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-in-brp-inschrijven

Hakkepuf
Hakkepuf17 mei 2021 - 19:50

"Inschrijving is echter altijd verplicht als iemand werkt, om hier legaal te mogen werken is een BSN vereist en dit krijg je alleen als je staat ingeschreven". Wanneer je als arbeidsmigrant in Nederland gaat werken, dan is er een meldingsplicht. Ook wanneer het korter dan 183 dagen is. Tijdens dit aanmelden (bij het belastingkantoor) wordt de arbeidsmigrant een BSN-nummer toegekend. Het is de Belastingdienst een rotzorg of je je wel of niet bij de gemeente inschrijft.

Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 20:29

“Hakkepuf: Wanneer je als arbeidsmigrant in Nederland gaat werken, dan is er een meldingsplicht. Ook wanneer het korter dan 183 dagen is. Tijdens dit aanmelden (bij het belastingkantoor) wordt de arbeidsmigrant een BSN-nummer toegekend” Allemensen zeg, u bent nogal hardnekkig zeg. Zie de link in mijn vorige reactie.. Nog maar een poging dan: een BSN wordt uitsluitend (!) toegekend door de gemeente (niet door de belastingdienst dus) en de gemeente kan een BSN uitsluitend (!) toekennen als iemand staat ingeschreven als ingezetene of als niet-ingezetene. Dus of het de belastingdienst nu wel of niet interesseert of iemand staat ingeschreven is totaal niet relevant. En mocht u het helemaal zeker willen weten, zie de wet algemene bepalingen BSN zelf: https://wetten.overheid.nl/BWBR0022428/2018-07-28

Bert de Vries
Bert de Vries17 mei 2021 - 10:57

Dit verhaal past binnen een kader waarbinnen ook bijvoorbeeld de verpaupering van de zorg, de sloop van de woningenmarkt en de toeslagenaffaire vallen: de neoliberale inrichting van de samenleving. Hier is sprake van een ontwikkeling die steeds verder gaat. Geen illusies.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator17 mei 2021 - 14:15

@ Bert de Vries - hoe waar. Overigens zou ik dit alles geen 'ontwikkeling' willen noemen, maar 'degeneratie', ook wel: 'bewust gepleegde destructie in de context van een inhumane politieke ideologie'.

Martinel
Martinel17 mei 2021 - 16:06

Dit land is verworden tot een uiterst eng land met de grote narcist die zijn deadline wil halen als langstzittende mp voor niemand. Ja voor zijn broeders van het grootkapitaal en zijn Hermansjes als propagandakanalen. Mag ik nogmaals zeggen dat Rutte een d........r is? Een hele gevaarlijke man. Iemand die zo met alle winden meewaait en niemand in zijn omgeving heeft die hem laat reflecteren op zijn eigen walgelijke rol, geen kritiek kan ontvangen en zijn 'empathie' moet worden afgedwongen is het 'leiderschap' niet waard. Zag gisteren 'ergens', sorry weet even niet meer waar, dat hij dossiers vreet op de EU om Merkel de loef af te kunnen steken. Met zijn Chopinboek in de hand. Blijkbaar zijn de interne dossiers hem onwaardig. De man Rutte moet à la minute weg.

harmmeijer
harmmeijer17 mei 2021 - 10:11

Europese arbeidsmigranten die langer dan vier maanden per jaar in Nederland werken, zijn verplicht zich te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Toch is er een aanzienlijk aantal dat dat verzuimt. Volgens een recente schatting van het Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico gaat het om ruim 250 duizend migranten die uit het zicht van de overheid leven. Dat maakt hen kwetsbaar: als ze hun baan verliezen, krijgen ze geen bijstand en kunnen ze niet terecht bij een daklozenopvang of voedselbank. Ze hebben geen idee hoe ze zich moeten laten registreren. Het uitzendbureau regelt alles zoals het betalen van de huur en de zorgverzekering, maar verzuimen registratie te regelen.

1 Reactie
Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 14:57

Merel, zie mijn reactie hierboven. De arbeidsmigrant moet zich ook bij bij een verblijf korter dan 4 mnd inschrijven als niet-ingezetene. Alleen met een inschrijving kan nml een BSN worden verkregen en dit is weer noodzakelijk om hier te kunnen werken. Ongetwijfeld zal onbekendheid aan de kant van de arbeidsmigrant een rol spelen, maar toch ook wat naïef om te denken dat andere evidente belangen bij de werknemer en werkgever - nml zwart werken, andere beperkingen ontwijken - geen rol spelen.

Uitgekleed
Uitgekleed17 mei 2021 - 9:58

Dit is onze maatschappij in verval.

Ivan61
Ivan6117 mei 2021 - 9:38

Dat is echte discriminatie anno 2021. Uitbuiten en als zij ziek worden bij grofvuil parkeren. Het ministerie van VWS denkt nog steeds na. Dat maakt mij echt woedend.

ton14024
ton1402417 mei 2021 - 9:38

Nu begrijpt u misschien waarom ik liever van gastarbeiders spreek.