Joop

Uitverkoop volkshuisvesting aan buitenlandse beleggers

  •  
21-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
4714598049_f003051750_z
Het uiteindelijke resultaat van het speculeren met woningen is prijsopdrijving en uitsluiting
Er is verontwaardiging ontstaan over een speciale Engelstalige website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken – investingindutchhousing.nl – waar zij buitenlandse beleggers met wervende teksten verleidt Nederlandse woningen op te kopen. De website is al enkele jaren in de lucht en stamt nog uit de tijd van Kabinet Rutte 2. Toen struinde Stef Blok als Minister van Wonen ook al internationale vastgoedbeurzen af om de Nederlandse woningmarkt in de etalage te zetten. GroenLinks, PvdA en SP hebben nu Kamervragen gesteld.
Symbool De website staat niet op zichzelf, maar staat symbool voor nationaal woonbeleid. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen investeringen in nieuwbouw of het beleggen in al bestaande huizen. Als met buitenlands geld betaalbare woningen worden neergezet, dan is dat niet zo’n probleem. Maar zelfs bij nieuwbouw zullen buitenlandse spelers toch vooral geïnteresseerd zijn in het bouwen van duurdere woningen met hogere rendementen. De website juicht bovendien ook het beleggen in bestaande huurwoningen toe. En dan wordt het bont. Het ministerie legt uit dat het woningcorporaties makkelijker is gemaakt hun bezit af te stoten, dat regulering is afgezwakt, en dat beleggers dankzij verdere huurstijgingen aantrekkelijke rendementen kunnen behalen. Voorheen betaalbare huurwoningen komen na verkoop terecht in de aanzienlijk duurdere vrije sector. Dit betekent een uitholling van onze volkshuisvesting. Laat er geen misverstand over bestaan, dit is een langlopend politiek-ideologisch project.
Nederland stond internationaal bekend om haar sociale huurvoorraad. ‘Arbeiderspaleis’ Het Schip in Amsterdam is nog steeds een parel van de volkshuisvesting. Onze sociale huur was van hoge kwaliteit en bediende een brede laag van de bevolking. Deze traditie wordt nu verkwanseld. Het aantal sociale huurwoningen neemt af, en door te strenge inkomensgrenzen is de sector alleen nog beschikbaar voor lage inkomens. Met de Verhuurdersheffing, een ordinaire bezuinigingsmaatregel, spekken woningcorporaties de staatskas jaarlijks met 1,7 miljard Euro. De rekening komt bij de huurder te liggen.
Sociale huur wordt in toenemende mate een laatste redmiddel voor wie niet anders kan. De website investingindutchhousing.nl illustreert dat dit ook de inzet is: één miljoen betaalbare huurwoningen zouden eigenlijk van te hoge kwaliteit zijn voor de sociale sector. Die kunnen dus makkelijk naar de vrije sector overgeheveld worden. Zou dit inderdaad gebeuren, dan blijft een aanzienlijk kleinere sociale huursector over met alleen maar woningen van slechte kwaliteit of klein oppervlak. Ervaringen uit het Verenigd Koninkrijk met dergelijk beleid zijn weinig aanlokkelijk. Thatcher begon daar met de massale uitverkoop van huurwoningen. Het resultaat is een gestigmatiseerde sociale huurvoorraad alleen voor de allerarmsten.
Een veel gebezigd tegenargument is dat met de verkoop van iedere corporatiewoning er wel twee voor teruggebouwd kunnen worden. Zo’n win-win situatie klinkt leuk, maar is simpelweg niet de realiteit. Er wordt stelselmatig meer verkocht en gesloopt, dan dat er betaalbare huur bijgebouwd wordt. Het aantal betaalbare huurwoningen neemt daardoor structureel af. En het uitbreiden van eigenwoningbezit ten koste van sociale huur is ook het werkelijke doel.
Nee, het uiteindelijke resultaat van het speculeren met onze volkshuisvesting is prijsopdrijving en uitsluiting. De overheid juicht deze uitverkoop toe; lage inkomens en middengroepen betalen de rekening. Dit een halt toeroepen is niet voldoende. Een ambitieuzere visie op onze volkshuisvesting is hard nodig.
Cc-foto: Corporatie NL

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Leo Patat
Leo Patat23 aug. 2018 - 8:19

Als de PvdA nu kamervragen gaat stellen over de uitverkoop van sociale huurwoningen gestart in Rutte2 dan gelijk even duiden waarom die kop van PvdA Van Gijzel zo prominent in de folder staat. http://www.investingindutchhousing.nl/ Misschien kan de PvdA dan er gelijk ook voor pleiten om de in Rutte2 door de PvdA ingevoerde hypotheekcrisis verhuurbelasting van elk jaar weer 2 miljard op te hoesten door huurders eindelijk af te schaffen. En misschien kan de PvdA dan ook gelijk de door PvdA Plasterk aan het einde van Rutte2 ingevoerde maatregel laten intrekken dat beleggers/profiteurs goedkoop sociale huurwoningen mogen opkopen en de winst bij bij verkoop de volgende dag voor 100% in eigen zak mogen steken. https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/versoepeling-verkoopregels-corporatiewoningen-per-1-april-2017/

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2018 - 1:43

Ik begrijp dat 'zou dat het geval zijn' niet. Dat is al een paar jaar 'het geval'.. Lopen we nu zo achter? Blijven we dan zo lang blind voor wat er gebeurt in de maatschappij en datgene wat de politiek doet c.q. al lang gedaan heeft? Nu begrijp ik dat hoogopgeleiden de roep vanuit de bevolking afdoet als onzin en bij ieder geluid roept; 'dat moet je de nieuwkomers niet verwijten'. Mensen die alleen maart wezen op het hopeloze tekort van woningen en op wat de praktijk was en de gevolgen, kregen dat ook en zeer ongenuanceerd voor de kiezen. Maar dan hard roepen; Dat moet je de politiek kwalijk nemen maar zelf niets aan de politiek doen, er niet in geïnteresseerd zijn blijkbaar, er achterkomen als het te laat is, besluiten al genomen zijn, dat ligt daar nu juist aan ten grondslag. Waaraan; aan dat onbegrip! Reageren vanuit onwetendheid of ongeïnteresseerdheid totdat het jezelf gaat raken dat is nu precies waardoor mensen elkaar niet meer verstaan en de tweedeling in de maatschappij steeds meer blijkt en toeneemt.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2018 - 1:48

Aanvulling' Minister Kamp ging al naar het buitenland, naar beurzen en beleggers toe, om ze te vertellen dat Nederland interessante aanbiedingen had, investeren in sociale woningen, ex-socuiale woningen die de markt opkwamen. Hij is er n.b. mee gaan venten. En ook dat vervallen van sociale huurwoningen aan de vrije sector is hier al jaren beleid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2018 - 4:40

maar- tekort aan woningen .

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 aug. 2018 - 13:32

Uitverkoop volkshuisvesting aan buitenlandse beleggers “Het uiteindelijke resultaat van het speculeren met woningen is prijsopdrijving en uitsluiting” Als de koeien te veel mest geven, dan kun je altijd nog huisjesmelker worden. Wat is de mest van de huisjesmelker? Daar geeft de schrijver een antwoord op. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 aug. 2018 - 23:58

Ik begrijp niet waarom niet veel duidelijker aan het licht komt dat de doctrine van de vvd van m.n. Rutte schadelijk voor de samenhang van onze samenleving is, sociaal, economisch en maatschappelijk, de manier waarop we in de uitverkoop worden gezet getuigt van minachting voor het volk en ten gunste van de markt, ik denk niet dat de gemiddelde kiezer dit voorstaat, op een of andere manier blijft dezelfde vvd in de gunst van de kiezer, onbegrijpelijk.

Observer1948
Observer194821 aug. 2018 - 22:17

De overheid moet zoveel mogelijk het eigenwoningbezit stimuleren. Daarom moet de hypotheekrenteaftrek behouden blijven. Deze moet wel gemaximeerd worden op ongeveer 300.000 euro. Het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam bedraagt meer dan 50%. Een groot deel van deze woningen wordt nu verhuurd aan mensen die niet (meer) aan de criteria voldoen (scheefwonen). Deze woningen kunnen zonder bezwaar verkocht worden aan mensen met een middeninkomen waarbij de huidige huurders eerste recht van koop hebben. Tenslotte: bouwen, bouwen, bouwen.

1 Reactie
frankie48
frankie4822 aug. 2018 - 8:29

Beste Observer1948, Waarom moet het eigen bezit van een woning volgens uw door de overheid gestimuleerd worden? Mensen met een eigen woning zullen natuurlijk wel sneller de hielen gaan likken van een corrupte overheid, maar dat zult daar niet mee bedoelen natuurlijk! Gegevens over het aantal scheefwoners per gemeente is gewoon openbaar, en u zult trouwens schrikken als uw het percentage ziet. Maar als uw een gok zou mogen wagen, procentueel hoeveel scheefwoners heeft Amsterdam dan volgens u? En die woningen waar nu scheefwoners in wonen, die werden al verhuurd aan die zittende huurder toen het woord scheefwoner met zijn criteria nog moest worden bedacht. En het verkopen aan zittende huurders, maar als dat nou niet gaat, dan toch maar aan de investeerder die dat doet omdat hij zoveel op heeft met die zittende huurder?

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 aug. 2018 - 21:16

Toch is Rutte wel slim hoor: morgen schaft hij de HRA in 1 keer af, waarop alle prijzen gelijk met 25% of meer zakken en dan zitten al die buitenlandse investeerders klem met hun veel te duur gekochte onroerend goed. Een vreselijk vervelende maatregel natuurlijk, maar je gaat toch niet voor de lol dat soort voordelen geven aan buitenlandse aandeelhouders? Soms moet je maatregelen nemen die niet leuk zijn.”

1 Reactie
LaBou
LaBou 22 aug. 2018 - 5:20

"Soms moet je maatregelen nemen die niet leuk zijn.” Als hij het niet leuk vindt, waarom loopt hij dan constant te schateren van het lachen? Ik zie tenminste bijna nooit foto's van Rutte zonder dat hij lacht.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2018 - 20:25

OK, niet helemaal betrokken op dit specifieke onderwerp, maar toch - we zijn door het inhumane, antisociale, en criminele beleid van onze rechtse tirannen in een situatie die nog het meest lijkt op het wonen (sic) nabij een vulkaan die met zekerheid weer een levensgevaarlijke uitbarsting zal laten zien. Lees dit eens: https://www.groene.nl/artikel/niets-geleerd Nederland is nu nog manisch, maar de route naar een zware collectieve depressie is uitgetekend. Dit neoliberale, armzalige, en door bona fide gekken (mensen die in een andere tijd verplicht opgenomen zouden worden) geregeerde landje zal, als we niet verdomd goed uitkijken, ten onder gaan.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 4:40

Ik schreef het al op 21 augustus. om 16.40 'Thatcher is hun grote voorbeeld.'

webmaatje
webmaatje22 aug. 2018 - 9:00

Het landje gaat ten onder aan tekorten aan personeel. Dat is deels weer te wijten aan gebrek aan betaalbare woonruimte. In Duitsland beginnen bedrijven weer woningen voor hun personeel te bouwen. Dat is blijkbaar goedkoper dan regelmatig een halve dag zonder zitten omdat er flinke files zijn of het OV weer eens problemen heeft. Ook daar wonen steeds meer mensen niet meer in de plaats van hun werkplek wegens onbetaalbare huren/koopwoningen.

Zandx
Zandx21 aug. 2018 - 17:17

Gewoon meer huizen bouwen, simpel toch? Genoeg ruimte in oosten/noorden/Zeeland. Vervolgens iedereen een basis inkomen en alle problemen zijn opgelost. Het is een kwestie van keuzes maken als je niet alles tegelijk kunt doen. De overheid maakt kennelijk niet de keus voor de burgers in Nederland om betaalbaar te kunnen blijven wonen. Dit al jaar in jaar uit. Ben het wel eens dat sociale huurwoningen alleen voor kwetsbare groepen moet zijn. Dat lukt alleen niet als deze groep te groot wordt ivm de stijgende prijzen. Misschien dus gewoon als overheid nadenken hoe nieuwe huizen goedkoper kunnen en niet alleen maar willen verdienen aan de grond verkoop. @ watsgebeurt: Ik denk dat een heleboel mensen denken dat je vriend niet moet zeuren, hij heeft een huis, werk en kan het betalen. En waarom werkt hij geen 40 uur?

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo22 aug. 2018 - 13:54

@Zandx, 21 augustus 2018 at 19:17, “Ben het wel eens dat sociale huurwoningen alleen voor kwetsbare groepen moet zijn.” Beste Zandx, Ik gebruik jouw opmerking, om in het algemeen aandacht te vragen voor het volgende: Sociale huurwoningen alleen voor kwetsbare groepen is niet het bedienen van een brede laag van de bevolking, waarover de schrijver het heeft: “lage inkomens en middengroepen”. Risico’s en risicotheorie. De beschouwing van risico’s is vooral ook van belang voor lagere inkomens en middengroepen leert de risicotheorie. Hier geen rekening mee houden is een vorm van onderdrukking (en uitbuiting) en daar houden neoliberalen van. Een neoliberale economie is flexibel en volatiel. Met wisselvalligheden dus. Het hebben van een eigen huis kan dan ook een (groot) risico zijn. In deze economie worden in de eerste plaats de belangen van een bovenklasse bediend. Kansen en risico’s. Neoliberalen zijn niet in staat en bereid om rekening te houden met de risico’s van middengroepen of lager, ze praten alleen retorisch over kansen. Maar een neoliberale economie kent ook sociale daling (risico’s, volgens de risicotheorie). In wezen zijn neoliberalen *) (maximale) onderdrukkers en uitbuiters (hetgeen in de opinie via de website van de overheid bevestigd lijkt te worden), die geen rekening houden met “collateral damage” voor anderen. Ze hebben lak aan anderen 1). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Neoliberalisme is geen liberalisme. 1) Door hun maximaal egoïsme.

watsgebeurt
watsgebeurt21 aug. 2018 - 16:32

Maar nooit wordt de vraag beantwoord hoe het kan met de huidige prijzen om goedkope woningen te bouwen. Grond, voorwaarden waar een woning aan moet voldoen, zonnepanelen etc. etc. Het is niet mogelijk om in de stad een woning van 85m2 neer te zetten dat overal aan voldoet en daar vervolgens eur 600 voor te rekenen. Er moeten hele andere woningen buiten steden worden gemaakt. Een vriend van mij, alleenstaand met een kind, woont in Rotterdam in een huur woning en betaalt hiervoor 1100 euro. Hij kan simpelweg niet anders. Vier dagen werken van 9 uur, haasten, rennen en vliegen maar vanwege zijn inkomen boven modaal nergens recht op (Inkomen schat ik in op 60-65k bruto). Zijn verhuurorganisatie zegt gewoon dat er ook dezelfde appartementen worden aangeboden tegen sociale verhuur prijzen. Wat is hier sociaal en eerlijk aan? Dit scheelt netto 400-500 euro exclusief huurtoeslag. Weer een straf als je dus werkt.

2 Reacties
frankie48
frankie4821 aug. 2018 - 16:57

Kinderen worden gemaakt, woningen worden gebouwd!

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 4:27

Probleem is juist dat wij ons iedere keer aan de economische markt wensen aan te passen en dus over te leveren. Wie zijn het die de tekorten veroorzaken waardoor de prijzen de pan uitrijzen. Dat is wat je je moet afvragen. En welke vinger heeft de politiek daar in de pap of in de pap gehad. Neem het recht eens mede zelf in handen zou ik zeggen door je te organiseren en in opstand te komen, politiek op de juiste partij te stemmen. Gebruik je hersens als je ze gekregen hebt. Maar als je met je 60.000 euro op de VVD stemt, ik noem maar even een partij, omdat je wat belastingvoordeeltjes krijgt dan krijg je dit erbij. Misschien zouden mensen weer eens een grote spiegel in de huiskamer boven de schouw moeten hangen zoals in vroeger tijden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2018 - 14:40

Thatcher is hun grote voorbeeld, en niet enkel van de VVD. Laten we dat misverstand eindelijk maar eens uit de weg ruimen. We gaan getto's vormen, die lage inkomens moeten hun plaats kennen. Dat van het overgaan naar de vrije sector is ook al heel lang aan de gang. Als ik hier wegga in mijn dorp dan gaat dit huis waarschijnlijk ook over naar de vrije sector. De gemengde wijken zoals waarin ik woon zullen gaan verdwijnen.

mengde
mengde21 aug. 2018 - 14:22

Weird Duck, comme LE Donald?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2018 - 14:17

Dat is niets nieuws, heb ik hier al vaker en wel letterlijk, op gewezen. Vanwaar dat die verontwaardiging nu pas aanwezig is alsof het iets nieuws is. Het was algemeen bekend, althans had het kunnen zijn.

punt2
punt221 aug. 2018 - 14:08

Quote: Het aantal sociale huurwoningen neemt af, en door te strenge inkomensgrenzen is de sector alleen nog beschikbaar voor lage inkomens. Nou kan ik het mis hebben maar .... is de sociale woningbouw niet specifiek voor de lage inkomens? zijn er niet veel pogingen gedaan om mensen die het makkelijk kunnen betalen duurder te laten wonen? Is het niet een veel groter probleem dat de koopwoningenmarkt juist voor mensen met een lager inkomen volkomen op slot zit door de steeds strenger wordende hypotheekeisen. Met als gevolg dat zij (moeten) blijven zitten waar ze zitten (lagere huur woning) en niet doorstromen naar de koopwoningen ? Ik vraag me werkelijk af wat goedkoper zou zijn... huursubsidie of renteaftrek voor dezelfde groep.

13 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2018 - 14:31

TRob Roy Er zijn ook nog andere mensen die moeten wonen en mensen die geen zin hebben door te stromen. Ook veel sociale huurwoningen komen na het verlaten van de huidige bewoners in de vrije sector terecht. Dat komt door de nieuwe normen, die steeds minimaler worden. Met dank aan de VVD. Voor 'beter wonen' moet je niet bij het kabinet zijn. Die naam is al even verneukeratief als de bijbehorende reclame. Als het aan de VVD ligt hebben kinderen van de allerlaagste minima niet veel ruimte nodig, En dan vinden ze het gek dat ze in een restaurant wat druk gaan doen. Die kinderen zitten thuis al de ganse dag met de elleboogjes tegen de muur en noodzakelijkerwijs de armpjes over elkaar. Een restaurant is als een bevrijding voor hen, alsof ze even uitgelaten worden. Tja uitgelaten en uitgelaten, het heeft alles met elkaar te maken. De VVD en het andere gajes waaruit het Nederlands bestuur bestaat doen niets liever dan de stoelpoten onder je stoel vandaan zagen.

frankie48
frankie4821 aug. 2018 - 15:34

Exact Minoes&tuin, uw wijst terecht al op de het naderende onheil wat boven de hoofden hangt van de meest kwetsbare in onze samenleving, het "passend woonrecht' wat uit de hoge hoed van de het neoliberale tuig getoverd gaat worden, een zeer hoogstwaarschijnlijke volgende aanpassing in wet en regelgeving die als enige doel heeft de zwakkere het recht te gaan ontnemen die andere dan wel zullen hebben. Gevolgen zullen zijn dat zij als aparte groep in de wet het recht gaan krijgen om tegen een zo hoog mogelijk huur in de minst mogelijke vierkanten meters te mogen gaan wonen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2018 - 16:32

@ Minoes en Frankie48 - dit is voor het eerst dat ik hoor van de term "passend woonrecht". Ik kan nu al laten zien wat de VVD met de armen in ons land van plan is. Zie de volgende fotoserie: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4585230/Shocking-pictures-reveal-tiny-Hong-Kong-coffin-homes.html Welkom in de Nieuw Nederlandse Orde volgens het ware schuim der natie, de VVD.

punt2
punt221 aug. 2018 - 16:33

@Minoes&Tuin, klopt er zijn veel mensen die niet door willen stromen, die huren met huursubsidie een eengezinswoning , alleen of met z'n 2en, terwijl een jong gezin met kleine kinderen driehoog achter woont. Of mensen die makkelijk meer kunnen betalen maar het wel best vinden zo'n lage huur.... Het is een vaststaand feit dat veel mensen goedkoper wonen dan nodig is en daarmee een goedkope woning onthouden aan anderen.

frankie48
frankie4821 aug. 2018 - 19:00

Beste Roy, En wat zegt uw gevoel dan als het niet om een huurder in de sociale huursector gaat die in uw ogen in een te grote eengezinswoning woont met inkomensondersteuning, maar om een koper die door de mogelijkheid van eenzelfde inkomensondersteuning die alleen anders wordt genoemd in diezelfde woning zou wonen onder gelijke omstandigheden?

frankie48
frankie4821 aug. 2018 - 19:03

Beste Cliff, Dit zouden best eens foto's kunnen zijn, die je ook in de toekomst kunt gaan maken in het Nederland van de VVD, als ze niet op één of ander manier gestopt gaan worden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2018 - 20:27

@ Frankie48 - je hebt de portée van mijn bericht uitstekend begrepen, dank je. De VVD wil niets anders dan biopolitiek, intensieve mensenhouderij voor iedereen die arm, ziek, en zwak is. Die lui zijn diep gestoord en levensgevaarlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 4:18

Rob Roy Ik heb best begrip voor mensen die in een buurt geïntegreerd zijn, eraan verknocht zijn en al wat ouder die daar graag willen blijven wonen. Wat jij wil doen samen met het kabinet is een grote volksverhuizing teweegbrengen. Een mens is echter meer dan een economisch product een optel en aftrek-som, een mens is een sociaal-emotioneel wezen die zich hecht in een buurt, zich gebonden voelt aan een omgeving, functioneert in een gemeenschap. Ik ben dan ook niet tegen alle mensen die wat meer verdienen en wat goedkoper wonen. Ik ben voor een humaan en sociaal-rechtvaardig Nederland dat hecht aan samenleven en nog iets van een vrije keuze overlaat aan mensen, rekening wenst te houden met dit gegeven en niet gedwongen wordt daarvan af te zien. Het is ook niet te rijmen met het adagio van de participatie-samenleving. Hoe zie jij die twee samengaan waarin iedereen geacht wordt zijn eigen hulp te organiseren. Die twee gaan al helemaal niet samen. Maar er wordt niet meer naar de mens als mens gekeken maar als product. Mensen zijn helaas geen economisch product ook al worden mensen zo behandeld. Ik blijf dat bevechten tot aan mijn dood.

punt2
punt222 aug. 2018 - 5:35

@Frankie48, zoals ik al zei, misschien eens uitrekenen wat minder kost, huursubsidie voor een eengezinswoning of HRA...... Dat er mensen zijn die ook te duur koophuis hebben klopt, die komen bij het minste of geringste dan ook in de problemen.

frankie48
frankie4822 aug. 2018 - 7:48

Beste Roy, Dit verwachte ik dus al, huurders die namelijk zouden -scheefwonen- hebben geen inkomensondersteuning via huurtoeslag, en betalen tegenwoordig over het algemeen door de maatregelen van de laatste jaren de maximale huurprijs die in de sociale huursector gevraagd mag woorden. En laat daardoor nu de woonlasten voor een huurder in 99% van de gevallen hoger gaan uitvallen dan bij kopers in een vergelijkbare woning die namelijk wel HRA ontvangen. Maar uw zwijgt als het gaat om de grote van de woning, mijn vraag aan u was mag je huidige bewoners van sociale huurwoningen anders gaan behandelen dan bewoners van bijvoorbeeld een koopwoning die in vergelijkbare omstandigheden verkeren?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 12:48

frankie48 Je hebt gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 12:51

Cliff Clavin Laat ik me er nu toch gewoon van uitgegaan zijn dat je dat al wist! Mooie illustratie! Vergeet ook niet dat er ook nog 10% van de woningvoorraad vrij uitgegeven mag worden aan mensen met een hoger inkomen dan de norm. Dat dan weer wel!

punt2
punt223 aug. 2018 - 9:53

@Minoes&Tuin, wonen waar je wil blijven wonen terwijl het inkomen sterk is gestegen, toch een sociale huurwoning/ lage-huur woning bezet houden. Het directe gevolg is dat er mensen die wel afhankelijk zijn van een sociale huurwoning lang en ook langer moeten wachten op een passende woning. sterker nog, door het tekort aan lage huurwoningen moet er meer huursubsidie komen om de duurdere woningen bereikbaar te houden voor met mensen met lagere inkomsten. Kortom, omdat mensen die het goed kunnen betalen niet willen verhuizen uit hun lage huurwoning dwing je de overheid om anderen meer huursubsidie te verlenen om ook te wonen. Er komt toch iets a-sociaals om de hoek kijken bij zo'n instelling.

frankie48
frankie4821 aug. 2018 - 13:32

Het kwartje valt weleens wat laat, maar als je er maar vaak genoeg op blijft wijzen dan komen de Kamervragen vanzelf.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2018 - 13:25

En zo voert onze overheid oorlog tegen de eigen bevolking.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2018 - 14:20

De inboedel bieden ze ook te koop aan.

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 aug. 2018 - 14:26

Stef Blok, de VVD en neoliberalen binnen andere politieke partijen kunnen zelfs niet vreedzaam samenleven met het eigen volk.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2018 - 15:31

@ Woeki en Hypo - klopt. En als je wat doordenkt: de VVD speelt tegenwoordig ijverig in op 'eigen volk eerst'-sentimenten, getuige het échec rondom Stef Blok (en hij is niet de enige); maar tegelijk verraadt en besteelt ze dat eigen volk waar dat maar kan. Arme buitenlanders uitstoten en wegjagen, en rijke belastingvluchtelingen van verre hierheen lokken. Het is één grote gekkenbende, in de hoofden van rechts.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 4:37

Cliff Dat jij dat niet wist heb ik niet beseft. Het is overigens al lang ingevoerd, niet iets wat gaat gebeuren, het is al praktijk. En je beseft wel waar dat weer het hardste aankomt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2018 - 1:53

Cliff Clavin "de VVD speelt tegenwoordig ijverig in op ‘eigen volk eerst’-sentimenten, getuige het échec rondom Stef Blok (en hij is niet de enige);" Maar hij vertelt er wijselijk niet bij wie hij bedoelt met dat 'eigen volk'