Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Uitstoot broeikasgassen in 2023 naar recordhoogte

  •  
06-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kolencentrale Eemshaven

© Nederland, Eemshaven, 24-08-'21; De RWE Kolencentrale in de Groningse Eemshaven. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

De afname van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de coronapandemie is van korte duur geweest. Dit jaar zal de wereldwijde uitstoot bijna net zo hoog liggen als in 2019, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Dat meldt De Morgen.
Voor 2023 voorziet het IEA een record: dat jaar wordt er naar verwachting 34 gigaton oftewel 34 miljard ton aan CO2-equivalenten de atmosfeer in geblazen. Om de uitstoot in 2050 terug te brengen tot nul, zoals in het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken, zouden we in 2023 al 4,3 gigaton minder moeten uitstoten.
Het IEA oordeelt hard over de ‘groene’ plannen van veel regeringen. Overheden steken weliswaar meer geld in verduurzaming, maar dat is nog volstrekt onvoldoende om de nuluitstoot in 2050 te halen.
Ook in Nederland ging de uitstoot van broeikasgassen begin dit jaar alweer omhoog, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ook neemt het gebruik van kolen bij het opwekken van elektriciteit dit jaar weer fors toe. Dat is omdat de kolenprijs is gedaald.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

plato12
plato128 sep. 2021 - 9:01

Niet meer uitgeven dan je hebt, geen schulden maken en als je schulden hebt dus ook een hypotheek eerst afbetalen en niet aan het kopen van producten of diensten besteden, moet je dan eens kijken hoe de uitstoot omlaag gaat, in wezen is het heel simpel, maar ja, de aard van het beestje ......

KM2
KM27 sep. 2021 - 11:30

Its about the money...https://www.youtube.com/watch?v=MSZgoFyuHC8&ab_channel=thejuicemedia

Uw Psychiator
Uw Psychiator7 sep. 2021 - 11:18

Ik zie de VVD (die het peilingskundig gesproken voor de wind gaat) in een toekomstig kabinet nog wel een Ministerie voor Sfeerbeheer en Klimaatbeheersing instellen. Voor de leiding hiervan is, hoe kan het anders, de overal inzetbare Sander Dekker eerste keus.

Poeha7
Poeha77 sep. 2021 - 10:51

De toename van 1,4 procent is voornamelijk eraan te wijden dat het te koud was. “ Mede hierdoor was de uitstoot door de gebouwde omgeving (huishoudens en de dienstverlening (kantoren)) bijna 14 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. De kou speelde ook een rol bij de 4 procent hogere uitstoot door de landbouw.” Goed om te lezen dat bij mobiliteit een afname van de uitstoot was van 10 procent. Hopelijk blijft het aankomende winter wat warmer. Dat scheelt aanzienlijk in de co2 uitstoot.

zeeman aan wal
zeeman aan wal7 sep. 2021 - 10:03

Het is volkomen kansloos. Met het huidige tempo duurt het nog zo'n 400 jaar voor de hele wereld co2-neutraal is. Tegen die tijd is de aarde een levenloze bol. miljarden mensen op de wereld willen welvaart zoals we die in het westen hebben. wij willen die welvaart niet inleveren. techniek voor carboncapture komt er de komende decennia niet, en men lijkt niet bereid te zijn kerncentrales te gaan bouwen. Overheden laten klimaatmaatregelen aan de markt, wat ervoor zorgt dat er een beetje greenwashing plaatsvindt, en alles gewoon weer verder gaat zoals het was. De mensenheid heeft nog 100 jaar, misschien wat langer. We gaan veel chaos zien de komende decennia.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2021 - 12:55

we hebben zoveel overbodige onzin op de wereld helemaal geen probleem om dat kwijt te raken en we moeten af van de weggooicultuur - mode bijvoorbeeld dat je je kleren 1 jaar draagt (en dat ze ook zo slecht gemaakt zijn dat ze van ellende uitelkaar vallen . en als je eens kijkt naar hoe vaak mijn opa en oma in hun leven een pan gekocht hebben en hoeveel ik er gekocht heb de wereld zit vol ondegelijke troep (auto's vallen daar trouwens ook onder)

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 sep. 2021 - 8:15

Helaas niet verrassend. Met een wereldbevolking die per jaar met bijna 100 miljoen zielen toeneemt zal de uitstoot van CO2 zeker niet af gaan nemen. Vrijwel ieder goedbedoeld initiatief smoort in massaliteit en opportunisme. Zoals deze week de plannen tot het uitkopen van boeren in Nederland. Goedbedoeld hoor, maar denk niet dat de vraag naar voedsel (vooral vlees, sic) wereldwijd zal afnemen. De Bolsonaro's van deze wereld zullen dit gat in de markt graag opvullen. Hoe ze dat gaan doen en de effecten daarvan, zijn genoegzaam bekend. Zodra er hier in Europa sprake is van invoering van vliegtaks stijgen de aandelen van b.v. Turkish Airlines of Emirates als een raket. Ik hoef niet uit te leggen waarom. De mensheid is groot geworden door agressie en opportunisme. Het is wat we zijn. Sorry, ik heb geen idee hoe we dit nog op gaan lossen.

Frank Koopmans
Frank Koopmans7 sep. 2021 - 6:46

Er is niet afgesproken dat de uitstoot in 2050 naar 0 moet, er is afgesproken dat we CO2 neutraal moeten zijn. CO2 neutraal is een tamelijk vage afspraak. Het bekt lekker, maar probeer het maar eens te berekenen. Dat gaat niet. We hebben namelijk geen idee wat de gevolgen zijn van de processen die we in gang gezet hebben. Bijvoorbeeld: Hoe meer bossen er tussen nu en 2050 afsterven/afbranden, hoe minder CO2 we in 2050 uit mogen stoten. Waarschijnlijk moet de uitstoot zelfs een tijd lang onder de 0 gebracht worden om CO2 neutraal te zijn ;-)

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer8 sep. 2021 - 10:15

CO2 onder nul, dat kan inderdaad Frank, en is al eens ooit eerder opgetreden. In de 16de eeuw stierf in Amerika bijna de hele bevolking uit door onze geimporeerde infectieziektes, met als gevolg dat alle akkergronden weer bebost raakten, de atmosfeer minder CO2 bevatte (want meer netto opname dan verbranding) en er ongeveer een eeuwlang koeler klimaat heerste (onze kleine ijstijd, denk aan al die geschilderde schaatstaferelen, en rivieren die jaarlijks dichtvroren). Alleen: het is niet een blijvend fenomeen, als die bossen eenmaal groot zijn, en er geen netto jaarlijkse toename van hout meer is, wordt alles weer zoals het was (tenzij men fossiel gaat stoken dus, het opgespaarde hout biomassa en vegetatie van miljoenen jaren her, ja dan raak je steeds maar verder van huis natuurlijk).

Nina4
Nina47 sep. 2021 - 6:44

En de Dam bleef leeg...

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles7 sep. 2021 - 6:33

Las net dat de economie van Australië nog altijd leunt op steenkool en dat dat land niet van plan is om daar wat aan te doen. Terwijl daar vaak de zon schijnt en ze zonder problemen duizenden hectares met zonnepanelen kunnen plaatsen zonder dat daar tegen wordt geprotesteerd door “schreeuwende blanke oude mannen” zoals onlangs in Finsterwolde.

2 Reacties
KM2
KM27 sep. 2021 - 11:17

`ze zonder problemen duizenden hectares met zonnepanelen kunnen plaatsen` Je hebt duidelijk niet in de gaten wat er voor nodig is om zo´n park te bouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2021 - 12:18

Kolen kun je ook exporteren, electriciteit niet.

Uw Psychiator
Uw Psychiator7 sep. 2021 - 6:32

Hier is een bijzonder interessant artikel van Philip Mirowski, Jeremy Walker, en Antoinette Abboud, een essay dat in feite bij elk onderwerp op Joop inzake klimaatverandering & politiek geadviseerd zou kunnen worden: https://overland.org.au/previous-issues/issue-210/feature-philip-mirowski-jeremy-walker-antoinette-abboud/ Zeer aanbevolen ('warm aanbevolen' en de opwarming van de atmosfeer gaan niet zo gelukkig samen, vind ik).

hannesdepannes
hannesdepannes7 sep. 2021 - 6:09

Voor alle duidelijkheid: - Wereldwijd zijn de broeikasgasemissies hoger dan ooit. De stijging zal nog wel even doorgaan, vooral omdat China tot 2030 nog stijgende emissies verwacht. Ook de rest van Azie stijgt vrolijk mee. Europa daalt gestaag; Noord-Amerika heeft al een poosje min of meer gelijkblijvende emissies. - In Nederland zijn de emissies in het eerste kwartaal 2020 hoger dan die in het eerste kwartaal 2021. Ligt waarschijnlijk aan de koude februarimaand. Zegt dus niet zoveel over de trend op middellange termijn. Kan Rutte allemaal ook niet zoveel aan doen.

Freddy2
Freddy27 sep. 2021 - 3:40

Het ruimen van de boeren wat de regering nu wil is niet om het klimaat te verbeteren maar is uitruilen om dezelfde uitstoot te kunnen gebruiken voor meer wegen en woningbouw. Dat gaat dus onderaan de streep niets oplossen. Verder komt de politiek (in Nederland iig) niet verder dan belasten, belasten, belasten. Links wil dan nog keurig de grote multinationals gaan belasten, maar begrijpt niet dat uiteindelijk de rekening dan toch weer bij de burger terecht komt (het bekende probleem van links om maar 1 stap vooruit te kunnen denken). Nu is het 't geval dat Nederland op dit moment maar 1 ding echt goed lkan en dat is het belasten van de burger. Niet dat het in iets dan maar beter wordt voor de burger, want het geld wat de burger elke keer weer extra moet gaan betalen verdwijnt ergens in en de burger merkt daar niets van, behalve dan dat het rijk weer geld tekort heeft dus de burger weer extra gaat belasten. Dat lost het extra belasten van het stukje vlees niet op. Dat verdwijnt in de bodemloze put van de overheid.

1 Reactie
zeeman aan wal
zeeman aan wal7 sep. 2021 - 9:59

Volgens mij haalt u stikstof en co2 door elkaar. Het uitkopen van de boeren is bedoeld om de stikstofemissies te verminderen. De veel te hoge stikstofdeposities in nederland zijn een killer voor de biodoversiteit. C02 warmt de aarde op. Verder is er geen manier om de CO2 emissies te verminderen zonder dat we daarvoor grote offers moeten brengen; onze welvaart zal er zeker door verminderen. Daarbij maakt het niet uit of het via de overheid gaat, of via gereguleerde marktwerking. Het komt uiteindelijk terecht bij de onderkant van de piramide, de consument.

Sam V
Sam V6 sep. 2021 - 21:34

Volgens de IEA steekt Nederland 26 miljard in groene plannen. De VS 800 miljard. China en India ieder 60 miljard. Je kunt wel raden waar het probleem in 2023 groter is geworden. Gelukkig dat wij dan wat extra windmolens hebben om dat te compenseren. De eerste die dan begint over de producten die China voor ons maakt, mag dan voortaan ook stil zijn als het over onze landbouwexport gaat. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Inconsequent zijn mag.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 sep. 2021 - 16:07

'De eerste die dan begint over de producten die China voor ons maakt, mag dan voortaan ook stil zijn als het over onze landbouwexport gaat.' En Sam V was er natuurlijk nog niet achter dat lokaal produceren helpt de uitstoot van broeikasgassen helpt te verminderen. Altijd weer amusant te lezen hoe conservatief rechts zich werkelijk in alle mogelijke bochten blijft wringen om vooral zelf maar niets te hoeven veranderen. Dat wordt over 100 jaar nog leuk; waarom hebben ze in 2021 niks gedaan? Omdat ze maar geen afscheid konden nemen van hun bbq's, hun dagelijkse lapje vlees, hun vliegvakanties naar verweggistan etc..

TwoTone
TwoTone6 sep. 2021 - 21:14

Het klimaatprobleem wordt niet opgelost, waarom niet ? Omdat de huidige deals alleen als effect hebben dat de belangen en macht anders verdeeld worden. Naast dat het klimaatprobleem als belastingvehicle wordt gebruikt. Zijn er mogelijkheden ? Jazeker. Alleen dat betekent minder transport, minder energieverbruik, minder consumptie, zelfs minder arbeid en kleinere meer zelfvoorzienende gemeenschappen. Allemaal zaken waar o.a. de Eu geen zin in heeft omdat dat betekent drastisch lagere inkomsten voor overheden en Brussel. Sterker nog de Green Deal is tot mislukking gedoemd. De waarheid is hard, maar politici hebben een te korte horizon om die te willen zien.

Oki Doki
Oki Doki6 sep. 2021 - 19:52

Een mooi begin zou kunnen zijn om het geld te investeren in artsen, ic verpleegkundigen, psychiaters, psychologen, leraren en noem maar op in plaats van het geld te investeren in bijzaken, zoals verre reizen, steeds meer en grotere auto's, boten en campers bijvoorbeeld. Op dit moment en al jaren zijn we flink aan het bezuinigen op essentiële zaken zoals het onderwijs. Het welzijn van kinderen dat is allemaal eigen verantwoordelijkheid geworden, daar doet de gemeenschap niets meer aan, om geld te besparen, het geld dat overblijft dat wordt in vervuilende bijzaken gestoken, met het welzijn van kinderen gaat het steeds slechter, kijk maar naar de wachtlijsten in de jeugdzorg. Dit is allemaal pure decadentie, het land is sinds Rutte zwaar in verval geraakt.

6 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine6 sep. 2021 - 20:46

Want artsen, ic verpleegkundigen, psychiaters, psychologen, leraren, en noem maar op geven hun geld niet uit aan bijzaken? Je kunt proberen mensen een ander beroep te laten uitoefenen (door ze meer te gaan betalen), maar verwacht dan niet dat ze minder gaan consumeren.

Nelisje
Nelisje6 sep. 2021 - 21:16

Als wij dat gaan doen gaat china vast minder kolencentrales bouwen en zal Aramco ook niet meer aan afrika leveren.

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2021 - 6:52

Nou decadentie is toch echt ie

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2021 - 7:09

Nu decadentie is toch iets anders. Weet je wie decadent waren? Cateau en Karel, uit de Surinamestraat. Die na het copieuze middagmaal gingen disgusteren. En daarna hielden ze hun jour. Of ze speelden whist.Of ze gingen naar de schouwburg. Ze hadden dacht ik geen kinderen, maar alleen elkaar. Het zijn figuren uit een van de vele romans van Louis Couperus. Ook voorgesteld als decadent schrijver. Bij Ouperus gaat het niet om schuld maar om het lot dat niet te ontlopen is. Je ziet vanaf het begin, met Eline Vere gaat het mis. Dat is naturalisme. Wie denkt dat Mark Rutte door het lot is bepaald, een romanfiguur isin een naturalistische roman moet maar eens een boek lezen over democratie. Je kunt het lenen bij de Kiesraad. .

Eid
Eid7 sep. 2021 - 12:33

Dus we gaan consumenten echt verbieden te vliegen; een boot te kopen en verplichten ze dat geld te steken / of af te romen tbv de Zorg? Heerlijk zo'n Marxistich model. Oude tijden herleven.

Oki Doki
Oki Doki7 sep. 2021 - 19:48

Eid Het gaat mij erom dat er niet bezuinigd wordt op essentiële beroepen zodat het geld aan vervuilende hobby's kan worden uitgegeven. Wat heeft dat met Marxisme te maken? Helemaal niets dus.

Hallo4
Hallo46 sep. 2021 - 18:52

''Overheden steken weliswaar meer geld in verduurzaming, maar dat is nog volstrekt onvoldoende om de nuluitstoot in 2050 te halen.'' De fout die populistische machthebbers bewust maken is duidelijk. De rijken en hun ondernemingen, hun kolen/biomassacentrales, hun windmolens etc. miljarden gratis subsidie toespelen met de wens dat er dan minder vervuild gaat worden. Uiteindelijk is er maar 1 oplossing. De rijken en hun ondernemingen voor hun vervuiling belasten met klimaat/milieutax. Dan houdt het vervuilen vanzelf op.

3 Reacties
gimli55
gimli556 sep. 2021 - 19:58

@Hallo Invoering van de marktwerking in de duurzaamheid zal niets oplossen, ze zullen gewoon de rekening betalen en dan doorgaan met produceren. De staat harkt alleen meer geld binnen en de burger moet betalen. Lost het iets op, dat zal het vrijwel zeker niet doen. Zo heeft de CO2 heffing ook niet geholpen in het verlagen van de productie van CO2. Er is alleen veel geld rondgepompt.

JoostdeV
JoostdeV7 sep. 2021 - 6:50

Duurder maken van vervuiling zet mensen die hun vervuilende activiteiten niet meer kunnen betalen met de rug tegen de muur. Ze kunnen dan namelijk niet meer rondkomen aan het einde van de maand. Het franse protest van de gele hesjes ging over deze klimaat armoede. Het protest is in Nederland echter hardnekkig gepresenteerd als een rechts populistische beweging. Als er marktwerking komt in de duurzaamheid zal iemand de rekening moeten gaan betalen van de mensen die niet meer rond kunnen komen. We kunnen proberen weg te kijken van de steeds grotere armoede en ongelijkheid maar uiteindelijk moeten er wel voldoende mensen overblijven die al die producten blijven kopen. Het darwinistische sociaal-economische model met zijn miljardairs, mediamagnaten en carrière politici vreet zichzelf vroeg of laat kapot. Het is de vraag wat ervoor in de plaats komt. Oorlog en dictatuur of revolutie en herstel van coöperatieve bestuursvormen.

Hallo4
Hallo47 sep. 2021 - 8:02

Dan hebben we toch een verschil van mening over marktwerking Glim. Uitganspunt is dat de markt niet vrij is. Die staat stijf van de subsidies, belastingen, geboden, verboden etc. Als in die markt de milieu/klimaatbelasting maar hoog genoeg is, en de rijken en hun ondernemingen die kosten niet meer kunnen doorberekenen aan paupers omdat die simpelweg onvoldoende poen hebben, dan wordt het voordelig voor de rijken om minder te gaan vervuilen. En dan, en alleen pas dan, is de keus voor de rijken en hun ondernemingen die uitsluitend voor de dikke winst gaan simpel. Minder vervuilen.

Bouwman2
Bouwman26 sep. 2021 - 18:50

Er wordt nu hardop gesproken over uitkoop van boerenbedrijven en sluiting ervan. Het lijkt me een mooi idee om daarmee eens te beginnen. En dan te wachten tot het moment waarop er een parlementaire enquête "uitverkoop agrarische sector" wordt gehouden.

5 Reacties
dirk den boer
dirk den boer6 sep. 2021 - 19:30

Maar waarom zouden die boeren moeten verdwijnen, ze zitten misschien al generaties lang op die vertrouwde en zelf ingerichte plek. Waarom niet verplichten tot ecologisch verantwoorde landbouw, zoals dat , met steun vd regering en instanties, al tijden gebeurt (las ik in de VK) in Oostenrijk (maar ook in andere Europese landen, behalve dan weer bij ons, bij ons is het weer hakken met de botte bijl...)

gimli55
gimli556 sep. 2021 - 20:12

@dirk Volgens mij bedoelt Bouwman het sarcastisch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2021 - 12:24

Die boeren mogen wat mij betreft blijven als ze hun gedrag aanpassen. Ik krijg de indruk dat ze het liefst op de oude voet verder willen. Sommige Wageningers zijn ook eerder deel van het probleem dan van de oplossing.

dirk den boer
dirk den boer7 sep. 2021 - 18:04

Kan best, Gimli, en ik denk eerlijk gezegd dat Bouwman zelf boer is. En wat ik ook vrees, dat voor D66 en GL uitverkoop van de agrarische sector niet eens een negatieve notatie is, prachtig denken ze daar, weg met de vervuilers en dierenkwellers. Inderdaad, danielle, wageningen is deel vh probleem, heel anders dus dan in landen als Oostenrijk, Italie en Zwisterland, waar de boeren het prima doen, met 30 of 40 koetjes op de alpenwei, of 2000 leghennen met ruime uitloop, maar daar worden ze gesteund door de universiteit, onderwijs (kinderen wijzen hun ouders erop dat ze diervriendlijk moeten inkopen), landschapsgelden en andere steunmaatregelenen. Dat wordt het bij ons ook wel op den duur, lange duur, want tegen US, Argentinie of zelfs maar Ukraine kunnen wij niet op als het om mega gaat, maar, zoals bekend, in NL vergaat de wereld ook pas 50 jr nadat dat overal elders al is gebeurd (Heinrich Heine), dus, nog even geduld......

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2021 - 15:59

dirk den boer 7 september 2021 at 20:04 Bouwman zou een boer in ruste kunnen zijn. Maar dat terzijde. De lui die zo dolgraag willen onteigenen hebben denk ik niets met het behoud van cultuurlandschappen. De boeren ook niet. Over onze regering kunnen we kort zijn.

dirk den boer
dirk den boer6 sep. 2021 - 18:41

Ik weet hele mooie oplossing: Tata Steel en alle andere zware industrie naar een of ander derde wereldland met begin van ontwikkeling, zodat wij onze CO2 balans/beloftes helemaal op orde hebben. Wij blijven hier met de hogere intelligence en service diensten over en kopen de grondstoffen, halfwaarde materialen en het staal van elders. Geen centje pijn......

3 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons6 sep. 2021 - 20:00

Het zijn cijfers van het Internationaal Klimaat Agentschap. Dus wanneer we Tata Steel en andere zware industrieën naar een derde wereldland brengen gaat hier de CO2 uitstoot omlaag maar in het derde wereldland gaat die omhoog en je krijgt extra CO2 uitstoot om de goederen weer naar hier te brengen. Dus dit brengt geen oplossing. De enige oplossing is om de zware industrie minder fossiele brandstoffen te laten gebruiken en bv om te schakelen naar waterstof als brandstof.

dirk den boer
dirk den boer6 sep. 2021 - 20:34

Toch meende ik dat het om nationale cijfers ging, en niet om wereldcijfers (daar zou het over moeten gaan, maar is dus niet zo). Import van hout chips uit Estland, idem dito, de CO2 is daar opgeslagen (in hout) maar komt daar niet vrij door natuurlijke processen, kringloop niet gesloten dus, en wij hebben voldaan aan het terugdringen van fossiel gebruik in centrales. Ik vrees dat er massaal misbruik van deze loophole gebruik gemaakt zal gaan worden (maar weet er niet genoeg van, natte vingerwerk dus, idee...)

JoostdeV
JoostdeV6 sep. 2021 - 21:38

Tenzij de staalindustrie actief wordt op locaties waar in potentie veel goedkope duurzame energie kan worden opgewekt. Rond de evenaar is bijvoorbeeld veel meer instraling van de zon.