Joop

Uitstoot broeikasgassen bereikt recordhoogte

  •    •  
04-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitstoot300_01.jpg
VS, India en China grootste boosdoeners
De uitstoot van broeikasgassen heeft in 2010 een recordhoogte bereikt. Dat meldt de website The Huffington Post. Vier jaar geleden berekenden experts nog hoe hoog, in het aller slechtste geval, de uitstoot in 2010 zou zijn. Die berekening blijkt nu een rooskleurige weergave van de werkelijkheid.
In 2010 is er 512 miljoen ton meer koolstof de lucht in gepompt dan in 2009. Dat is een stijging van 6 procent. Boosdoeners zijn met name China, de Verenigde Staten en India.
China en India gebruiken jaarlijks een grote hoeveelheid kool. Ten opzichte van 2009 is in die landen de uitstoot gestegen met zo’n acht procent.
In 2007 berekenden experts wat de maximale uitstoot van broeikasgassen zou zijn in 2010 en wat dat voor gevolgen zou hebben voor de stijging van de temperatuur. Aan het einde van deze eeuw zal de temperatuur op aarde tussen de twee en de zes graden zijn gestegen, aldus de experts. Maar met een nieuw recordhoogte van de uitstoot, moeten de verwachtingen wellicht worden aangepast.
cc-foto: FaceMePls

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Reprehensionem
Reprehensionem4 nov. 2011 - 11:17

En zo blijkt alsmaar weer dat de metingen zelfs overschat worden. Ik krijg de neiging zo om juist de doomscenario's maar steeds serieuzer te nemen, want die zitten dichterbij de werkelijkheid omwille van de voortdurende onderschatting van de stand van zaken. Achja...21st century: exit mankind...

keck66
keck664 nov. 2011 - 11:17

Er is een mega-armageddonachtige-catastrofe nodig met een bijbehorende sociaal-economische crisis voordat de politiek in actie komt en dan valt nog te bezien of er iets van de mondiale politieke elite verwacht mag worden...

lancelot2
lancelot24 nov. 2011 - 11:17

Dit bewijst maar wéér eens dat er veel te veel mensen op onze aardkloot rond dwalen en,.................dat de derde wereld landen nooit onze westerse welvaart mogen berijken om de simpele reden: het milieu is er niet bij gebaat.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 11:17

op dit moment bestaat er maar een (realistische) techniek die deze ontwikkelingen sterk tegen zou kunnen gaan en dat is kernenergie

3 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger4 nov. 2011 - 11:17

Jim, inderdaad. Zitten we nog met een probleem, naast de risico's, de hoeveelheid uranium is ook niet oneindig. Zeker als we met z'n allen kernenergie gaan gebruiken Tja we hadden een vice Amerikaanse president/presidentskandidaat die uit de hele vervuilingsproblematiek (marketingterm: broeikasgas) een wereldwijde nieuwe economische markt heeft proberen te creëren. Dit heeft helaas meer slecht dan goed gedaan. Feit blijft dat er wel actie moet worden ondernomen, oh ja en wereldwijde actie.

eeweew
eeweew4 nov. 2011 - 11:17

Zonder overgeidsgaranties wil niemand daaraan beginnen, veel te duur. Daarbij, heeft u vertrouwen in het veiligheidsdenken in India en China?

Dehnus
Dehnus4 nov. 2011 - 11:17

En "Realistische" techniek waar geld bij moet om er winst op te maken (Ja subsidie geld, want anders lopen de bedrijven de kantjes eraf en word er geen rekening gehouden met veiligheid). Eentje die een gigantisch sterke lobby heeft, diezelfde lobby die weet dat er gewoon niet genoeg Uranium is om volledig op Kern Energie wereldwijd over te gaan. Een lobby die donders goed weet dat Zonne Energie hun kan verslaan, zeker nu ze al zo ver zijn dat ze het organisch kunnen doen en zelfs al technieken dat je het in VERF kunt verwerken. Daar komt bij dat met nieuwe waterstof winning technieken we van de Sahara een Waterstof farm kunnen maken, hierdoor Waterstof kunnen gebruiken als batterij om de gewonnen energie daar om te zetten in waterstof. Ook is Waterstof veilig, het vaak (ook door de Kern Lobby) aangehaalde Hindenburg incident was geen Waterstof incident. Het was het kleed wat in de brand vloog, de Waterstof had niet genoeg zuurstof om te ontbranden. Feit blijft dat Zonne Energie maar blijft groeien in potentie en AardWarmte Energie er ook aan komt (Dingen die een Genius als Tesla al voorstelde), en dat Nederland achterblijft bij landen als Duitsland en Denemarken op dit gebied.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 11:17

Nu je d'r toch over begint. Ik kom maar zelden ergens dat buiten het bereik van de benenwagen valt, stook droog en schoon hout met naverbrander en maak zoveel mogelijk gebruik van de zon. Een oude eik tot nieuwe deuren verwerkt,,enz..enz.. Hetgeen dan ook gelijk verklaard waarom ik zelden ergens kom, dat vergt namelijk nogal wat menselijke energie en een hoop tijd om voor elkaar te boksen. Hetgeen op zich totaal zinloos is zolang de meute gewoon in de file aansluit om totaal onzinnige (wellicht noeste) arbeid te verrichten...als dat dan vervolgens ook nog eens aan de andere kant van de planeet afgeleverd dient te worden en een groot deel weer per omgaande post terug afzender omdat 'het' niet doet wat het zou moeten doen.....nou ja, tel uit je 'winst'. Het overgrote deel van de productie en aanverwante arbeid is totaal onzinnig, dáár wordt alle energie en grondstoffen aan verspild, dat ga je mij toch zeker niet in de klompen schuiven omdat ik ook leef? Wust je overigens dat de rest van alle voorhanden zijnde energie,overleverde kennis en grondstoffen opgaan aan elkaar de gespoelde hersenpannen inmeppen?..na sowas! Allemaal linea (e)recta een netto resultaat van het eigenaartje spelen, kwaliteit (van leven) doet er allang niet meer toe.

1 Reactie
proftb
proftb4 nov. 2011 - 11:17

[Hetgeen op zich totaal zinloos is zolang de meute gewoon in de file aansluit om totaal onzinnige (wellicht noeste) arbeid te verrichten...als dat dan vervolgens ook nog eens aan de andere kant van de planeet afgeleverd dient te worden en een groot deel weer per omgaande post terug afzender omdat 'het' niet doet wat het zou moeten doen.....nou ja, tel uit je 'winst'.] Wat is je alternatief? Op je bed blijven liggen wachten totdat de dood je komt halen?

neutralist
neutralist4 nov. 2011 - 11:17

Positief denken: we hebben een record:).

1 Reactie
.2
.24 nov. 2011 - 11:17

Proest! Heel grappig :). Helaas ben ik in deze situatie eerder de pessimist dan de optimist.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 11:17

Ik denk dat we ons langzamerhand beter op een catastrofe kunnen gaan voorbereiden dan dat we al onze energie steken in beperking van de CO2 uitstoot. Treurig maar waar.

1 Reactie
eeweew
eeweew4 nov. 2011 - 11:17

Het lijkt ondertussen niet meer te voorkomen dat we aan ons succes ten onder gaan. Op de één of andere manier zijn de mensen met macht altijd mensen die dat niet beseffen. Misschien hebben ze daarom wel macht gekregen. In dat geval is het dus onmogelijk hier iets aan te veranderen. Mensen willen blijkbaar liever morgen hun huis op 30 graden stoken dan dat hun kleinkinderen nog toekomst hebben.

JanB2
JanB24 nov. 2011 - 11:17

Tijd voor harde actie: koop uitsluitend Europese en Japanse waar (tenzij je niet om een amerikaans of chinees product heen kunt). Ik doe dat al een paar jaar trouwens.

2 Reacties
eeweew
eeweew4 nov. 2011 - 11:17

Mag Zuid-Korea ook? Overigens zou dat betekenen dat je een bedrijf als Asus (Taiwan) ook moet afschrijven. Aangezien MSI ook Taiwanees is zou ik niet weten waar je in die strategie moederborden e.d. vandaan moet halen.

Dewik2011
Dewik20114 nov. 2011 - 11:17

Dat is zeker een grapje: ik durf er een arm om te verwedden dat de helft van het spul in je huis uit china komt. Te beginnen met de meeste onderdelen van de computer waarmee je deze onzin de wereld in slingerd

Dewik2011
Dewik20114 nov. 2011 - 11:17

Er is een levensgroot verschil in hoe de groenmens wil dat de wereld er uit ziet, en de werkelijkheid. CO2 doelstellingen, groene energie doelstellingen, 20-20-20, Kyoto, Gore, GL, GP, Durban, Austalische CO2 tax, etc....allemaal volstrekt irrelevant. Ten eerste neemt de CO2 uitstoot gewoon lineair toe met GDP. Gewoon een hele rechte lijn. En de wereldeconomie groeit nu eenmaal. Ten tweede is de toekomst voor energie vraagstukken gewoon STEENKOOL. In de afgelopen 5 jaar is het aandeel van steenkool gestegen van 25% naar 30%. En zal nog verder stijgen. Er is nog voor honderden jaren voorraad en is goedkoop. Energie probleem ? Welk energie probleem. Zelfs in Duitsland is men daar achter (Greenpeace en Groenlinks nog niet). De volgende 20 (!!!!!) STEENKOOL CENTRALES zijn in aanbouw in Duitsland: Helemaal bizar is dat deze projecten voor een deel uit het Duitse klimaatgeld worden gefinancierd. http://www.reuters.com/article/2011/05/10/germany-coalplants-idUSLDE74910720110510 Ten derde: het CO2 heeft een sprongetje gemaakt en blijft gewoon doorstijgen...de temperatuur volgt echter helemaal niet maar daalt: in 2011 is wereldwijd iedere afzonderlijke dag kouder dan dezelfde dag in 2010 volgens UAH satelite based Lower Atmosphere Tempreature , bij een stijgend CO2. Hoeveel bewijs is er nog nodig voordat doemdenkende kokerdenkers doorkrijgen dat er meer aan de hand is dan een T/CO2 correlatie ????

1 Reactie
eeweew
eeweew4 nov. 2011 - 11:17

Kunt u de temperatuur op Venus voor mij verklaren?