Joop

Uitslag: verkiezingen op Nederlandse Antillen

  •    •  
22-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aanzicht-curacao.jpg

Staatkundige opheffing overschaduwt stemming voor statenleden

Op de Nederlandse Antillen zijn vrijdag statenverkiezingen gehouden. De stemming staat in het teken van de staatkundige toekomst van de Antillen, dat bezig is zichzelf op te heffen.
De verkiezingen op de vijf Antilliaanse eilanden zijn vrijdag van start gegaan om 8:00 uur lokale tijd (oftewel 13:00 uur Nederland) en duren tot 19:00 uur ’s avonds.
De bevolking kan stemmen op kandidaten voor de Staten, het Antilliaanse parlement. In werkelijkheid draait het allemaal om een veel groter gebeuren: de opheffing van de Nederlandse Antillen als entiteit met ingang van 10 oktober 2010. De Statenleden worden dus slechts verkozen voor een buitengewoon korte zittingsperiode.
Update 22-01 : Lees de NRC-reportage over de politieke situatie op Bonaire.
Update 23-01 : De PAR, de partij van de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage, heeft vrijdag de Statenverkiezingen op Curaçao gewonnen. De oppositionele lijstcombinatie Lista di Kambio van Charles Cooper slaagde er niet in de hegemonie van de PAR te doorbreken. Op Bonaire resulteerden de verkiezingen in een overwinning voor de UPB van Ramoncito Booi. Na een harde campagne verliepen de verkiezingen rustig. De opkomst was 81%. De Volkskrant schrijft:
Voor het huidige Bestuurscollege van Bonaire, een coalitie van ADB en LPK, hebben de resultaten van de Statenverkiezingen geen gevolg. Wel kan de uitslag worden beschouwd als een opiniepeiling voor het te houden referendum. Dat betekent dat een meerderheid van de bevolking kiest voor integratie met Nederland, zoals het voormalige UPB-Bestuurscollege met Nederland heeft afgesproken. De huidige coalitie wil eerst een referendum organiseren voordat verdere afspraken over het worden van een bijzondere gemeente worden gemaakt.
In oktober 2010 zou de staatkundige ombouw van de Antillen moeten plaatsvinden. De verkiezingen lijken de veranderingen te ondersteunen, niet te dwarsbomen.
Foto: Jesus Vasquez (Flickr/CC)

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar