Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitmoorden walvissen ook slecht voor het klimaat

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  
griendenjactwalvissenvangst

De commerciële walvisvangst draagt bij aan de klimaatcrisis. Talloze andere organismen in de oceaan, waaronder fytoplankton, zijn namelijk afhankelijk van het ijzer in walvissenpoep. Fytoplankton zet koolstofdioxide (CO2) om in zuurstof. Het kleine organisme geldt daarmee als de belangrijkste producent van zuurstof op aarde.

Naarmate er minder fytoplankton is, neemt ook het vermogen van oceanen om CO2 te absorberen af. De oceanen zijn nu goed voor de opslag van 30 procent van de CO2 die via het verbranden van fossiele brandstoffen in de atmosfeer komt.

Wetenschappers van Cambridge onderzoeken nu of dat percentage kan worden opgeschroefd door kunstmatige walvissenpoep in de oceaan te dumpen, meldt Deutsche Welle. Door op die manier de groei van fytoplankton aan te jagen zou het CO2-absorptievermogen moeten toenemen tot 50 procent van de uitstoot, hopen de onderzoekers.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat nep-walvissenpoep kan helpen bij de aanpak van de klimaatcrisis. Zo wijst ecoloog Matthew Savoca van Stanford University erop dat fytoplankton de CO2 slechts enkele jaren opslaat. Wat we echt nodig hebben is, is een vorm van opslag waarbij het broeikasgas duizenden jaren onder de bodem van de oceaan wordt opgeslagen, meent Savoca.

Daarnaast bestaat de vrees dat het dumpen van voedingsstoffen in de zee tot tekorten elders zal leiden, in andere ecosystemen maar bijvoorbeeld ook in de landbouw. Dat zou weer hogere broeikasgasuitstoot elders en hongersnoden tot gevolg kunnen hebben. Misschien toch maar stoppen met het jagen op walvissen dan?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen29 mrt. 2022 - 14:35

Toch schijnt het tegenwoordig beter te gaan met de walvisstand, hoewel het per soort zal verschillen. Alleen Japan en IJsland doen nog maar aan walvisvaart, Noorwegen is dacht ik al gestopt.

Peace ....
Peace ....29 mrt. 2022 - 13:21

Ieder dier dat in de levensketen zit is onmisbaar voor moeder Aarde. Butterfly (vlinder-) effect weetjewel en dan maakt het niet uit hoe aaibaar het wezen is.

1 Reactie
pahan
pahan29 mrt. 2022 - 16:10

Nou ja, behalve de mens dan.

Bert van der Neut
Bert van der Neut29 mrt. 2022 - 11:04

Het uitmoorden van walvissen is sowieso een slechte zaak.