Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Uitkeringsgerechtigden komen Spijkenisse niet meer in

  •  
30-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ShoppenRotterdam_300.jpg
Regio Rotterdam heeft van kabinet toestemming gekregen om kansarme mensen te weren
De gemeente Spijkenisse heeft een onzichtbaar hek om de stad gesloten. Kansloze uitkeringsgerechtigden uit Rotterdam komen er niet meer in, zegt wethouder Christel Mourik (VVD. Ze jagen de gemeente op torenhoge kosten meent ze.
De instroom van mensen bij de sociale dienst bestaat voor 30 procent uit mensen die korter dan een half jaar in Spijkenisse wonen. Dat is niet normaal”, zegt Mourik tegen het AD. “Laat duidelijk zijn: iedereen is welkom in Spijkenisse, maar alleen als die mensen iets van hun leven willen maken. ‘Niet-willers’, daar hebben we weinig aan. Ik weet dat het moeilijke gesprekken met andere gemeenten en andere overheden met zich meebrengt, zoals we ons gaan opstellen, maar dat moet dan maar.
De meesten ‘profiteurs’ komen volgens Mourik uit Rotterdam. GroenLinks in Spijkenisse heeft veel kritiek op het beleid en vindt dat zij zich schuldig maakt aan discriminatie. De PvdA noemde de gekozen wijze ‘niet onze manier’.
De gemeente Spijkenisse valt onder de ‘Rotterdamwet’. Daarmee krijgt de regio toestemming van het kabinet om kansarme mensen te weren die zich willen vestigen in achterstandswijken. Ze doen dit dan door een bepaalde inkomenseis te stellen. Daarmee worden de wijken gemixter, maar het grotere doel is het vermijden van nog grotere problemen in de al instabiele wijken. Sommige probleemwijken worden om die reden juist ook gesloopt om Spijkenisse onaantrekkelijk te maken voor kansarmen.
cc-foto: FdW
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Heileeuw
Heileeuw30 aug. 2011 - 8:30

De gemeente Spijkernisse bestaat niet.

JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2011 - 8:30

Asociale schoften !

addystoker
addystoker30 aug. 2011 - 8:30

dat het woord "profiteurs" valt als het gaat om uitkeringsgerechtigden toont al aan dat we hier met harde harten te maken hebben, en zien dat veel mensen weinig begrip kunnen opbrengen voor een ander. Je houdt het niet voor mogelijk maar zelf in Leeuwarden waar de PVDA al jaren dominant is heeft men dergelijke discriminerend maatregelen in het verleden serieus overwogen. (collegeprogram). Ik heb mij als Raadslid toen hevig tegen verzet. Zo ga je niet met mensen, en het is niet anders dan een inperking van de persoonlijke vrijheid van uitkeringsgerechtigden.

Yggdrasil
Yggdrasil30 aug. 2011 - 8:30

Ergens in de vorige eeuw kon je alleen ergens wonen als je daar economisch gebonden was, dat wil zeggen je kon alleen daar wonen als je daar ook werkte. Spijkenisse draait de klok weer vijftig jaar terug. De haatcampagne van de VVD tegen alles wat een uitkering heeft begint zijn vruchten af te werpen.

msj_meijerink
msj_meijerink30 aug. 2011 - 8:30

Hebben Aerdenhout, Bloemendaal en Laren al een hek op hun gemeentegrenzen geplaatst? Zo ja, dan kunnen ze daar nú beginnen hun rechtse vingertjes af te likken.

Mindfulness
Mindfulness30 aug. 2011 - 8:30

Van rechts naar links, allemaal commentaar. Maar actie ondernemen? Uw politieke partij benaderen; uitleggen dat dit niet zo kan en onmenselijk is. Wat? Geen lid van een partij? Wel commentaar geven en verder gaan met je te wentelen in je zelfgenoegzaamheid? Of toch niet? En op het Malieveld samen komen. Dag in en uit totdat. Juist. Wel vreedzaam natuurlijk.

msj_meijerink
msj_meijerink30 aug. 2011 - 8:30

Ik bedenk me nu dat het wel lullig voor Spike city is, want mensen met een baan willen niet naar die plaats verhuizen.

JanJansen9
JanJansen930 aug. 2011 - 8:30

Kijk. Zo lost rechtsch nederland het kansarmenvraagstuk op: indien elke gemeente dit als beleid mag hanteren dan zijn er weldra geen kansarmen meer...... ......althans niet in de gemeentelijke statistieken. Beter is dat rechtsch nederland zich afvraagt wat er aan de kansarmenproblematiek ten grondslag ligt. Wellicht ontslagen in de bouw (door de door rechtsch veroorzaakte crissis op de hypo-markt in de VS)? Wellicht door de bankencrisis? Die kwam toch van rechtsch. Wellicht door de hedge-funds? Weer een rechtsche hobby. Door de globalisering? Het wordt saai: wederom een rechtsche hobby. Conclusie: deze crisis komt van RECHTSCH. Slachtoffers zijn de henkies, ingridden, pieten en mariekes.

labels
labels30 aug. 2011 - 8:30

"Sommige probleemwijken worden om die reden juist ook gesloopt om Spijkenisse onaantrekkelijk te maken voor kansarmen" Geloof me, Spijkenisse is onaantrekkelijk voor iedereen. Als je kansrijk bent heb je werkelijk niks in Spijkenisse te zoeken.

schrijverazazel
schrijverazazel30 aug. 2011 - 8:30

God wat een denkwijze van deze VVDér ik verdenk haar ervan dat ze deze denkwijze die door een fictief figuur word uitgesproken in een roman wel zeer letterlijk neemt. “Lieden met een bijstandsuitkering zijn de kankergezwellen van de maatschappij. De ziektekiemen die de economie in zijn groei doet stageneren, een bacterie die je in al zijn heftigheid moet bestrijden alvorens zij een verdomd aanstekelijk virus dreigt te worden die naast hun nageboorten die ze ter wereld laten komen, ook nog es anderen aanmoedigen om te parasiteren op gemeenschapgelden”, sprak de man verontwaardigd. “Zij zijn het” vervolgde man. “Die economische recessies doen verergeren, immers de werkende moet voor hun aanwezigheid in de maatschappij gelden neerleggen die zij beter hadden kunnen besteden aan consumptiegoederen die de marktwerking van een gezonde economie op peil houd. Zij zijn de remmende factor van onze economie, de misbaksels van de natuur die wij ook nog es helaas grondrechtelijk gezien in leven moeten houden. In de natuur vreet de sterkere de zwakkere op, zo gaat het nu eenmaal. Maar onze door de eeuwen heen verziekte natuur, vreten de zieken zowat letterlijk de gezonde op, die er ook nog es ervoor zorgen met hun geld, dat de economie blijft draaien. Zij die niets doen en niets anders willen dan te parasiteren kun je vergelijken met een baksteen, die de waarde van je huis enorm doet kelderen” waarom doet me nu angstig denken dat deze fictieve zinnen ooit nog eens bewaarheid word in dit land.

JanB2
JanB230 aug. 2011 - 8:30

"De instroom van mensen bij de sociale dienst bestaat voor 30 procent uit mensen die korter dan een half jaar in Spijkenisse wonen. Dat is niet normaal", zegt Mourik tegen het AD. "Laat duidelijk zijn: iedereen is welkom in Spijkenisse, maar alleen als die mensen iets van hun leven willen maken. 'Niet-willers', daar hebben we weinig aan. Ik weet dat het moeilijke gesprekken met andere gemeenten en andere overheden met zich meebrengt, zoals we ons gaan opstellen, maar dat moet dan maar." Deze toon is werkelijk van alle gangbare normen en waarden gespeend. Zo'n vrouwtje zou eens een keer goed van repliek moeten worden gediend. Om uitkeringsgerechtigden categorisch te bestempelen als "niet willers" getuigt van een dedain en een totaal gebrek aan inzicht in de maatschappelijke situatie van velen. Deze vrouw is ongeschikt voor een publieke functie.

johnnysisko
johnnysisko30 aug. 2011 - 8:30

Hoe durven ze dit nu godverdomme door te drukken? Zonder verder al te veel protest? Dit zet nog meer aan tot klassenverschillen. dadelijk krijg je wijken speciaal voor armen of nog leuker de leeglopende dorpen alle armen in stoppen. Ver weg op het platteland en in de steden de rijken. En die zullen zich dan niet meer bezig houden met de armen. uit het oog uit het hart Sorry voor mijn grove opening maar ik kan me er gewoon weg niet over uit dat je als gemeente besluit je ogen te sluiten voor de armen en hun te bestempelen als minderwaardig. Nog erger is het dat we in onze maatschappij dit gewoon gaan vinden. Ik vind het nog erger dat er verder in de media hier geen aandacht aan wordt besteed

Jan Jansen2
Jan Jansen230 aug. 2011 - 8:30

Zal wel een deal zijn met Marco Florijn. In Rotterdam houden ze anders niet genoeg mensen over voor de Rotebsovchoz.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 aug. 2011 - 8:30

Wil het probleem van verpauperende wijken niet wegwuiven maar denk dat dit een volledig verkeerd signaal naar zowel werkenden en sociaal zwakkere is. Als een wijk een te groot aandeel aan mensen heeft die niet willen of kunnen meedoen aan het arbeidsproces zet dat een immense rem op die wijk. Waardoor het weinige werk dat voorhanden is verdwijnt als sneeuw voor de zon. Door een grotere diversiteit zal ook het werkaanbod en de algemene standaard van de wijk verbeteren, dat moge duidelijk zijn. Dit te doen door mensen uit de onderlaag te weren en dat als belijd kenbaar te maken is dom. Er zijn weinig gezinnen met een modaal salaris of hoger die hun kinderen aan een verloederde wijk willen blootstellen. Wat resulteert dat enkel jonge mensen studenten en kinderloze stellen zich daar voor korte tijd vestigen. Groepen die heel erg snel doorstromen. Het vele malen verstandiger om een diskreet en uiterst humaan belijd op zo'n wijk los te laten. Waarbij terugdringen van criminaliteit, vervuiling druks panden en ander niet te tolereren uitwassen diskreet opgeruimd worden. Dus diskreet en niet dat domme gedoe om hele wijken als achterstands wijken of nog erger een Vogelaarwijk te bestempelen. Dat geeft een wijk een verschrikkelijke slecht imago. Waardoor bijkans onmogelijk is om een betere samenstelling te verkrijgen. Conclusie schreeuw niet zo beleidsmakers, (is vooral de PVDA dol op) maar potverdomme doe wat zonder het van de daken te schreeuwen.

dave1946
dave194630 aug. 2011 - 8:30

Nou ik hoop dat iedereen die dat een goed plan vinden dat die zelf eens in de bijstand terecht komen, ik heb er nog nooit ingezeten (gelukkig) maar ik ken welgestelde mensen die er in terecht zijn gekomen en die praten voor de uitkeringen ook zo over mensen en pas op in deze tijd sta je zo op straat!!!!!!!!!

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 aug. 2011 - 8:30

Hieruit blijkt maar weer hoe verschrikkelijk onjuist het is om de gemeentes afzonderlijk verantwoordelijk te stellen voor de uitvoering van de sociale wetgeving. Het is volstrekt onverantwoord en asociaal om je deuren voor arme mensen te sluiten zonder je af te vragen waar die dan heen moeten en het probleem over de schutting te gooien van gemeentes waar op het gemeentekantoor de beschaving nog niet is uitgebannen.

1 Reactie
BasVV
BasVV30 aug. 2011 - 8:30

Han: Waar die dan heen moeten. Maar waar komen ze dan vandaan?

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 aug. 2011 - 8:30

Christel Mourik, die na haar studie - of die voltooid werd is niet duidelijk - het wethouderschap inrolde, wordt in welgeklede kringen gevierd vanwege het succesvolle project Spijkenisse Werkt. De sociale dienst van deze gemeente heeft zelfs allerlei prijzen gekregen. Waarom? De gemeente schiet onder de duiven van eerzame hoveniersbedrijven door bijstandsgerechtigden twintig uur per week aan het werk te zetten in de groenvoorziening. Althans nieuwe, want de wet schijnt te verhinderen om de zittende bijstandsgerechtigden ook zo'n verplichting op te leggen. Dat kan alleen met nieuwe bijstandsgerechtigden, zegt ze. Ook blijkt dat die nieuwe bijstandsgerechtigden voor 90% binnen een half jaar aan het werk komen. Het is dan ook verbazingwekkend dat mevrouw de deuren van Spijkenisse voor nieuwkomers wil sluiten. Die kunnen immers doorstromen naar een groenvoorziening die ze binnen het half jaar aan een betaalde baan helpt. Je zou zeggen: mevrouw is blij met deze instroom. Of zou het allemaal in het echt niet helemaal, ik bedoel......

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 aug. 2011 - 8:30

De prijzen verdiende niet wethouder Maurik, maar die werden verkren door haar voorgangers Peter de Jong (nu burgemeester Oostvoorne PvdA en Hanneke Hamerslag CDA). Maurik pronk wel vaker met andermans veren!

WendyB2
WendyB230 aug. 2011 - 8:30

Als gemeenten bijstandsgerechtigden aan het werk zetten levert dat natuurlijk inkomsten/besparingen op. Die bijstandsuitkeringen worden niet betaald door de gemeente maar door de rijksoverheid. Voor de gemeente is een bijstandsdwangarbeider gewoon gratis. En zo kan het dus gebeuren dat een sociale dienst winst maakt, en de gemeente financieel afhankelijk wordt van de inkomsten van die werklozen. En dan kan het je als bijstandstrekker zomaar gebeuren dat je een sollicitatieverbod opgelegd krijgt van de gemeente, want die wil juist voorkomen dat je werk vind.

zegmaarmark
zegmaarmark30 aug. 2011 - 8:30

Nu doorvoeren op nationaal niveau aub...

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 aug. 2011 - 8:30

Ja joh....alle bijstandsgerechtigden het land uit..... Wat een onzinopmerking!

JanB2
JanB230 aug. 2011 - 8:30

Ik denk dat Nederland er een stuk leuker op zou worden als we uw soort mensen zouden uitzetten.

Mitosis
Mitosis30 aug. 2011 - 8:30

de PVDA noemt het niet hun manier maar ondertussen zit daar wel een PVDA burgermeester. klinkt logisch.

1 Reactie
labels
labels30 aug. 2011 - 8:30

"de PVDA noemt het niet hun manier maar ondertussen zit daar wel een PVDA burgermeester. klinkt logisch" Ja, dus!? U weet toch ook wel dat de burgemeester hierover helemaal niets te zeggen heeft? Toch....!?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 aug. 2011 - 8:30

Ik schaam me dood dat ik Spijkenisser ben! Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Hoe kun je zo over mensen praten? Als verantwoordelijk bestuurder ben je er voor alle mensen, ook de mensen die de pech hebben werkloos te zijn of niet de mogelijkheid hebben om hun eigen inkomen te verdienen. Het is overigens dezelfde wethouder die voorstelde om mensen die het groenonderhoud doen (sociale werkplaats) te ontslaan en werklozen verplicht dit werk te laten doen, uiteraard tegen 70% van het minimumloon. Zo krijgen we een beeld hoe sommige politici in het leven staan. Empathie is deze wethouders dus kennelijk vreemd. Spijkenisse zit in grote financiele problemen vanwege de mislukte nieuwbouwprojecten. Vooral bouwprojecten in het dure segment zijn waanzinnig geflopt. Het groeidenken van de lokale beweging (partij zonder leden) ONS en de VVD leidt tot leegstand en enorme rentekosten. Spijkenisse is krimpgemeente, maar dat ontkent ze nog steeds (was 76000 inwoners, is nu 72000). Dit drama wordt dus nu afgewenteld op mensen zonder baan. Want mensen worden nu alleen maar gezien als kostenpost. Wat een cynisme voor een jonge wethouder, kennelijk zonder levenservaring. Wat voor een soort rechts is dit? (kies zelf: gewoon rechts, middelmatig rechts, erg rechts, extreem rechts) Ik ben 11 jaar gemeenteraadslid geweest in Spijkenisse, maar dit soort buitengewoon onverstandige en ondoordachte uitspraken heb ik nog niet eerder gehoord! Gemeentebestuur schaam u! Stadsregio Rotterdam pak dit narrow minded bestuur stevig aan! Het Spijkenisser stadsbestuur klaagt over het slechte imago dat deze stad heeft..... Beste lezer, nu weet u hoe het o.a. komt. U bent geen burger, maar een geldbuidel voor dit bestuur. Zonder die buidel bent u niets en niet welkom.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger30 aug. 2011 - 8:30

**Het Spijkenisser stadsbestuur klaagt over het slechte imago dat deze stad heeft..... Beste lezer, nu weet u hoe het o.a. komt. U bent geen burger, maar een geldbuidel voor dit bestuur. Zonder die buidel bent u niets en niet welkom.** Ach, schrale troost in Spijkernisse wordt er nog openlijk over gesproken, menig gemeente waar dit niet gebeurt. Daar lossen ze het anders op, via het verhuurbeleid van woningcorporaties bijv..

Zjenny
Zjenny30 aug. 2011 - 8:30

Op het moment dat een kind aangegeven wordt bij de Gemeente en een burgerservice nummer krijgt , is ie aangemeld voor de belastingen. Onder controle. Is dat niet een leugenachtig woord? Burgerservice nummer?

sam tosha
sam tosha30 aug. 2011 - 8:30

Kijk nou gaan we dan spijkers met vvd koppen slaan. En het werd tijd. Erger me als hard werkende blanke al jaren mateloos aan al die nietwillende terroristen, waarvan het leeuwendeel ook nog eens import is. Je zult zien hoe heerlijk Nederlands Spijkenisse straks is. Een waare oase van oer hollandse gewoontes, waar gewerkt wordt en je weer in het Nederlands een bereklauw kan bestellen.

1 Reactie
krid58
krid5830 aug. 2011 - 8:30

Dit is niet oke!

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2011 - 8:30

Ik vind het een goed plan. Anders loopt de segregatie gierend uit de hand. In Londen hebben we kunnen zien wat er gebeurt als teveel onrendabelen bij elkaar gaan kruipen. Bij niet-westerse immigranten hebben we ook al gezien dat ze "allemaal" naar de grote steden trekken. Met als gevolg gettovorming en een gevaarlijke populist Wilders die daar bestaansrecht aan meent te ontlenen. Die mensen kunnen er ook niet altijd wat aan doen maar je mag voorkomen dat het erger gaat worden. Want daar is helemaal niemand gebaat bij. Als een wijk steeds kanslozer wordt is dat voor de mensen zelf ook niet goed.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos30 aug. 2011 - 8:30

En straks kunnen ze nergens meer heen als elke stad dit gaat doen. En dan? Komen ze waarschijnlijk toch in een getto terecht. Bovendien, waarom worden bijstandsgerechtigden tegenwoordig niet-willers genoemd?

krid58
krid5830 aug. 2011 - 8:30

"als er te veel onrendabele bij elkaar gaan kruipen'... alsof die mensen het leuk vinden. G.V.D. dit is toch van de zotte. Het is een feit dat niet ieder persoon een hoogopgeleide "high potential' kan worden. Het is een feit dat aan de onderkant van de banenmarkt banen mensen steeds meer gedwongen worden in uitzendbaantjes te werken met slechte voorwaarden. Het is een feit dat veel banen aan de onderkant van de banenmarkt ontdaan zijn van vakmanschap en geautomatiseerde loopbandwerkzaamheden zijn geworden. Zo zie je dat mensen aan de onderkant steeds meer in de marge gedrukt worden. En deze mensen dan ook nog wegzetten als mensen die niet willen. Ik begrijp best dat je als gemeente niet wilt "dweilen met de kraan open". Maar het probleem ligt hier echt niet bij de werklozen. Het probleem ligt hier bij een economische structuur die mensen met weinig opleiding niet veel meer te bieden heeft dan oninteressante baantjes onder slechte voorwaarden, gepaard met grote onzekerheid en geen ontslagbescherming. Ooit kon je als postbode trots zijn op je baan. Nu zijn het tijdelijke krachten voor een anonieme organisatie die elk half jaar van naam veranderd. Daar ligt het probleem van Spijkenisse!