Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'Uitkeringsfraudeur moet elke cent terugbetalen'

  •  
13-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-SocialeDienst300_01.jpg
Uitkering te vaak niet terugbetaald... VVD en CDA willen nu hardere maatregelen...
Fraude met uitkeringen moet harder worden aangepakt volgens regeringspartijen VVD en CDA. ‘Mensen die fraude plegen met hun bijstandsuitkering moeten desnoods de bak in als zij dit gestolen gemeenschapsgeld niet terugbetalen’, aldus VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani.
Azmani doet met zijn CDA-collega Mirjam Sterk een aantal voorstellen om uitkeringsfraude harder aan te pakken. Volgens Sterk ondermijnt het misbruik de solidariteit in de samenleving. Over 2010 is ongeveer 119 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, maar zij vreest dat het in werkelijkheid erger is. Gemeenten meldden ook over 2010 nog een totaalbedrag van bijna 500 miljoen euro aan openstaande bijstandsvorderingen.
VVD en CDA willen gemeenten gaan verplichten om alle bedragen, groot en klein, terug te halen. Nu gebeurt dat niet altijd, omdat de kosten van het terugvorderen niet altijd opwegen tegen het te incasseren geld. Sterk vindt ook dat boetes moeten worden opgelegd bij kleinere fraudebedragen en dat sneller moet worden overgegaan tot strafrechtelijke vervolging.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Petertje2
Petertje213 dec. 2011 - 10:32

eindelijk... werd tijd

Frank Straathoff
Frank Straathoff13 dec. 2011 - 10:32

€ 500.000.000,00 aan openstaande bijstandsvorderingen (bijstandsfraude) in 2010 is heel veel geld.

klaroengeschal
klaroengeschal13 dec. 2011 - 10:32

Ja desnoods de bak in, want strafrechtelijke vervolging en gevangenisstraf voor kale kippen kost de samenleving immers niets ...

CliffClavin1993
CliffClavin199313 dec. 2011 - 10:32

Tja... de praktijk is weerbarstiger dan de theorie, en dit is weer typisch een rechtse gemeenplaats, een open deur, verontwaardigd rechts gekrijs voor de bühne. Fraude mag niet. Dat is één. Maar wat als de invorderingskosten en eventuele rechtszaken veel duurder zijn als het terug te betalen bedrag? Dat is toch ook gemeenschapsgeld? Wat als iemand huis en haard en uitkering verliest en de gevangenis in gaat? Zo iemand wordt dakloos, verliest zijn geldelijke basis, en uit detentie kom je nooit beter te voorschijn als dat je er in ging. Ja, je leert drugs gebruiken, en trucs om misdaden te plegen, dat dan weer wel. Malik Azmani gelijkt mij typisch zo'n immigrant die ineens rechtser dan rechts geworden is, omdat hij hier veilig en gesetteld is (ander voorbeeld: Afshin Ellian, gewezen marxist/leninist, nu professor in onduidelijke zaken en verklaard tegenstander van de verzorgingsstaat - logisch, hij heeft zijn carriére gefundeerd op onze uitstekende en door de staat opgebrachte voorzieningen, maar heeft die nu niet meer nodig - hypocrisie ten top). En Mirjam Sterk heeft zich helemaal laten kennen in de kwestie-Mauro: een harteloos wijf. Modern stupide rechts leeft van sadisme en sarren, en het pakken van hen die niet veel verweer hebben. En het voedt zichzelf: steeds meer mensen zullen arm en dakloos worden, door het huidige beleid, en dan hebben de rechtse kannibalen weer nieuwe doelwitten om kapot te maken. Ten slotte: ik voorspel dat het geëntameerde beleid inzake uitkeringen, zorg, en huren steeds meer uitkeringsgerechtigden in de verleiding zal brengen om het niet meer zo nauw te nemen met de regels. De Bijbel leert dat foute lieden en onmensen hun verdiende straf zullen ondergaan, in dit en ook in het volgende leven. Dat is een rijke troost.

Biff Everwood
Biff Everwood13 dec. 2011 - 10:32

als invorderingskosten hoger zijn dan het te vorderen bedrag, moet dit geen reden zijn om er dan maar vanaf te zien. Gedogen leidt namelijk tot meer misbruik. als fraudeurs kinderen hebben, moet dit geen reden zijn om maar van invordering af te zien. Fraude is namelijk gelijk aan stelen, en dieven moeten (op zijn minst) hun gestolen geld terug betalen. Je kunt je afvragen of kinderen van dieven beter bij een gastgezin terecht zijn. Wellicht is dat is beter voor hun opvoeding. Uitkeringsfraude is in mijn ogen een zeer ernstige vorm van stelen. In feite steel je direct uit de uitkeringspot, voor mensen die het geld het hardst nodig hebben.

Dehnus
Dehnus13 dec. 2011 - 10:32

Ansich niks mis mee.. Maar waarom denk ik dat er straks boetes opgelegd gaan worden voor mensen die in de war raakten van de formulieren (wat nu ook al zo is met ons "Fantastische" zorg verzekering stelsel) en dat deze menen zo'n gigantische boete krijgen dat ze er niet meer uitkomen. Waardoor de grote fraudeur vrijuit gaat terwijl de man die het gewoon niet begreep word geneukt.

MG1968-2
MG1968-213 dec. 2011 - 10:32

Gisteren gelezen in het stuk van de arbeidsmigranten: "Alleen willoze slapjanussen laten zich uitbuiten dus als dat zo is, hebben ze het aan zichzelf te danken" (Aert) "Deze mensen zijn hier uit vrije wil naar toegekomen en als zij hier echt uitgebuit werden dan bleven ze hier wel weg" (Sjakie) hier: "Uitkeringsfraudeur moet elke cent terugbetalen". Als je uitkeringsfraude ziet als uitbuiting van de niet-bijstandsgerechtigde t.o.v. de staat (ons allen) waarom dient deze dan streng worden aangepakt terwijl bij uitbuiting van werknemers de verantwoordelijkheid voor de uitbuiting bij diezelfde werknemers wordt gelegd en voor het overige de schouders wordt opgehaald? Waarom is 'regels zijn regels' zo duidelijk eenrichtichtingsverkeer?

opgeheven
opgeheven13 dec. 2011 - 10:32

Geld dat met fraude is verkregen dient te worden terugbetaald. Al is het alleen maar om een signaal af te geven dat we dit als samenleving niet accepteren en tolereren. Argumenten als "het kost zoveel geld om het terug te halen" snijden wat mij betreft geen hout.

Heileeuw
Heileeuw13 dec. 2011 - 10:32

Doe de rekensom vrienden van rechts en links en stel ook vast dat dit verkiezingsretoriek betreft van het CDA. Het gaat om 500 miljoen euri die ingevorderd moet worden door de gemeenten. Daarvan hebben we er ruim 400, maar de nadruk zal liggen op de randstad. Het betreft o.h.a. lage bedragen, invorderbaar bij mensen die het toch al niet zo breed hebben oftewel: de spreekwoordelijke kale kip. Je kunt invorderen wat je wilt, maar als het er niet is, krijg je het ook niet. Fraudeurs aanpakken? zeker, maar zijn dan alle onterecht uitbetaalde bedragen terechtgekomen bij fraudeurs? Nee dat ook weer niet, maar dat maakt het invorderingstraject niet makkelijker. NADENKEN!

DonCarlos
DonCarlos13 dec. 2011 - 10:32

Het is toch allemaal weer wat,werkelijk iedereen probeert onze Henk en Ingrid een oor aan te naaien,behalve het c.d.a en de v.v.d.natuurlijk.Zij vrezen wel dat de werkelijkheid nog erger is en dat klopt ook,Ajax,door manipulatie uiteraard, uit de Europa cup en als klap op de vuurpijl zit Nederland,zoals altijd,weer in de poule des doods.het moet niet gekker worden in de wereld.De rechtschapen Hendrikken zijn het nu zat en Mevrouw Sterk en Meneer Azmani pakken dit bij de wortel aan en als dat niet lukt overweegt men om helemaal uit de wereld te stappen.

Nossie2
Nossie213 dec. 2011 - 10:32

Lijkt me heerlijk om eens een paar maand de bak in te draaien want ik ben het zat en kan het allemaal niet meer aan. Ik kom niet uit met de uitkering en zie geen andere weg dan de gevangenis. Eindelijk die rust zonder me ook maar ergens over druk te maken. Geen rekeningen meer die ik niet kan betalen maar 3x per dag eten en drinken en misschien werk dat ik daar kan doen om iets lekkers te kunnen kopen. Ik ben dan banger om eruit te komen dan om er in te gaan. Want wat dan?

DitBenIk2
DitBenIk213 dec. 2011 - 10:32

Schokkend het aantal mensen dat hier fraude loopt goed te praten. Als je moedwillig de boel belazert en geld steelt dat bedoelt is voor de mensen die het het hardst nodig hebben, dan is het niet meer dan logisch dat je dat terug moet betalen. De normen en waarden zijn ver te zoeken.

Opinius
Opinius13 dec. 2011 - 10:32

en yess de razia's zijn nu van start op de underdog. zijn "ze"niet geweldig vindingrijk. en het brengt me toch een kapitaal joh! dat men zich niet schaamt over het bedrag dat terug verhaald wil ,t.o.v. wat het terughalen kost, dit zegt iets over de bestuurlijke economische intelligentie . foei. en de stemmingmakerij ,.alsof nederland daar aan kapot ging ,effe wijzen wat een delegeren ,wat een miserabele economische crisis logistiek . kristal.....helder rinkeldekinkel

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2011 - 10:32

Tja wie zal het daar mee oneens zijn. Maar is dit niet weer valse spierballentaal in een tijd die vraagt om bezuinigingen die er echt toe doen? De Haagse elite kiest voor symbolische maatregelen die met veel tamtam de onderkant van de maatschappij treffen. Maar hoeveel brengt dat op? Is het niet eens tijd om de hand in eigen boezem te steken en te praten over maatregelen voor de rijken? Niet omdat rijk zijn fout is maar omdat er bezuinigd moet worden. Geld kun je ook halen waar het zit, dan heb je ook geen spierballentaal nodig.

1 Reactie
Mindfulness
Mindfulness13 dec. 2011 - 10:32

Helmaal mee eens. Men kan nooit eens op het midden van de weg lopen. Altijd of links of rechts. Roeptoeters als moe Sterk kunnen we missen als kiespijn. Ze lijkt wel de zus van Rat Verhagen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2011 - 10:32

Hier zullen ook wel weer weigerambtenaren opstaan.

1 Reactie
cormol
cormol13 dec. 2011 - 10:32

In elke geval zullen er flink wat ambtenaren bij moeten: (1) voor de incasso (2) voor de schuldsanering Mevrouw Sterk zou eens bij haar kerkgenootschap kunnen informeren hoe dat vroeger ging. Met het CDA herleven de oude tijden. [http://tinyurl.com/czu97lf]

schrijverazazel
schrijverazazel13 dec. 2011 - 10:32

Ja , ja Henk en Ingrid ofwel het net nog niet zwakzinnige stel dient op zijn wenken te worden bedient, stemmen. HRA dient gered te worden want stel je voor dat je geen subsidie meer krijgt voor je stulpje van pakweg anderhalf miljoen. De bouwfraudeurs, hebben in totaal geloof ik maar 300 miljoen terugbetaald van al die miljarden. Geld voor hen ook de gevangenis of is het gewoon vergeten en vergeven? Gelijke monniken gelijken kappen geld hier niet in dit land

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Henk en Ingrid zijn het een beetje zat om voor de werkschuwen op te draaien. Het gaat hier om uitkeringsfraude, dat betekend overheidsgeld wat gaat naar lieden die er geen recht op hebben en willens en wetens de boel belazeren. Dit gaat dus niet over de mensen die er wel recht op hebben, daar willen Henk en Ingrid namelijk best voor betalen. HRA is het enige belastingvoordeel wat de werkenden nog hebben in dit land. Naast het feit dat de aftrek al beperkt is tot 30 jaar, ga je compleet voorbij aan de gevolgen van afschaffen, namelijk het in elkaar storten van de huizenmarkt met enorme restschulden voor de eigenaren tot gevolg. Het lijkt me niet zo verstandig om in een schuldencrisis als land met de hoogste schuld per inwoner van de wereld de huizenbom te laten barsten op dit moment. Bedrijfsfraudeurs wordt overigens gewoon opgepakt en gaan de bak in, daar is nooit discussie over geweest.

trujac
trujac13 dec. 2011 - 10:32

Dit is een idee dat de maatschappij nog meer geld gaat kosten. Iemand die tegen de lamp loopt zal vroeg of laat toch bij de overheid moeten aankloppen. Als fatsoenlijke samenleving kun je mensen nu eenmaal niet laten verhongeren, tenzij je wilt dat ze op roof uitgaan, ook dan kost het ons via justitie geld, bovendien zijn er vaak nog kinderen in het spel. Geen zinnig mens wil dat kinderen opgroeien zonder een dak boven hjunhoofd. Goed dan zetten we ze maar in de bak. Ook een gevangene kost de samenleving handen vol geld nog afgezien van het onderhoud van de achterblijvers want die moeten toch ook eten. Het lijkt mij dan ook beter om fraudeurs verplicht aan het werk te zetten, dus werken voor hun uitkering en een meldingsplicht. Nog beter is het om een waterdichte wetgeving te maken en een effectieve controle daar op.

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Het gaat om uitekeringsfraude, ofwel mensen die een uitkering ontvangen en daar geen recht op hebben. Ofwel mensen die de pot met geld leegstelen van de mensen die er wel recht op hebben. Keihard aanpakken, ook al kost het per saldo geld, het gaat om het langetermijn effect. Het idee dat de overheid oneindig geld heeft waar je ongestraft van mag stelen moet maar eens Nederland uit.

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2011 - 10:32

Dat wordt gezellig. En waarvan worden ze geacht dat terug te betalen?

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Misschien van inkomsten uit arbeid?

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2011 - 10:32

Voordat deze heksenjacht losbarst, misschien eerst de grote corporaties belasting laten betalen? EN invorderen?

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Er is geen bedrijf dat wegkomt met het niet betalen van belasting.

Voice
Voice13 dec. 2011 - 10:32

En terecht. Ik als bedrijf moet maar iets fout doen en hoppa, even aftikken. Hoe vaak ik de Arbo dienst al over de vloer heb gehad of de AID enz. Als een onderneming iets fout doet, of niet na komt, zoals bijv. Chemiepack, dan schreeuwt men hier moord en brand en zou de eigenaar bijna opgehangen moeten worden. Maar als het om een bijstands of ww-er gaat of AOW-er, dan is het wel te begrijpen of moeten we er niet zo zwaar aan tillen. Als iemand moedwillig de of een sociale voorziening tilt, dan mag die wat mij betreft uit het sociale systeem gepleurd worden en in een kartone doos op straat leven. Geen problemen mee, mensen in het linkse spectrum van de politiek, vinden, dat mensen met veel geld of geld, bedrijven, hun boetes enz. wel moeten betalen en dus wel volgens de regels van de wet moeten leven, op sancties van nog hogere boetes en zelfs gevangenisstraffen. Maar mensen zoals asielzoekers, die de zaak proberen te traineren, uitkeringsgerechtigde die de zaak flessen, daar moet coulance voor gelden! Wat een schisma in rechtvaardig denken. Dat is wat zich denk ik vooral wringt tussen mensen aan de linker en rechterzijde van het spectrum. Oneerlijke rechtspraak.

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Helemaal mee eens. Rechtvaardigheid is aan de extreem linkerkant bijna niet te vinden. Zodra er een uitkeringsfraudeur aangepakt wordt vallen ze over elkaar heen om het te veroordelen. Terwijl ik nog nooit een rechts iemand de stelling heb zien innemen dat als er een bedrijf voor fraude wordt gepakt dat dit maar door de vingers moet worden gezien omdat er ook op grote schaal uitkeringsfraude gepleegd wordt. En het idiote is altijd dat de groep voor wie links denkt op te komen (de groep die echt recht heeft op voorzieningen) de dupe is van het misbruik.

TheBigLebowski
TheBigLebowski13 dec. 2011 - 10:32

Geldt dat ook voor bankiers en verzekeraars die met geld hebben liggen sjoemelen? Guttegut wat is Rutte toch een ei.

1 Reactie
Candide2
Candide213 dec. 2011 - 10:32

Gelukkig is Dirk Scheringa van de DSB wel kei- en keihard aangepakt. Heb je zijn kapsel gezien, dat komt omdat hij al die pek en veren eruit moest knippen. Speciaal voor Marruk Rutte, die sneller bezuinigt dan je Hypotheekrenteaftrek kunt uitspreken. http://www.youtube.com/watch?v=RYzZPsK78Gg

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 dec. 2011 - 10:32

'Uitkeringsfraudeur moet elke cent terugbetalen'. Prima, maar zorg wel dat u als volksvertegenwoordiger genoeg voedselbanken heeft in dit land, want werkende mensen zoals ik komen net niet uit, laat staan mensen die geen baan hebben en een uitkering vangen. Geachte kabinet, weet u het? dat als mensen honger hebben worden echte beesten? laat staan dat zij een paar zwarte centen gaan verdienen voor hun droge boterham? Aanval op uitkering- vangers in de crisis tijd waar geen werk is en waar geen werk wordt gecreeerd is foute boel. Maar ja,waar blijven de socialisten?!!!

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Dus als je werkt of een uitkering hebt dan kun je geen droge boterham kopen? Dat wist ik niet en daar schrik ik van. Of bedoel je niet de droge boterham maar de Iphone, vakanties en een auto?

Plupie
Plupie13 dec. 2011 - 10:32

Helemaal mee eens, alhoewel ik niet de behoefte heb om iemand aan te geven. Een paar vriendinnen van mijn dochter die hebben een uitkering maar klussen er wel zwart bij. Mijn dochter werkt haar een slag in de rondte in de Zorg en betaalt eerlijk haar belasting , maar houdt er netto minder aan over............dat onrecht vindt ik verschrikkelijk.

1 Reactie
kraland
kraland13 dec. 2011 - 10:32

Zeer kwalijk en deze mensen vinden dat ze het volste recht hebben om naast de uitkering zwart bij te klussen. Maar het heeft ook te maken met de minimale verschillen tussen minimum loon en uitkering met alle faciliteiten. Het heeft op dat niveau financieel ook bijna geen zin om te gaan werken, het komt dan op moraal aan. Gelukkig wordt dat nu aangepakt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai13 dec. 2011 - 10:32

Uitstekend plan, mensen die misbruik maken van onze sociale voorzieningen beschadigen het collectieve begrip en fatsoen dat je elkaar moet helpen.

1 Reactie
Candide2
Candide213 dec. 2011 - 10:32

Ik ben blij dat u blijkbaar dat 'collectieve begrip en fatsoen dat je elkaar moet helpen' nog heeft. In het beleid van deze regering zie ik er weinig tot niets van terug.