Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitkering voor sommigen nog altijd beter dan werken

  •  
14-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4803 keer bekeken
  •  
Flickr_alleenstaandmoeder_Ollie_G_300_01.jpg
Kabinet wil daarom bijstand in stappen verlagen. GroenLinks en PvdA zagen al niets in plannen van minister Kamp van Sociale Zaken
Werken pakt financieel nog steeds niet voor iedereen beter uit dan een uitkering, meldt RTL Nieuws. Dat geldt vooral voor alleenstaande ouders en paren die uit een uitkering komen, blijkt uit de Beleidsdoorlichting Inkomensbeleid 2002-2010 die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Een alleenstaande ouder die bijvoorbeeld vier dagen in de week gaat werken voor het wettelijk minimumloon, krijgt te maken met een inkomensdaling van 4 procent, aldus RTL
Volgens Kamp benadrukt het rapport hoe belangrijk maatregelen zijn om werken lonend te maken. Om werken beter te maken dan de uitkering, wil het kabinet de bijstand in stappen verlagen.
GroenLinks stelde eerder voor om niet het inkomen van bijstandsgerechtigden te verlagen en deze dus tot armoede te brengen. In plaats daarvan zou de belasting op arbeid verlaagd moeten worden, waardoor het voor werkgevers aantrekkelijk is om meer mensen aan te nemen én een fatsoenlijk minimumloon aan te bieden. Mensen op het minimumloon gaan er de komende jaren dan op vooruit, mensen in een uitkering houden het zelfde. 
Ook de PvdA, op het gebied van sociale zaken toch een belangrijke partner voor het kabinet, ziet niets in de plannen van Kamp. PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman schreef hierover op Joop :
De Partij van de Arbeid gelooft niets van de bewering van de staatssecretaris, dat dit wetsvoorstel mensen zal activeren en uit de bijstand aan het werk helpt. Het splijt gezinnen, remt de ontwikkeling van kinderen van bijstandsouders, pest ouderen met een onvolledige AOW en ondermijnt het wettelijk minimumloon. Daar komt nog eens bij dat de wet rammelt aan alle kanten en dat gemeenten en sociale diensten lang niet klaar zijn voor invoering met ingang van het nieuwe jaar. Deze waardeloze plannen werpen ons terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.