Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitgezette Afghaan terug naar Nederland

  •  
24-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
afghanistan
Sharif Mohammadi, de vluchteling die zaterdag dankzij een controversiële maatregel na 19 jaar durend legaal verblijf in Nederland werd uitgezet naar het land dat hij ontvluchtte is op de terugweg naar huis. Afghanistan weigerde de man toe te laten.
Activisten, waaronder kunstenares Tinkebell, die zich in hebben gespannen om de uitzetting te voorkomen gaven een verklaring uit:
"De Afghaan Sharif Mohammadi, die afgelopen zaterdag gedwongen werd uitgezet naar Afghanistan, is door de Afghaanse douane geweigerd en op een terugvlucht naar Nederland gezet. Op 6 april j.s. had de Afghaanse overheid al kenbaar gemaakt geen gedwongen uitzettingen in haar land meer te accepteren. Mohammadi werd ondanks vele protesten gisteren door de KMar op het vliegtuig gezet naar Kabul. Daar bleek echter dat behalve het voornemen van 6 april er nog een andere grond was om hem de toegang tot het land te verbieden: Kennelijk kent Afghanistan op sommige fronten een menslievender beleid dan Nederland. Een gezin mag namelijk nooit gedwongen van elkaar worden gescheiden. Sharif is vader van vier minderjarige kinderen tussen de 2 en 15 jaar oud en hij had enkele papieren bij zich om aan te tonen wie hij en zijn gezin waren. Op basis hiervan heeft Afghanistan hem toegang tot het land geweigerd. Sharif is nu op de terugweg naar Nederland, via Dubai. In Nederland zal hij naar alle waarschijnlijkheid worden vrijgelaten, omdat vreemdelingendetentie slechts geoorloofd is indien er zicht is op uitzetting. Dit betekent niet dat Sharif een verblijfsvergunning krijgt, maar het houdt wel in dat Mohammadi voor het eerst in zes maanden weer met zijn gezin herenigd kan worden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.