Uitgezet naar Irak
• 22-04-2011
• leestijd 2 minuten
In Uitgesproken VARA beelden van een familie die terug is gestuurd naar Irak
Wat gebeurt er als je wordt uitgezet naar Irak? Hoe ervaar je het als je na acht jaar weer terugkomt in het land dat je alleen nog maar kent uit verre herinneringen en waarvan je de taal niet vloeiend spreekt? In Uitgesproken VARA zelfgedraaide beelden van een familie die terug is gestuurd. Zij kunnen niet bewijzen dat ze in Irak bedreigd worden.
Broer en zus in Irak
In alle vroegte werden donderdag 8 april achtendertig uitgeprocedeerde asielzoekers uitgezet naar Irak. Onder hen waren veel kinderen. Het is voor het eerst dat Nederland op zo’n grote schaal mensen terugstuurt naar Irak. De 25-jarige Mohammed is een van hen. Hij vertelt over de uitzetting, het verhoor bij aankomst in Irak en zijn leven in Kirkuk dat zich binnenshuis afspeelt, want hij durft niet naar buiten. Hawjin, zijn 19-jarige zusje, dook onder toen de IND haar ouders, broers en zus ophaalde. Afgelopen dinsdag vloog ze toch naar Irak, om bij haar familie te kunnen zijn. Tot haar grote verdriet woont zij nu ook in Kirkuk.
Uitzetting in beeld
Op 8 april vertelde Volkskrant journalist Toine Heijmans in Uitgesproken VARA over
de uitgezette groep Iraakse asielzoekers. Samen met fotograaf Joost van den Broek legde hij hun reis naar Irak vast. De uitzetting maakte diepe indruk op Heijmans: ”Vooral de uitzetting van kleine kinderen laat niemand onberoerd. Ik heb drie kleine kinderen, maar ook de marechaussees met kinderen vinden dit heftige momenten.”
Reacties
Vluchtelingenwerk veroordeelde de uitzetting van de gezinnen, waaronder een groot aantal kinderen: “VluchtelingenWerk blijft erbij dat het in Irak nog altijd te gevaarlijk is. Daarom is het onverantwoord om deze uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen daar naartoe uit te zetten”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.
Ook Tweede Kamerleden Hans Spekman (PvdA), Rik Janssen (SP), Gerard Schouw (D66), Tofik Dibi (GroenLinks) en Joël Voordewind (ChristenUnie) zetten vraagtekens bij de uitzetting van de acht Iraakse gezinnen. Ze stelden Kamervragen aan minister Gerd Leers, Immigratie en Asiel, onder andere over de manier waarop de Vreemdelingenpolitie zich tegenover de kinderen opstelde.