Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Uitgezette Bahreinse asielzoeker klaagt Nederland aan

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Straßburg_Europäischer_Gerichtshof_für_Menschenrechte_3
De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh die Nederland werd uitgezet en in zijn land van herkomst direct werd gearresteerd , heeft de Nederlandse staat aangeklaagd bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat meldt NRC. De 27-jarige Al-Showaikh werd na een schijnproces tot levenslang veroordeeld en houdt Nederland daarvoor aansprakelijk. Hij hoopt dat het Hof Nederland ertoe kan bewegen diplomatieke middelen in te zetten om hem vrij te krijgen.
Flip Schüller, advocaat van Al-Showaikh, zegt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had kunnen voorzien dat zijn cliënt gevaar liep na uitzetting. In maart bleek al uit onderzoek van NRC dat Al-Showaikh tijdens de asielverhoren duidelijk had gemaakt dat hij vreesde voor ‘bloedwraak’ door de Bahreinse autoriteiten vanwege het politiek activisme van zijn broer. Mensenrechtenorganisaties hadden gewaarschuwd dat Bahrein familieleden van dissidenten straft als wraakmiddel.
In Bahrein zou Al-Showaikh zijn gemarteld en onder druk een bekentenis hebben afleggen. Ook heeft hij er geen recht op een advocaat en is er geen medische hulp. Volgens VluchtelingenWerk is het de eerste keer dat een asielzoeker een klacht bij het Hof indient na uitzetting uit Nederland. VVD-staatssecretaris Mark Harbers zei onlangs nog dat – ondanks de vele waarschuwingen – Nederland onmogelijk kon weten dat Al-Showaikh in Bahrein achter de tralies zou belanden.
cc-foto: Gebouw van het EHRM in Straatsburg, Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Paul250371
Paul25037124 apr. 2019 - 10:27

Harteloze Albers wist natuurlijk van niets. Hij zou zo zelf op vakantie gaan in Bahrein, Afghanistan etc etc. VVD uitzetmisdadigers.

Wilma3
Wilma322 apr. 2019 - 14:11

Nederland moet zich schamen dat ze hem terug hebben gestuurd.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 apr. 2019 - 17:21

Zou het misschien een optie zijn om de superrijke dictatoriale soennitische leiders van Bahrein aan te klagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in plaats van een democratie, die helaas een ernstige inschattingsfout heeft gemaakt. Zo lijkt het toch een beetje de wereld op z'n kop. Denk dat ze zich suf lachen in Bahrein.

1 Reactie
Perezoso
Perezoso20 apr. 2019 - 21:39

Succes ermee. Het EHRM heeft niets te vertellen over Bahrein. En het is NL dat deze wandaad te verantwoorden heeft. Niet dat het slachtoffer ook maar iets hoeft te verwachten van die democratie hier.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal220 apr. 2019 - 9:55

dit soort acties in Bahrein zijn tevens slecht voor de touristische industrie aldaar ; Blok heeft al gezegd dat hij geen stappen zal ondernemen. Er is meer aan de hand vrees ik.

2 Reacties
Extra belegen
Extra belegen20 apr. 2019 - 10:30

Ik snap hoe dan ook niet dat toeristen naar die landen als Bahrein, Dubai, Saudi Arabie en Qatar gaan. Al zou ik de reis en verblijf gratis krijgen, ik zou er nooit of te nimmer heen gaan. Die leven daar grotendeels in de Islamitische middeleeuwen.

LaBou
LaBou 20 apr. 2019 - 14:51

"Al zou ik de reis en verblijf gratis krijgen, ik zou er nooit of te nimmer heen gaan." Hij wilde er dan ook niet naar toe. Hij gaf aan mee te werken aan uitzetting als het maar niet naar Bahrein was. En dus werd hij uitgezet naar Bahrein.

Quibus2
Quibus220 apr. 2019 - 9:16

Bahrein. Het land waar in de Arabische Lente een kleine 30% van het volk op een plein in de hoofdstad demonstreerde. Niks meer van gehoord (buiten, heel veel traangas en 27 doden denk ik...). Het zal vast een heel gezellig land zijn.

1 Reactie
7anpau1
7anpau120 apr. 2019 - 11:04

En niet te vergeten, een land en regiem dat ook artsen die gewonde demonstranten hadden behandeld en advocaten die demonstranten hadden verdedigd, opsloot.

Pink Tango
Pink Tango20 apr. 2019 - 7:37

Ik snap het wel, wie zou het niet doen? Stel je voor dat je in je eigen land geen recht kunt halen, maar er wel mogelijkheden zijn via een ander land door dat land aan te klagen, dan grijp je dat natuurlijk met beide handen aan. Het pleit eerder vóór een land als Nederland dan tegen.

1 Reactie
Satya
Satya20 apr. 2019 - 12:19

Er pleit ook ontzettend veel voor Nederland. Het is alleen zaak het te behouden en niet door 1 of andere conservatieve, religious of politiek te laten afbreken.

De Vries3
De Vries319 apr. 2019 - 20:27

Juridisch zal het wel lastig worden, maar ik hoop dat hij wint. Politieke vluchtelingen uit het rijke Bahrein vragen niet voor hun lol asiel aan. Enorm triest wat deze jongen is overkomen. Ik hoop dat de IND medewerkers die hiervoor verantwoordelijk zijn er slecht om slapen.

5 Reacties
Spanveer
Spanveer20 apr. 2019 - 2:30

Die slapen uitstekend. Ze verwijzen naar de rechtsgang die deze uitwijzing mogelijk heeft gemaakt. Bahrein staat op de lijst van veilige landen dan is uitwijzing toegestaan.

koffieleut2
koffieleut220 apr. 2019 - 9:04

Niet iedereen is daar rijk. Er is daar ook veel armoede.

Frits Jansen
Frits Jansen20 apr. 2019 - 10:58

Nee, dit is een duidelijk voorbeeld dat een "veilig land" voor een individu niet altijd veilig is (reden ook waarom asielzoekers uit die landen niet meteen worden teruggestuurd). Ik dacht dat je pas terecht kon in Straatsburg als alle rechters in Nederland weigeren?

Wiellie2
Wiellie220 apr. 2019 - 14:01

Zeer ernstige situatie dat dit voor kan komen. Denk ook dat het komt doordat de IND overbelast is door de grote groep aanvragers die hier daadwerkelijk niets te zoeken hebben. Door het grote aantal economische emigranten betaald de Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh nu de prijs.

Satya
Satya20 apr. 2019 - 16:21

Wiellie Dat beweert dus de economisch vluchteling. Begin maar met terug betaling van de schuld aan de 3e wereld.