Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Uitgeverij Kluitman haalt racistisch kinderboek over Suriname na zes jaar uit de handel

  •  
08-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
978 keer bekeken
  •  
suriname
Het kinderboek ‘Suriname, here we come’ uit 2012 blijkt allerlei – racistische – vooroordelen over Surinamers te verspreiden. Morenita Taborda was met haar jongste kind in de openbare bibliotheek van Amsterdam en raakte ontsteld toen ze door het werk bladerde. Ze plaatste een reeks foto’s met voorbeelden op Facebook en schreef:
"“Ik was in de bibliotheek met m’n jongste en toen viel mijn oog op dit walgelijke boek. (…) Ik vind het jammer dat een bibliotheek in de Amsterdamse poort een boek zoals deze op de planken heeft staan.”"
Ze voegt een reeks voorbeelden bij.
Het boek is de eerste in een serie reisverhalen en gaat over een meisje dat met familie een wereldreis maakt. Suriname is het eerste land stand dat ze aandoen. Suriname, here we come staat volgens de flaptekst vol met ‘leuke weetjes’ maar die blijken nogal kwaadaardig te zijn. Zo maakt ze de kinderen wijs dat overspel heel normaal is in Suriname en Surinaamse mannen er meestal minstens één buitenechtelijke relatie er op nahouden.
36678535_199424507576403_6211103776141475840_o
Ook zijn volgens het kinderboek Surinamers niet in staat een normaal telefoongesprek te voeren:
36677949_199424670909720_2289065810393563136_o
En ze maakt de kinderen wijs dat mensen zichzelf vroeger verkochten als slaaf om een beter leven te kunnen hebben.
36722381_199424884243032_9094862346160963584_o
Een medewerker van de bibliotheek laat in een reactie weten:
"We begrijpen het ongemak / de ophef hierover en bedankjen je voor het vestigen van aandacht hierop. We gaan intern met afdeling Collectie en directie goed kijken hoe dit precies zit en wat voor vervolgstap we zetten."
Uitgeverij Kluitman gaat voortvarender te werk en zegt in een verklaring :
"Het spijt uitgeverij Kluitman te horen dat een boek van auteur Sanne de Bakker, ‘Suriname here we come’ (oorspronkelijk verschenen bij een andere uitgever) mensen met een aantal passages heeft gekwetst. Dit is nooit de bedoeling geweest. Kluitman heeft daarom besloten het boek van deze website te halen en niet meer leverbaar te maken."
De schrijfster, die zo’n dertig kinderboeken op haar naam heeft staan, is geïrriteerd door de ophef. Ze zegt eerder haar excuses te hebben aangeboden maar staat tegelijkertijd nog steeds achter de ‘weetjes’, zo blijkt uit een reactie. Haar Facebook-account is inmiddels afgeschermd. Het boek wordt nog steeds op haar eigen website aangeprezen.
post
Raquel Reiziger biedt ondertussen wat alternatieven voor de weetjes uit het boek. “Weet je dat de kinderen in Suriname een schooluniform dragen en dat je daaraan kunt zien op welke school het kind zit.”
De Bakker schreef ook een boek met als titel ‘Marokko, here we come’, meldt FunX , daarin vertelt ze onder meer dat je mensen in Marokko niet zonder toestemming mag fotograferen en dat ze er geld voor vragen. De moeder laat zich vervolgens laatdunkend uit over de ramadan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jul. 2018 - 17:16

Er is wel degelijk sprake van geweest dat vrijgelaten slaven na vrijlating in grote armoede terechtkwamen en honger leden zodat ze vroegen weer terug te mogen keren en zich wederom onderwierpen aan hun eigenaar. Ik heb dat hier nog ergens geschreven. Dus ik begrijp niet wat hier zo verkeerd aan zou zijn dat te schrijven. Ik begrijp de hele ophef niet over een boek in de tijd geschreven. Ik begrijp de hele hetze niet en al helemaal niet dat men een boekt verbant omdat mensen zich daar niet in herkennen. Dat boek is geschreven zoals het geschreven is door een autonoom persoon. JanB zegt het goed; Ook ik houd niet van boekverbranding.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr313 jul. 2018 - 20:41

@Minoes, er is gewoon een groep activisten die blijft zeuren en klagen over allerlei bijzaken in het leven. Ik vermoed dat er een interessant verdienmodel achter zit, want het is keer op keer kritiek uiten, maar wel heel eenzijdig alles van één kant belichten.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 17:27

Nick Ik begrijp uit andere reacties dat ik je misschien gekwetst heb als dat zo is mijn excuses. Ik heb niet die intentie gehad maar wou weten waar die grenzen voor het vrije woord voor kinderen lagen in jouw ogen.

9 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2018 - 18:51

Gekwetst? Welnee. Wel lichtelijk verbaasd dat u zo blijft hangen in die (onterechte) besnijdenisvergelijking en het verwijzen naar Irving en Verwoerd - mannen met opvattingen die me in de verste verte niet interesseren. Wat me nog meer verbaast zijn uw uithalen naar Danielle - ik heb sterk de indruk dat u haar bijdragen verkeerd (en ook nogal persoonlijk) interpreteert.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 20:10

Nick Ik heb met Danielle een verschil van mening die mijn rechten als donker mens aantasten gezien opvoeden van kinderen dat bij een ander onderwerp is begonnen. Ik vind dat zij pleit om mijn rechten minder te maken dan de jouwe op basis van afkomst. Dat neem ik persoonlijk. Moderne apartheid irving. Ik heb soms moeite me duidelijk uit te drukken. Ik haal irving en verwoerd erbij omdat ook dat gedachtengoed in een kinderboek vorm te gieten is. Moet dat mogen? Ik hoop dat ik nu duidelijker ben. Besnijdenis heb je gelijk in er broeit dan iets in mijn hersenen maar het lukt me niet om het in woorden om te zetten. Wat logisch is omdat de gedachte niet klopt,je hebt gelijk onterecht. Ik vind dat een kind ook geestelijk zonder bagage moet zijn maar dat is naïef en kan natuurlijk niet, iedere opvoeder geeft zijn kind iets mee. Positief en hopelijk zo min mogelijk negatief. Ik ben een erg moeilijk persoon en momenteel erg depressief. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet in staat ben om relatie te hebben, mijn bipolaire stoornis is te groot. Ik trek aan en stoot af. Dit houdt ook in dat ik niet in staat ben tot opvoeden. Deze conclusie overheerst sinds april alles en ik ben vandaag voor het eerst niet naar mijn werk geweest. Ik ben jarig en ben de hele dag bezig geweest met het ontwijken van ieder contact met mensen waar ik van hou. Hier kan ik dit vertellen in het echte leven niet. Ik was vandaag op oorlogspad met alles en iedereen. Te persoonlijk sorry maar het helpt me even. Ik begin ook bang te worden voor de ontwikkeling in de maatschappij. Ik ben soms een op hol geslagen paard maar ik ben ook niet te beroerd dat toe te geven. Ik wou dat het allemaal anders was maar dat is het niet. Je lijkt me een lieve man en ik hoop dat je me niet gaat negeren. Ik heb juist behoefte aan mensen die wilders gedachte goed afwijzen en een menselijk behandeling van vluchtelingen bepleiten, ik schrik me soms kapot hoe mensen over andere mensen praten, bipolaire helpt dan ook niet om het paard tot rust te brengen. Een vriendelijk woord wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 23:44

Satya "Ik heb met Danielle een verschil van mening die mijn rechten als donker mens aantasten gezien opvoeden van kinderen dat bij een ander onderwerp is begonnen. " Dat hebt u niet. Nogmaals: u hebt iets wat ik heb geschreven niet begrepen of u hebt dit verzonnen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 jul. 2018 - 7:52

Akelig dat je je zo voelt - al helemaal op je verjaardag. Hoop toch voor je dat de goede momenten het winnen van de slechte. Sterkte daarmee. Maar probeer op de duistere momenten ook wat minder boos uit te halen naar anderen.

Satya
Satya11 jul. 2018 - 10:23

DanielleDefoe Verzonnen? Jij hebt duidelijk je mening gegeven over het beleid dat Denemarken wil gaan voeren tav taalachterstand allochtonen kinderen. Dat plan neemt mij mijn rechten op gelijke behandeling af. Als je met voorstellen zou komen waarin taalachterstand door bv een consultatie bureau voor iedereen geldend word vastgesteld, prima. Op basis van wijk en afkomst is mijn rechten aantasten en dat 88% van de bevolking het doet is geen argument. Ik ben misschien soms erg fel maar kijk om je heen, voel wat ik soms meemaak. Ik begin bang te worden. Nick Dank

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2018 - 11:39

Satya/Nick the Stripper 11 juli 2018 at 09:52 daar sluit ik me bij aan.

Satya
Satya11 jul. 2018 - 12:48

DanielleDefoe/nick Daarvoor dank. Danielle ik heb nog een reactie gedaan waarin ik 1 en ander uitleg maar komt niet door blijft op beoordelen staan.

Satya
Satya11 jul. 2018 - 12:50

DanielleDefoe Nu dus wel. Ik hoop dat we er bij een ander onderwerp verder over kunnen praten. Ik zal proberen m'n emoties iets meer te onderdrukken wat af en toe erg moeilijk is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2018 - 16:10

Satya u blijft mijn bijdragen verkeerd interpreteren. Ik beschouw kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang als een groot goed voor zowel kinderen als ouders en dat heb ik meerdere malen benadrukt. Maar ik heb ook gezegd dat ik dwang afwijs. Daar kunt u onmogelijk uit afleiden dat ik uw rechten wil inperken.

Meta  Foor
Meta Foor9 jul. 2018 - 21:43

Ik heb nog een echte originele met tekeningen gekleurde uitgave van Dik Trom; staat die al op de rode lijst ?

2 Reacties
Satya
Satya10 jul. 2018 - 17:29

Natuurlijk niet maar als die kwetsend zijn hoeven ze toch niet in een herdruk? Volgens mij is dat geschiedenis en moeten we voorruit, daarom kan het verleden wel blijven bestaan.

Hiltermann
Hiltermann11 jul. 2018 - 18:34

Wordt aan gewerkt Meta.

JanB2
JanB29 jul. 2018 - 21:21

Ik heb iets tegen boekverbranders.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 7:41

Ik ook.

BertrandRussell
BertrandRussell9 jul. 2018 - 19:04

- Het is redelijk ranzig dat je als een relevant weetje in een kinderboek schrijft dat ‘sommige Surinamers’ graag honden aanrijden, om dan te gaan kijken hoe ze creperen. Of is dat hoe jouw familie de zondagmiddag doorbrengt, Jeffrey Katoen? - Het verhaal dat slaven het ‘redelijk goed’ hadden en dat dat pas veranderde ‘toen de Europeanen vanaf 1537 aan de slavernij begonnen en hun slaven als een minderwaardig soort beschouwden’ is apekool. De Grieken en de Romeinen deden eeuwen voor Christus al niet anders! Het past ook in een rechtse mythe die geen ander doel heeft dan het leed van de slavernij te relativeren en te suggereren dat Europeanen pas veel later instapten in een door Afrikanen of Arabieren bedachte praktijk. - Alle ‘weet je dat’-informatie in het boek is ofwel raar, ofwel ronduit negatief. Die negatieve toon klinkt ook door in het boek over Marokko, waar het gezin opgelicht wordt door de eerste de beste Marokkaan die ze tegenkomen. - Een uitglijder is in elk boek mogelijk, maar deze dame lijkt een agenda te hebben. Haar kinderboek over Sinterklaas was in haar eigen woorden bedoeld als ‘een sneer’ naar de Pietendiscussie. ‘Ik wil de traditie juist behouden. Geen gekleurde Pieten voor mij!’ - En voor de reageerder die bij elke racismekritiek werktuiglijk begint te roepen dat 'het vrije woord' in het geding is en dat er 'boeken verboden' worden: please, een verbod is helemaal niet aan de orde. Uitgeverijen en bibliotheken hebben gelukkig wél de vrijheid om een boek na rijp beraad niet meer aan te bieden.

6 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 19:31

[ please, een verbod is helemaal niet aan de orde. Uitgeverijen en bibliotheken hebben gelukkig wél de vrijheid om een boek na rijp beraad niet meer aan te bieden. ] Ach, meneer de filosoof gaat er een semantisch spelletje van maken.

BertrandRussell
BertrandRussell9 jul. 2018 - 21:25

Pas op als je vooroverbuigt, Nick, want er ligt een kleine boterberg op je hoofd. Bij Abou Jahjah schreef je nog dat de krant waar hij voor schreef 'alle recht had om zelf te bepalen wie wel en wie niet een podium te geven.' Nu stel je het voor alsof openbare bibliotheken in tegenstelling tot kranten niet zelf mogen selecteren. Volgens jou hebben ze een of andere verplichting aan de samenleving om alle boeken tot in lengte van dagen aan te blijven bieden, omdat dat de enige manier is om 'het vrije woord' te eren. Kom op, Nick, bibliotheken hebben allerlei redenen om hun collectie aan te passen. Omdat een boek niet meer gelezen wordt, omdat de informatie achterhaald is of, zoals de OBA in dit geval lijkt te hebben besloten, omdat het voor een hele groep beledigend is. Ik vind het ergens nog wel komisch dat je jezelf in de voet schiet en daarna een niet-bestaande regel voor bibliotheken verzint, puur om je inconsequente betoog nog een beetje recht te breien. Wat ik minder komisch vind: je kunt er blijkbaar prima mee leven als een lastpak van een immigrant geen ruimte meer krijgt in een grote krant, maar de bagger van deze autochtone dame moet een podium hebben, anders is het vrije woord in het geding. Dat is verder geen verwijt aan jou persoonlijk, hoor. Ik denk eerlijk gezegd dat je gewoon de tendens overneemt, die bijvoorbeeld ook in de media heerst: wie vanmiddag oproept om moslims te vergassen, die mag vanavond aanschuiven bij Pauw, omdat zulke 'vrije geluiden' met alle geweld 'gehoord' moeten worden.

Verwijdert
Verwijdert10 jul. 2018 - 5:46

" Het past ook in een rechtse mythe die geen ander doel heeft dan het leed van de slavernij te relativeren en te suggereren dat Europeanen pas veel later instapten in een door Afrikanen of Arabieren bedachte praktijk." Volgens mij bestond slavernij in Afrika en het Midden Oosten al lang voordat de Europeanen kwamen. En gaat helaas tot de dag van vandaag in sommige landen nog door. Dat is geen relativering van het leed van slavernij maar gewoon feitelijk hoe het is. Of beweer je dat slavernij met de Europeanen kwam en daarna ook weer met die Europeanen weg ging? Dat is volgens mij eerder een linkse mythe.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2018 - 7:21

JVerheijen 9 juli 2018 at 23:25 [ Nu stel je het voor alsof openbare bibliotheken in tegenstelling tot kranten niet zelf mogen selecteren. ] Dat zeg ik niet, maar ze hebben ieder een andere verantwoordelijkheid. [ Volgens jou hebben ze een of andere verplichting aan de samenleving om alle boeken tot in lengte van dagen aan te blijven bieden, omdat dat de enige manier is om ‘het vrije woord’ te eren. ] Nee hoor. Maar het gaat ook niet aan als openbare bieb op te houden met het bedienen van ouders die dat boek wel door hun kind willen laten lezen, omdat enkele andere ouders hun gekwetstheid algemeen verbindend willen laten verklaren. [ Kom op, Nick, bibliotheken hebben allerlei redenen om hun collectie aan te passen. Omdat een boek niet meer gelezen wordt, omdat de informatie achterhaald is of, zoals de OBA in dit geval lijkt te hebben besloten, omdat het voor een hele groep beledigend is. ] Ach, Jeffrey Katoen (die hieronder reageert, waarna u hem nogal paternalistisch aanvalt) hoort ook bij die 'hele groep' en hij lijkt zich niet beledigd te voelen. [ Ik vind het ergens nog wel komisch dat je jezelf in de voet schiet en daarna een niet-bestaande regel voor bibliotheken verzint, puur om je inconsequente betoog nog een beetje recht te breien. ] Ja, hilarisch. Maar wie zegt er iets over een regel? Het is mijn mening, en niet meer dan dat, dat publieke gefinancierde instellingen niet de schijn moeten wekken dat ze zich bezig houden met censuur. Al helemaal niet als die wordt afgedwongen wordt door een enkele verontwaardigde ouder. In dit geval een ouder die mij sterk doet denken aan de bedilzuchtige Tante Petronella uit Pippi Langkous. [ Wat ik minder komisch vind: je kunt er blijkbaar prima mee leven als een lastpak van een immigrant geen ruimte meer krijgt in een grote krant, maar de bagger van deze autochtone dame moet een podium hebben, anders is het vrije woord in het geding. ] Subtiel hoor: frame het zo dat ik tegen de immigrant ben en zogenaamd vóór de autochtone dame. Psst, pssst, zou die Stripper soms stiekem zelf een racist zijn? Daar trappen we niet in, natuurlijk. [ wie vanmiddag oproept om moslims te vergassen, die mag vanavond aanschuiven bij Pauw, omdat zulke ‘vrije geluiden’ met alle geweld ‘gehoord’ moeten worden. ] Oh, nóg subtieler. Nou worden er ineens al moslims vergast.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2018 - 7:43

Tante Petronella = Tante Pastellia uiteraard - oeps!

Ozon
Ozon10 jul. 2018 - 15:46

JVerheijen 9 juli 2018 at 23:25 "Nu stel je het voor alsof openbare bibliotheken in tegenstelling tot kranten niet zelf mogen selecteren. Volgens jou hebben ze een of andere verplichting aan de samenleving om alle boeken tot in lengte van dagen aan te blijven bieden, omdat dat de enige manier is om ‘het vrije woord’ te eren." En hopelijk zijn ze een beetje onafhankelijk in hun oordeel. Anders wordt ook Harry Potter naar de verboden boeken-hoek verbannen, wegens "hekserij". Toch fijn als je in een gereformeerd dorp internationale bestsellers mag lezen.

Yellowsama
Yellowsama9 jul. 2018 - 16:57

Volgens mij heeft Sanne de Bakker het niet zo met de waarheid en vertelt ze liever verhaaltje. Dat kan, maar dan moet je het bij de fictie afdeling plaatsen en niet als waarheid aan kinderen voorleggen.

BartP2
BartP29 jul. 2018 - 11:12

Er bestaan ook boekjes waarin nederlanders door buitenlanders worden beschreven, op een niet altijd vlijende manier. Generaliserend en aangedikt, maar met een kern van waarheid. Ik vind het aan één kant juist leerzaam. Ik zou zeggen: zit stil als je geschoren wordt. Een boek laten verbieden is de slechtst denkbare reaktie.

2 Reacties
mhenneke
mhenneke9 jul. 2018 - 14:34

Mmm, als het om een boek voor volwassenen gaat, kun je van mensen een wat dikkere huid verwachten, maar zo'n tekst over bijvrouwen in een kinderboek? Sowieso klopt er weinig van. de Europeanen die in 1537 aan de slavernij begonnen? De Portugezen begonnen op Madeira al in 1440. De WIC na de gedeeltelijke verovering van Brazilie in 1638. Ik krijg het idee dat hier sprake is van een in elkaar geflanst beunhazenboek. Van een gerenommeerde uitgeverij als Kluitman mag je verwachten dat ze kritisch zijn over dit soort dingen en vragen stellen als ís deze vrouw ooit in Suriname geweest? Onderschrijven mensen die het land kennen dit? Is wat zij schrijft wel voor kinderen? ' Het gevoel dat ik krijg is dat uitgeverijen de laatste jaren zo sterk bezuiningen op productie en redactie dat dit soort dfingen er te makkelijk doorheen glippen. Dat zie je bijvoorbeeld ook in lesmateriaal: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/11/moeilijke-lessen-over-de-slavernij-12953606-a1573068

Jan de Boer2
Jan de Boer29 jul. 2018 - 15:28

@Michiel2300: Het lijkt mij dat dit boek gericht is op pubers. Die kunnen dat wel hebben. En 1537 is voor Suriname niet heel vreemd. Zeker als het een verwijzing is naar de grootschalige slavernij die begon met de driehoekshandel. Had wel iets duidelijker mogen zijn, dat dan weer wel.

Absconditus
Absconditus9 jul. 2018 - 10:55

Uitgeverij Kluitman. Verslond in mijn jeugd de Kameleon serie en later ook de Discus. Deze laatste serie, geschreven door Ruurd Feenstra, zou bij sommige hedendaagse SJW's gefronste wenkbrauwen verwekken, want niet echt politiek correct. De Frank Distel serie trouwens ook niet, maar die werd niet door Kluitman uitgegeven. Een vandaag de dag vrijwel uitgestorven genre van het jongensboek. Moeten ze jeugdboeken tegenwoordig ook al aan de linkse censuur gaan onderwerpen? In wat voor een treurige tijden leven we toch.

Joop den Uil
Joop den Uil9 jul. 2018 - 10:40

en dan al die boeken over klompen, tulpen, tik met de molenwieken, rare schaatstochten, rauwe haring met ui , zeeuwse kappen, vinger in dijk …. het wordt leeg in de bieb

16 Reacties
Satya
Satya9 jul. 2018 - 21:25

Nick Je haalt veel dingen door elkaar heen. Je was bij besnijdenis zo voor de bescherming van het kind. Ik ken dit boek niet goed genoeg om hier over te oordelen. Pipi langkous racisme? Jij vind dus geen besnijdenis maar als het racisme is dan pomp het kind er maar vol mee, het vrije woord geld dan ook voor de jihadist die zn kind vol haat propt. Zoek eens een filmpje van geïndoctrineerde kinderen op. Moet kunnen vrije woord. Belachelijk een kind verdiend bescherming tegen vergif. Dubbele moraal hou je er op na net als veel zogenaamde voorvechters van het vrije woord. Ik vraag me af hoe je zou reageren op een islamitisch kinderboek waarin wij allemaal als drugsgebruikers en prostituees en prostituee bezoekers worden weggezet. Het is allemaal zo selectief bij de voorvechters van het vrije woord. Voor ons moet het gelden maar niet meer als het over ons gaat, dan is het ineens heel anders. Voor volwassenen prima maar kinderen verdienen bescherming. Geef trouwens maar geen antwoord op dat islamitische boek, ik weet al het moet kunnen. Totdat het word uitgegeven dan sta je naast Wilders moord en brand te schreeuwen en terecht. Kinder geestje moet lekker zo lang mogelijk naïef blijven. De harde wereld haalt haar vanzelf in. Pipi langkous racistisch, hoe dan. Het vrije woord voor kinderen hoe bedenk je het? Hendrik verwoerd op kinderniveau moet kunnen, vrije woord. Als jij David irving aan je kind wilt voorlezen is dat jouw zaak maar loop dan niet over besnijdenis te zeuren, lijkt me heel wat minder schadelijk. Ik ben voor de bescherming van kinder geesten. Dit staat los van dit specifieke boekje ik ken het niet.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2018 - 7:24

Satya 9 juli 2018 at 23:25 [ Je haalt veel dingen door elkaar heen. Je was bij besnijdenis zo voor de bescherming van het kind. ] En dat ben ik nog steeds. Dat heeft te maken met het recht op lichamelijke integriteit. Dat is echt een hele andere kwestie dan de hier geopperde bescherming van de veronderstelde tere kinderziel. [ Ik vraag me af hoe je zou reageren op een islamitisch kinderboek waarin wij allemaal als drugsgebruikers en prostituees en prostituee bezoekers worden weggezet. ] Als er iemand is die dat wil uitgeven, dan kan dat worden uitgegeven. Ik ben ook voor de vrije verspreiding van Mein Kampf, opdat iedereen - al dan niet geannoteerd - kennis kan nemen van de totale onzinnigheid van Hitlers hersenspinsels. Waar ik wel problemen mee zou hebben is: als ouders hun kinderen uitsluitend in aanraking zouden laten komen met hun islami(s)tische gedachtengoed - net zoals ik er problemen mee heb dat Artikel 31-kinderen alleen maar worden geïndoctrineerd met Bijbelse hel en verdoemenis. Om die reden ben ik ook voor het afschaffen van alle bijzonder onderwijs. [ Geef trouwens maar geen antwoord op dat islamitische boek, ik weet al het moet kunnen. ] Te laat! [ Totdat het word uitgegeven dan sta je naast Wilders moord en brand te schreeuwen en terecht. ] Nee hoor, ik moet helemaal niks van Wilders en andere (proto-)fascisten hebben. En ook niet van boekverbieders. [ Pipi langkous racistisch, hoe dan. ] nos.nl/artikel/2019316-vader-pippi-langkous-geen-negerkoning-meer.html [ Het vrije woord voor kinderen hoe bedenk je het? ] Het vrije woord afhankelijk maken van een leeftijdsgrens - hoe bedenk je het. Vanaf welke leeftijd zou volgens u het vrije woord mogen gelden? 16? 18? 21? 27,5? [Als jij David irving aan je kind wilt voorlezen is dat jouw zaak ] Waarom zou ik dat nou willen? [ maar loop dan niet over besnijdenis te zeuren] Zoals gezegd: lichamelijke integriteit - compleet ander onderwerp. In dit geval bent u toch echt degene die dingen door elkaar haalt.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 9:55

Nick De link die jij plaatst is naar een oud boek, prima. Als jij mij nu zou beschrijven zou jij daar dan de vrouwelijke variant van gebruiken? Ik vind het jammer dat je niet gereageerd hebt op mijn opmerking over Hendrik verwoerd. Dit kun je prima op een manier schrijven voor kinderen. Ik heb liever een besneden jonge man met een open geest dan een onbesneden jonge man met vergiftigde geest vanuit kinderboeken. Ik denk dat middelbare school ongeveer een goed moment is om wat minder te denken over politiek correct. Dat is sowieso het moment dat kinderen over het algemeen hun eigen weg gaan zoeken en je daar als ouder denk ik aan het vrijlaten begint. Lees eens wat quotes van verwoerd kun je zo in een kinderboek kwijt. Is het vrije woord er om de dingen te zeggen die gezegd moeten worden op een manier die fatsoenlijk of is het vrije woord een recht tot beledigen? Een vraag waar ik serieus momenteel veel over denk.je visie is zeer welkom.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 10:11

Nick Z_edje heeft mij er terecht op gewezen dat de wetgever puur racisme al niet zal toestaan.

Ozon
Ozon10 jul. 2018 - 10:45

Satya, Wat heb je toch met David Irving? Waarom toch dat idiote idee dat iemand voorstander van hem, zijn boeken of theorien zou zijn? Wat is de grond van die nogal vuile beschuldiging? Je hebt m tegen mij al eens gebruikt (familie van mijn joodse oma is niet teruggekomen uit de vernietigingskampen, dus wees gerust ik “geloof” zeker wel in de holocaust), nu gebruik je m weer tegen Nick? Waarom, welk doel anders dan verdachtmakerij? De Irving die ik wel heb gelezen (en gezien) is John, met oa The world according to Garp, fantastisch verfilmd met Robin Williams in de hoofdrol. Een film die ik gezien heb in de bewuste leeftijdscategorie; ik was een jaar of 12, 13, wat men in een aantal landen ook te jong vond voor die film. Wat vind jij? The World according to Garp, wel of niet goed voor een tere tienerziel? 12 jaar zoals in NL, of 18 zoals in Singapore?

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 11:52

Satya 10 juli 2018 at 11:55 " Dit staat los van dit specifieke boekje ik ken het niet. " Het is duidelijk dat u ook geen idee hebt wat voor een soort boek Pippi Langkous is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2018 - 11:57

Satya 10 juli 2018 at 11:55 Ik weet niet waar u heen wilt met uw reactie. Moet ik nou een mening hebben over een virtueel jeugdboek naar Verwoerd? Eerlijk gezegd denk ik niet dat er een uitgever is die daar brood in ziet. Overigens is een van de wreedste boeken ter wereld - de bijbel - al geruime tijd in verschillende jongerenversies in omloop. Ik zou graag willen dat het anders was, maar ja daar ga ik dus niet over. Ouders willen die nonsens kennelijk verkopen aan hun kroost. Ik herhaal nog maar eens: gedwongen besnijden van kinderen (lichamelijke integriteit) heeft op geen enkele manier iets te maken met het vrijwillig lezen van boeken. U haalt die dingen door elkaar, niet ik. Overigens heeft u het nu ineens over een besneden jongeman (en dus niet een kind). Als die jongeman beslissingsbevoegd is en zich vrijwillig heeft laten besnijden: prima. Wat uw gedachten over het vrije woord betreft: iedereen mag helemaal zelf invullen wat voor hem/haar de vrijheid van meningsuiting inhoudt. Anders is het geen vrijheid. Ik vroeg u ook iets: vanaf welke leeftijd gunt u de vrijheid van meningsuiting?

Satya
Satya10 jul. 2018 - 12:17

Ozon Ontkend David irving de holocaust dan? Beter lezen. Hij zwakt hem af en meerdere rare theorieën. Hij is een voorstander van apartheid en rechtse mensen hebben hem op andere forums vaak aangehaald om mij duidelijk te maken wat mijn plek is in deze samenleving. Dat doet pijn en veel rechtse mensen hangen zijn theorieën aan, misschien onbewust dat het van hem komt maar dan word het volgens mij tijd om te weten van wie de fabeltjes over donkere mensen in de wereld helpt. Hij heeft niet alleen over de holocaust een mening. Ik haal hem volgens mij in dit verband zeer terecht aan net als verwoerd, het gaat hier namelijk over racisme en daar hebben deze beide heren nogal een stempel op gedrukt. Ik vraag mij gewoon af met wat voor gedachtegoed een kind geconfronteerd moet kunnen worden. Mijn vader heeft mij veel te vroeg met de geschiedenis van het koloniale verleden van Afrika laten kennis maken en gelukkig heeft mn moeder daar een stokje voor gestoken bij mn zusje en broertje. Het doet namelijk best wel wat met een 13 jarige om de geschiedenis van Congo te lezen zonder censuur. Ik begrijp niet waarom je niet verontwaardigd over verwoerd bent dan die haal ik ook aan. Ik begrijp eigenlijk helemaal niets van je verontwaardiging. Het gaat hier over het vrije woord wat betreft kinderen waar ik het met Nick over heb. Kijk haast geen films kan mn aandacht er niet bij houden, zo saai. Heb die film dus ook niet gezien. Selectieve verontwaardiging heb je niks aan. Als je zo verontwaardigd bent over het aanhalen van irving had je de laatste tijd genoeg kansen om zijn gedachten goed te bestrijden.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 13:10

Nick Ik geloof dat z-edje duidelijk heeft gemaakt dat aan het vrije woord een grens zit en dat ik daarmee in deze discussie geen rekening heb gehouden. Daarom is wat ik over verwoed vroeg niet van toepassing. Dat jij het verband niet kunt leggen wat ik bedoel met een besnijdenis en het vergiftigen met gedachtengoed. Ik denk dat dat een stuk minder erg is dan een kind laten opgroeien met extreem salafistische ouders, de geestelijke mishandeling is veel ernstiger. (alleen voor extreem salafisme) Meningsuiting is voor een kind is gebonden aan ouders denk ik. Ik zou daar denk ik fatsoen en normen in mee nemen. Ik denk dat mijn kind z'n ongerieven bv mag uiten maar op een respectvolle manier. Ik heb hier nog nooit over nagedacht en zal het ook nooit echt hoeven. Ik neem geen kinderen mijn bipolaire stoornis is te erg om een kind op te voeden vind ik. Dat vind ik erg jammer maar ik denk dat het de juiste beslissing is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 13:24

Ozon 10 juli 2018 at 12:45 " Wat heb je toch met David Irving?" Zelf opgevoed met "Het bittere Kruid" van Marga Minco. Geen enkele behoefte om me met holocaustontkenners bezig te houden niet mijn terrein. Niettemin zou ik niet willen dat zijn boeken worden verboden. Net zo min als de complete werken van Kim Il-Sung waarin oa. de Armeense genocide schijnt te worden ontkend.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 13:26

DanielleDefoe Moet ik pipi langkous echt kennen? Ben ik nou nog ongeschikter om een kind op mijn manier op te voeden? Nick stuurde mij een linkje op basis daarvan denk ik zal wel.

Ozon
Ozon10 jul. 2018 - 15:38

Satya 10 juli 2018 at 14:17 “Ik begrijp eigenlijk helemaal niets van je verontwaardiging. Het gaat hier over het vrije woord wat betreft kinderen waar ik het met Nick over heb.” Het ging om je verwoording waarin je impliceert dat Nick (en eerder ik) de behoefte zouden hebben David Irving te lezen of zijn ideeën aan hangen. Dat vind ik nogal beledigend. Met “Als jij David irving aan je kind wilt voorlezen is dat jouw zaak maar loop dan niet over besnijdenis te zeuren”. De wijze waarop je dit zegt, klinkt het alsof hij ergens gezegd of geïmpliceerd zou hebben dat hij David Irving wil voorlezen aan zijn kind. Zeker omdat hij wel over “besnijdenis” heeft lopen “zeuren”. Ik denk dat Nick ook van mening is dat kinderen niet aan alles hoeven te worden blootgesteld. Wat hij volgens mij eerder beoogd is dat kinderen ook rechten hebben, zoals het recht op meningsuiting (wat ongetwijfeld niet wil zeggen dat hij tegen het opvoeden van kinderen is). Ik had je opmerking over Hendrik Verwoerd niet zo geregistreerd. Maar nu realiseer ik me dat je kennelijk Pippi Langkous gelijkstelt met deze man (hoewel je tegen Danielle weer zegt het niet te kennen). Ik zie die vergelijking niet zo. Nu heb ik Pippi Langkous ook niet meer zo op mijn netvlies staan en teksten van Verwoerd heb ik nimmer gelezen. Toch roept Pippi Langkous bij mij een beeld op van een vrolijk, geëmancipeerd meisje dat leuke avonturen beleeft. Wel natuurlijk een wat optimistisch beeld van piraten dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. The world according to Garp is een boek, dus je kan het ook lezen als je niets op hebt met films. Goed voor een lach en een traan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 17:00

Ozon 10 juli 2018 at 17:38 Het is een vrolijk kinderboek dat de spot drijft met gewichtigdoenerige volwasssen en traditionele stoffige genderrollen. Een absolute aanrader. De enige " fout" die de bedenker van Pippi, de zweedse auteur Astrid Lindgren, maakte is dat Pippi's vader, zeerover Efraïm Langkous, als koning van het eiland Taka-Tukaland in de oorspronkelijke zweedse uitgave "negerkung" of te wel negerkoning werd genoemd. Dat was in een tijd dat niemand daar aanstoot aannam. Inmiddels vervangen door "söderhavskung" dwz zuidzeekoning met toestemming van Lindgren's dochter.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 17:07

Ozon Ik spring soms teveel van de hak op de tak. Ik suggereer niks over David irving, mijn vraag was bedoeld aan nick waar je kinderen dan allemaal aan kunt blootstellen. Ik stel verwoerd zeker niet gelijk aan pipi langkous. Verwoerd is de ideoloog van de apartheid wiens quotes vaak heel hapklaar zijn dus gemakkelijk voor kinderen te vertalen. Ik zal proberen om mijn gedachten niet meer te snel te posten en beter kijken of de zin goed loopt. Er schiet als ik schrijf zoveel door mijn hoofd dat ik niet duidelijk ben. Ik vind het vrije woord iets waar je bij kinderen voorzichtig mee moet zijn. Ik weet uit ervaring dat er kinderen met racisme worden vergiftigd. Niet alleen door blanken hoor. Ik denk dat je kinderen hoort te beschermen tegen bepaald gedachtegoed. Dat het best belangrijk is om te kijken wat lezen ze, wat staat daar nu eigenlijk echt. Ik zou het vreemd vinden als er kinderboeken zijn over het minderwaardig maken van bv joden. Ik heb over dit boek gezegd dat ik er te weinig van weet. Ik vind het erg simpel gesteld dat een kind alles moet kunnen lezen. Dat lijkt me doorschieten in het vrije woord. Ik vind ook dat er niks mis is met een oude sjors en sjimmie maar ook niet om met het verstrijken van tijd bepaalde teksten aan te passen aan de huidige tijd in nieuwe uitgaven. Ik zou niet weten waarom het zo belangrijk is dat bepaalde kwetsende woorden in bepaalde boeken zouden moeten blijven staan. Ik heb jammer genoeg niet de rust in mezelf om me altijd goed en correct uit te drukken. Mijn verwijzing naar irving en verwoerd moet je in het licht zien van hoever gaat het vrije woord voor kinderen. Ik vind het goedkoop om verwijzingen naar irving niet te kunnen maken omdat het gedachtegoed over apartheid en ontnemen van rechten toch best actueel is. Zie wilders opmerkingen over Marokkanen, ze kunnen geen afstand van hun Marokkaanse nationaliteit doen en toch zouden ze daardoor geen volledig Nederlander zijn. In Denemarken willen ze zelfs nog een stap verder gaan daar zou ik zonder Keniaanse nationaliteit zelfs uitgezet kunnen worden. Het geven van minder rechten aan Afrikanen is irving. Misschien dat jij je dat niet kunt voorstellen maar voor mij is dat actueel en ik vind Denemarken dan erg dichtbij dus zodoende speelt dat in mijn hoofd.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 17:23

DanielleDefoe En toch wil jij mensen op basis van afkomst en woonwijk minder rechten geven om hun kinderen op te voeden. Dan kom je toch verdomd dichtbij irving. Hij heeft de holocaust 1 keer ontkent en is daar na een tour langs de vernietigingskampen zeer snel van teruggekomen. David irving vind dat er weer apartheid moet komen en dat Afrikanen en moslims minder rechten moeten krijgen. Heb jij de rest van de Deense voorstellen ook gelezen? Die beginnen toch wel richting zijn gedachtegoed te gaan. Ik heb je al eerder gezegd dat ik net zo goed in staat ben om mijn eventuele kinderen op te voeden als jij en dat er in Nederlandse achterstandswijk en Deense net zo goed genoeg mensen wonen die wel bezig zijn met hun kinderen taal te leren. Die mensen zijn in jouw gedachten het slachtoffer van mensen die het niet doen. Dat vind ik absurd en verwerpelijk. Dat is irving ten voeten uit, een minderheid minder rechten geven. Ik vind dat eng als minderheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 17:55

Satya 10 juli 2018 at 19:23 Ik kan Deens lezen en heb kennis genomen van alle 22 beleidsvoornemens van de Deense overheid. Ik heb al eerder gezegd dat ik geen voorstander ben van dwang. Lijkt mij voldoende.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 9:26

Wat is dat toch? Er staat iets in een boek dat je niet aanstaat. En dan is het enige dat je kunt bedenken: verbieden? Verwijderen uit de bibliotheek? Waar komt die angst voor het vrije woord vandaan? Als er daadwerkelijk onwaarheden worden verkondigd, dan kun je die makkelijk bestrijden: met de waarheid. Boeken verbieden is iets voor dorre geesten.

20 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2018 - 13:28

Net nu we dachten zo langzamerhand van de overheidscensuur af te zijn krijgen we die terug als volksgericht.

mhenneke
mhenneke9 jul. 2018 - 14:35

Voor volwassenen: eens. Kinderboeken vind ik een andere zaak.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 15:40

Michiel2300 9 juli 2018 at 16:35 Hoezo? Kinderen kunnen wel tegen een stootje en als het goed is kunnen hun ouders wel inspringen als er (te) controversiele zaken worden aangeroerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2018 - 17:40

Ouders hebben hier een taak. Voor hun eigen kinderen wel te verstaan niet voor die van anderen.

BertrandRussell
BertrandRussell9 jul. 2018 - 19:07

Ook Nick the Stripper, toen het over het vrije woord van Abou Jahjhah ging: " [Puinruimer 10 januari 2017 at 00:28 Jammer is dat het recht op vrije meningsuiting blijkbaar alleen bestaat als je geen bijzonder controversiële opvattingen hebt] Nonsens. De vrije meningsuiting van Jahjhah is helemaal niet in het geding. Net zomin als die van Theo van Gogh in het geding was toen Het Parool hem eruit flikkerde. De Standaard heeft alle recht om zelf te bepalen wie wel en wie niet een podium te geven."

Satya
Satya9 jul. 2018 - 19:14

Michel 2300 Tuurlijk moeten kinderen beschermd worden. Nick Wat een onzin. Het vrije woord hier bij halen is echt bespottelijk als het om kinderboeken gaat. Er zijn ook ouders die niet bij hun kinderen betrokken zijn. Van kinderboeken mag je verwachten dat ze niet door een bepaalde grens heen zakken. Ik weet niet of dat bij dit boek het geval is. DanielleDefoe Jij hebt nogal een dubbele standaard. Kunnen allochtone ouders wel beoordelen of het boek geschikt is voor hun kinderen? Als ze in een bepaalde wijk wonen hebben ze per definitie een taalachterstand. Selectieve verontwaardiging.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 19:22

DanielleDefoe 9 juli 2018 at 19:40 [ Voor hun eigen kinderen wel te verstaan niet voor die van anderen. ] Dat dus. Ik ben blij dat ik mijn dochter de ongecensureerde Pippi Langkous heb kunnen voorlezen. Vooralsnog heeft haar geschater om Taka-Tukaland haar nog niet omgetoverd in een racist.

????Prettig Gesprek????
????Prettig Gesprek????9 jul. 2018 - 19:36

> Nick the Stripper Ben het volledig met je eens.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 19:42

JVerheijen 9 juli 2018 at 21:07 Ah, uw huiswerk gedaan. En ik had daar natuurlijk een punt. In dit geval ging het om een krant, een zelfstandig bedrijf dus, dat binnen de grenzen van het redactiestatuut kan bepalen of een stuk al dan niet plaatsbaar is. Wanneer een openbare bibliotheek, die wordt bekostigd met overheidsgeld, daarentegen besluit een boek (en wie weet straks wel een heel schrijversoeuvre) uit het fonds te halen dan schurk je natuurlijk al flink tegen de censuur aan.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 19:49

Satya 9 juli 2018 at 21:14 [Wat een onzin. Het vrije woord hier bij halen is echt bespottelijk als het om kinderboeken gaat.] Tsja, zonder dat vrije woord waren de stoute verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt en de nog stoutere televisie van De Stratenmaker-op-zee-show ongetwijfeld al weggecensureerd geweest nog voordat ze gepubliceerd c.q. uitgezonden konden worden. [ Er zijn ook ouders die niet bij hun kinderen betrokken zijn. ] En daarom mogen de wél betrokken ouders hun kinderen ook die boeken niet laten lezen? Dat is net zoiets als dat je iedereen het fietsen wilt verbieden omdat sommige fietsers door rood fietsen. [ Van kinderboeken mag je verwachten dat ze niet door een bepaalde grens heen zakken. Ik weet niet of dat bij dit boek het geval is. ] En dat hoort u (noch ik, noch die moeder uit dat artikel hierboven) ook helemaal niet voor iedereen te bepalen. Dat moet iedere ouder zelf maar bepalen voor zijn/haar eigen kind.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 21:19

????Prettig Gesprek???? 9 juli 2018 at 21:36 [ Ben het volledig met je eens. ] Er is een eerste keer voor alles :-)

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2018 - 21:26

Satya 9 juli 2018 at 21:14 Nonsense. Als er iemand een dubbele standaard hanteert dan bent u dat.

kindval
kindval10 jul. 2018 - 6:13

Nick, helemaal met je eens!

Satya
Satya10 jul. 2018 - 10:01

Z-edje Ik moet je eerlijk zeggen dat ik helemaal niet aan het strafrecht gedacht heb. Ik vind puur racisme en daar heb ik helemaal niet aan gedacht dat dat natuurlijk onder strafrecht valt. Had je niet wat eerder kunnen reageren? ????Was ik niet de hele tijd bezig met iets duidelijk proberen te maken wat de wetgever al heeft gedaan. Stupid me.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 10:08

DanielleDefoe Leg uit?

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 11:55

Lees uw eigen reactie van 9 juli 2018 at 21:14 nog eens door. Alle ouders hebben precies dezelfde verantwoordelijkheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 12:02

Z_edje 10 juli 2018 at 00:03 De krokodil die kinderen wilde gaan eten was bij ons thuis een groot succes.

Satya
Satya10 jul. 2018 - 13:20

DanielleDefoe Jij weet toch wel naar welke discussie tussen ons ik verwijs. Jij vind dat ik minder rechten heb als jou. Ik heb geluk bij jou niet in een achterstands wijk te wonen en geen moeder te zijn maar als dat wel het geval zou zijn zou ik per definitie niet geschikt zijn om beslissingen te nemen over de juiste opvoeding ik zou verkiezen. Je moet mijn serieuze reactie op nick zeker niet op jou betrekken. Volgens jou heb jij meer rechten als mij. Hoe kan een moeder in bepaalde wijken weten wat een goed boek voor haar kind is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2018 - 17:05

Satya " Jij vind dat ik minder rechten heb als jou." Dat vind ik niet en dat zeg ik ook absoluut nergens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2018 - 11:52

Z_edje 10 juli 2018 at 23:00 In mijn ervaring hebben de beste kinderboeken altijd iets subversiefs. Dahl was daar goed in. En zoals Nick al treffend opmerkte "Boeken verbieden is iets voor dorre geesten."

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2018 - 5:59

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
punt2
punt29 jul. 2018 - 16:14

Berechting via social media werkt vaak beter voor de klager. Dan zijn echte feiten niet meer nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2018 - 13:00

Voor wie het interesseert: er zijn wetenschappelijk studies over seksuele gewoonten in de Caraiben. Informele polygamie is er een van. Het beroerde lot van hoeren die het manvolk in de goudwinnings industrie bedienen zul je weer niet zo gauw in kinderboeken tegen komen.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen8 jul. 2018 - 20:41

Mag ik misschien iets zeggen als Surinamer? Ik las in de citaten niets dat onwaar was. Ik wil het eigenlijk hierbij laten, ik reageer ook al bewust niet op de artikelen over slavernij. Daar ik slecht tegen onrecht kan vond ik het gepast om Sanne de Bakker in bescherming te nemen tegen de fatsoenspolitie.

11 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens9 jul. 2018 - 5:18

"Ik las in de citaten niets dat onwaar was." Bedankt Jeffrey, voor jouw inkijkje als Surinamer. Ik begrijp de ophef ook niet helemaal. Misschien hier en daar wat onhandig geformuleerd door Sanne de Bakker, maar zeker geen racisme. Bij de tekst dat slaven zich vroeger vrijwillig verkochten, had ze bijvoorbeeld explicieter moeten stellen dat dat in Suriname natuurlijk niet het geval was. Een oppervlakkige lezer, leest het nu al gauw helemaal verkeerd.

Satya
Satya9 jul. 2018 - 7:04

Benieuwd of jij dit voor bv een 8 jarige nodig vindt? Jammer dat je niet gereageerd hebt bij het slavernij verleden. Wie weet had je mij aan het denken kunnen zetten. Volgende keer hoop ik dat je het wel doet.

Appi Mohamud
Appi Mohamud9 jul. 2018 - 9:22

Echt nog? Vreemdgaan is normaal in Suriname? Of bedoelt u dat het normaal is voor u?

madbako
madbako9 jul. 2018 - 10:47

@Appi Mohamud 9 juli 2018 at 11:22 Echt nog? Vreemdgaan is normaal in Suriname? Of bedoelt u dat het normaal is voor u? Ja Appi, het is vrij normaal in die cultuur. Surinamers noemen het echter niet vreemd gaan, maar zij noemen het bij-vrouwen. Over het algemeen zijn ze daar nog erg trots op ook.

OOF
OOF9 jul. 2018 - 13:00

Meneer Katoen, Hoeveel mannen in jouw familie hebben een buitenvrouw ?. Bij mij familie en vriendengeen enkele. Aan je post te zien kun je je gedachten vrij kort en bondig uiteenzetten en heb je geen lange intro nodig. Waarschijnlijk bij het telefoneren wel volgens deze dame. Deze dame kan beter over landen schrijven in plaats van over de mensen, dan vermijd je domme generalisaties en conclusies. Verder kloppen een heleboel van de weetjes gewoon niet en geven een totaal verkeerd beeld. Het is op het niveau van "Weet u dat Nederlanders bijna allemaal drugsverslaafden zijn, je kunt bijna op elke straathoek drugs kopen". Wist je dat ze in Nederland oude zieke mensen een spuitje geven. Ze houden niet van oude mensen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 13:56

Satya 9 juli 2018 at 09:04 [ Benieuwd of jij dit voor bv een 8 jarige nodig vindt? ] Die boeken mikken op iets oudere lezers. Overigens heeft mijn dochter uitgebreid les gehad over slavernij in groep 7, 8 en nu weer in 1 vmbo. Kennelijk vindt overheid dat wel nodig voor 10-, 11-, 12-jarigen...

Satya
Satya9 jul. 2018 - 15:44

Nick Er word bij bol geschreven vanaf 9 jaar. Ik vraag me af of een vooroordeel over het vreemdgaan van mannen iets is wat in een boek met die leeftijdscategorie thuishoort. Ik vind dat mannen van Curaçao bv weleens wat meer verantwoordelijkheid voor het maken van kinderen mogen nemen veel te veel kinderen die alleen door hun moeder worden opgevoed. Bespreek je zoiets met een 9 jarige? Ik heb trouwens niet gezegd dat het boek verboden moet worden. Ik stel alleen of het bij die leeftijd hoort. Ik neem toch aan dat bij de behandeling van slavernij de gruwelijkheden van kongo vrijstaat niet zijn behandeld in groep 7? Ik hoop het. Ik vind zelf dat volwassenen vooroordelen veel opener moeten kunnen bespreken. Ik heb alleen mijn twijfels bij deze leeftijd categorie.

Satya
Satya9 jul. 2018 - 17:31

Nick Zelf zegt ze van een jaar of 11. Ikzelf vind een onderwerp als vreemdgaan dan wat vroeg. De andere kant is natuurlijk dat veel kinderen op die leeftijd al keihard met die werkelijkheid zijn geconfronteerd. Dit is een boek dat ik zal moeten inzien om een eerlijke mening over te kunnen vormen. Als ik een boek in deze stijl over Kenia zou moeten schrijven zouden de slums en plastic straten ook besproken worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2018 - 17:39

Doelgroep: vanaf 9-12. Dus niet bestemd voor 8-jarigen. Inmiddels is het niet meer leverbaar bij bol.com en heeft de uitgeverij Kluitman eenzelfde boodschap. De bibliotheken zouden dit voorbeeld wel eens kunnen volgen. De missie van mevr. is dus geslaagd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jul. 2018 - 19:29

Satya 9 juli 2018 at 17:44 [ Bespreek je zoiets met een 9 jarige? ] Waarom niet? Als ze eraan toe zijn, geen probleem. Als ze er niet aan toe zijn: dan valt het nergens in en is het ook geen probleem. [ Ik heb trouwens niet gezegd dat het boek verboden moet worden. ] Dat klopt. Gelukkig maar :-)

Ozon
Ozon10 jul. 2018 - 23:08

Satya 9 juli 2018 at 09:04 Als ik even denk aan de boeken die ik heb gelezen in die leeftijdsgroep van 8-11 en denk aan de minder gezellige verhalen, dan denk ik aan oa "De hut van oom Tom" (slavernij), "Alleen op de wereld" (wees) en verhalen "Het meisje met de zwavelstokjes" (dood door armoede). Die laatste stond in een bundel met nogal gruwelijke verhalen. Dat waren kinderboeken. Verder kom je als kind ook andere dingen tegen, als je het (jeugd)journaal kijkt, of in je omgeving. De eerste keer dat ik een mensenschedel zag was ik ook een jaartje of 8-9, want die hingen bij de lokale tribes in netten. Het verhaal hoorde we er ook bij: Jappen die tijdens WO2 onthoofd waren, door deze koppensnellers.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins28 jul. 2018 - 19:53

Sociale gerechtigheidd zal altijd Zegevieren. Weg met racosme! Maak racisme kapot!

2 Reacties
gravin2
gravin29 jul. 2018 - 11:12

Wie enkel een hamer bezit, denkt dat ieder probleem een spijker is.

Peterrr3
Peterrr39 jul. 2018 - 15:56

@Gravin, wat een mooie oneliner. Die had ik nog niet eerder gelezen. Wat betreft veel SJW-discussies de spijker op zijn kop !!!

FairTrade
FairTrade8 jul. 2018 - 19:52

Hier is de rest van de ‘Weet je dat’ informatie uit het boek: Er liggen in Suriname veel dode honden langs de weg. Sommige Surinamers rijden expres tegen honden aan om daarna te zien hoe ze liggen te creperen. Honden in Suriname zijn meestal dun, lopen mank, hebben overal wondjes en zitten onder de vlooien, teken en schurft. Er liggen her en der autowrakken in Nickerie en er is geen vuilophaaldienst. Bijna de helft van de inwoners van Nickerie boven de 50 jaar is analfabeet. Sommige Surinamers geloven in ‘Zwarte Magie’ (Bruha) en kunnen zomaar iemand (Bruhamaker) aanwijzen die al het slechts veroorzaakt. In Suriname moet je je schoenen uitdoen als je een huis bezoekt. Niet om het vuil buiten te houden maar om het kwaad van de straat niet mee naar binnen te nemen. Hindoestanen in Suriname hebben het moeilijk omdat ze Nederlands, Hindi en Sranan Tongo moeten spreken. Chinezen hebben het nog moeilijker omdat ze naast Chinees alleen Sranan Tongo spreken. Elke bevolkingsgroep in Suriname heeft een eigen taal maar iedereen spreekt Sranan Tongo wat vroeger ‘negertaal’ genoemd werd. Nederlands is de officiële taal van Suriname. Surinamers noemen de kleur oranje, rood en rood noemen ze felroze.

FairTrade
FairTrade8 jul. 2018 - 19:48

Buiten dat een flink deel van de in het boek voorkomende ‘Weet je dat’ informatie onjuist is, is deze kennis nou echt geschikt voor een kinderboek? Kinderen krijgen zo het beeld dat Suriname een grote vuilnisbelt is met autowrakken en de bewoners wellustige, vreemdgaande, analfabete, praatzieke, bijgelovige dierenbeulen zijn. Ook het vertellen dat sommige mensen vrijwillig slaaf werden voor beter onderdak en voedsel is in de context van Suriname, erg misleidend. Het klopt dat er in de geschiedenis van slavernij inderdaad mensen zijn geweest die vrijwillig slaaf werden voor een betere toekomst. Dit was echter absoluut niet zo in Suriname.

Jamie3
Jamie38 jul. 2018 - 18:52

Dat van die slavernij, hoe kom je erbij...

1 Reactie
fluf
fluf9 jul. 2018 - 6:11

Uit geschiedenisboeken bijvoorbeeld. Gebeurde geregeld in het Romeinse Rijk onder andere. Het klopt wat de schrijfster zegt, of het de juiste plek is om met die informatie te komen is een tweede.