Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitgever van kinderboeken vuistdiep in feitenvrije anti-vaccinatiebeweging

  •  
24-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma De Monitor hield zich deze week bezig met de risico’s van zogenaamde alternatieven voor vaccinaties. De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) en met hen tal van homeopaten zijn niet alleen sceptisch over vaccineren, ze bieden ook een alternatief aan bezorgde ouders: homeopathische profylaxe, een vrijwel oneindige verdunning van de ziekteverwekker of een andere stof.
De NVKP schrijft hierover: ‘Als u wilt voorkomen dat uw kind de bof, mazelen, kinkhoest of een andere infectieziekte krijgt en u kiest ervoor uw kind niet te laten vaccineren, dan is dit een methode die aantoonbaar net zo’n goede bescherming geeft als vaccinatie en gegarandeerd zonder de schadelijke gevolgen van de vaccins’. De NVKP speelt een belangrijke rol in het vaccinatiedebat, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De site van de vereniging staat in de top 4 van sites die ouders bezoeken om zich te informeren over vaccinaties. Voor geen enkel homeopathisch product mag in Nederland een medische claim gedaan worden, maar omdat de homeopaten de middelen niet bij naam noemen maar bij de algemene term ‘homeopathische profylaxe’, lijkt er weinig tegen te doen.
De Monitor ging daarom op onderzoek: kunnen homeopaten hun claims hardmaken? Kun je inderdaad ziektes voorkomen met homeopathische korrels? Of is dit juist gevaarlijk? In de uitzending komen niet alleen homeopaten aan het woord, ook wordt Jean Christoph Boele van Hensbroek geïnterviewd , directeur van uitgeverij Lemniscaat. Behalve razend populaire kinderboeken van onder andere Thea Beckman en Jan Terlouw, heeft Lemniscaat nog een heel andere portefeuille: die van anti-vaccinatieboeken. Boeken die ‘stellen dat vaccinaties tal van schadelijke effecten hebben die door de gezondheidsautoriteiten stelselmatig worden genegeerd. De homeopathie wordt verheerlijkt als alternatief voor de reguliere geneeskunde. Daar zou je bijvoorbeeld de veronderstelde (en veelvuldig weerlegde) “vaccinatieschade” (zoals autisme) mee kunnen behandelen’.
"De boeken staan goeddeels vol met onbewezen theorieën, waarvoor geen enkel bewijs is, waarmee de angst voor vaccinatie wordt aangewakkerd. Scheibner [auteur en fossielenkenner, red.] is de meest verbetene. Zij vindt bijvoorbeeld dat zij ‘alle ouders moet laten delen in mijn huidige kennis aangaande de voors en tegens van vaccinatie, zodat zij de gevaren zien en weten hoe weinig effectief vaccins in feite zijn.’ Je zou kinderen ook met homeopathie kunnen beschermen: ‘De homeopathische beginselen zijn al circa 180 jaar in de praktijk beproefd en ze hebben hun wetenschappelijke geldigheid onomstotelijk bewezen.’"
Presentator Teun van de Keuken wil van Boele van Hensbroek weten of hij het fijn zou vinden ‘als heel Nederland dit boek leest en de helft van Nederland zegt: Ik stop met vaccineren’.
Boele van Hensbroek antwoordt daarop: ‘Daar zou ik niet mee zitten. Weet je wat er dan gebeurt? Dan gaat er een geweldige discussie ontstaan. Als de helft van Nederland het niet meer wil, dan krijg je ineens van: Shit waar zijn we eigenlijk mee bezig? Waarom krijgen we dat mensen niet meer aangepraat? Hoe zit dat eigenlijk? En dan gaan we er beter over nadenken en dan gaan we misschien wel een situatie creëren waarin de overheid onafhankelijk onderzoek subsidieert.’
Ook grossiert Boele van Hoensbroek in volstrekt feitenvrije meningen over ziektes. Zo noemt hij kinkhoest ‘niet zo gevaarlijk als iedereen denkt’ en over mazelen zegt hij: ‘Er is een hele generatie met de mazelen opgevoed, er is helemaal niets met de mazelen aan de hand!’ Ook is de kinderboekenuitgever er heilig van overtuigd dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken, een veelgehoorde fabel uit de anti-vaccinatiebeweging die even zo vaak wetenschappelijk is weerlegd. Zonder resultaat bij de anti-vaxxers.
De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) heeft de gezondheidsinspectie opgeroepen in actie te komen tegen het zogenaamde homeopathisch alternatief voor vaccineren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.