Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitgemergelde ijsbeer toont ernstige gevolgen klimaatverandering

  •  
09-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
435 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-12-09 om 11.12.27
De Noordpool bij Canada. Een video van een landschap dat wit hoort te zijn van ijs en sneeuw maar bruin is met vlekjes groen. Zand en rots zo ver je kunt kijken. Maar dat is niet wat direct de aandacht trekt op de beelden. Dat is de ijsbeer. Uitgemergeld, uitgeput, niet langer in staat om voedsel te vinden op de barre woestenij die zijn leefgebied nu is. Het gevolg van de opwarming van de aarde werd zelden zo schrijnend in beeld gebracht.
De video werd gemaakt op Baffin Island door Paul Nicklen, fotograaf van de natuurbeschermingsgroep Sea Legacy, tijdens een expeditie aan het eind van de zomer. Deze week plaatste hij de beelden op social media. ‘Mijn gehele team was in tranen toen we deze stervende beer zagen,’ schreef hij erbij.
De beer zoekt wanhopig naar voedsel. Uiteindelijk vindt hij een vuilnisbak die wordt gebruikt door lokale Inuit vissers, maar hij heeft geen geluk. Er is amper iets eetbaars achtergelaten. De ijsbeer, een jong dier nog, sterft niet lang daarna. ‘Dit is hoe verhongering eruitziet,’ zegt Nicklen. ‘De spieren verschrompelen. Alle energie verdwijnt. Het is een langzame, pijnlijke dood.’
Voigens Sea Legacy is er een direct verband tussen de staat waarin de beer verkeerde en klimaatverandering:
"Wanneer temperaturen stijgen en zee-ijs smelt, verliezen ijsberen toegang tot hun voornaamste voedselbron: zeehonden. Uitgehongerd en energieloos zijn ze gedwongen om naar door mensen bewoonde gebieden te trekken, wanhopig op zoek naar iets eetbaars."
Sinds Nicklen de video deelde is hem veel gevraagd waarom hij en zijn team de beer niet hebben geholpen. Daarop antwoordt hij:
"Dat kwam uiteraard wel in ons op. Maar het is niet alsof we rondlopen met een verdovingsgeweer en 200 kilo zeehondenvlees. Er was geen redden meer aan voor deze beer. De simpele waarheid is dit: als de aarde blijft opwarmen, raken we niet alleen beren, maar hele ecosystemen kwijt."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.