Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitbuiting op Nederlandse scheepswerven: lassen voor 1€ per uur

  •  
05-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Tientallen Nederlandse scheepswerven zetten op grote schaal werknemers uit Roemenië in, die via de achterhaalde Europese A1-regeling veel goedkoper worden gemaakt dan collega’s van om de hoek. Dat kost de Nederlandse werknemers hun banen en de schatkist inkomsten aan belastinggeld. Vakbond FNV kwam de misstanden op het spoor bij een onderzoek naar de beloning van 120 Roemenen op de Groningse scheepswerf GS Yard in Waterhuizen. Het uitzendbureau dat de mensen naar Nederland haalt, Den Breejen Work, bemiddelt op volgsen de vakbond op “een volstrekt malafide manier”.
“Laat de Nederlandse en Roemeense werkers op de scheepswerven gewoon collega’s zijn en geen concurrenten. Sommige van deze Roemenen werken al zeven, acht jaar op deze werf en hebben recht op een echte baan”, zegt Masja Zwart van team Naleving FNV. “De Roemenen zijn prima collega’s. Ze werken hard en goed. Maar de pest is: ze zijn meer dan de helft goedkoper dan ik’, zegt Mustafa die in 2015 zijn baan als lasbaas bij GS Yard in Waterhuizen verloor. ‘Ik ben aan de kant gezet omdat ik te duur was”, verklaart hij in een persbericht van FNV.
"Honderden Roemenen werken op Nederlandse scheepswerven voor 1 euro bruto per uur, blijkt uit cijfers van de FNV. “Het zijn volstrekt malafide praktijken. Werkgevers, zoals mijn oude baas, ontduiken de Nederlandse cao, tillen de schatkist en knijpen de Roemenen uit”, vindt Marcel van Haaften. Marcel werkte vijf jaar voor GS Yard in het Groningse Waterhuizen en verloor zijn baan als kraanmachinist. Aan een Roemeen. “Hij zit nu zonder de juiste papieren op mijn kraan. Spreekt de taal niet en werkt 56 uur per week. Voor een appel en een ei.”"
De missstanden komen voort uit de zogeheten A1-regeling die ooit is opgezet is met de bedoeling werknemers te beschermen, maar die nu door handige zakenlieden is omgetoverd tot een handige manier om snel geld te verdienen op de Europese arbeidsmarkt, aldus FNV:
"Bijvoorbeeld: een Nederlands uitzendbureau besteedt een klus uit aan een buitenlands zusterbedrijf zodat het geen sociale premies in Nederland hoeft te betalen. De bedrijven zeggen dat er sprake is van een tijdelijke klus in Nederland en vragen via hun buitenlandse vestiging een zogenaamde A1-verklaring aan voor de ‘gedetacheerde werknemers’. Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen."
John Kerstens, Tweede Kamerlid voor de PVdA, heeft de zaak aangekaart bij minister Asscher.
FNV wil de bedrijven voor de rechter slepen als ze hun praktijken niet staken.
cc-foto: ILO

Meer over:

werk, economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.