Joop

Uitbuiting en intimidatie, gewoon bij Albert Heijn

  •  
24-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
dc_300.jpg
EenVandaag legt in reportage wanpraktijken bij Jumbo en Albert Heijn bloot 
Werknemers in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo worden structureel onder druk gezet en geïntimideerd. Ook worden aan de lopende band de arboregels en veiligheidsvoorschriften geschonden. Zieke werknemers worden opgejaagd zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.
Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag. De werknemers van de supermarktgiganten melden dat de enorme werkdruk tot stress en conflicten op de werkvloer leidt. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) roept werknemers nu op misstanden te melden. 
EenVandaag voerde gesprekken met medewerkers waaruit zou blijken dat het personeel voortdurend opgejaagd wordt om ‘onrealistische’ productienormen te halen. Vaste medewerkers worden geïntimideerd en bedreigd met consequenties voor salaris of baanbehoud. Uitzendmedewerkers zouden direct de klos zijn: degenen die de zogenaamde ‘collinorm’ niet halen, het aantal producten dat binnen een uur moet worden opgehaald, worden er direct uitgegooid. 
De druk die op de werknemers wordt uitgeoefend leidt ook nog eens tot onveilige situaties, zeggen de medewerkers. Als gevolg van het verplicht negeren van veiligheidsmaatregelen, gebeuren er geregeld ongelukken. ‘Alleen in ons distributiecentrum zijn dit jaar al ruim 70 ongelukken gebeurd,’ zegt een medewerker van Albert Heijn tegen EenVandaag. Daarbij gaat het dan meestal om aanrijdingen met heftrucks of pallets die van metershoge stellingen naar beneden vallen.
Vakbond FNV, die ook al jaren strijd voert tegen onderbetaling bij de betreffende distributiecentra, maakt zich zorgen om de situatie. ‘We hebben vorig jaar een zwaar ongeluk gehad in het Jumbo-distributiecentrum in Woerden,’ zegt FNV-bestuurder Karin Boelens. ‘Mensen zijn met een kapotte hersenpan afgevoerd naar het ziekenhuis. Het lichamelijk welzijn van mensen is in het geding.’
Door het overtreden van de arboregels lopen medewerkers fysieke klachten op. Wanneer zij daardoor echter ziek uitvallen, zouden zij door de leiding onder druk worden gezet zo snel mogelijk het werk weer te hervatten. Zelfs werknemers met gebroken polsen of enkels zouden worden gedwongen gewoon weer aan het werk te gaan. Albert Heijn en Jumbo zelf hebben aan EenVandaag laten weten dat er inderdaad wel eens wat mis gaat, maar dat zij zich niet in het geschetste beeld herkennen. 
De reportage is dinsdag 24 november om 18.15 uur te zien bij EenVandaag op NPO 1

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

rbakels
rbakels24 nov. 2015 - 15:33

U moest eens weten hoe werknemers in zgn. hogere functies worden uitgebuit en geïntimideerd. Die distributiecentra zullen binnenkort geheel worden geautomatiseerd. Weg werkgelegenheid, weg problemen.

Brauswasser
Brauswasser24 nov. 2015 - 15:33

Zo kom je het overal tegen. "een PONDJE voor een EURO.

JodeJo
JodeJo24 nov. 2015 - 15:33

[Uitbuiting en intimidatie, gewoon bij Albert Heijn] De arbeidsethos wordt reeds lang, in geheel Nederland, op elk niveau, betaald met uitbuiting en intimidatie. Niets nieuws onder de zon.

Gerald2
Gerald224 nov. 2015 - 15:33

Mistoestanden op de arbeidsplek komt doordat werknemers vaak ongeorganiseerd zijn, te veel pikken en slikken van de baas. Ze zouden eens beter moeten organiseren en meer collegiaal naar elkaar moeten zijn. Dan kun je het ook beter zelf in de hand houden. Desnoods voer je actie door middel van een bijeenkomst die je onder elkaar organiseert, indien misstanden voorkomen. Je doorbreekt dan ook het tegen elkaar uitspelen via een colli-systeem. Kennis ligt op een vakbondskantoor, maar de macht ligt nog altijd op de werkvloer, bij de werknemers! Wel heel goed dat dit via de media aan de orde komt!

madwim
madwim24 nov. 2015 - 15:33

Ga vooral door met het afknijpen van lage/ midden inkomens. Het jaarlijks verhogen van de huren, het niet indexeren ( nu zo'n 8 jaar ) van pensioenen door kunstmatig laag houden van de rekenrente enz.enz. Dan zal de roep om goedkoop-goedkoper-goedkoopst alleen maar toenemen en daardoor ook de druk op o.a werknemers in distributiecentra.... maar niet alleen daar!

janwijn
janwijn24 nov. 2015 - 15:33

Jumbo en AH behoren ondanks hun uitbuiting van hun werknemers tot de duurste supers. Mij zien ze alleen nog maar bij AH om een postpakket op te halen. In klantvriendelijkheid blinken beide supers niet uit. Bij Jan Linders en de Plus voel ik mij als klant nog koning door hun vriendelijk en behulpzaam personeel.

SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 15:33

Niet meer bij AH enJumbo kopen ik denk dat bij andwre supermarken vooral de duitse weinig anders is zo niet erger. Dan maar Emte of Dirk vd Broek

1 Reactie
lembeck
lembeck24 nov. 2015 - 15:33

Of gewoon gaan kopen bij de kleine winkels. De groentenboer, de slager, de bakker, de visman, de kaaswinkel. Hier hebben we een zogeheten 'Vershoek' met daarin deze kleine winkels. Overigens is er een aantal warme bakkers in de gemeente hier. Evenals de kaaswinkeltjes. Groenteboeren niet, maar hier staat elke dag een groenteboer voor de de supermarkt op het pleintje.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 15:33

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Jaap Vos
Jaap Vos24 nov. 2015 - 15:33

verbeter de wereld begin bij jezelf maar waar doe jij je boodschappen !??? & welke supermarkt kent niet zulke toestanden !???? Dit is ons kapitalistische systeem waar iedereen zogenaamd wel bij vaart !?????? & dan nog zeggen velen: weg met het socialisme laat staan communisme !?????

Qizilbash
Qizilbash24 nov. 2015 - 15:33

Wat een onzin. Vroeger wilde de consument ook voor een dubbeltje op de eerste rang, maar arbeiders konden toch wel een minimum aan arbeidsvoorwaarden handhaven. Als de werkgever niet akkoord ging, ging men staken. Dan ging de wekever uiteindelijk overstag. Nu kan men niet meer staken omdat er meteen een busje Polen klaar staat om ze te vervangen. Die staat trouwens ook al klaar als de werknemers niet staken. De werkgever wil geen vaste werknemers meer, maar zo goedkoop mogelijke krachten. Middels een target zoals de collinorm, houden ze werknemers over die keihard werken, veiligheidsvoorschriften negeren en in enkele gevallen zelfs bereid zijn om minder uren op het loonstrookje te schrijven dan dat ze daadwerkelijk gewerkt hebben. Pure uitbuiting van arbeiders die in het thuisland geen werk kunnen vinden en waar er geen sociaal stelsel is om op terug te vallen. Wat betreft dat de consument schuldig is aan het voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, is het verschil tussen de kostprijs van een product en de prijs die er uiteindelijk in de winkel voor gevraagd wordt, flink gestegen. Het product is inferieur geworden (productieproces niet meer authentiek, rookvloeistof toevoegen ipv echt roken) en ook op de grondstoffen wordt beknibbeld (steeds meer zetmeel en dergelijke in vleesproducten). Toch is het prijsverschil tussen de productieprijs en de winkelprijs flink gestegen. De consument is dus maar deels schuldig.

Armagaddon
Armagaddon24 nov. 2015 - 15:33

>>> Chapeau.....mij waarde.....een doorzichtige drogreden van de hoogste orde...!!! >>> Remember..?? >>> Die tot misdaad aanzettende neo(fatale, feodalee) liberale politieke doctrine van de vrije(graai) markt economie van vrijwillige door uitbuiting verkregen aanbod en de daarop volgende logische vraag...??

Chopper2
Chopper224 nov. 2015 - 15:33

Is al decennia zo, was vroeger bij een distributie centrum van een bekende detaillist in huishoudelijke artikelen ook al zo. En ik spreek uit ervaring.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash24 nov. 2015 - 15:33

In de decennia voor het vrij woon- en werkverkeer binnen de EU, kon je nog gaan staan staken voor een betere CAO en arbeidsvoorwaarden. Tegenwoordig is die onderhandelingspositie weggeslagen door de bussen vol flexwerkers die je komen vervangen als je staakt. De werkgever probeert sowieso al haar werknemers met vaste contracten weg te jagen. Staken geeft dan alleen maar een pretext om van die werknemers af te komen.

icarus73
icarus7324 nov. 2015 - 15:33

Een en ander kan per dc kennelijk behoorlijk verschillen. Ik herken me wel in het verhaal dat de werkdruk is toegenomen en in hoeverre die voor eenieder te hoog is wil ik verder in het midden laten. Voor wat betreft de veiligheid denk ik dat dat de afgelopen jaren eerder verbeterd dan verslechterd is, al kan ik alleen voor mijn eigen werkplek spreken. De suggestie dat de meeste ongevallen veroorzaakt worden door vallende pallets en heftrucks lijkt me onzin als je er al meer dan 70 dit jaar hebt gehad. Dan had de arbeidsinspectie wel ingegrepen.

1 Reactie
dordtenaar2
dordtenaar224 nov. 2015 - 15:33

Het gaat er wel om hoe ernstig die ongevallen zijn. Is er alleen matrieeele schade dan wordt er helemaal niks gemeld. Boel opruimen en de verloren tijd inhalen.

freddieemmer
freddieemmer24 nov. 2015 - 15:33

Misschien moet de consument zijn verwachtingspatroon eens een beetje bijstellen, dus niet meer zeven dagen van 8:00 tot 22:00. Kunnen die mensen gewoon rustig hun werk doen, zonder de stress dat AH niet wil dat er een overwerkte moeder die met net vers van het kinderdagverblijf gehaalde kinderen om 18:10 tegen een leeg vak aan loopt,want helaas de laatste voorgesneden andijvie is om 18:08 al door de buurman met zijn bakfiets met daarin kindjes die bij opa en oma vandaan kwamen meegenomen.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg224 nov. 2015 - 15:33

"Misschien moet de consument zijn verwachtingspatroon eens een beetje bijstellen, dus niet meer zeven dagen van 8:00 tot 22:00." Probeer je je handen nu schoon te wassen door die mensen te misbruiken voor jouw conservatieve agenda? Het probleem ligt niet in de openingsuren. Want het zal je verbazen maar het zijn niet dezelfde mensen die die zeven dagen van acht tot acht werken. Net zomin als werknemers in een continubedrijf zeven dagen per week 24 uur werken. Zoals een van de medewerkers in de reportage recht in je gezicht zei: wij en de manier waarop we moeten werken zijn waarom die aanbiedingen van jou zo goedkoop zijn. Die misstanden hebben werkelijk geen donder te maken met de openingstijden maar alles met het feit dat het van de consument allemaal op een koopje moet. Daarom moet er hard en ongezond worden gewerkt voor een schamel inkomen: omdat het jou niet goedkoop genoeg kan zijn. Daarbij word je overigens volop gesteund door zogenaamd kritische consumentenprogramma's en consumentenorganisaties. Die zijn er altijd dol op om lijstjes te maken van wat een standaard pakket boodschappen bij verschillende supermarkten kost. En de winnaar is uiteraard degene met de laagste prijs. Hoe die prijs tot stand komt interesseert ze werkelijk geen reet, want waar ze zich populair mee maken is het aanmoedigen van de jacht naar goedkoop, goedkoper en goedkoopst. Dus stoken ze het vuurtje nog maar wat verder op om de cheap goats ten dienste te zijn. Die zogenaamde "overwerkte moeder met net vers van het kinderdagverblijf gehaalde kinderen" en die "buurman met zijn bakfiets" hebben om te beginnen hun zaakjes ongetwijfeld een stuk beter voor elkaar dan conservatiefjes als jij en hoeven dan ook minder op de centen te letten. Misschien gaan ze zelfs wel langs de traiteur of de echte bakker, groenteboer en slager. Het probleem zijn juist lieden die alle tijd van de wereld hebben en desnoods de hele dag besteden om alle supermarkten af te lopen om zoveel mogelijk aanbiedingen te scoren. Wie overdag niet alle tijd heeft om zijn boodschappen te doen zorgt er alleen maar voor dat er door de langere openingstijden meer werk is. Degene die op niets dan de prijs let is degene die zorgt voor de mensonterende toestanden achter de schermen, waar mensen werken die niks mogen kosten.

MasterBeertje
MasterBeertje24 nov. 2015 - 15:33

Uitbuiting en intimidatie is van aller tijden op de werkvloer. Toen werkgevers vóór de 80er jaren van de vorige eeuw naarstig naar werknemers zochten in het schaarse aanbod, wisten zij dat de werknemers goed beschermd waren door een sterke vakbond en de vakbonden hadden een sterke lobby in de politiek. Dat is allemaal veranderd. De vakbonden zijn samengevoegd tot grote bonden, enkele daargelaten, en staan meer voor meer hun eigen bestaan dan voor de bescherming van hun leden op de werkvloer. Een en ander houdt in dat de vakbonden de politieke lobby voor eigen belang gebruiken. Onlangs liet Staatssecretaris Wiebus in een vergadering over belastingen horen dat de Partij van de Arbeid een partij voor de arbeid is en staat voor het genereren van banen. Dát is een misvatting van deze staatssecretaris van PvdA huize. De PvdA is of beter gezegd was een sociaal democratische partij die stond vóór haar leden en kiezers, die voor een groot deel uit arbeiders bestond. De PvdA staat niet voor het creëren van onderbetaalde banen waar de werkdruk, uit intimidatie en uitbuiting bestaat en waar de huidige samenleving in grote delen in armoede moeten leven. Werknemers hebben bescherming door de vakbonden verloren.

1 Reactie
badgast
badgast24 nov. 2015 - 15:33

Wat is dit voor onzin? Wiebes is VVD-er. Al jaren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Eric_Wiebes Weer een typisch geval van eh foutje bedaaaaankt?