Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitbuiting en intimidatie, gewoon bij Albert Heijn

  •  
24-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
455 keer bekeken
  •  
dc_300.jpg
EenVandaag legt in reportage wanpraktijken bij Jumbo en Albert Heijn bloot 
Werknemers in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo worden structureel onder druk gezet en geïntimideerd. Ook worden aan de lopende band de arboregels en veiligheidsvoorschriften geschonden. Zieke werknemers worden opgejaagd zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.
Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag. De werknemers van de supermarktgiganten melden dat de enorme werkdruk tot stress en conflicten op de werkvloer leidt. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) roept werknemers nu op misstanden te melden. 
EenVandaag voerde gesprekken met medewerkers waaruit zou blijken dat het personeel voortdurend opgejaagd wordt om ‘onrealistische’ productienormen te halen. Vaste medewerkers worden geïntimideerd en bedreigd met consequenties voor salaris of baanbehoud. Uitzendmedewerkers zouden direct de klos zijn: degenen die de zogenaamde ‘collinorm’ niet halen, het aantal producten dat binnen een uur moet worden opgehaald, worden er direct uitgegooid. 
De druk die op de werknemers wordt uitgeoefend leidt ook nog eens tot onveilige situaties, zeggen de medewerkers. Als gevolg van het verplicht negeren van veiligheidsmaatregelen, gebeuren er geregeld ongelukken. ‘Alleen in ons distributiecentrum zijn dit jaar al ruim 70 ongelukken gebeurd,’ zegt een medewerker van Albert Heijn tegen EenVandaag. Daarbij gaat het dan meestal om aanrijdingen met heftrucks of pallets die van metershoge stellingen naar beneden vallen.
Vakbond FNV, die ook al jaren strijd voert tegen onderbetaling bij de betreffende distributiecentra, maakt zich zorgen om de situatie. ‘We hebben vorig jaar een zwaar ongeluk gehad in het Jumbo-distributiecentrum in Woerden,’ zegt FNV-bestuurder Karin Boelens. ‘Mensen zijn met een kapotte hersenpan afgevoerd naar het ziekenhuis. Het lichamelijk welzijn van mensen is in het geding.’
Door het overtreden van de arboregels lopen medewerkers fysieke klachten op. Wanneer zij daardoor echter ziek uitvallen, zouden zij door de leiding onder druk worden gezet zo snel mogelijk het werk weer te hervatten. Zelfs werknemers met gebroken polsen of enkels zouden worden gedwongen gewoon weer aan het werk te gaan. Albert Heijn en Jumbo zelf hebben aan EenVandaag laten weten dat er inderdaad wel eens wat mis gaat, maar dat zij zich niet in het geschetste beeld herkennen. 
De reportage is dinsdag 24 november om 18.15 uur te zien bij EenVandaag op NPO 1

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.