Joop

Uitbuiters houden reclamepraatje over arbeidsethiek, totdat ze ontdekken wie er in het publiek zitten

  •    •  
17-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2800 keer bekeken
  •  

In de Britse hoofdstad vindt deze week de London Fashion Week plaats waar de modeindustrie haar nieuwste ontwerpen en ideeën presenteert. De online fashion gigant Boohoo, die zich richt op tienermeisjes en per jaar voor meer dan 2 miljard euro omzet, was daarbij aanwezig met een panel over 'ethiek in de mode-industrie'. Het panel bestond volledig uit Boohoo-mederwerkers. Terwijl Boohoo bekend staat om afschuwelijke praktijken. The Times heeft met een undercover operatie onthuld hoe het bedrijf schandalig lage lonen betaald, van nog geen 4 euro per uur, in Britse fabrieken. Arbeiders vertelden dat ze zich onder barre omstandigheden behandeld voelen als slaven. Dus zoals de Britten zeggen: WTF?

Voor een groep activisten reden om in te grijpen en de waarheid te vertellen. Dat deden ze op een slimme manier waardoor de security die meteen ingreep, handen tekort kwam. 

Op Instagram leggen de actievoerders bij een langere video uit waarom ze in actie komen. Het bedrijf heeft wel verbetering beloofd maar het is onduidelijk of die ook duidelijk is doorgevoerd. Bovendien draait het bedrijf nog steeds op fast fashion, snel geproduceerde kleding van lage kwaliteit die een enorme verspilling en vervuiling met zich meebrengt.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 feb. 2023 - 10:11

Zo zie je maar weer. Protesteren is lastigvallen. Anders blijft de machiene gewoon opeten. Als er systematisch maar niks verandert is het je plicht om geen genoegen te nemen met een drie jaarlijks vinkje of alleen maar ergens uit de weg op het Malie veld te staan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 feb. 2023 - 3:47

Zo zie je maar weer. Protesteren is lastigvallen. Anders blijft het machien gewoon opeten. Waarschijlijk zullen er hier toch weer regeareerders zijn die het een schande vinden dat die mensen geen genoegen namen met een drie jaarlijks vinkje of uit de weg op het Malie veld staan.

Karingin
Karingin17 feb. 2023 - 17:59

Sterk! Bizar dat het überhaupt mag, zo'n laag salaris. The benefits of Brexit...?

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 feb. 2023 - 18:43

4 euro per uur verdienen en dan een huur van 900 per maand hebben, 200 gas/licht Een soort slavernij, is er gaande. Mag niet gezegd worden

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2023 - 19:32

Duitsland was altijd tegen een verplicht minimumloon in de EU. Ik weet niet of dit de laatste jaren veranderd is.

EenMening3
EenMening317 feb. 2023 - 21:32

@stok Duitsland heeft sinds 2015 een minimumloon. Het bruto minimumloon is nu 12,00 euro per uur.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 feb. 2023 - 3:42

Het minimum loon staat in de EU al vele jaren onder relatieve druk, door privatisereing en de aftocht van nationale overheden, en hoge immigratie betekent verspreiding van uitbuitings praktijken. De VK word gereregeert door een groepje conservatieven, maar de EU is een veel grootser liberaal economish project.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 feb. 2023 - 17:11

Goed actie. Dit werkt veel beter dan 'stemmen'

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 feb. 2023 - 16:26

Ik heb doorgaans niet zoveel met de methodes van dit soort activisten (wel met hun doelen), maar ik vind het wel mooi hoe ze het timen. Je spreekt niet meteen als je voorganger vastgepakt wordt, je blijft rustig zitten tot de beveiligers ongeveer halverwege het afvoeren zijn. Daar win je natuurlijk tijd mee. Ze moeten ook de volgorde van te voren hebben afgesproken.

Peterrr3
Peterrr317 feb. 2023 - 15:57

Dit vind ik een vorm van actie waar ik veel waardering voor heb. Inhoudelijk sterk en creatief. En de mensen waar het om gaat worden direct aangesproken. Mooi gedaan!