Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zembla: uitbraak Q-koorts werd verzwegen

  •  
28-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
In 2009 zijn verschillende mensen onnodig met Q-koorts besmet geraakt omdat een boer in Voerendaal een uitbraak op zijn bedrijf verzweeg. Dat onthult het onderzoeksprogramma Zembla vanavond. In totaal zijn er tussen de 50.000 en 100.000 mensen in Nederland besmet met Q-koorts. Zeker 4000 mensen werden ziek. Er vielen ten minste 74 doden. En ruim 2000 mensen lijden nog dagelijks aan de gevolgen, omdat ze er chronische vermoeidheid, een hartklepontsteking of ernstige vaatafwijkingen aan hebben overgehouden. De meeste geitenboeren zijn gecompenseerd voor de geleden schade. Voor de slachtoffers is niets geregeld. 17 oktober dient daar een rechtszaak over.
Zembla laat zien dat economische belangen de bescherming van de volksgezondheid verdringen. Zo komt Roel Coutinho, voormalig directeur van het Centrum Infectiebestrijding, aan het woord.
“Wie dwingt af dat er iets gebeurt? Daar gaat het in feite om. Wie heeft die macht?” Coutinho kon als adviseur tijdens de Q-koorts epidemie in zijn positie als directeur van het Centrum Infectiebestrijding geen maatregelen afdwingen. Nee, want Volksgezondheid heeft niks te vertellen over die dierhouderij en de dieren.” En juist daar is volgens Coutinho niets aan veranderd. Want nog steeds heeft niet één ministerie de regie. Er wordt wel meer samengewerkt, signalen worden eerder opgepakt. “Maar die tegenstelling tussen de kant Volksgezondheid en economie blijft gewoon precies zoals ie is.”
“Volgens de infectiedeskundige Coutinho staat de bescherming van de volksgezondheid bij de uitbraak van een nieuwe zoönose daarom niet altijd voorop. “Natuurlijk niet. Dat moet je ook durven zeggen. Als je een sterke politicus bent dan moet je durven zeggen: dit is een afweging tussen twee dingen. Coutinho doelt op de sterke relatie tussen de politiek en de landbouwlobby en de boeren. “Die is goed georganiseerd. Dus dat betekent dat je daar rekening mee moet houden. En het tweede is dat elk nieuw zoönotisch probleem onverwacht is en anders dan het vorige. Dus je weet niet precies wat je moet doen, hoe ingrijpend het is, hoe je dat moet afwegen,” aldus Coutinho.”
Minister Schippers beweert ondertussen dat de bestrijding van infectieziekten nu op orde is, Zembla laat zien dat op die stelling veel valt af te dingen.
cc-foto: Zeiss Microscopy : Een cel geïnfecteerd met de q-koorts bacterie (geel)

Meer over:

#video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.