Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitbraak Britse variant corona onder gevaccineerde bewoners verzorgingshuis

  •  
08-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GERMANY  -  HEALTH  -  VIRUS  - VACCINE
Veertien bewoners van een senioren en verpleeghuis in Belm, nabij Osnabrück, blijken besmet met de Britse variant, oftewel B.1.1.7, van het coronavirus. De bewoners zijn op 25 januari voor de tweede maal gevaccineerd met het middel van Biontech/Pfizer en hebben de besmetting mogelijk daarna opgelopen. Met ieder van hen gaat het goed, ze vertonen geen of slechts milde symptomen, meldt de publieke omroep NDR.
De besmettingen kwamen eind vorige week aan het licht via de dagelijkse sneltesten op besmetting met het virus die de medewerkers van de inrichting ondergaan. Het is nog onduidelijk hoe de senioren besmet konden raken. Wellicht is dat in de periode tussen de twee vaccinaties gebeurd of in de week na de tweede vaccinatie.
Volgens Biontech/Pfizer biedt het vaccin 95 procent bescherming tegen de gevolgen van het virus. Het is nog onduidelijk of de gevaccineerden in staat zijn anderen te besmetten. Mede omdat er nog veel onbekend is over wat de Britse variant allemaal kan uitrichten. Volgens medici staat wel vast dat het te danken is aan het vaccin dat geen van de besmette personen ernstige verschijnselen vertoont.
De besmetting kan wel een schaduw werpen over de verwachting dat vaccinatie leidt tot een terugkeer naar het normale leven, zolang niet duidelijk is of het virus zich ook via gevaccineerden kan verspreiden. Alle voorzorgsmaatregelen dienen daarom ook na vaccinatie in acht genomen te worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

agnar123
agnar1239 feb. 2021 - 14:10

Bij ons over de grens in Duitsland dient men bij het winkelen maskers FFP2 maskers te dragen. Dat lijkt me beter dan vaccineren. Ik ben niet tegen vaccineren, maar het lijkt me logistiek niet te doen. Stel dat vaccinatie een half jaar bescherming biedt, dan zou men meer dan 60% van de bevolking twee keer per jaar een spuit moeten geven.

1 Reactie
Jozias2
Jozias29 feb. 2021 - 15:52

Hoe denk je dat ze dat elk jaar met de griepprik doen? Dat doet de huisarts er even bij. Als dit structureel wordt dan zal de GGD er wellicht een taak bij krijgen.

Nagumo Haruya
Nagumo Haruya9 feb. 2021 - 10:03

milde klachten en geen ziekenhuisopnamens nodig? het wordt tijd om te accepteren dat het virus er is en zolang de meeste ouderen door een vaccin alleen milde klachten krijgen zie ik geen reden om maatregelen in stand te houden...dus straks als het grote gedeelte van ouderen/risicogroepen vrijwillig een vaccin heeft gekregen gewoon alles open gooien en doorgaan met onze normale levens.

Visionair NL
Visionair NL9 feb. 2021 - 6:03

Het immuunsysteem bij ouderen hapert vaak. Daarom werken vaccinaties niet altijd. En kunnen we beter kiezen voor behandeling met antilichamen bij ernstige gevallen. En er is goed nieuws. Op maat gemaakte "nanobodies" zijn er nu, met een hoge affiniteit voor het binden aan de spikes van de SARS-CoV-2 virions. Kwestie van ze snel laten onderzoeken en goedkeuren door de gezondheidsautoriteiten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2021 - 1:49

Hetzelfde als bij een griepvaccin. Ik vind het wat dat betreft niet vreemd. Ook bij een griep moeten mensen met aandoeningen, kwetsbare mensen om welke reden ook, alhoewel gevaccineerd beter even niet in de directe buurt van een besmet persoon komen. Je kunt dan zelfs nog longontsteking krijgen. In het algemeen echter word je er een stuk minder ziek van.

The Apple
The Apple8 feb. 2021 - 20:57

Ik begrijp de beweegreden niet waarom het uitgangspunt bij Covid anders zou moeten zijn dan bij andere infectieziektes, zoals de mazelen. Covid behoort thuis in het rijtje van infectieziektes met een onaanvaardbaar risico. Dat betekent dat je het besmettingsniveau zo snel mogelijk moet terugbrengen tot onder de 5 per 100.000 inwoners, omdat je de verspreiding anders niet meer in de hand kunt houden met testen, bron en contactonderzoek en quarantaine. Met of zonder vaccin, want het vaccin is daarbij niet meer dan een hulpmiddel, waarvan we hopen dat het afdoende zal zijn om de regelmatige terugkerende noodzaak voor meer rigoureuze maatregelen (lockdowns) te voorkomen. Het doel is en blijft om het aantal besmettingen onder de 5 per 100.000 inwoners te houden, ook als het vaccin er is en -min of meer- werkzaam blijkt te zijn. Pas dan kun je het “normale leven” weer oppakken.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl8 feb. 2021 - 19:19

14 bewoners gevaccineerd, tot 2 keer toe nog wel, met een vaccin dat 95% bescherming biedt. 14 bewoners besmet geraakt, ondanks die dubbele vaccinatie Het geeft op z'n minst te denken, wat je er verder ook van denkt.

1 Reactie
tempest
tempest8 feb. 2021 - 20:10

Níet echt hoor. Dat percentage daalt bij oudere mensen en het is vermoedelijk met de mutatie uberhaupt iets lager.

adriek
adriek8 feb. 2021 - 17:39

Het vaccin 'leert' het afweersysteem hoe het zich moet verdedigen tegen het virus. Die verdediging kan en zal gepaard gaan met 'symptomen'. Tot zover lijkt er (dus) niet zo veel aan de hand. De verspreiding is misschien wel een issue, maar verpleeghuisbewoners zitten meestal dicht bij elkaar opgehokt in (vaak) matig geventileerde ruimten waarbij verplegend personeel noodzakelijkerwijs als transporteur kan optreden.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2021 - 16:23

" Met ieder van hen gaat het goed, ze vertonen geen of slechts milde symptomen, " Dat zal niet zijn wat verwacht werd, maar het is wel beter dan ernstig ziek worden.

Middenman
Middenman8 feb. 2021 - 15:30

Dit is goed nieuws, maar blijkbaar moet zelfs goed nieuws een negatieve draai krijgen. De kans is groot dat dit voor de tweede vaccinatie is gebeurd en het is algemeen bekend dat de werkzaamheid dan nog lang geen 95% is. En zelfs als het na de tweede prik is gebeurd zegt dat nog niks, omdat het effect van de prik minimaal een week duurt. Het goede nieuws is dat deze zeer kwetsbare groep niet (erg) ziek wordt. Het lijkt wel alsof 'we' 100% veiligheid verwachten van de vaccins. En het liefst meteen na de eerste prik.

Daniel Blank
Daniel Blank8 feb. 2021 - 14:11

Het werkt dus, ze hebben slecht milde symptomen in plaats van iets ergers.

7 Reacties
Tom7
Tom78 feb. 2021 - 14:42

Klopt, maar je blijft dus ook besmettelijk, en van mensen die al de ziekte doorlopen hebben en een berg beklommen om hun conditie weer op peil te krijgen, is bekend dat ze na de eerste vaccinatie terug vallen naar beneden aan de berg. Dit soort zaken, evenals de besmettingshaarden die scholen waren tijdens de tweede golf, bekend zijn binnen de gezondheidszorg en GGD. Maar ze blijken om één of andere reden niet via headlines publiekelijk gemaakt te worden door voorlichting van Overheid of Media, laat staan dat er accuraat op gereageerd wordt.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2021 - 16:24

@Tom "Klopt, maar je blijft dus ook besmettelijk" Maar dat werd en wordt al steeds gezegd.

Tom7
Tom78 feb. 2021 - 17:46

@vbemt Okay heb ik deze zin niet goed begrepen zeker. "Het is nog onduidelijk of de gevaccineerden in staat zijn anderen te besmetten."

Jozias2
Jozias28 feb. 2021 - 18:38

Of je besmettelijk blijft is maar de vraag. Gesteld is dat je pas een paar weken na het 2e vaccin volledig beschermd zijn. We kunnen dus wel heel verbaasd doen dat mensen voor of vlak na het 2e vaccin besmet raken maar dat was dus al bekend.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 feb. 2021 - 1:59

Tom Dat was en is wel weer totaal gek, ja. Verhalen over die en die die besmet was en de school bleef gewoon open. Het was wel duidelijk dat scholen besmettingshaarden waren, maar als een regering stelt dat het niet erg is dat er besmettingen zijn zolang de ziekenhuizen het nog aankunnen, maakt het gewoon deel uit van de plansmatige epidemie op de achtergrond.

Jozias2
Jozias29 feb. 2021 - 8:03

@paul Waar baseer je je op dat scholen besmettingshaarden zijn?

Daniel Blank
Daniel Blank9 feb. 2021 - 12:11

En de immuunresponse van ouderen is gewoon ook niet top, daarmee ook verre van maatgevend