Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uit onderzoek blijkt: Randstad vindt nieuwe wet vervelend

  •  
07-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-07-07-om-18.58.09

© cc-foto: Roel Wijnants

Uitzendbureau verdiende een goede boterham aan het bemiddelen voor zzp'ers, maar nu blijkt dat door de nieuwe wet iedereen nog eens goed gaat nadenken of dat bemiddelen eigenlijk wel nodig is
Het was weer eens zo ver. ‘Uit Onderzoek Blijkt dat 90% van de ZZP’ers Niet Voldoen aan de Nieuwe Wet’, aldus Randstad in het Financieel Dagblad. Andere nieuwssites nemen het verontrustende bericht over: ANP, NOS, RTL.
Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Als wettenmaker weet ik dat vaak een minderheid van de doelgroep niet past in een nieuwe wet, maar 90 procent? Dat zou alle 80-20 logica tarten.
Dus mijn medewerker belde braaf Randstad om de onderzoeksgegevens op te vragen. Want als we een wet hebben gemaakt waar slechts 10% wat aan heeft, dan is er iets goed mis. Kamervragen! Spoeddebat!
Na zeker anderhalve dag bellen en vragen krijgt mijn medewerker dan eindelijk mondjesmaat wat gegevens van Randstad. Het onderzoek bestaat uit telefoongesprekken met opdrachtgevers die via Randstad zzp’ers inhuren. De zogeheten N, het totaal aantal onderzochte zzp’ers of opdrachtgevers, mogen we niet weten, want dat is bedrijfsvertrouwelijke informatie.
We kunnen hieruit wel afleiden dat de totale onderzoekspopulatie, hoe klein of groot die ook was, bestaat uit zzp’ers die via Randstad worden bemiddeld. Dat is nogal een magere steekproef en zegt niks over al die duizenden zzp’ers die gewoon zelf hun opdrachten vergaren.
Randstad zelf vindt het onderzoek wel ‘kwalitatief significant’ (die ga ik vaker gebruiken!) maar kan dat dus niet bewijzen met cijfers. Het harde cijfer dat 90% van de zzp’ers niet onder de wet valt is overigens door het doorfluisterspel in een NOS bericht terecht gekomen. Het FD, dat blijkbaar direct van Randstad het ‘onderzoek’ kreeg, schreef nog dat 90% van de (Randstad)zzp’ers vreesde dat ze door de nieuwe wet geen opdrachten zouden krijgen. In het NOS bericht is dat geworden: ‘Volgens Randstad kan 90 procent van de zelfstandigen die nu volgens de VAR werken voorlopig niet werken onder de nieuwe wet.’
Als je zoveel ruis op de lijn kunt vinden door gewoon even wat berichten naast elkaar te leggen en Randstad te bellen ga je je natuurlijk afvragen wat het belang van Randstad is om te zeggen dat de wet niet deugt.
Nou, gewoon.
Randstad verdiende een goede boterham aan het bemiddelen voor zzp’ers, en nu blijkt dat door die wet iedereen nog eens a. goed gaat nadenken of dat bemiddelen wel nodig is en b. of het eigenlijk wel zzp’ers zijn. Precies de bedoeling van de nieuwe wet DBA, die echte zelfstandigen wil verlossen van onnodig papierwerk & strijkstokken en schijnzelfstandigheid wil aanpakken door opdrachtgevers te laten betalen.
Ik ga geen kamervragen of spoeddebat vragen over het berichtje van Randstad. Misschien wel aan de minister van Onderwijs en Wetenschap over een extra check op de claim: ‘Uit onderzoek blijkt’. Zie ook het zeer fijne stukje van Micha Wertheim uit de Vrij Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.