Joop

Uit de euro stappen is geen absoluut taboe meer voor economen

  •    •  
14-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5439 keer bekeken
  •  
ecb

De Tweede Kamer is gisteren door economische deskundigen, waaronder de president van de Nederlandse Bank, de directeur van het Centraal Planbureau, verschillende hoogleraren en twee oud-ministers van Financiën, Hans Hoogervorst en Jeroen Dijsselbloem, bijgepraat over de ontwikkelingen rond de euro. Daarbij stond de vraag centraal wat de voor- en nadelen voor Nederland zijn om de euro als munteenheid in Nederland aan te blijven houden.

VVD’er Hoogervorst was het duidelijkst en het meest uitgesproken over zijn huidige opvattingen over de euro. Hij verhulde bijvoorbeeld niet dat als hij nu moest instappen in de euro-muntunie met zoveel schulden, hij dat zeker niet zou doen.

In economisch opzicht zijn er nogal wat nadelen door toetreding in de muntunie voor Nederland te noemen. Zo is de verwachting bij de start van de euro dat de verschillen in de reële economieën in de EU wel kleiner zouden worden, niet uitgekomen. Ergo; de verschillen tussen de Zuid-Europese landen en veel andere EU-lidstaten zijn alleen maar groter geworden.

Dat pakt voor Nederland alleen maar slecht uit omdat de Europese Centrale Bank met kunstgrepen de rente bewust laag houdt. Het doel is om de schuldenlast van de Zuid-Europese landen niet nog groter te maken dan ze al zijn. Terwijl Nederland juist een hogere rente economisch nodig had om de inflatie af te kunnen remmen alsmede de extreme prijsstijgingen van de huizen te kunnen beperken. Om nog maar te zwijgen over de nadelen van een te lage rente voor spaarders en pensioenfondsen.

Het handhaven van de bij de start afgesproken begrotingsdiscipline in alle lidstaten van de muntunie is namelijk volledig mislukt. De Zuid-Europese lidstaten en Frankrijk hadden er om politieke redenen belang bij om structureel meer geld uit te geven dan er aan belastinginkomsten binnen kwam. Hervormingen doorvoeren in voornoemde landen bleek aan dovemansoren gericht te zijn geweest.

De voordelen van de EU als gemeenschappelijke markt met de euro worden door veel Nederlandse politieke partijen nogal overdreven. Van meet af aan was voor economen bekend dat de meer welvarende EU-lidstaten nettobetalers zouden blijven zolang de reële economieën te grote verschillen zouden laten zien. Die verschillen zijn groter geworden en dat blijft volgens deskundigen definitief ook zo.

Hoogste tijd derhalve om niet langer als Nederland blind te gaan voor meer Europa op ieder gebied. Zuid-Europese lidstaten zullen nimmer hervormingen willen en kunnen doorvoeren die de nettobetalers in de EU zoals Nederland van hen wel verlangen. Dat is ijdele hoop! We blijven een netto betaler.

Nederlandse burgers mogen als ze 67 jaar en 3 maanden oud zijn met pensioen. In Frankrijk en Italië kunnen ze ruim 5 jaar eerder stoppen met werken. Hoe gaan Nederlandse politici die de mond vol hebben over meer Europa dat aan hun kiezers straks uitleggen?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (97)

Polarisario
Polarisario15 feb. 2023 - 21:26

We hadden nooit in dit avontuur moeten stappen. Op MinFin werd al bij het verdrag van Maastricht gewaarschuwd dat er te grote verschillen waren tussen Noord en Zuid. De optie Neuro en Zeuro werd echter van tafel geveegd omdat met name Frankrijk tegen was. Dat land zou op dat moment waarschijnlijk bij de Zeuro terecht komen en dat zou het hele Europese project op scherp zetten.

Justjoop
Justjoop15 feb. 2023 - 18:32

Pak het dan goed aan. Net als Noorwegen en Zwitserland uit de EU. Gaat prima in die landen.

3 Reacties
LaBou
LaBou 16 feb. 2023 - 8:21

Tuurlijk jochie. Wist je dat aan het eind van de regenboog een pot goud is verborgen? En als je een kabouter vangt mag je drie wensen doen.

Volrin
Volrin16 feb. 2023 - 13:37

" Net als Noorwegen en Zwitserland uit de EU. Gaat prima in die landen." Die hebben er nooit ingezeten en zijn er dus ook nooit uit gegaan. Je kan dus niet vergelijken met landen die wel in de EU zitten. Dat het met die landen goed gaat, betekend niet dat het met NL beter zou gaan als we uit de EU stappen.

Justjoop
Justjoop16 feb. 2023 - 18:03

Waarom zou het met Nederland niet zo goed kunnen gaan als Noorwegen en Zwitserland? De vergelijking met economie van die landen (veel land bouw en toerisme in Zwitserland) is eerder vergelijkbaar met Nederland dan de UK. Die landen lachen zich rot als ze zien wat Nederland betaald aan de EU met ook Nogeens al die schandalen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 feb. 2023 - 10:14

Dat de rijke en armere landen niet meer naar elkaar zijn gegroeid en dat de rijke landen de arme subsidieren als in een transitieunie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de rijke landen zelf. Hun enorme handelsoverschot komt omdat wij de prijzen laag houden. Hoe kunnen we de prijzen laag houden? Door de lonen laag te houden. Voor degenen die daardoor door de bodem zakken omdat de kosten voor levensonderhoud te hoog zijn geworden hebben we het toeslagensysteem bedacht. Zodat de lonen laag, de export hoog en de inkomsten voor bedrijven en overheid (belastingen) meer dan toerijkend zijn. Dat heeft niets te maken met arme EU landen die zich niet aan de regels houden maar met nationale loonpolitiek. Als wij onze lonen verhogen daalt onze export, neemt het handelsoverschot af, waardoor de armere en rijkere landen meer naar elkaar toegroeien. Onze rijkdom is hun armoede.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde15 feb. 2023 - 15:25

transferunie..

Valkz
Valkz15 feb. 2023 - 9:56

Dit was precies de redenen waarom ik toen die tijd tegen de euro was . Wisselkoersen waren inderdaad een belemmering van de handel, maar de euro is inflexibel. In 2010 liet Griekenland al zien wat er gebeurt als je de munt niet kan devalueren in een crisis. 120 miljard euro steunpakket en Griekse economie krimpt nog steeds. Het is overduidelijk dat men veel te optimistisch was toen de euro werd ingevoerd

2 Reacties
LaBou
LaBou 16 feb. 2023 - 8:23

Griekenland is niet geholpen, tenzij van de wal in de sloot. De noordeuropese banken zijn geholpen.

Jansen7
Jansen718 feb. 2023 - 13:51

Correcttie: burgers in Noord Europa betaalden de oninbare leningen die Noord Europese banken hadden verstrekt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 feb. 2023 - 9:50

Ben beslist geen econoom, maar heb de indruk dat toentertijd de politieke wil van samengaan de munteenheid een valse start heeft gegeven. Naarmate we langer doormodderen worden de problemen steeds groter. Gaat natuurlijk een keertje fout maar denk dat dat nog wel even kan duren. Of je maakt nu keuzes en probeert de munt te redden door differentiatie. Hoe dat precies moet? Dat moeten knappere knoppen dan de politieke bestuurders uitzoeken. Brussel is het episch centrum van onkunde die fout moeten we zeker niet meer maken.

Markzelluf
Markzelluf15 feb. 2023 - 8:07

laten we eerst eens kijken waarom de verschillen in groeicijfers binnen de EU groter zijn geworden. De waarde van de nationale munt hangt samen met de relatieve sterkte van de economie van een land t.o.v. het buitenland. Omdat West-Duitsland een sterke economie had, was de Mark 'hard' en in Italië de Lire niet, met allerlei devaluaties tot gevolg. Nadeel van 'hard' was dat export moeilijk werd en omgekeerd bij slechte economie. Daarmee hebben wisselkoersen een dempende werking op verschillen. Nu we één gezamenlijke munt hebben, verdwijnen die voordelen. De 'waarde' van de Euro is immers het gewogen gemiddelde van al die nationale economieën. Voor ons is de Euro dus relatief goedkoop en we kunnen makkelijk exporteren (doen we ook) en voor Zuid-Europa geldt het omgekeerde. Dat verklaart de verschillen in tempo van economische groei en de steeds groter wordende relatieve welvaartsverschillen. West-Europa verdient echt aan de lage euro-koers en Zuid- en Oost-Europa betaalt de rekening. Kun je zeggen dat het hun eigen keuze is (klopt enigszins) en dat wij via geldstortingen hun schulden financieren en via het rentebeleid (extreem lage rentes, betaald door rijke westerse bevolking, zeker ook gepensioneerden). Dat zijn volgens mij de feiten. Over de wenselijkheid, de voordelen (wij worden er hier met z'n allen, zeker gemiddeld, rijker van) en nadelen (zuiden kan niet aanhaken en missen, westerse gepensioneerden betalen de rekening) kun je een oordeel hebben.

10 Reacties
Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:16

@Markzelluf: "we" is een term die werkgevers en bedrijven gebruiken als ze nadelen en kosten willen collectiveren. Als ze megawinsten hebben gedraaid praten ze NOOIT in de wij-vorm maar in de ik-vorm. De euro werkt precies zoals jij het beschrijft als een export-subsidie. Ten koste van onder meer hoge kosten aan de pomp, subsidieren burgers bedrijven voor hun export. Dat is verstandig als je je economie moet ontwikkelen als China, maar slechts op korte termijn. De DDR, het voormalige Oost Duitsland, moest ook toeleggen op de export omdat ze niet concurrerend meer waren.

Gimli1955
Gimli195515 feb. 2023 - 10:56

De voordelen van de "harde" € goldt ook in het verleden met de verschillende munten, de devaluatie van de franc, peseta en lire werkte ook niet in het voordeel van de welvaart van die landen. Nu blijven door de EU hun schulden nog enigszins binnen te perken qua druk op hun financiën. Onze pensioen vermogen heeft door de lage rente gezorgd dat de ouderen al 14 jaar niet zijn geïndexeerd, dat is direct een gevolg van die €. Daardoor is er een verschuiving van vermogen tussen de arme landen en de rijke landen, die er niet zou zijn als de € niet bestond.

LaBou
LaBou 15 feb. 2023 - 11:58

https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5136421/euro-voordeel-export-concurrentie-zuid-noord-europa-transferunie

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 13:12

@LaBou : de econoom doet alsof het nieuwe informatie is, maar het is de legitimatie van de euro voor Nederland van de afgelopen 20 jaar: leuk voor de export. En het is de zoveelste econoom die er gewoon van uitgaat dat iets dat goed is voor het bedrijfsleven goed is voor iedereen. Maar als dat waar zou zijn dan kunnen we economisch gezien ook rechtstreekse exportsubsidies gaan invoeren....

LaBou
LaBou 15 feb. 2023 - 17:34

@jansen, op FtM hebben daarover meer atikelen gestaan en de algemene tendens is dat de winst die Nederland en Duitsland hebben gemaakt bij het invoeren van euro betaald is (en nog steeds wordt) door de zuid-europese landen. De link die ik plaatste geeft dat volgens mij óók aan. Helaas kunnen artikelen op FtM alleen gelezen worden door abonnees. Dat maakt het moeilijk er naar te zoeken.

Pater
Pater16 feb. 2023 - 2:44

@Gimli Flauwekul dat de pensioenen door de lage rente niet konden worden geïndexeerd. De vermogens van de fondsen rezen de pan uit door de winsten op beleggingen, die vermogens waren zelfs groter dan nu. De stompzinnige rekenrente-regel was de oorzaak.

Jansen7
Jansen716 feb. 2023 - 12:16

@Labou: 1) dat wordt al sinds de Eurocrisis gezegd, vooral door links: de Zuid Europese zijn zielige slachtoffers, dus Noord Europa moet helpen. 2) wat telkens genegeerd wordt is dat met de Eurocrisis Noord Europese burgers via Zuid Europa Noord Europese banken en anderen overeind moesten houden. 3) LBNL: nogal wiedes (sorry voor de oude term) dat de Euro als een Noord-Europese export-subsidie werkt en natuurlijk smullen is voor het bedrijfsleven. Burgers in Noord Europa leggen onder meer via de pomp toe op een slechtere munt dat de gulden of de dmark. En bedrijven kunnen met die exportssubsidie lekker exporteren zonder echt concurrerend te hoeven te zijn in vergelijking met de gulden- en de D-mark-tijd. Waar je fout zit is dat je mee gaat in de beschuldiging dat "we" "allemaal" schuldig zijn en dat is niet zo. Burgers leggen toe, en ook bedrijven die het juist van de import moeten hebben.

Jansen7
Jansen716 feb. 2023 - 12:23

@Pater: het een sluit het ander niet uit, en je moet de vermogensgroei wel corrigeren voor de inflatie, maar what's in a name (index) ;-)

LaBou
LaBou 16 feb. 2023 - 17:54

Tja, als jansen te beroerd is zelf te zoeken en wil vasthouden aan sprookjes houdt het op.

Jansen7
Jansen717 feb. 2023 - 16:15

@Labou: ik weet het, als mensen, niet alleen ik, verboden onderwerpen aanroeren zoals de invloed van het jarenlang ECB-beleid op de pensioenen en dat de Euro een van de grootste cadeau's is aan het Noord Europese bedrijfsleven (en de Zuid Europese overheden) . De lage Euro betekent dat Nederlandse exporterende bedrijven een subsidie krijgen van de Nederlandse burger die het aan de pomp en eventuele andere energiekosten betaald. Het is niet goed voor een economie als Nederland als het land concurreert op de munt en steeds minder op kracht en kwaliteit.

Greendutch
Greendutch15 feb. 2023 - 7:52

eruit stappen zou het grootste schandaal zijn: wie gooit miljarden weg die pas 20 jaar geleden zijn geïnvesteerd? logisch dat VVD alleen op geld / winst aast. voorstel doen om percentueel minder te betalen bij goed draaiende economie kan ook helpen, is ook stimulans voor landen om te veranderen.

3 Reacties
Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:19

Kwestie van naast elkaar zetten: introductiekosten van de Euro, alleen voor Nederland. En de schuldenberg van Zuid Europa, omgerekend naar het land Nederland, plus wat we al aan Zuid Europa hebben gegeven via de geldpersen van de ECB, en het Coronafonds. PS Rond 2002 was er helemaal niet zoveel voorlichting dat de omzetting naar de Euro miljarden kosten, heb ik toch nog iets gemist ;-)

Volrin
Volrin16 feb. 2023 - 13:39

"Kwestie van naast elkaar zetten: introductiekosten van de Euro, alleen voor Nederland. En de schuldenberg van Zuid Europa, omgerekend naar het land Nederland, plus wat we al aan Zuid Europa hebben gegeven via de geldpersen van de ECB, en het Coronafonds." Je vergeet wat die landen hebben terugbetaald hebben. Italië is bijvoorbeeld een van de grootste netto-betalers.

Jansen7
Jansen716 feb. 2023 - 15:02

@Volrin: en per inwoner? En uiteraard vergeten we Griekenland en Spanje even.

Vrolijke Vinnie
Vrolijke Vinnie15 feb. 2023 - 6:32

De euro is onhoudbaar en als we blijven voortmodderen, klapt de boel op een gegeven moment toch. Met alle chaos van dien. Laten we dan liever verstandig zijn en de boel nu ordelijk ontvlechten.

1 Reactie
Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 9:45

"De euro is onhoudbaar en als we blijven voortmodderen, klapt de boel op een gegeven moment toch." Bron?

Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 5:21

Hoogervorst roept wel meer dingen die in praktijk niet lijken te werken zoals hij beloofd.

7 Reacties
LaBou
LaBou 15 feb. 2023 - 6:29

Niet lijken? Niet blijken zul je bedoelen. Met de zorg als "kroon op zijn werk".

Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 9:46

@LaBou U heeft gelijk, ik bedoeld inderdaad 'blijken'.

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:20

En de Euro werkt prima zegt de mainstream economische wetenschap in koor.

LaBou
LaBou 15 feb. 2023 - 17:35

Voor ons wel beste jansen. Voor anderen dan weer niet.

Jansen7
Jansen716 feb. 2023 - 12:17

@LaBou : als economen beweren dat de Euro goed is dan moet het wel waar zijn, wat Zuid Europese landen er ook van mogen zeggen ;-)

Volrin
Volrin16 feb. 2023 - 13:39

@Jansen "En de Euro werkt prima zegt de mainstream economische wetenschap in koor." Kunt u daar iets inhoudelijks tegen in brengen dan?

Jansen7
Jansen717 feb. 2023 - 16:16

@Volrin: zie je eigen bijdrage waarmee je deze subdraad begon ;-)

Hann63
Hann6315 feb. 2023 - 5:14

Ik werk in een zwaar beroep en kan pas met 67 eruit. Welke politieke partij kan mij uitleggen waarom de leeftijd maar op getrokken wordt in NL onder het mom van we worden allemaal ouder? Ik heb een nekhernia, versleten nekwervels en slijtage aan de rugwervels. Waarom moet het mij geld kosten als ik nu, als 64jarige, uit het arbeid proces wil stappen? Van dat geld van de RVU regeling kun je niet leven. Waarom is dat bedrag niet 400 E hoger? Fijn dat men in de zuidelijke landen eerder met pensioen kunnen, maar wees dan zo eerlijk om als PvdA/GL, VVD, D66, CDA dat toe te geven. De SP is duidelijk in hun standpunt hier over.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew15 feb. 2023 - 10:09

@Hann63 ----------------------------------- PvdA/GL, VVD, D66, CDA en CU (die was je vergeten) vormen eigenlijk één partij. Onderling zijn ze het haast overal over eens, maar puur voor de Bühne doen ze soms net alsof er politieke verschillen zijn. Roerganger binnen deze grote niet zo denkbeeldige partij is D66 die bovendien de rechterlijke macht, de NPO en de Raad van State in haar greep houdt. Het duidelijkst zie je dat aan het standpunt van deze megapartij over de AOW-leeftijd. Ze zijn het ermee eens dat, in weerwil van de pensioenleeftijden in andere EU-staten, deze naar grote hoogte opgeschroefd kan worden. 71,5 jaar in 2060, geen enkele van de genoemde partijen heeft hier duidelijk tegen geprotesteerd. Ze zijn het domweg eens. Het is gewoon niet mogelijk om op een 'fatsoenlijke middenpartij' te stemmen als je vindt dat de AOW-leeftijd terug moet naar 65. Het is makkelijk betaalbaar, al moet je wel prioriteiten stellen. Zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het politieke spectrum zijn er evenwel partijen met een beter AOW-standpunt. Welke partij dan de voorkeur geniet, is aan de kiezer, natuurlijk ook in aanmerking genomen de andere standpunten van deze partijen.

Pater
Pater16 feb. 2023 - 2:47

@Eric Ach, een complotdenker ontmaskert zichzelf. @Hann Ik ben het met je eens dat het afgelopen moet zijn met de stijging van de pensioenleeftijd. genoeg is genoeg. temeer omdat er nog steeds geen regeling voor de zware beroepen bestaat. Na 45 jaar werken moet er recht op volledig pensioen zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew16 feb. 2023 - 16:23

Pater: Na 45 jaar werken moet er recht op volledig pensioen zijn. ------------------------------ In eerste instantie lijk je Hann63 te verdedigen, maar met deze slotzin geef je hem een schop in zijn rug. Want het kan heel goed zijn dat je, om wat voor reden dan ook, later bent begonnen met werken. Het kan ook heel goed zijn dat je, volledig buiten je schuld, door een reorganisatie of faillissement een aantal (crisis)jaren, noodgedwongen buitenspel hebt moeten staan. Dan is 45 jaar werken (al dan niet in een zwaar beroep) opeens heel veel hoor. Reken maar eens na. Je zult zomaar tussen de 70 en 80 kunnen zitten voordat je van GroenLinkser Pater eindelijk eens met pensioen mag. Voor mensen met luxe GroenLinks (overheids)baantjes speelt dat niet zo, maar mensen die écht gewerkt hebben, kunnen een of meer keren het slachtoffer zijn geweest van een faillissement of een reorganisatie. Maar met die mensen heeft GroenLinks niet zo veel.

Pater
Pater15 feb. 2023 - 2:50

"De voordelen van de EU als gemeenschappelijke markt met de euro worden door veel Nederlandse politieke partijen nogal overdreven." Hoezo? De jaarlijkse winst voor NL dankzij de vrije grenzen bedraagt 35 mld euro. veel méér dan het ons kost. Krokodillentranen. En Hoogervorst (die indertijd voor de euro was) mag nu spijt hebben, hij bepleit geen uitstappen door NL; dat zou pas echte nadelen opleveren. Wat is er eigenlijk tegen dat de pensioenleeftijden verschillen? In NL was er nauwelijks tot geen verzet tegen de verhoging, in Frankrijk heel veel verzet; zo krijgt een ieder waar-ie zich druk overmaakt.

Middenman
Middenman14 feb. 2023 - 23:52

"Nederlandse burgers mogen als ze 67 jaar en 3 maanden oud zijn met pensioen. In Frankrijk en Italië kunnen ze ruim 5 jaar eerder stoppen met werken. Hoe gaan Nederlandse politici die de mond vol hebben over meer Europa dat aan hun kiezers straks uitleggen?" Bijvoorbeeld door uit te leggen dat een flink deel van de Nederlanders later begint te werken dan de Fransen. Studeren, tussenjaar, een keer van studie wisselen, wereldreis, sabbatical, enz. Veel Nederlanders die in de toekomst met 67 jaar met pensioen gaan hebben amper 40 jaar gewerkt. Dat is ook zo'n beetje wat de Fransen gewerkt moeten hebben voor een volledig pensioen. Ik hoor veel over de pensioenleeftijd, maar te weinig over het aantal gewerkte jaren.

4 Reacties
Valkz
Valkz15 feb. 2023 - 9:38

Spreek voor jezelf vriend. Een persoon uit de werkende klassen begint meestal al in de tienerjaren of kort nadat ze 20 geworden zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 feb. 2023 - 9:56

Ik denk dat Nederlanders niets te klagen hebben over het pensioenstelsel. Noch over de arbeidsomstandigheden. Er is geen land waar de zaken zo goed geregeld zijn. Vakantiedagen, ouwelullen dagen, ouderschapsverlof ziektewet. Ik heb jaren 4 dagen gewerkt. Als iets niet zinde op het werk kon je altijd aan de bel trekken. Vervelende bazen of medewerkers heb je overal. Maar de meesten waren prima te pruimen. Over een half jaar krijg ik mijn aow, na eerder prepensioen te hebben gehad. Ik werk nog 2 dagen en zal dat ook na mijn pensioen blijven doen. Met aow, pensioen en salaris krijg ik netto drie keer zo veel als ik nu heb. Onder andere omdat de pensioenleeftijd is verhoogd naar 66 en 10 maanden. We leven in een welvarend land, met prima voorzieningen, we moeten ophouden met klagen. We lijken wel een stel verwende kinderen. Klagen om te klagen.

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:23

Zelfkritiek is goed, maar is de studieduur dan korter. Zijn het alleen maar Nederlanders die je tegenkomt met backpacken? Of zijn het gewoon westerlingen in zijn algemeenheid, inclusief Amerikanen en Canadezen met hun Eurailpassen die toch als het economisch wereldvoorbeeld zijn?

Mr Ed
Mr Ed15 feb. 2023 - 11:01

Mensen die hier vooral over klagen hebben vaak niet gestudeerd en hebben een fysiek zwaarder beroep. Zij moeten nu vaak echt 50 jaar werken, terwijl hun collega's in Frankrijk na 40 jaar met pensioen kunnen. Het blijft moeilijk uit te leggen.

Sam V
Sam V14 feb. 2023 - 22:38

Economie is geen exacte wetenschap. Dat zag je dan ook aan de verschillende economen die uitgenodigd waren. Er spelen altijd persoonlijke voorkeuren en afwegingen mee. Wel was er enige consensus dat we nu aan het aanmodderen zijn. Regels worden niet gehandhaafd en sancties zijn er niet of worden niet opgelegd. Dit kan nog een tijdje goed gaat, maar uiteindelijk zal de bubbel barsten. In plaats van dat door de euro de Duitse begrotingsdiscipline breed in de E.U. verspreid is, krijgt de zuidelijke moraal steeds meer grip op de E.U.. De oplossing is of meer politieke en financiële eenwording (veel grotere begroting en bevoegdheden voor E.U.) of uit de E.U. / euro. Beide oplossingen zullen door politici van de leidende partijen in ons land niet gewenst worden. We blijven liever doormodderen. Welke crisis er dan weer uit voortkomt, zien we dan wel.

1 Reactie
Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:24

Het is geen oplossing voor de gepensioneerden zonder eigen huis die hun pensioenen niet of nauwelijks geindexeerd zien worden.

WRM
WRM14 feb. 2023 - 22:05

De start van een in vele staten formeel verboden monetaire financiering van zuidelijke landen door de ECB was het begin van een spiraal naar beneden en in dit geval door de over financiering een weg naar de afgrond Wetmatig kom je hier alleen uit als je uitkomt bij het diepste punt Zie het als een draaikolk Vele bedrijven die draaien op importen die betaald worden in dollars gaan nu al kapot of staken hun bezigheden Het pensioen stelsel is ook al kapot De inflatie giert De huizen zijn niet meer betaalbaar en het einde van de misère lijkt nog lang niet in zicht De euro is op dit moment slechts nog een middel van geopolitiek en heeft niets meer van doen met rationele economische afwegingen

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 feb. 2023 - 21:11

Een eenzijdig verhaal. Wat Kerstholt niet vertelt is dat Nederland jaarlijks 80 miljard verdient aan de euro door de zwakke economie van bijvoorbeeld Italië. Voordat de euro er was kon Italië de lire devalueren, dat kan nu niet meer. Het gevolg is dat wij heel veel spullen aan Italië, Frankrijk en Griekenland verkopen. Wat Kerstholt ook niet vertelt is dat uit de euro stappen economische zelfmoord is. En zeer kostbaar bovendien. De conclusie die we uit de bijeenkomst kunnen trekken is zeer goed omschreven in de Volkskrant kop: Euro is soms een vloek, maar zonder gaat het niet.

5 Reacties
Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:27

Projectie: ook jouw verhaal is eenzijdig vanuit de kant van de exporterende bedrijven gerekend. De Euro werkt als een exportsubsidie: de burgers betaalt met een zwakkere munt, onder meer met de prijzen, aan de pomp, de export van het bedrijfsleven. "We" is een term die werkgevers gebruiken als de problemen, kosten en nadelen willen collectiveren. "We hebben een probleem". Dat de Volkskrant sinds de jaren ' 90 ook op de TINA-tour van Tatcher gaat "There Is No Alternative" verbaasd me niet. Vaak probeert de krant beide zijden van het verhaal te belichten, maar op cruciale momenten schakelt de krant vaak over naar 'actiejournalistiek' .

Gimli1955
Gimli195515 feb. 2023 - 11:06

Generaliseren is ook een vak, als je alles op 1 grote hoop gooit is het voordeel altijd te vinden. De burger heeft een inflatie op boodschappen van ruim 10% voor zijn of haar kiezen gehad, de energieprijzen zijn zeer sterk gestegen, er is fiks bezuinigd op woningbouw, infrastructuur en vele andere maatschappelijk belangrijke zaken. Het eenzijdige verhaal is juist dat het zo goed gaat met de economie. Dan vraag ik me altijd af, welke economie? Wie profiteert er van die groei, de burger zeker niet. Nu weer schitterende cijfers, uiteraard vlak voor de verkiezingen, over de groei in plaats van een recessie. Mooie cirkelredenaties om het uit te leggen en de recessie zal vast na de verkiezingen uitbreken. De € is een politieke keuze, terwijl het gebracht wordt als het enige alternatief. Dat is juist een van de onderwerpen op Joop, het gebrek aan alternatieven en een positief perspectief voor de burger.

Dexter6
Dexter615 feb. 2023 - 11:39

Je moet ook niet uit de Euro stappen, je moet Spanje, Italië en andere zwakke broeders er uit trappen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 feb. 2023 - 15:45

Jansen, dat was ook de opzet, de andere kant van het verhaal vertellen dat Kerstholt wegliet. Gimli, lees mijn reactie van 11:14.

Jansen7
Jansen716 feb. 2023 - 12:21

@Martin van der Linde: ik zie jou alleen maar herhalen hoe goed de euro wel niet is, in lijn van alle belanghebbenden die de afgelopen jaren hier heel veel over hebben mogen zeggen. Zodra iemand kritiek heeft wordt die WEL van eenzijdigheid beticht. Mijn bijdrage zit hem erin dat de voordelen voor de exporterende bedrijven zijn omdat de Euro ten opzichte van de gulden als een exportsubsidie werkt, en de nadelen afgewenteld worden op het collectief. Plus de bewering van 'trickle down' natuurlijk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 feb. 2023 - 21:05

Het artiekel doet net alsof er nu een politiek vraagstuk zou kunnen zijn, maar het gebeurt wel vaker dat er informatie verstrekt word. Ik neem aan dat we nu moeten afreageren op de insinuaties.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 feb. 2023 - 20:54

Jammer dat dit inzicht zo laat komt, iedereen roept dit al sinds jaren, maar ja de onnozele burgers, die krijgen gelijk als het te laat is.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 21:55

"iedereen roep dit al jaren" Onzin, alleen mensen die er niets van snappen of gestoorde gekken als die van het FvD roepen dat al jaren. Mensen die er verstands van hebben zegen dat de EU goed voor ons is. "geen absoluut taboe" betekend gewoon ook niets meer dan "geen absoluut taboe". Iedereen met een beetje verstand van zaken ziet dat de EU goed is voor "ons land" vanuit een neo-liberaal standpunt. Het levert "ons" "heel wat" op. Mensen beseffen dat niet eens en stemmen vanuit hun onderbuik, net als bij de brexit waar de meeste Britten nu over het algemeen dik vet spijt van hebben. Ze zijn ook keihard voorgelogen door de belangrijkste brexiteers overigens.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 feb. 2023 - 10:03

Oproerkraaier, helemaal eens. Kerstholt lult weer een heel artikel met halve waarheden. Het verbaazt me dat sommigen dat kritiekloos slikken alleen omdat het prima in hun straatje past. Over vooringenomenheid en vooroordelen gesproken. De conclusie die je uit het debat kunt trekken is dat het niet perfect is maar beter dan het was en er geen alternatief is.

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:29

"oproerkraaier" Vanwaar eigenlijk je nickname aangezien je het ook nu weer met de gevestigde orde eens bent? Toch niet om linkse jeugdige mensen op het verkeerde been te zetten? ;-)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman15 feb. 2023 - 17:13

Beste oproerkraaier de EEG was goed, de munteenheid, is wat slecht is omdat de koppeling van verschillende economieën ons de das omdoet. Jij vind het natuurlijk goed om onze pensioengelden in de grote EU pot te dumpen? o.a.

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 feb. 2023 - 20:54

Dat op een gegeven moment het beter is om een hoge rente te hebben en op een ander moment meer uit te geven is plaatselijk. Het echte verschil dat nu scherper is is tussen de top firmas en hun dienaren aan de ene kant, en de volkeren in het algemeen aan de andere. Men kan als regering minder voor het volk doen, hebt er minder band mee, en mensen worden minder waard qua rechten of lonen want ze zijn niet meer zo belankrijk en moeten het nu maar uitvechten met elkaar.

PVDB2
PVDB214 feb. 2023 - 20:38

Laten we eerst eens zorgen dat de belastingmoraal en plicht er beter wordt. Vooral in Italië en Griekenland. In Portugal al deels gedaan. Met succes en meer inkomsten voor de staat. Vooral bij Italië, als derde economie binnen de EU, kan dat erg veel schelen. Vele tientallen miljarden. De schaduweconomie is er enorm. DE Euro exit vraag werd echter aan meerdere mensen gevraagd die nog wel in functie zijn op financieel gebied. Ze vonden het niet zo'n geweldig idee. VVD'er Hoogevorst weet helemaal niet meer waar het over gaat zegt men. Dijsselbloem wil graag dat er meer landen bijkomen in de Eurozone. Praten en discussiëren kan altijd. Dat deed men in Engeland ook. Er daar is het pond nooit meer hoger gekomen dan voor de Brexit. Dus dat de gulden zal stijgen is allerminst zeker. Een biertje zal ook niet 3.20 gulden zoals men dat nu wil vragen in Euro's. Bezint voor men begint.

3 Reacties
Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 21:05

Exit uit de Euro is een slecht idee, het is veel slimmer om voor landen zoals Italië, Spanje, Portugal en Griekenland een eigen munteenheid te geven.

oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 22:02

En niemand meer om de vakken te vullen met een voorraad die er niet is omdat het er niet is. Een van de belangrijkste motivaties van mensen om voor de brexit te stemmen was heel simpel xenophobie. Tenzij je dergelijke toestanden hier ook wilt, met al haar slachtoffers, moet je dus nooit stemmen op een opportunistische en populistische partij als de FvD en de fascist Wilders. Mevrouw Nanninga kan ook vrolijk lachen om hitler en dobbernegers, zij zal ook niet veel positiefs opleveren. Dat zijn de mensen die voor de vernietiging van Nederland pleiten. Landverraders zijn het.

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:33

De Britten waren netto-betaler, maar sinds WOII is de Britse economie haar toppositie in de wereld aan het kwijtraken aan landen als Duitsland, Japan en nu ook China. De Britten hebben trouwens nooit in de Euro gezeten. Ze willen meer controle over de migratie vanwege de ontspoorde huizenmarkt, maar dat lag moeilijk bij andere EU-landen. Het schijnt dat Merkel niet de persoon was om de UK een uitzonderingspositie te geven (vanwege de veel hogere vluchtelingendruk) t.a.v. migratie :-)

EenMening3
EenMening314 feb. 2023 - 20:37

Denemarken en Zweden functioneren ook prima zonder de euro. De zuidelijke landen zijn een blok aan het been. Dat probleem is mogelijk op te lossen door een zeuro en een neuro in te voeren. De zuidelijke landen kunnen hun munt dan devalueren t.o.v. de neuro, zodat hun exportpositie verbetert.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 22:06

We hebben juist een verenigd europa nodig om sterk te staan tegen de andere grootmachten. Maar jij wilt dat Rusland de oorlog wint natuurlijk.

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 10:34

@oproerkraaier: tuurlijk, eerst moet Zweden toetreden tot de Euro, en als we dat voor elkaar krijgen, dan praten we met Erdogan over een eventueel NAVO-lidmaatschap! Have it your way ;-)

Gimli1955
Gimli195515 feb. 2023 - 11:10

@oproerkraaier De € heeft helemaal niets te maken met de oorlog in Oekraïne, wij zijn geen militair onderdeel van die oorlog. We leveren alleen spullen, en als je zin hebt, mag je wat mij betreft meevechten. Wees bevreesd voor de nadelen van een verenigd Europa, en alle open grenzen. Richt je niet alleen op de summiere voordelen en haal er geen onzin argumenten bij.

Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 19:50

Zuid-Europa is een blok aan ons been, jarenlang wanbeleid wat wij uiteindelijk gaan betalen. Schulden delen.. brrrr. Dank Mario Draghi!

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 22:16

Ik ben helemaal voor, beter dan klakkeloos alles naar de rijken en de imperialisten.

Dexter6
Dexter615 feb. 2023 - 9:13

@oproerkraaier We hebben het hier over belastinggeld hè ?

TwoTone
TwoTone14 feb. 2023 - 19:25

Wat er wordt gezegd is terecht: als je de eurozone wilt hervormen moet je blijk geven dat je bereid bent uit de Euro te stappen. Dat is het enige drukmiddel wat nog je hebt. Veel groter probleem is dat de kiezer nergens ingekend wordt en feitelijk Den Haag ook niet. De eurobonds (corona herstelfonds) zijn er gewoon gekomen, dit tegen alle vastgelegde europese afspraken in. En ook nog zonder de kiezer te kennen. Nederland geeft gratis daarin 23,4 miljard weg mits de zuidelijke landen ook hun leningen aflossen, anders kost het nederland over 15 jaar nog eens enkele tientallen miljarden. Democratische dwaling om de euro overeind te houden dus. Beter is om de kiezer te raadplegen: A) we blijven in de euro: dat levert x voordeel op en kost ons x miljard om de transferunie in stand te houden en kost ons daarbij nog x miljard via af te schrijven leningen aan zuid europese landen via de Ecb. Of B) we gaan uit de euro: dat kost ons x miljard bij uittreding maar levert ons x miljard op door afschaffing transfer unie. Dan heb je een eerlijke zaak en kunnen mensen kiezen en hebben we de gevolgen te accepteren. Nu gaat alles sneaky (net als digitale euro invoeren) en komt het vertrouwen in politiek, Eu en euro nooit terug.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 22:28

"Veel groter probleem is dat de kiezer nergens ingekend wordt en feitelijk Den Haag ook niet." Iedere 4 jaar verkiezingen, de eu kan niets besluiten zonder dat Den Haag instemt. "Nu gaat alles sneaky (net als digitale euro invoeren) en komt het vertrouwen in politiek, Eu en euro nooit terug." De digitale euro wordt helemaal niet sneaky ingevoerd, jij weet het, ik weet het, het is ook nog niet besloten, het ligt nog bij allerlei gremiums te wachten op een beslissing. Het stond zelfs in het Financieel dagblad! https://archive.ph/7eLTY "Democratische dwaling om de euro overeind te houden dus." Een democratische dwaling zou zijn als mensen op basis van jouw argumenten voor de uittreding stemmen. Zo ging dat in de UK ook met de Brexit en daar hebben ze nu veel spijt van.

DaanOuwens
DaanOuwens14 feb. 2023 - 19:01

Een nogal factfree verhaal. Waarom zouden de Nederlandse politici moeten uitleggen aan de kiezer dat ze in Frankrijk eerder met pensioen gaan? De euro en de EU bieden die Nederlanders ook de mogelijkheid hun bestaan op te bouwen in Frankrijk. Dan kan men uit eigen ervaring te weten komen welk land het beste past bij de persoonlijke pensioen wensen. En hoeft een politicus helemaal niets meer uit te leggen. Dat is mijn bezwaar tegen dit soort teksten. De schrijver beweert maar wat en suggereert dat er een duidelijke conclusie te trekken is, maar het betoog staat op drijfzand. Dit soort teksten leveren de gewone deelnemers aan de discussie hier ook dagelijks in veelvoud af. Ik verwacht in de artikelen eigenlijk een meer solide betoog.

3 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick14 feb. 2023 - 21:39

Frankrijk mag met pensioen wanneer het wil. Maar Frankrijk tekende het Stabiliteits- en Groeipact dus zullen het betaalbaar moeten houden. Die schulden zorgen er voor dat de rente laag blijft en dat is slecht voor onze pensioenen.

oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 22:30

"Geen absoluut taboe meer". Wat moet je ermee inderdaad.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2023 - 9:19

@ ZoekEenVrijeNick Jij schrijft: Die schulden zorgen er voor dat de rente laag blijft en dat is slecht voor onze pensioenen. In 1 zin talloze missers: 1. De rente stijgt nu. 2. De rentestand heeft niets te maken met de Fransen pensioenregels. 3. De lage rente had niets te maken met de staatsschulden maar met het stimuleringsbeleid van de ECB. 4. Ook in de VS en Japan werd de rente keer op keer verlaagd. Dat deden ze niet ten behoeve van de Franse pensioenen. Of om de Nederlandse pensioenen te schaden. Het artikel was al een fact free tekst maar jouw bijdrage overtreft op dat punt het artikel. Trouwens deze houding en manier van denken is buitengewoon schadelijk voor de hele samenleving.

khuat
khuat14 feb. 2023 - 18:32

T'is weer een hoog wat als-verhaal. Niemand weet hoe we er voor hadden gestaan als er geen euro was ingevoerd. Oftewel als het anders was gelopen dan het is gelopen, was ik nu president van Liechtenstein. Och Liechtenstein is een vorstendom en heeft geen president. Maar ja; als het anders was gelopen dan het is gelopen.

4 Reacties
Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 19:46

'Niemand weet hoe we er voor hadden gestaan als er geen euro was ingevoerd. ' Zoals Denemarken misschien?

Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 5:19

@Dexter "'Niemand weet hoe we er voor hadden gestaan als er geen euro was ingevoerd. ' Zoals Denemarken misschien?" Denemarken is nooit lid geweest van de Euro. Je weet dus ook niet welke voordelen ze daar eventueel uit gehaald zouden hebben of nog hebben. Dat ze stabiel zijn bewijst niet dat ze het beter doen dan met de euro.

Dexter6
Dexter615 feb. 2023 - 9:13

@volrin Daarom staat er ook ‘misschien’.

Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 10:06

@Dexter "@volrin Daarom staat er ook ‘misschien’. " Dat is net zo misschien als dat varkens kunnen vliegen en Hitler de Tweede Wereldoorlog won. Pure speculatie die niks met de werkelijkheid te maken heeft.

Farmer3.0
Farmer3.014 feb. 2023 - 17:57

Ik denk dat het lastig is om nu uit de euro te stappen. We zijn er ingesleurd door politici met grote visioenen en iets minder realiteits besef. Oost Europa lukt het economisch gezien wel om zich te ontwikkelen richting West Europa. Zuid Europa is een ander verhaal. Afhankelijk van toerisme en weinig industrie met toegevoegde waarde ( behalve Italië ) Misschien ook een iets andere mentaliteit. Aan de ene kant afhankelijk van de euro en de steun van een sterke munt. Aan de andere kant is de euro te hoog gegrepen voor Zuid Europa. Zuid Europa zal een remmende werking blijven houden op de euro en de economische groei van Europa als geheel. Ga je vergelijken met landen zonder de euro zoals Denemarken en Scandinavië. Dan denk ik dat deze landen op langere termijn beter af zijn. Sterkte eigen munt die volledig te sturen is op de binnenlandse situatie per land. Geen ballast van andere landen.

Rode druppel
Rode druppel14 feb. 2023 - 17:52

De interne markt biedt voordelen, maar de Euro is een enorm nadeel. Wat is de mening van het publiek indien men uit de Euro zou kunnen stappen en toch lid kan blijven van de EU. Dat is voor mij een hele denkbare oplossing. Uit de Euro, de nieuwe munteenheid vastkoppelen aan de Euro. Binnen 1 minuut kan men naargelang de omstandigheden de nieuwe munt loskoppelen en de nieuwe waarde vastleggen en weer vastkoppelen aan de Euro ( zoals Zwitserland het doet).

1 Reactie
badgast
badgast14 feb. 2023 - 18:27

En dus creëer je een stuk onzekerheid voor de handel. Valuta risico's, commissiebetalingen en verschillen tussen aan- en verkoopkoers, een uiteindelijk het sterk verminderen van de kracht van de EN in de internationale politiek. Waarom zou je dan eigenlijk niet gelijk een Hollandse florijn, of randstadflorijn introduceren.ben je gelijk af van het medeslepen van Groningen en Limburg op je munteenheid.

hgroen2
hgroen214 feb. 2023 - 17:48

Wat ik niet lees is dat vele economen die de TK gehoord heeft, het voorstel van Hoogervorst afgebrand hebben. Die wel degelijk hebben onderbouwd dat uitstappen uitermate nadelig is. Wat ook ontbreekt is dat de schuldenlast mede door de West Europese landen wordt veroorzaakt. De schuldenlast van Zuid Europa is de afzetmarkt van de west europese landen. [zie de dossiers van het bankenschandaal] Hoogervorst verhaal is dus erg eenzijdig en populistisch. En de vele economen, zoals gezegd, staan niet achter zijn ideeen.[zie artikel nrc]

4 Reacties
Armoedegrens
Armoedegrens14 feb. 2023 - 18:27

Volgens de vvd ligt de schuld van de malaise hier weer bij anderen. Dat verhaal kennen we inmiddels.

Karingin
Karingin14 feb. 2023 - 22:25

Ja precies, dat "netto-betaler"-gelul is echt onzin, de NLse economie profiteert dik van de euro en de EU-markt

Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 5:23

@Karingin Bovendien is één van de landen die vaak als probleem genoemd wordt, Italië, een van de grootste nettobetalers. https://www.welingelichtekringen.nl/economie/1449323/deze-landen-zijn-nettobetalers-aan-de-europese-unie.html

Oki Doki
Oki Doki15 feb. 2023 - 11:34

Ja inderdaad. Als de VVD'ers dan zo begaan zijn met het lot van het land en de economie van het land dan waarom heffen ze de VVD dan niet op?

Dehnus
Dehnus14 feb. 2023 - 17:38

In Frankrijk gaan de meeste werkenden door tot na hun 65ste. De gemiddelde pensioenleeftijd is er namelijk hoger. 62 is de minimum leeftijd, en ook waarom die lager ligt voor bepaalde beroepen. Maar dat kan nog zo vaak gezegd worden, het Calvinistische Nederland herhaalt het leugentje wel en gaat maar door de bevolking op te zwepen, denkende dat uit de Euro stappen hun wel goed gaat komen. Nou ik zou zeggen doen, dan kan je lekker alleen verder. Dat gaat vast wel goed. Met zo'n Gulden die aan de Deutschmark gelinkt was met nauweband. Dat willen de Duitsers en Fransen echt wel hoor. Dat wordt echt geen dump munt. Maar dan heb je natuurlijk wel zo'n echte VOC mentaliteit. Dat gaat iedereen heel leuk vinden 😋. PS: NL heeft ook veel schulden, het zit alleen prive en niet bij de staat. Verder kan is het ook in de VS per staat verschillend. In Ohio gaat zo'n Dollar verder dan in California.

5 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut14 feb. 2023 - 18:23

Nee Denhus, ze gaan soms door na hun 62e, als ze nog geen 42 jaar hebben gewerkt. Maar bij de spoorwegen kan je er al na je 52e uit. Het Franse systeem is dan ook volledig onhoudbaar, er zijn simpelweg te weinig werkende om de pensioenen op te brengen. Vandaar dat Macron, heel verstandig, de leeftijd omhoog brengt. Uiteindelijk ontkomen de Fransen er niet aan om ook naar 67 en hoger te gaan.

Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 19:48

'PS: NL heeft ook veel schulden, het zit alleen prive en niet bij de staat. ' Hypotheken hè.

EenMening3
EenMening314 feb. 2023 - 20:45

"PS: NL heeft ook veel schulden, het zit alleen prive en niet bij de staat." Tegenover de Nederlandse hypotheekschulden staat onroerend goed (ca. 4,7 miljoen huizen). Nederland heeft bovendien een pensioenvermogen van ca 1,4 triljoen euro. Tegenover de staatsschulden van de zuidelijke landen staat daarentegen helemaal niets. Dat geld is gewoon weg. Als die schulden onhoudbaar worden, is de ramp niet te overzien.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 feb. 2023 - 21:04

@Bert van der Neut "Uiteindelijk ontkomen de Fransen er niet aan om ook naar 67 en hoger te gaan." Gebed zonder einde? Waar houd dit op?

Bert van der Neut
Bert van der Neut15 feb. 2023 - 10:57

@Doomsdayshaman, Tot dat er een balans is tussen kosten en opbrengsten. Anders blijft de staatsschuld alleen maar oplopen en dat is niet houdbaar op termijn.