Het nieuwe pensioenstelsel was nog maar koud door de Eerste Kamer aangenomen toen pensioendeskundigen van verschillende disciplines luidkeels gefundeerde kritiek ventileerden over de risico’s van de invoering van dit nieuwe pensioenstelsel.
Een wet aannemen is iets anders dan diezelfde wet risicoloos in een weerbarstige praktijk met vele onzekere factoren kunnen invoeren. Zeker als veel seinen voor een veilige en succesvolle uitvoering van een wet met vele open eindjes nog op rood staan.
Het is dan ook zeker niet denkbeeldig meer dat de thans bekende latente uitvoeringsproblemen en risico’s een tweede soort Toeslagenaffaire kunnen veroorzaken. Tenslotte gaat het om een historische transitie van gespaard collectief vermogen met een omvang van 1,5 keer het Bruto Nationaal Product van Nederland. Dan zou je verwachten dat bij de totstandkoming van de wet uitgebreid en zorgvuldig naar alle voorzienbare risico’s gekeken zou zijn. Het tegendeel is helaas waar!
Alle significante problemen werden door een meerderheid van de politici en de regering botweg ontkend, genegeerd of gebagatelliseerd. Zoals bijvoorbeeld feitelijke capaciteitsproblemen bij de pensioenfondsen in een tijd van arbeidskrapte. Om nog maar te zwijgen van betrouwbare ICT-systemen om deze ongekende mega operatie fatsoenlijk zonder grote ongelukken en incidenten voor alle pensioendeelnemers te kunnen uitvoeren.
Gerenommeerde pensioenadvocaten verwachten dan ook een vloedgolf aan rechtszaken van pensioendeelnemers met een omvang die de rechterlijke macht volledig kan ontwrichten. De Raad voor de Rechtspraak heeft niet voor niets hiervoor al in een vroeg stadium gewaarschuwd.
Van enige rust op het pensioenfront zal dan ook voorlopig geen sprake zijn. De kans op veel onrust is alleen maar toegenomen. En dat was nu juist niet de bedoeling van het ooit op hoofdlijnen gesloten pensioenakkoord tussen werkgevers, werknemers en de toenmalige regering.
Als je op Rutte, Kaag etc gestemd hebt moet je niet klagen. Due nieuwe politiek is vieze oude kamertjes politiek met een nieuwe naam. Om zodoende EU doelstellingen te halen. Meer nivellering op EU niveau is het doel. Indirect dragen we heel vaal af aan die gave ontwikkeling
Intussen heb ik nog nog steeds geen bericht gehad van mijn verplichte arbeidspensioenbeheerder dat mijn pensioen omhoog gaat met de nieuwe wet. Hoe is dat mogelijk? Alle lonen stijgen mega, alle prijzen stijgen mega, alle uurtarieven van ZZP/ondernemers met subsidie stijgen mega etc. Maar een (1) groep mag de rekening betalen. Alle arbeiders die verplicht collectief pensioen hun hele leven uit de mond gespaard hebben en nu verplicht met pensioen zijn. Met dank aan het rechtse Rutte4 en de rechtse gedogers van Rutte in de ''oppositie'' in 1e en 2e kamer, de rechtse vakbonden etc.
@ Nep Kees Jij schrijft: Alle arbeiders die verplicht collectief pensioen hun hele leven uit de mond gespaard hebben en nu verplicht met pensioen zijn. Ja dat is inderdaad dom van die arbeiders. Hoewel in veel sectoren werken gepensioneerden nog een beetje door. Een paar uur per week omdat het werk leuk is en thuis achter de geraniums zitten ook niet alles is. De verdiensten mogen ze houden bovenop het pensioen. En dat is nog maar een van de ontwikkelingen die laten zien dat het oude pensioenstelsel niet meer van deze tijd was. Gelukkig hebben we een nieuw. En over de verhoging van je pensioen moet je maar eens kijken op de site van het pensioenfonds. Die vraag hier stellen is nogal zinloos.
Ik heb nog niemand een zinnige opmerking horen maken wat er van de opgebouwde pensioenen gebeurt als er plots een -zware- beurscrash zal zijn (of bv dat USA hun schuldenplafond niet meer ophogen). En vergeet de NL (en EU?) banken niet die nu geconfronteerd worden met extra verantwoordelijkheid en TEVENS dat de NL overheid er alles aan zal doen als er een bank (of bank verzekerings instituut) op omvallen staat. Nul risico... daar houden de bestuurders van.
@ Joop den Uil Jij schrijft: Ik heb nog niemand een zinnige opmerking horen maken wat er van de opgebouwde pensioenen gebeurt als er plots een -zware- beurscrash zal zijn Dan worden de pensioenen over een lange periode niets geïndexeerd. Net zoals de afgelopen decennia vaak niet gebeurd is. Dat antwoord had je zelf ook moeten weten. En: Nul risico... daar houden de bestuurders van. Bestuurders nemen wel risico's een deel van de pensioen deelnemers wil 0-risico en toch beleggen.
De enige die blij zijn zijn de regering omdat ze een naar punt van de agenda kunnen strepen en de pensioenverzekeraars en andere financiële goochelaars doe meer ruimte krijgen om metersdikke bonussen bij te schrijven door gokspellen te spelen met het geld van anderen. Gegarandeerd dat de 'kosten' stevig zullen stijgen en de opbrengsten voor de klant in het beste geval gelijk zullen blijven. Als je een (veel te) goedbetaalde baan zoekt en eigenlijk helemaal niks kunt: solliciteren bij een pensioenfonds - dik salaris, dikke leasebak en dikke bonus verzekerd, mede door deze prachtige wet.
In de eerste kamer zitten maar liefst 3 personen die in dienst zijn van pensioenfondsen - en die hebben allemaal voor gestemd, belangenverstrengeling zegt ze helemaal niets.
@ adriek Jij schrijft: de pensioenverzekeraars en andere financiële goochelaars doe meer ruimte krijgen om metersdikke bonussen bij te schrijven door gokspellen te spelen met het geld van anderen. Interessant, je meldt iets waarover niet bekend is. Er gaat gegokt worde met pensioenen en de beheerders krijgen extra bonussen. Waar baseer jij deze uitspraken op? Wat is de bron van jouw kennis? Je hebt namelijk iets ontdekt dat niemand weet. Daar moet iedereen natuur meer van weten. Die informatie ga jij vast leveren. Of heb je dit gewoon zelf verzonnen?
Ook tevoren stond de spaarpot niet op de bank. De volkskrant gaf in 2021 een overzicht van de investeringen van onze (grootste) pensioenfondsen. Het ABP had een paar onprettige bedrijven in zijn beleggingsportefeuille zoals het grootste vleesbedrijf ter wereld. Ondertussen gaat de ontbossing gewoon door. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2021/waar-investeert-uw-pensioenfonds-in~v435433/#/
Het artikel is niet meer dan een aanzetje. Spreek je fonds aan als je meer wilt weten.
Ik begrijp tot nu toe nog weinig van het nieuwe pensioenstelsel, behalve de algemeenheden die overal genoemd worden. Iedereen eigen pensioenpot...??? En wie beheert deze pensioenpotjes, kunnen we hier iets in kiezen en wat is daaraan anders dan de gemeenschappelijke pensioenpot? Het lijkt me dat veel extra beleggingsadviseurs aan t werk moeten met al die individuele potjes terwijl nu al 5% pj aan pensioengeld verdampt aan het beleggen van onze pensioengelden.
Iedereen wordt zijn eigen individuele pensioenfonds, waarbij het eigen risico met een eigen keuze aan jezelf ligt. De overgang zal een heleboel geld kosten en dat zullen de burgers zelf moeten ophoesten. Alle wettelijke of maatschappelijke aanpassingen zijn de afgelopen 40 jaar minimaal verdubbeld voor ieder onderwerp. Aanleg, infra structuur, reorganisatie Nationale Politie enz enz enz. De verantwoording is weggeschoven naar de fondsen en de zeggenschap naar de EU. De toekomstige energie, vervoer, veiligheid en voedingstransitie zal betaald worden uit de gelden die geïnvesteerd worden door de fondsen uit onze naam. We waren ooit het meest welvarend, met de hoogst opgeleide bevolking, het beste pensioen stelsel met een uitstekende zorg en redelijke woningbouw met premie A en B koopwoningen. Een grote gasbel onder het Noorden, en de grootste haven van de wereld. Een ooit gaaf land en een land wat Rutte nog steeds typeert als gaaf. De gewone burger weet wel beter. Die ziet de wachtlijsten bij de GGZ, het ontbreken van woningen voor de kinderen, het verslechterende onderwijs, de sluitende ziekenhuizen en afdelingen als de EHBO, kinder en kraamafdelingen en het gebrek aan blauw op straat. De pensioen wet is onvolledig en zal al gaande ingevuld moeten worden, maar iedereen weet hoe dat in het verleden heeft uitgemond in het Toeslagschandaal met de verdwenen kinderen in het zwarte gat van de jeugdzorg.
@ J.janssen2 Jij schrijft: En wie beheert deze pensioenpotjes, kunnen we hier iets in kiezen en wat is daaraan anders dan de gemeenschappelijke pensioenpot? https://www.abp.nl/over-abp/het-vernieuwde-pensioenstelsel Dat had je toch echt al lang moeten weten.
elke zoveel tijd, voortdurend dus, lanceert het grootkapitaal een actie of lobby om weer van het gewone volk te jatten, dieven, roven en etc en dit wordt dan mooi politiek verpakt als bijv. noodzakelijke verandering want oude systeem voldoet niet meer aan de eisen van de tijd (de mogelijkheden van grootkapitaal het oude systeem leeg te roven/jatten/dieven) en we krijgen weer iets nieuws 1500 miljard is een mooie som geld voor al dieven op de lijst van bloomberg/forbes en de vvd is de aangewezen partij van loopjongens van het groot kapitaal en d66 sukkelt al 20 jaar heel braaf mee op rechts en de rest volgt dan gedwee de vvd maakt graag bombarie over uitkeringsgerechtigden en migranten als afleidings maneuver om de diefstal door het grootkapitaal buiten zicht te houden houd jij ze dom dan houd ik ze arm
Meer gegarandeerd geld om lekker te beleggen: koersen manipuleren, cashen, bonus incasseren en na aftrek van kosten blijft er vast nog wel een kwart procentje winst over voor degene die inleggen. (Niet in slechte jaren, dan wordt het verlies plus transactiekosten volledig berekend.)
Ik vind dat als iemand hier een nieuw artikel plaatst dat er in dat artikel ook iets nieuws moet staan. Een nieuw argument, een recente ontwikkeling zo iets. Maar dit artikel voegt helemaal niets tot aan het vorige, en het artikel daarvoor en het artikel daarvoor. Het lijkt mij dat de schrijver niets nieuws meer e melden heeft.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Dit wordt een ramp. Net als met, o.a., de studiefinanciering. Alleen de omvang en het effect zijn vele, vele malen groter.
Met als belangrijk verschil dat tegen de tijd dat het drama zichtbaar wordt de verantwoordelijken al jaren met pensioen zijn en ruimhartige commissariaten incasseren.
Ik krijg langzaam aan de indruk dat de heer kerstholt geen voorstander is van de nieuwe pensioen wet….
Het blijft lastig. Mischien is deze pensioen wet niet perfect maar vasthouden aan het oude model is ook geen optie meer. Dankzij de vergrijzing is het niet meer van deze tijd dat de jongere generatie het pensioen van de groeiende groep ouderen betaald. Het is oude systeem is aan de jongeren simpelweg niet meer uit te leggen.
Dat is een onzin argument, de ouderen hebben hun eigen pensioen bij mekaar gespaard en er komt door de rendementen al jaren meer binnen dan er uit gaat. Door de rente laag te houden hebben ze 15 jaar de indexatie kunnen blokkeren, waardoor de huidige gepensioneerden al 20% van hun inkomen hebben gemist. Nu heeft de huidige gepensioneerden een slecht pensioen en de toekomstige nog slechter. Dat is zo wie zo niet uit te leggen aan wie dan ook.
@Gimli 23:23 'Door de rente laag te houden hebben....etc...' Laat ik beginnen te stellen dat ik geen deskundige ben op het gebied van welk pensioenstelsel dan ook, maar denk ik toch dat er het één en ander niet klopt in uw redenering. U gaat er impliciet van uit dat als de rente niet laag gehouden was alle andere zaken in de maatschappij zich toch precies hetzelfde zouden hebben ontwikkeld zoals ze dat gedaan hebben en dat betwijfel ik ten zeerste. Het is gegaan zoals het is gegaan en andere beslissingen in het verleden hadden tot andere toestanden geleid, waarbij helemaal niet zeker is of de pensioenen nu dan wel beter zouden zijn geweest. Over hoe het zal gaan in de toekomst kunnen we, als we heel eerlijk zijn, ook eigenlijk geen zinnig woord zeggen. Naast alle problemen die we hebben in de echte wereld zal ook veel afhangen van hoe de beleggingswereld op zich zal veranderen en de ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie doen mij nu al griezelen.
Baarlijke nonsens. Onze pensioenen zijn niet gebaseerd op het omslagstelsel maar het kapitaaldekkingsstelsel. Er is geen sprake van dat jongeren de pensioenen van ouderen betalen. Ouderen hebben hun pensioenen zelf moeten opbouwen. Overigens de jongeren van vandaag zijn de ouderen van morgen. Dit soort onzinnige tegenstellingen tussen jong en oud creëren draagt niet echt bij aan een zinvolle discussie.
Wat een onzin. Er zijn tal van technische briefings geweest met deskundigen. Hierbij een overzicht. https://www.eerstekamer.nl/id/vlyuhzzxa6hn/overzicht/overzicht_technische_briefings_en Er zijn vele gesprekken geweest met oa de Nederlandse bank. https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36067_wet_toekomst_pensioenen Er zijn nog vele gesprekken geweest met deskundigen. Hierbij een voorbeeld: https://www.eerstekamer.nl/commissievergadering/20230214_szw_2 Allemaal prima. Dat er nu een paar zelfbenoemde deskundigen zijn die er anders over denken, heb je altijd.
Alleen het hebben van vele gesprekken, is geen garantie dat de uitkomst goed is. Het moeten vooral goede gesprekken zijn. En dáár valt behoorlijk aan te twijfelen. Het nieuwe pensioenstelsel heeft enkele nadelen. Als er in de toekomst niet genoeg pensioenpremie wordt ingelegd of de wereldeconomie het slecht doet, kan er een lager pensioen zijn. Het regelen van een goede overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is lastig en duurt lang. Het risico van de pensioenfondsen verschuift naar de mensen die pensioen opbouwen. De hoogte van de uitkeringen kan ieder jaar omhoog of omlaag (!!!) gaan, afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Er is geen afdoende waarborg tegen een immens tekort aan arbeidscapaciteit om voor iedere individuele deelnemer zijn pensioenpotje goed en betrouwbaar te kunnen berekenen. Het nieuwe pensioenstelsel zal voor alle werkenden en gepensioneerden gelden, zonder dat men ervoor kan kiezen. Dit kan leiden tot veel rechtszaken en wordt door sommigen als te risicovol gezien.
Top jop Ik heb dit al een keer aan u uitgelegd. Dat er gesprekken zijn geweest met experts, betekend niet dat er daadwerkelijk naar die experts is geluisterd.
Pardon. Even goed nagaan hoeveel echte deskundigen zich vanaf dag 1 beargumenteerd tegen de Wtp hebben uitgesproken. Anders dan de pseudo deskundigen in beide Kamers die als gebruikelijk vooral onzin debiteerden. Voortaan vooral even je klassiekers doornemen voordat je reageert.
De grote vraag is dan: WAAROM toch invoeren? Welk -onbenoemd- voordeel is zo groot dat het dit risico waard is?
Goede vraag. Hier heb ik dus ook vaak over gedacht. Mijn theorie luidt als volgt: De Euro wankelt nogal erg, en laatste jaren is veel bijgedrukt geworden, wat de euro erg zwak maakt. In onze potjes zit natuurlijk erg veel geld, wat in Brussel natuurlijk niet onopgemerkt is gebleven. Brussel had in de gaten dat wij wel erg veel reserves hadden. Door dit stelsel in te voeren, wordt dit geld allemaal belegd, en dit zal de euro uiteraard flink stutten. Voor dat de geldpersen aangingen (Draghi) , zal er wellicht al groen licht zijn gegeven dat Nederland dit systeem ging invoeren, anders was wellicht de euro gevallen. Dus mijn antwoord op jouw vraag; Brussel en de transfer-unie.
De bedoeling van deze nieuwe pensioenwet is volgens mij alleen maar om de pensioenen te privatiseren en alle risico's bij de werknemer te leggen.
Inderdaad, bij winst strijken de bestuurders (hoi Paul Rosenmuller ABP) dikke bonussen op, bij verlies krijgen de deelnemers van het pensioenfonds minder.
Want nu hebben we wel een staatspensioen waarbij de werknemers geen risico lopen? Flauwekul natuurlijk, wat dat betreft verandert er niets. Wat er verandert is dat het risico niet meer naar volgende generaties wordt doorgeschoven want dat is het huidige systeem.
Er was nagenoeg geen risico in/onder het oude systeem, en er dreigde ook niets naar jongere generaties doorgeschoven te worden, zolang je er geen infantiele rekenmethodes op los laat. Wat er wel veranderd is simpelweg dat de buffers van de werknemers nu ook belegd en/of geinvesteerd gaan worden. Partijen als Blackrock, JP Morgan, Goldman Sax weten wel raad met het NL potje, daar kan je vast wel hele leuke dingen mee doen: Boem.