Joop

Verbod op regenboogvlaggen van Oranjelegioen in Boedapest

  •  
27-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oranje dubbeldekker begeleidt Oranjefans naar arena

© BOEDAPEST - Een oranje dubbeldekker begeleidt Nederlandse voetbalsupporters naar de Ferenc Puskas Arena, voor de achtste finale tussen Nederland en Tsjechie. Zo'n 7000 tot 10.000 Nederlanders

Hongarije verbiedt regenboogvlaggen in de Oranje-fanzone en in het voetbalstadion in Boedapest waar zondag de achtste finale van het EK 2020 wordt gespeeld. Eerder op de dag meldde RTL Nieuws al dat Hongaarse beveiligers vlaggen van Oranjesupporters in beslag nam. De supporters werden meegenomen in busjes waar hun spullen werden afgepakt. Een aantal supporters zou ‘in shock’ zijn.
De regering van de Hongaarse premier Orbán voerde onlangs een omstreden anti-homowet in die alle LHBT-uitingen verbiedt. Zo mogen er geen films, series of boeken met een homoseksueel personage meer uitgegeven worden en ook worden reclames waarin LHBT’ers te zien zijn geweerd. Volgens Hongarije is de schending van mensenrechten bedoeld om jongeren te beschermen. Tegen de Hongaarse wet is vanuit de rest van Europa veel weerstand, ook tijdens het EK. Zo wilde de stad München een signaal afgeven door de Allianz Arena waar Duitsland tegen Hongarije speelde te verlichten in de regenboogkleuren.
Update: In een eerdere versie van dit bericht stond dat de UEFA het gebruik van de regenboogvlag verbood. Dit was door onder meer de KNVB bevestigd aan persbureau AFP. De UEFA laat nu weten dat het verbod op regenboogvlaggen niet afkomstig is van de voetbalbond, maar van de Hongaarse autoriteiten zelf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Buitenstaander
Buitenstaander28 jun. 2021 - 4:19

Volgens mij gingen we naar Boedapest om te voetballen. Maar wat fijn dat we vooral bezig zijn met de zaken 'om' het voetbal.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 jun. 2021 - 14:42

Buitenstaander U had zich de moeite kunnen besparen: dat sport losstaat van alles wat maatschappelijk gezien van belang is - commercie, politiek, regeringen, nationalisme etc. - dat is nog nooit het geval geweest.

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 jun. 2021 - 20:04

Dictatuur in de EU. Hoe lang accepteren we dat nog?

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf28 jun. 2021 - 8:43

Hoelanger hoe meer. Vooral dictaten uit het zeer ondemocratische Brussel. Mensenrechtenschendigen accepteren we in Nederland ook steeds meer. Kijk maar naar de toeslagenaffaire en de aardbevingsslachtoffers.

Zandb
Zandb28 jun. 2021 - 14:44

Puf De dictaten uit Brussel zijn helaas voor u het gevolg van de democratie. Dat u er niets over te zeggen zou hebben, dat klopt, zoals het klopt dat u ook niets te zeggen hebt over wat onze regering, gesteund door de volksvertegenwoordiging, in haar wijsheid beslist.

Gijs Stoffel
Gijs Stoffel27 jun. 2021 - 18:11

Verschillende van de steeds wijzigende grote reclameborden langs het veld waren in regenboogkleuren dankzij de bedrijven die erachter zaten, net als dat er Nederlandse fan door de regie in beeld werden gebracht met regenbooguitdossing.

4 Reacties
Karingin
Karingin27 jun. 2021 - 19:23

Oh maar dan is het helemaal oké natuurlijk...tsss... Ennuh,,,denk je dat dat allemaal ook in Hongarije te zien was..? Beetje naïef

Gijs Stoffel
Gijs Stoffel27 jun. 2021 - 21:01

@Karingin Zuurpruim. Natuurlijk waren die het hele veld omsluitende reclameborden steeds heel goed in beeld, ook voor de Hongaren, net als de beelden van de fans met regenboogkleuren die expliciet in beeld gebracht werden door de regie die in alle landen, dus ook Hongarije waar deze beelden door de regie gemaakt werden, te zien waren.

Jozias2
Jozias228 jun. 2021 - 6:14

@gijs Dat was niet alleen in Hongarije dat was ook in andere stadions.

Mokker
Mokker28 jun. 2021 - 6:55

@gijs Bespaar je de moeite, Karin haat grote bedrijven categorisch en kan zich niet voorstellen dat er iets positiefs uit voort kan komen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 jun. 2021 - 16:42

https://www.gaytravel4u.com/event/budapest-gay-pride/ Dit feestje mag dan weer wel. Had ik niet gedacht na alle berichten.

2 Reacties
Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd27 jun. 2021 - 18:00

Mijn cruisende neef gaat daar ook heen. Alleen jammer dat de Hongaarse boys de hanky-code niet machtig zijn, scheelt een hoop tijd.

michellekepen
michellekepen28 jun. 2021 - 8:20

Joap oet Oskerd, Misschien dat er wel een EU-commissie is, die hier wat gelden vrij voor kan maken, ter promotie van een (internationale/Europese/EU?) hanky-code. Als compromis wellicht alleen voor volwassenen? En natuurlijk meteen even een dergelijke code voor vrouwen ontwikkelen, want we moeten (de schijn van) sexe-discriminatie natuurlijk te alle tijden vermijden.

Thuiszitter
Thuiszitter27 jun. 2021 - 16:36

En in het stadion mocht het weer wel .

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 jun. 2021 - 16:24

Gelukkig kunnen we vrijuit vlaggen in Qatar.

1 Reactie
Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd27 jun. 2021 - 18:01

Wou voorstellen: één vlaggetje op het veld voor iedere gestorven sloeber…

Greendutch
Greendutch27 jun. 2021 - 15:34

heeft Orban (+ zijn -met EU geld rijk geworden) vrienden de UEFA in zijn zak/macht??!! de UEFA is onsportief een van hetzelfde laken gesneden als Orban alle homo profvoetballers zouden nu als 1 man op moeten staan en opkomen voor hun groep. is er een lied dat het publiek kan zingen om hun onvrede + consideratie met de LHBTQ-groep kenbaar te maken? ik neem aan dat men de stemmen niet af kan pakken. het is compleet onzin + ondemocratisch (recht op vrije meningsuiting + demonstratie) om mensen hun persoonlijke spullen af te pakken. en ook is het belachelijk, onsportief en vertoon van misplaatste macht maar bovenal is het erg voor de Hongaarse HLQTI gemeenschap dat een akelige man als Orban zijn macht misbruikt ten koste van een groep -waar eerst in Hongarije geen probleem mee was- die vaak een mikpunt is en nu gebruikt wordt om zijn verlies te voorkomen. smerige kerel die Orban. (Frans Timmermans vanmiddag in Buitenhof)

2 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend27 jun. 2021 - 16:17

Welke homo-profvoetballers? Snap dat ze er zouden moeten zijn, maar zelfs bij “ons” komen ze niet uit de kast. Dus zinloze bijdrage

Karingin
Karingin27 jun. 2021 - 19:18

Sja, in onze superieure machocultuur is 't voor voetballers toch nog heul erg not done om voor homosexualiteit uit te komen...en roept een PVVer op verongelijkte toon in de TK, dat hij "tegenwoordig geen man meer mag zijn". Waarbij je je dan toch ernstig moet afvragen wat hij onder "man-zijn" verstaat - zou ie bang zijn dat boze feministen hem van zijn ballen willen ontdoen?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jun. 2021 - 15:26

dan maar een roze driehoek

Freddy2
Freddy227 jun. 2021 - 15:11

In dit gevalgaat het om vlaggen. Je mag alleen de landsvlag of vlag van de ploeg gebruiken. Dan noemen we het geen vlag, maar noemen we het een spandoek toch?

1 Reactie
ton14024
ton1402427 jun. 2021 - 15:31

Wat denk je zelf? Freddy in elkaar gemept ipv in shock?

Zandb
Zandb27 jun. 2021 - 14:49

Wat nu zo vervelend is, dat het verbieden van regenboogvlaggen dus praktisch gezien sport koppelt aan maatschappelijke en politieke standpunten. Tenminste, het lijkt mij logisch dat wanneer geen maatschappelijke of politiek boodschappen geaccepteerd worden, dat een maatschappelijke dan wel politieke uitwerking heeft.

Miss Piggy
Miss Piggy27 jun. 2021 - 14:36

Kan niet zeggen dat ik verbaasd ben. Eigenlijk ook op PR vlak een behoorlijke stomme actie van de UEFA. Als ze de Nederlandse fans hun gang hadden laten gaan had je hier niet zo veel over gehoord. Maar nu ziet heel Europa wat voor slappe lafaards dit clubje is.

OlavM
OlavM27 jun. 2021 - 14:14

De UEFA is laf en dubbelhartig. Hoezo is het uitdragen van de strijd voor non-discriminatie (van welke aard dan ook) een ongewenst "politiek statement"? Het gaat hier om het basaal verdedigen van fundamentele mensenrechten. (Al expliciet aanwezig in b.v. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, 1948). Is dat dan bij een concrete actualiteit "anti-rechts" of i.c. anti de regering van Hongarije, en op die grond "ongewenst"? "Normaal" rechts zou dit soort acties ook moeten onderschrijven. Alleen extreem-rechts -met alle daaraan vastzittende connecties met fascisme- ondersteunt regiems als dat van Orban met de daaruit voortspruitende wetgeving. Geen enkel land, geen bevolking, geen (internationale) organisatie welke zich committeert aan fundamentele mensenrechten zou in de bres mogen springen voor een regiem als dat van Orban. Een triest dieptepunt. Overigens heeft sport inderdaad wel alles met politiek in het algemeen te maken. Denk maar aan de Olympische Spelen, b.v. die in Berlijn in 1936, waaruit Hitler politieke propagandistische munt heeft geslagen. Sport en politiek kunnen niet absoluut van elkaar worden gescheiden. Maar dat betekent niet dat een basale ondergrens, zoals strijd voor behoud van fundamentele mensenrechten, niet waar dan ook gehandhaafd dient te worden. Te allen tijde.

1 Reactie
OlavM
OlavM27 jun. 2021 - 14:25

Correctie slotzin: "Maar dat betekent niet....." moet zijn: Dat betekent eens te meer dat een basale ondergrens, zoals strijd voor behoud van fundamentele mensenrechten, waar dan ook gehandhaafd dient te worden. Te allen tijde.

Norsemen
Norsemen27 jun. 2021 - 14:02

Zolang het blanke westerlingen zijn die dit doen zal het veel mensen een rotzorg zijn. Pas als het moslims zijn die homo’s pesten wordt het voor de rechtse populisten onder ons een probleem.

5 Reacties
Freddy2
Freddy227 jun. 2021 - 15:13

Zoals de linkse populisten zich wel druk maken om Hongarije, maar je ze niet hoort over wettenin Islamitische landen waarbij homo's zware gevangenisstraffen krijgen of zelfs de doodstraf? Beetje pot verwijt de ketel dus...

Norsemen
Norsemen27 jun. 2021 - 15:47

Freddy, de onzin die jij jezelf moet wijsmaken om maar voor jezelf goed te praten dat je er foute ideeën op na houdt is lachwekkend.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend27 jun. 2021 - 16:20

Hallo Norseman, Begrijp ik hieruit dat jij volgend jaar met je regenboog vlaggetje naar Quatar gaat?

Norsemen
Norsemen27 jun. 2021 - 18:11

@Hoofdschuddend Zoals met vrijwel alles, begrijp je dit ook niet.

Karingin
Karingin27 jun. 2021 - 19:04

Dat sommige mensen "niet horen" dat "linkse populisten" (wie zijn dat?) zich niet uitlaten over homowetgeving en vrouwenonderdrukking in islamitisch landen, ligt toch echt aan het selectieve gehoor van sommige mensen. Wat niet verbazingwekkend is, selectiviteit is een kenmerk van slechtsmensjes

Poeha2
Poeha227 jun. 2021 - 13:59

“ De supporters werden meegenomen in busjes waar hun spullen werden afgepakt. Een aantal supporters zou ‘in shock’ zijn.” In Nederland vroegen enkelen aan de heenreizende supporters om leuk regenboog vlaggen te wapperen in Hongarije. Dat zou grappig zijn. Dan weet je gewoon niet hoe het in andere landen eraan toe gaat. Sommige zijn wereldvreemd. Je moet anderen ook niet vragen om in China met een Dalai lama bord ten gaan huppelen.

8 Reacties
Zandb
Zandb27 jun. 2021 - 14:52

Poeha Wanneer u het vanuit uw luie leunstoel al nodig vindt om met de pootjes omhoog te gaan liggen, dan hadden we aan u weinig gehad, zouden wij nog onder Duits juk leven.

Norsemen
Norsemen27 jun. 2021 - 14:57

@Poeha Je bent behoorlijk vermoeiend. Verder sluit ik me bij Zandb aan.

Henri5
Henri527 jun. 2021 - 16:28

@Norsemen Je vindt Freddy zijn reactie lachwekkend. Maar is dat ook meteen een glasharde ontkenning van de juistheid van zijn bewering, of is dit je manier om een antwoord daarop niet te hoeven geven. ????

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend27 jun. 2021 - 17:04

En wat doe jij dan Zandbergen? Behalve af en toe met je vingertje te wijzen, prototype van een toetsenbordridder…

Norsemen
Norsemen27 jun. 2021 - 19:09

@Henri Er valt niets te erkennen of te ontkennen, zijn opmerking slaat immers nergens op. Links populisten? Geen idee wat of wie hij hiermee bedoelt. Maar laat ik zeggen dat partijen van SP tot zelfs de VVD echt wat meer met mensenrechten en minderheden hebben, waar dan ook ter wereld, dan de extreem rechtse partijen.

Norsemen
Norsemen27 jun. 2021 - 19:20

@Hoofdschuddend “ En wat doe jij dan Zandbergen? Behalve af en toe met je vingertje te wijzen, prototype van een toetsenbordridder…” En zelfs toetsenbordridder haal jij nog niet.

Poeha2
Poeha227 jun. 2021 - 20:00

Het is toch gewoon zo. In sommige landen moet je niet lekker gaan demonstreren tegen de overheid of een grote mond opzetten tegen de politie. Kan wel, maar dan moet je niet in Shock zijn als je even mee wordt genomen in een busje. Daar reageer ik op. Niks mis met demonstreren, maar weet dat andere landen daar andere mee om gaan. Als je daar in shock van raakt, moet je dat dus niet doen.

Zandb
Zandb29 jun. 2021 - 7:56

Hoofdschuddend U stelt dat ik af en toe met m'n vingertje zwaai. En het prototype ben van een toetsenbordridder. 1. U doet alsof wat u stelt zo maar klopt. 2. En op grond van wat u zo maar veronderstelt waar te zijn, 'vraagt' u op agressief suggestieve toon: "En wat doe jij dan Zandbergen?" Alsof ik al zou vinden dat iemand wat moet doen. Vindt u het heel erg, dat ik daar niet in trap. U vindt iets en u beargumenteert of bewijst maar dat die idiote veronderstelling van u respectievelijk enige reden van bestaan heeft of klopt. Poeha Ieder mens moet maar voor zichzelf uitmaken, of en hoe hij waarom wil protesteren. Daar hebben ze uw veroordelende "blame the victim" visie niet bij nodig.