Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

UEFA bestraft racisme en homohaat Hongaarse voetbalsupporters

  •  
10-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
FBL - EURO - 2020 - 2021 - MATCH23 - HUN - FRA

© Hungarian Prime Minister Viktor Orban (topC) attends the UEFA EURO 2020 Group F football match between Hungary and France at Puskas Arena in Budapest on June 19, 2021. FRANCK FIFE / POOL / A

Hongarije is door de Europese voetbalbond UEFA bestraft voor het racisme en de homohaat van een deel van de Hongaarse supporters tijdens het Europees kampioenschap. De nationale ploeg moet twee wedstrijden zonder publiek spelen en de Hongaarse bond moet een boete betalen van 100.000 euro. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie de UEFA ‘zielig en laf’ genoemd en vergeleken met een communistisch regime.
De straffen zijn onder meer uitgedeeld vanwege misdragingen tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk op 19 juni. Daarbij werden donkere Franse spelers racistisch uitgescholden vanaf de Hongaarse tribunes. De nu uitgedeelde straf loopt mogelijk nog op. De UEFA heeft een onderzoek aangekondigd naar homohaat-spandoeken van de Hongaarse supporters tijdens de wedstrijden tegen Portugal en Duitsland.
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto liet zaterdag op Facebook weten wat hij van de straf vond. Volgens hem heeft de UEFA ‘verklikkers in dienst die niets anders te doen hebben dan te rapporteren wat iemand al dan niet gezegd heeft. Het zijn communistische praktijken, want bewijs is er helemaal niet nodig. Het rapport van de informant is voldoende.’
Behalve de boete betalen, moet de Hongaarse bond ook zorgen dat bij de komende wedstrijden duidelijk zichtbaar een spandoek met de tekst ‘#EqualGame’ wordt opgehangen. Die leus hoort bij een UEFA-campagne ter bestrijding van alle soorten discriminatie binnen en buiten het voetbal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Greendutch
Greendutch11 jul. 2021 - 20:07

lang niet hard genoeg gestraft, een jaar zonder publiek was beter geweest.

Peterrr3
Peterrr311 jul. 2021 - 9:56

De UEFA heeft eerst gewacht of ze de finale wel in Engeland konden spelen. Zo niet, dan was met uitgeweken naar Hongarije. Nu ze die reddingsoptie niet meer nodig hebben gaan ze een boete uitdelen. Dan ben je idd erg laf. Diezelfde UEFA wilde de aanvoerder van Duitsland bestraffen omdat hij een regenboog aanvoerdersband droeg. Hypocrieter dan de UEFA kan dus eigenlijk niet... Tja de FIFA natuurlijk, maar verder...

Knertel
Knertel11 jul. 2021 - 7:37

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

Thuru
Thuru11 jul. 2021 - 2:58

De Hongaarse supporters die racistische taal uitsloegen zouden moeten bestraft met bijvoorbeeld stadionverbod.

Winterdepressie
Winterdepressie10 jul. 2021 - 22:35

De UEFA is inderdaad zielig en laf. Het feit dat Hongarije überhaupt nog voetjebal mag spelen in dat brood en spelen pauper circus laat al zien wat voor een lafbekken de UEFA leden zijn. Centjes eerst en dan gaan we eens denken aan achteraf "virtue signaling".

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2021 - 20:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ton14024
ton1402411 jul. 2021 - 10:37

De andere -enigste manier onder andere- is uitsluiten van deelname, maar dat zal jou te ver gaan?

Karingin
Karingin10 jul. 2021 - 19:53

Die verklikkers noemen we ook wel camera's