Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Übergeil: liberaal Bondsdaglid, vermomd als boze heks, roostert CDU-leider in dodelijke carnavalsspeech

  •  
09-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1349 keer bekeken
  •  

Duitsland raakt er niet over uitgepraat. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, vooraanstaand feministe en parlementslid van de liberale FDP, heeft in een spectaculaire speech CDU-leider Friedrich Merz ongekend de oren gewassen. Duitse commentatoren voorzien dat het niet meer goed komt tussen de liberale FDP en conservatieve CDU, terwijl de partijen voorheen coalitiepartners waren.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann gaf haar speech tijdens een feest van het roemruchte carnaval van Aken. Het betrof een zogeheten Büttenrede, een met humor doortrokken verhaal dat traditioneel aan de vooravond van het volksfeest wordt gehouden. Ze had zich voor de gelegenheid imposant uitgedost als boze heks en stak vervolgens van wal. Daarbij richtte ze zich ook tot CDU-leider Merz die in de zaal zat. "Een burgerman met een wreed hart, een oude witte man die denkt dat hij het allemaal beter kan." Vervolgens beschuldigt ze hem van xenofobie, van heulen met de extreemrechtse Reichsburgers: "Maar maakt een oude nazi-prins het wat te wild / dan wordt de vliegende dwerg plotseling mild."

Het gezicht van Merz spreekt boekdelen. Ze wrijft nadien nog even in de wonde door aan de hand van een screenshot op te merken dat een partijgenoot van Merz de humor zo te zien wel kon waarderen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.