Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uber niet meer welkom in Londen, raakt licentie kwijt

  •  
22-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22816354520_417629bd89_h
Taxibemiddelaar Uber mag niet meer in Londen opereren. De Londense vervoersautoriteit Transport for Londen (TfL) neemt het bedrijf aan het eind van deze maand de licentie af. Volgens TfL heeft Uber ‘een gebrek aan verantwoordelijkheid laten zien, met gevolgen voor de veiligheid van het publiek’.
In Londen is het aantal verkeersongelukken fors gestegen en Uber-chauffeurs zouden daar een groot aandeel in hebben. Ook zou Uber onvoldoende in staat zijn geweest om chauffeurs met een criminele achtergrond te weren. Wat volgens insiders ook meespeelt, is dat de autoriteiten toegang wilden tot gegevens uit de app die Uber gebruikt, maar dat niet kregen.
Uber zelf zegt zich altijd aan alle regels van TfL te hebben gehouden en is van plan het besluit aan te vechten. Ook zegt Uber dat met het intrekken van de licentie 40.000 mensen hun werk kwijtraken. Het bedrijf heeft twintig dagen de tijd om in beroep te gaan, zolang de beroepsprocedure loopt mogen de chauffeurs blijven rijden.
Of die duizenden chauffeurs inderdaad zonder werk komen te zitten, zoals Uber beweert, is nog maar de vraag. Het FD schrijft dat her Chinese taxiplatform Didi Chuxing sinds kort actief is in Londen. Dat bedrijf is actief in negentien landen en wist in Londen ook al drieduizend Uber-chauffeurs zo ver te krijgen om over te stappen. Zo’n 3,5 miljoen Londenaren maken gebruik van de diensten van Uber, ook zij zullen waarschijnlijk overstappen naar de service van Didi.
In april van dit jaar vond in Londen nog een grote protestactie van taxichauffeurs tegen Uber plaats. Volgens hen profiteert het bedrijf van de slechte arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs.
Bron: BBC  / cc-foto: noeltock

Meer over:

uber, londen, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.