Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

U wordt niet ontslagen, u raakt alleen uw baan kwijt

  •  
02-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De hartvochtigheid waarmee gesproken wordt over het 'stempel' wat mensen opgeplakt krijgen geeft aan hoever deze partijen van de werkelijkheid afstaan
CDA, VVD en PVV verliezen zichzelf in verkiezingsretoriek over de rug van mensen met een arbeidshandicap. Ze bezuinigen sociale werkplaatsen kapot, maar beweren dat dit niet ten koste gaat van de mensen. Nu al merken mensen de gevolgen: ze mogen kiezen tussen de kogel of de strop. Of minder begeleiding of het vervoer naar hun werk wordt geschrapt. En dit is nog maar het begin.
De partijen verschuilen zich achter een papieren werkelijkheid: bestaande gevallen raken niet hun contract kwijt, maar wanneer het contract van mensen afloopt en niet wordt verlengd, dan wensen ze daar niks aan te doen. Ik daag de partijen uit om het op de sociale werkplaats uit te gaan leggen: ‘Nee hoor, u verliest uw baan niet. Alleen kunt u morgen niet meer komen.’
De hartvochtigheid waarmee gesproken wordt over het ‘stempel’ wat mensen opgeplakt krijgen geeft aan hoever deze partijen van de werkelijkheid afstaan. De mensen op sociale werkplaatsen, die geen ander werk zullen vinden, zijn dolblij met hun baan. Werk geeft je waardigheid en zelfrespect. Mensen met een toekomst buiten de werkplaats zijn hier al druk mee bezig en kunnen niet wachten om weer ergens anders aan de slag te gaan. Die hebben geen asociale bezuiniging nodig als motivatie.
De SP is via Armoedewerktniet.nl een onderzoek begonnen onder werknemers op sociale werkplaatsen. Binnen korte tijd hadden al vele honderden bezorgde werknemers de enquête ingevuld. Ze lijden aan stress en maken zich zorgen over hun toekomst, maar laten ook horen wat er nu al verdwijnt. Mensen kunnen niet meer naar hun werk, omdat het busje dat ze ophaalt wordt wegbezuinigd, ze moeten langer werken voor hetzelfde geld, er is steeds minder begeleiding, het jaarlijkse uitje verdwijnt en voor de koffie moet zelf betaald worden. Dit is de gure wind die met dank aan dit kabinet door de sociale werkplaatsen waait.
De PVV had het over de ‘firma list en bedrog’ en het CDA heeft het over ‘ongeloofwaardig staan schreeuwen aan de zijlijn’. Vanuit hun ivoren toren stoppen ze een kwetsbare groep mensen achter de geraniums. 30.000 banen verdwijnen, aldus het CPB, die ineens ook tot de ‘firma list en bedrog’ horen. De vingers in de oren en heel hard schreeuwen dat het niet zo is, over de rug van arbeidsgehandicapten. Het voordeel van de keizer zonder kleren was dat hij niemand kwaad deed met zijn eigen waanbeelden. Dit kabinet sleept 30.000 kwetsbare mensen mee in haar droomdenken.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

FransAkkermans
FransAkkermans2 mrt. 2011 - 13:48

Waarom gaan dit soort goed bedoelde stukjes en acties toch altijd aan overdrijving kapot? Ook in andere sectoren is het stressen, zelf koffie betalen, wat harder werken, bezuinigen op extra's en leuke dingen. Waarom komt de onderbouwing niet verder dan de uitslag van een partijdige enquête? Daarmee overtuig je toch geen tegenstanders meer mee, dat is toch preken voor eigen parochie.

keepsmiling
keepsmiling2 mrt. 2011 - 13:48

Vanavond programma: " Man bijt hond" gezien. Een gehandicapte meneer, die zijn leven verder moet doorbrengen in een geheel aangepaste rolstoel, werd gevraagd: en meneer op wie heeft u gestemd? Antwoord: op de SP meneer, omdat het de partij is die voor ons opkomt. Dat antwoord maakte me gelukkig. Meneer: ik heb ook voor u gestemd op de SP. Omdat ik hoop dat het zo blijft dat er nog mensen zijn die respect hebben voor onze medemensen met een handicap. Die ook deze mensen geluk gunnen en hen laten voelen dat ze bij deze maatschappij horen.

markies2
markies22 mrt. 2011 - 13:48

HarDvochtig, inderdaad.

ColorHugo949
ColorHugo9492 mrt. 2011 - 13:48

Zeer kwalijk. Bovenstaand voorbeeld illustreert volgens mij op welke wijze bezuinigings maatregelen verkocht gaan worden door het kabinet. Kritiek wordt verdacht gemaakt, ontkent, of er wordt een facade opgehouden met halve informatie.

nachtwacht2
nachtwacht22 mrt. 2011 - 13:48

De opzet en doel van de Sociale werkplaatsen voor een gepaste arbeid voor gehandicapten en minder valide vertaald:met beperkte arbeidswaarde. Toenmalig een goed instrument om handvaardig werk te verrichten,een goede zaak. Gezien de ontwikkeling dezer instelling een bakermat van afgestudeerde arbeidsdeskundigen en zouden deze mensen in normale arbeidsomstandigheid geplaatst kunnen worden! Het is schijnbaar nutteloos morele menselijke aspectentete benoemen welke verkwanseld zijn en worden,onderhavig aan gevolg van neokapitalistische waanvoorstelling en inadequaat bestuu! jkr

PietPaaltjes
PietPaaltjes2 mrt. 2011 - 13:48

Van de FNV hoor je ook al niets. Zouden die het er mee eens zijn?

1 Reactie
frankie48
frankie482 mrt. 2011 - 13:48

Beste Piet, Natuurlijk zijn het eens met Paul Ulenbelt van de SP. http://www.fnv.nl/publiek/themas/beter_bezuinigen/nieuws/fnv-ondersteunt-manifest-armoede-werkt-niet/

[verwijderd]
[verwijderd]2 mrt. 2011 - 13:48

Dat is de nieuwe politiek. Volkomen respectloos, volkomen zonder een of andere vorm van empathie, uitsluitend denkend aan mogelijk eigen ongemak, en verder uitsluitend uit op mogelijk eigen gewin........... Ik mag dit land feliciteren met de meest onmenselijke regering sinds mensenheugenis.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online2 mrt. 2011 - 13:48

in ons land neem ik aan. Ze zijn nog niet zover dat ze hun eigen burgers neerknallen ;) Weet je hoe moeilijk die mensen het elke dag hebben? We zouden apetrots moeten zijn op ons beleid en systeem van voor dit kabinet. Altijd maar kwaliteit toevoegen en durven financieren. Durven weggeven. Nu de hogere inkomens nog. Even terzijde: Christen-Democraten--> als we het over Godwin hebben is de eerste toch wel Jezus die alles opgaf voor de mensen. Heb uw naaste lief en al die onzin. Onzin ja, want er is niks meer van te zien.

OpStand2
OpStand22 mrt. 2011 - 13:48

Ik heb in mijn eigen woonplaats meegewerkt aan onderzoek op de sociale werkplaats. Ik heb er weinig woorden voor: het is een schande. Mensen werden onderdrukt en durven niets te doen en te zeggen uit pure angst. Angst voor meer onderdrukking of dat ze hun baan kwijtraken. Ik heb de manager gesproken, en die probeerde alleen zijn eigen hagje te redden, vanalles te bagatalliseren. Gaven ze een barbeque en toen was alles weer terug bij het oude. Dat is de uitkomst van de 'terugtrekking van de overheid'. Onder het mom van 'het is beter voor ze' stoot de overheid meer en meer verantwoordelijkheid af, met als gevolg dat juist de zwaksten onder ons de dupe worden.

1 Reactie
Jantine38
Jantine382 mrt. 2011 - 13:48

Ik word hier misselijk van, het is respectloos.

objectivist
objectivist2 mrt. 2011 - 13:48

Door al dat geschreeuw op links is er sprake van schreeuwinflatie. Als je bij alles schreeuwt wordt het minder geloofwaardig. Kijk, dit onderhavige thema is echt relevant. De zwakkeren in de samenleving. Daar mag je je zorgen over maken. Maar de reacties hier op Joop zijn van dezelfde toon als die over de BTW op de kunst. Kijk dat zijn toch twee andere zaken. Werk voor de zwakkeren of BTW op ballet? Wat doet er nou echt toe? Ik zou toch wat meer de nuance zoeken. Op Geenstijl hebben ze even verschrikkelijke verhalen maar dan over verkwisting in de zorg. Misschien ligt de waarheid in het midden?

1 Reactie
cormol
cormol2 mrt. 2011 - 13:48

Als de waarheid in het midden ligt, ligt zij meestal op het kerkhof. De problemen met de wsw staan uistekend uitgelegd in deze informatie van onze staatsomroep; http://nos.nl/artikel/192690-sociale-werkplaatsen-vrezen-bezuiniginge%20n.html Het CPB becijferde dat tweederde van de banen in de WSW verdwijnen. [CPB pg 17 - analyse economische effecten financieel kader}. Onze D66 sociale liberalen grachtengordelbewoners konden natuurlijk niet meedoen met de manifestatie tegen dit beleid. Zij hadden het te druk met shoppen in Londen, New York, of Berlijn.

PeterDePagter
PeterDePagter2 mrt. 2011 - 13:48

Over list en bedrog gesproken. Voor de Statenverkiezingen van 2007 sprak SP Noord-Holland zijn afschuw uit over de wijze waarop Noord-Holland honderden ambtenaren meende te kunnen ontslaan (Die opstelling leverde de SP veel stemmen op van provinciaal personeel en de familie van dat personeel). Na de verkiezingen had SP Noord-Holland geen moeite met de ontslagen voor zover de provincie maar goede afvloeiingsregelingen trof met de oude werknemers (die vervangen gingen worden door jonger personeel). Direct daarna werd door SP Noord-Holland bij de coalitiepartijen geïnformeerd of de SP nu voldoende salonfähig was geworden. De Commissaris van de Koningin (Harry Borghouts) sprak direct zijn waardering uit voor de constructieve opstelling van SP Noord-Holland.

1 Reactie
nachtwacht2
nachtwacht22 mrt. 2011 - 13:48

Ondanks het (bedrog)is toch een optimale regeling getroffen! Zo heeft de SP geen schade tot gevolg voor deze ambtenaren gehad,bijgeval iets positiefs uit het negatief! jk