Joop

"U maakt een geforceerde indruk"

  •  
27-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_RTEmagicC_duitsers_300.jpg
over kunstsubsidies
Binnenkort verschijnt het boek ‘De Duitsers zijn uitgeschakeld’, een verzameling autobiografische verhalen van de Tinkebell, die eerder met haar kattentas en hamsterbollen felle reacties uitlokte. Op Joop de komende tijd voorproefjes van dit nu al opmerkelijke boek.
In de afgelopen 4 jaar had ik tien pogingen gedaan voor verschillende subsidies bij verschillende fondsen. Mijn meeste aanvragen waren naar het grote landelijke kunst fonds gegaan.
Zonder resultaat.
Over de afwijzingen en dan vooral de motivaties van commissies om mij geen geld te geven kon ik vreselijk boos worden:
“De beeldende kwaliteit van het getoonde werk is onvoldoende” “U maakt een geforceerde indruk” “Het werk is weinig oorspronkelijk” “De commissie is van mening dat u alleen maar domweg probeert te choqueren en dat lukt nog niet ook” “U komt te veel in de media zonder dat dit een toegevoegde waarde is voor het werk”
En ja, ik had ook wel eens bezwaar gemaakt tegen het oordeel van een commissie, maar dat had weinig zin gehad en eigenlijk alleen maar meer frustratie opgeleverd.
Ik twijfelde. Een startstipendium zou mij de ruimte geven om in het komende jaar te investeren en om een atelier te huren.
Ik woonde en werkte nu al een paar jaar in een kamer van nog geen twintig vierkante meter. Om alles kwijt te kunnen had ik allemaal haken aan het plafond gehangen met touwen er aan waar manden aan bungelden met werk en materialen. Ik sliep tussen de opgezette beesten en mijn drie katten renden – met een beetje pech – ‘snachts over de schilderijen.
Ik keek de afwijzingen nog eens door en mijn oog viel op de naam van een persoon die onder alle afwijzingen van het fonds stonden. ‘secretaris van de werkgroep’ stond er naast.
Ik belde haar op en legde mijn dilemma voor:
“Kijk, het kan natuurlijk zo zijn dat het fonds en ik niet bestemd zijn om samen te werken, maar dan zou ik dat graag weten zodat ik niet weer een paar dagen aan een subsidieaanvraag ga schrijven” zei ik haar.
-“Jawel, jawel! Wij willen juist heel erg graag met jou werken, maar helaas was de commissie steeds unaniem tegen! Ik heb je zelfs een keer in een andere commissie geplaatst, maar dat heeft toen niet geholpen.”
Ik reageerde kordaat en stelde haar voor om dan maar een keer om de tafel te gaan zitten zodat ze mij kon uitleggen wat er nu precies mis was gegaan in al die jaren.
Een week later zaten we in haar kantoor.
-“Je moet weten dat ik echt een groot fan ben van jouw werk. Vooral dat boek met al die haatmail is fantastisch. -Dat zeg ik overigens op persoonlijke titel natuurlijk, want bij de vergaderingen ben ik alleen commissaris en heb ik niets te vertellen”
“Maar wat gaat er dan mis?” vroeg ik nog eens.
-“Dat is moeilijk te zeggen en eigenlijk kan ik ook niet meer voor je doen dan aansturen op een atelierbezoek bij een volgende commissie vergadering, misschien dat dat helpt.”
Ik diende mijn aanvraag in en 2 maanden later ontving ik een brief:
De commissie is nog steeds van mening dat de kwaliteit van het werk onvoldoende is. Echter het belang van uw werk in de hedendaagse kunstwereld is zo groot geworden dat wij genoodzaakt zijn positief te oordelen over het toekennen van een startstipendium.
De Duitsers zijn uitgeschakeld en andere waargebeurde verhalen beleefd en verteld door een meisje met de zelfbedachte naam TINKEBELL.
Hoe je aangestaard kunt worden door een muis met een feestmuts op. Welke types tegenwoordig kaas maken. Mannen die vermeden moeten worden om de viezigheid op hun piemel. Hoe je aangeklaagd kunt worden door depressieve hondenbezitters. Waarom je een psychiater ook preventief kunt bezoeken. Over Boy. Over niet opgegegeten boterhammen. Over alleen zijn. En ook: Wat hamsters, politiek en portretschilderkunst met elkaar te maken hebben..
Volg Tinkebell ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

betwetertje2
betwetertje227 nov. 2012 - 18:02

Ja de rechtse hobby is inderdaad behoorlijk doorgeschoten.

JandeBoer2
JandeBoer227 nov. 2012 - 18:02

"De commissie [...] dat wij genoodzaakt zijn positief te oordelen over het toekennen van een startstipendium." Het woordje "genoodzaakt" in combinatie met het oordeel ('mening') van de commissie dat de kwaliteit van het werk onvoldoende is, maakt dat ik graag eens een gesprek zou hebben met een commissielid dat ervoor gezorgd heeft dat deze voetnoot werd toegevoegd aan het antwoord van de commissie. Dat zou lachen worden, zo'n gesprek! :-)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 nov. 2012 - 18:02

[U maakt een geforceerde indruk] De rest van je werk ken ik niet, maar voor wat ik hier op Joop van en over je zie klopt dat. Hopelijk kan dat stipendium daar verandering in brengen.

DagnyTaggart
DagnyTaggart27 nov. 2012 - 18:02

Hallo Tinkebell, Waarom sta je niet gewoon op eigen benen? Het is natuurlijk wel lekker makkelijk zo maar je komt zo natuurlijk geen stap verder dan koud comfort. Nu ben je in eens bezig met anderen te helpen (kalender) terwijl je in wezen jezelf niet kunt helpen. Verlies je zo de strijd niet meid?

Michiel Online
Michiel Online27 nov. 2012 - 18:02

Wat een raar gedoe allemaal. Alhoewel de armste kunstenaars niet altijd de slechtste zijn (ik denk dat je in tijden van "armoede"/gebreken wel in staat bent om meer detail te zien) en ik het begrip kunst niet (altijd) helemaal begrijp leef ik wel mee met een sector die gehalveerd is. Als het nou 10% van dit en van dat was geweest met die bezuinigingen zodat we allemaal dan de boel onder controle konden houden, dan hadden niet zoveel kunstenaars in de problemen gezeten. Het is echt treurig dat gelijk op de meest vredelievende mensen wordt bespaard.

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman27 nov. 2012 - 18:02

We zijn terug gegaan naar het niveau van 2005, en iedereen doet alsof dat een enorme ramp is.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2012 - 18:02

Grappig hoe zo'n ambtenarenclubje kan besluiten wat kunst is.

1 Reactie
Hoopdoetleven
Hoopdoetleven27 nov. 2012 - 18:02

Nee hoor, die commissie beslist alleen wie voor subsidie in aanmerking komt. Zij maakt daartoe een beoordeling die per definitie subjectief is. Zo'n proces lijkt me onvermijdelijk; het alternatief is dat iedereen voor subsidie in aanmerking komt. Dat lijkt me moeilijk verkoopbaar.

TVDL030
TVDL03027 nov. 2012 - 18:02

Ik hoop wel dat de uitgever al die storende spatiefouten eruit heeft gehaald. "Commissie vergadering" O...M...G... Wat moet ik hier verder van zeggen....... Ik ben tegen subsidies aan kunstenaars. Althans: tegen overheidssubsidies. Het lijkt me goed dat er fondsen zijn, particuliere fondsen, die kunstenaars steunen. Maar overheidssteun aan kunstenaars is gesubsidieerde werkloosheid. Iedereen moet zorgen dat hij zelf z'n hoofd boven water kan houden, waarom zou voor kunstenaars iets anders gelden? En ja, die (particuliere) fondsen bepalen dan zelf aan wie ze hun geld geven. Is dat zo gek? Goed, dan geven ze een oordeel waar jij het mee oneens bent. Big deal. Jij wilt hun geld, het is niet alsof je iets te eisen hebt.

1 Reactie
neeroeter
neeroeter27 nov. 2012 - 18:02

"Iedereen moet zorgen dat hij zelf z'n hoofd boven water kan houden, waarom zou voor kunstenaars iets anders gelden? " Ah mooi. Laten we dan ook maar alle overheidssubsidies afschaffen. Op huizen via de HRA, op bedrijven via allerhande belastingverlagingen. De waarde van kunst is niet altijd in geld uit te drukken. Daarom moet er juist middels subsidies voor gezorgd worden dat het gemaakt kan blijven worden. Bedrijven kunnen meedoen. Het overleven van kunstenaars moet echter niet alleen in hun handen gelegd worden. Van Gogh verdiende ook geen drol, weet U ?

hannogroen
hannogroen27 nov. 2012 - 18:02

'De grootste onzin vond ik dat. Uiteraard.' De meeste Idols kandidaten hebben ook geen benul waarom ze worden afgewezen. Ze willen dolgraag beroemd worden, en zijn daar zo op gefocust dat ze vergeten dat je wel echt iets in huis moet hebben wil je ooit kunnen meedraaien op professioneel niveau.

1 Reactie
BasVV
BasVV27 nov. 2012 - 18:02

Al die talent programma's hebben wel een aardig effect. Namelijk dat ze laten zien dat je naast talent en passie keihard moet werken voor succes. Van al die honderden die meedingen is dat maar voor één persoon weggelegd. Met een zesje kom je er niet:-)

roher
roher27 nov. 2012 - 18:02

Als je een mooi schilderij maakt en dat toont dan kom je inderdaad niet verder.

1 Reactie
roher
roher27 nov. 2012 - 18:02

Ik kom eigenlijk terug op deze woorden van mezelf, nml. het feit dat je niet verder komt. Ik bedoel het tegengestelde van wat ik suggereer. Want ergens een schilderij in een stil hoekje tonen, en dat als je er langs loopt en denkt:` Goh dat dat nu nog gemaakt wordt, zo klaar.., zo zinsbegoochelend, wat een poëzie. Dan ben je natuurlijk veel beter af als kunstenaar dan je lot leggen in handen van een fonds dat zich laat leiden door mediagehypte praatwaarde die dan je subsidie bepaalt.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2012 - 18:02

Ik vind het wel heel geforceerd dat al mijn reacties niet geplaatst worden. Kan deze dame niet tegen kritiek of zo? Lachwekkend.

2 Reacties
opgeheven
opgeheven27 nov. 2012 - 18:02

Joh, die van jou ook al niet?

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 nov. 2012 - 18:02

Ben je onwetend en denk je echt dat publicisten hun eigen reacties kunnen modereren, of ben je gewoon de zoveelste slaapverwekkende troll?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 nov. 2012 - 18:02

"De beeldende kwaliteit van het getoonde werk is onvoldoende" "U maakt een geforceerde indruk" "Het werk is weinig oorspronkelijk" "De commissie is van mening dat u alleen maar domweg probeert te choqueren en dat lukt nog niet ook" "U komt te veel in de media zonder dat dit een toegevoegde waarde is voor het werk" dat lijkt me duidelijk gewoon een ander vak kiezen!

1 Reactie
hartpine
hartpine27 nov. 2012 - 18:02

Inderdaadgewoon een vak leren, of anders vakken gaan vullen in de supermarkt.