Joop

'Typisch Rutte: roept minder beloven en doet vervolgens een belofte'

  •  
13-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
keejole
Kee & Van Jole laten vandaag hun licht schijnen over de toespraak die premier Mark Rutte in het Europees parlement hield. Was het een sollicitatie om de opvolger van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, te worden? Van Jole constateert dat Rutte zich weer als een grootgrutter gedroeg: “Hij zei ‘minder beloven, meer doen’ en beloofde vervolgens het broeikasgas forser dan ooit terug te dringen.”
Kee legt echter eerst uit hoe het zit met Ferdinand Grapperhaus. De minister van Justitie was voor zijn aantreden voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum. Die raad is fors de mist ingegaan in de affaire rond directeur Beatrix Ruf die ten onrechte van bijklussen blijkt beschuldigd. De huidige voorzitter Madeleine de Cock Buning is opgestapt. Gaat dat nog een staartje krijgen? “Misschien als ze straks door Grapperhaus wordt benoemd in de Hoge Raad. Ik noem maar wat,” zegt Peter Kee.
Tot slot gaat het over de naar verluidt aanstaande benoeming van Halbe Zijlstra tot bewindvoerder bij de Wereldbank. Volgens Kee is hij een uiterst bekwaam politicus maar volgens Van Jole gaat het om het zoveelste bewijs dat Rutte de geluksmachine van de VVD is: “Als je loyaal bent aan hem dan word je door Rutte verzorgd tot aan je graf. Een soort mini-verzorgingsstaat in eigen kring.”
Beluister Kee & Van Jole ook als podcast. Of nog beter: abonneer je
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Mostafa
Mostafa14 jun. 2018 - 4:43

Rutte : ik zeg wat ik NIET denk en ik doe wat ik denk !

quatsch
quatsch14 jun. 2018 - 1:00

Als Zijlstra bij de wereldbank gaat werken, dan is het een kwestie van tijd alvorens ze daar ook 'alternatieve feiten' gaan verkondigen.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie13 jun. 2018 - 19:09

Nee het is typisch en politici , veel beloven weinig uitvoren . Rutte zet gewoon een jarenlange traditie vrolijk voort . Waarom zo verbaasd ?

1 Reactie
adriek
adriek14 jun. 2018 - 18:26

Misschien vanwege de schaamteloze manier waarop? De meeste politici doen vage beloften die achteraf anders uitgelegd kunnen worden. Rutte doet keiharde beloften en kan die binnen een uur breken. (Blijkbaar een vaardigheid die erg gewaardeerd wordt door de kiezers.)