Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Typhoon reageert op etnisch profileren politie: 'Je voelt je geen mens'

  •  
06-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
typhoon
Muzikant Glenn de Randamie, ook wel bekend als Typhoon, werd onlangs door de politie staande gehouden omdat hij in een te dure auto reed. Dat wil zeggen: te duur voor zijn huidskleur. Op sociale media deelde hij zijn verhaal met als gevolg een hoop steunbetuigingen, maar ook haatreacties. In het radioprogramma De Nieuws BV blikt hij, nu een week later, terug op de online reacties, maar ook de reactie van de betreffende agent. “Het is dapper van de politieagent dat hij eerlijk was. Normaal krijg je een lulverhaal”, aldus Typhoon over de agent die toegaf dat hij de muzikant staande hield vanwege zijn huidskleur.
Op zijn Facebookpagina schreef Typhoon over zijn staande houding:
“Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt.”
In het radioprogramma vertelt Typhoon ook over de welbekende U-bocht: wanneer hij een politieauto aan ziet komen rijden, weet hij bij voorbaat al dat de politiewagen een U-bocht zal maken om hem staande te houden vanwege zijn huidskleur in combinatie met de dure auto. Dit was niet de eerste keer. “Ik wil niet de hele tijd denken in zwart-wit, maar kennelijk wordt dat voor mij gedaan.”
Typhoon vertelt in de uitzending ook over de voorlaatste keer dat hij staande werd gehouden door de politie, om duidelijk te maken dat het niet alleen gebeurt in combinatie met een dure auto, c.q. ‘patserbak’, maar dat het probleem van etnisch profileren wijdverbreid is. Dat voorval vond plaats in zijn eigen straat, na een wandeling. Daar werd de muzikant  klemgereden door de politie, omdat het vreemd zou zijn dat iemand met zijn ‘profiel’ (lees: zwart) in die wijk rond liep. “Je voelt je geen mens”, zegt Typhoon daarover. “Als ik mij moet verantwoorden voor mijn kleur. Ik ben Glenn de Randamie, ik ben een Nederlander, maar als ik er continu aan herinnerd word dat ik toch net eventjes anders ben, dan creëert dat een vertrouwensbreuk ook met de politie.”
Racismedebat Zijn relaas op Facebook maakte nogal wat los. Typhoon deed zijn verhaal niet omdat hij zich een slachtoffer voelt, maar omdat hij beseft dat wat hem zo vaak al is overkomen, vele anderen ook dagelijks overkomt. De reacties die hij kreeg waren talrijk, van steunbetuigingen tot reacties van ‘tegenstanders’. Daarover zegt hij in De Nieuws BV dat het racismedebat in Nederland lastig te voeren is, omdat zodra het woord ‘racisme’ of ‘discriminatie’ valt, er mensen zijn die zich persoonlijk aangesproken voelen. “Niet omdat er racisme in Nederland is, is elke Nederlander een racist”, benadrukt hij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.