Joop

Twittertrol krijgt taakstraf om 'parodie'-account burgemeester Dronten

  •  
17-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35455749381_fb03914e56_h
Een inwoner van Dronten is door de rechter veroordeeld tot een taakstraf. De man deed zich lange tijd op sociaal netwerk Twitter voor als de burgemeester, uit onvrede met de gemeente over een vergunning voor zijn snackwagen. Burgemeester Aat de Jonge deed in maart van dit jaar al aangifte wegens smaad, de rechter geeft hem daar nu gelijk in.
De boze burger, ook wel Frank Patat genoemd, plaatste zogenaamd uit naam van de burgemeester tweets over het afbreken van een moskee, anti-vluchtelingen berichten en ook gaf hij een stemadvies. Frank Patat zelf vindt dat met het vonnis zijn vrije meningsuiting wordt ontnomen en zegt in hoger beroep te gaan. Ook zegt hij het vreemd te vinden dat de burgemeester direct aangifte deed, in plaats van eerst met Patat zelf te spreken.
Het Openbaar Ministerie zei eerder al dat het maken van een nepaccount op bijvoorbeeld Twitter niet per se strafbaar is, zolang maar duidelijk is dat het om een persiflage gaat. Daarnaast mogen de uitlatingen die op zo’n trolaccount worden gedaan niet beledigend of lasterlijk zijn.
Bron: Omroep Flevoland / cc-foto: Hamza Butt

Meer over:

social media, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

DaanOuwens
DaanOuwens18 jul. 2017 - 18:43

Dit lijkt mij een boos pvv-ertje met het kenmerkende gebrek aan fatsoensnormen als ik uitga van beroep en uitspraken. Goed dat het leidt tot een veroordeling, maar tot aanpassing van gedrag gaat dat niet leiden. Dit soort mensen komt eigenlijk nooit tot nieuwe inzichten.

L.Brusselman
L.Brusselman18 jul. 2017 - 3:30

Twitter ,een en al ijdeltuiterij en gekwetste egootjes.

van Eersel
van Eersel17 jul. 2017 - 19:34

Nou, da's weer een hoop subjectiviteit in dat vonnis. Gevalletje rechter snapt al die glimmetjes en snuisterijen niet meer zo goed op deze respectabele leeftijd.

1 Reactie
Karingin
Karingin18 jul. 2017 - 6:31

Ach, je hebt de uitspraak gelezen? Knap want ik kon hem nog niet vinden, wel allerlei andere uitspraken rondom deze meneer die al een paar keer bakzeil heeft gehaald. Dat ie gefrustreerd is is begrijpelijk, maar op deze manier trollen valt blijkbaar niet onder de VVM. Dat lijkt me terecht.Wat zou je ervan vinden als iemand onder jouw naam allerlei bizarre uitspraken de wereld in slingert?

msj_meijerink
msj_meijerink17 jul. 2017 - 19:31

Meneer de frietenbakker beseft kennelijk niet dat 'vrijheid van meningsuiting' niet hetzelfde is als 'alles zomaar straffeloos kunnen ventileren'. Helaas geeft een niet te noemen geblondeerde 'politicus' met een Zuid-Nederlandse tongval hierbij al een 15tal jaren steeds -rijkelijk straffeloos- het verkeerde voorbeeld.

1 Reactie
Vondel3
Vondel319 jul. 2017 - 11:05

De veroordeling was niet direct om hetgeen dat hij op Twitter zei (het 'ventileren'), daar hebben we in Nederland vooralsnog gelukkig redelijk wat vrijheid in. Hij is veroordeeld omdat hij in principe aan identiteitsroof deed door zich voor te doen als iemand anders. En dat is in mijn optiek een terechte veroordeling.