Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twitteraars steunen onbewust Libisch regime

  •  
15-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bitly_300.jpg
Honderden dollars naar bedrijf gehate dictator
We geven het toe: we hadden er bij Joop ook nooit bij stil gestaan maar de bit.ly verkorting waarmee we berichten via Twitter en Facebook de wereld insturen levert inkomsten op aan Khadaffi.
Bit.ly is een dienst die lange internetadressen als http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/vvd_geeft_na_pvv_nu_ook_sgp_regeermacht/ verkort tot het handzame http://bit.ly/dKUtqe De service zit in veel apps standaard ingebouwd. Naast bit.ly zijn er tal van andere internetbedrijven die de .ly uitgang gebruiken. Het oogt immers zo mooi.
Leon Krijnen, internetjournalist van regionaal dagblad BN/De Stem, legt uit dat de .ly staat voor Libië. Alle diensten die er gebruik van maken moeten daarvoor, al dan niet via tussenpersonen, geld afdragen aan een bedrijf dat in handen is van de Libische staat.
Voor iedere server die gebruik maakt van een Libisch adres moet eenmalig 400 dollar betaald worden aan de domeinregistratie in Libië, plus een jaarlijks bedrag van 75 dollar. Het geld wordt geïnd door Lybia Telecom and Technology (LTT), eigendom van de Libische regering. Bitly heeft naar schatting enkele honderden servers op Libische adressen geregistreerd om de vijftig miljoen doorverwijzingen per dag te verwerken. 
Wie niet wil meewerken aan de ‘financiering’ van het Libische regiem kan gebruik maken van alternatieven zoals de verkortingsdienst  goo.gl , die eigendom is van Google. Gl is de afkorting van Groenland, de koudste democratie ter wereld.
RTEmagicC_5479512419_0956d865fd.jpg
cc-foto Al Jazeera. Libische verzetstrijders in Benghazi maken gebruik van Twitter om te berichten over de strijd.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.