Het is hipper dan Herbalife of Tupperware en geeft de dupes toch wat meer eigenwaarde. Hersencellen daarentegen, die gaan er niet harder van groeien.
Het aanprijzen van gebakken lucht is ook lucratiever dan van plastic bakjes.
Bij ' Coach' moeten al je alarmbellen aanslaan...Is geen geregistreerd beroep. Iedereen kan zich tegenwoordig coach noemen. Iedere charlatan kan aan die onzin meedoen.
U hebt waarschijnlijk persoonlijk ooit een slechte ervaring opgedaan? Uw opmerking is wat kort door de bocht. Je hebt het NOBCO, Nederlandse beroepsorganisatie voor coaches en een aantal andere beroepscoachingsorganisaties. De online coaching (e-coach) is - mede door Corona - erg in opmars. De meeste coaches zijn inderdaad erg duur, zoals voice dialogue. Ik ben zelf in mijn leven een aantal keren gecoacht voor mijn werk. Ik was blij met de nieuwe inzichten en heb een aantal malen een banenswitch gemaakt. Een kop koffie drinken met een collega of een goede vriend of vriendin en een goed gesprek heeft ook effect. Coaching is via Amerika naar Nederland gekomen. Daar heeft iedere “welvarende” Amerikaan een coach of psychotherapeut ???? Je hebt inderdaad veel vage coaches: lifecoach is er zo een. Maar je hebt ook veel sportcoaches. Het is inderdaad heel prijzig. Helaas niet voor Jan Modaal. Ik vind dat het toegankelijk moet zijn. En die rotte appels, die zijn er. Daarom inderdaad alleen een coach nemen bij een gecertificeerde beroepsgroep.
Ik ken bijna niemand die na gecoached te zijn niet ook zelf wil gaan coachen.
@Stock om de kosten van de cursus er weer uit te krijgen? Hal en Sidra Stone hebben mij in ieder geval niet weten te overtuigen van het wetenschappelijk gehalte van de Theory of Selves (en aanverwanten).
Tja, mensen laten zich graag naaien. Ze denken dat iets beter is omdat het duur is. Ik doe sowieso niet mee aan die nieuwerwetse neo-liberale spelletjes 'hoe word ik zo snel mogelijk rijk met het verkopen van gebakken lucht via You Tube. Ergerlijk vind ik al lang dat ook hier mensen aan het woord komen die zich influencer noemen. Een raar fenomeen. Dat doet reclame nl. ook! Wie laat zich nu bewust en vrijwillig manipuleren en betaalt daar ook nog grof voor?
De coach komt uit de sportwereld en is een onbeschermde titel; iedereen mag zich coach noemen. Dat geldt ook voor psycholoog en therapeut. Klanten doen er ook goed aan te controleren wat voor achtergrond hun "coach" heeft.
Tja geen idee. Ik stond er laatst van versteld hoe Instagram werkt. Bedoel ik weet wat het is en wat je er mee kan. Vriendinnen lieten me zien hoe zij het gebruiken. De vele influencer dames die een soort nep luxe leven promoten en waarbij gebruikers in enkele kliks die dure jurk, hotel of wat dan ook kopen verbaasde me wel. In die zin is het woord influencer vrij terecht. Ze beïnvloeden mensen met een vaak vals lifestyle-beeld om producten te kopen.
DanielleDefoe Zoiets. Alleen wordt dit tegenwoordig als positief gezien. Je hebt ze in alle maten en soorten. Ook de politiek maakt er gebruik van. Gevaarlijke ontwikkeling.
Minoes&tuin mannetjesmakers, kwakzalvers etc. zijn niet nieuw. De moderne techniek maakt het vooral makkelijker voor handige meisjes en jongens om hun diensten aan te bieden.
Dat bedoel ik. Maar het is momenteel wel heel 'hot'. Ze worden daarnaast aan alle kanten door het establishment de hemel in geprezen.
Kennelijk zijn er meer dan genoeg mensen die behoefte hebben aan een coach. Dat alleen is al erg triest.
Dan ben je er voor duizenden euro's ingestonken en dan vragen ze je om zelf te doen wat zij ook doen: coaches opleiden. Dat is kenmerkend voor piramidespelen: je ben het schip ingegaan en de enige manier om iets van je geld terug te krijgen is zelf onderdeel van de deceptie te worden. Goed van Sophie Carleen dat ze de moed heeft om toe te geven dat ze erin getrapt is en vervolgens weigert om er zelf aan mee te doen en een ander te belazeren. Voor iets soortgelijks, maar dan meer over the top, zie John Oliver over Multilevel Marketing: https://www.youtube.com/watch?v=s6MwGeOm8iI
Het lijkt wel een beetje op die Amerikaanse verkoopmethoden van Tupperware etc. Ik kan nu even niet op de precieze make-up naam komen. Daar was er ook een van al ver doorgedrongen in de Nederlandse samenleving.
Make-up partijtjes aan huis bestaan nog steeds schijnt het. Al heten ze tegenwoordig natuurlijk wel "workshop".
DanielleDefoe Ik weet de naam weer schiet me nu ineens te binnen (is al lang geleden dat ik ervan hoorde) Mylene dacht ik. Het had iets met nertsolie te maken dacht ik. Ze dachten zeker dat als dat bont goed verkoopt zal de olie het ook wel doen, dezelfde uitstraling hebben.
Waar vraag is, is aanbod.
Aanbod die aansluit op vraag hoeft niet slecht te zijn. In tegendeel, het brengt zaken in overwicht. Maar waar (veel en gemakkelijk) geld te verdienen valt zal er vaak overkill voorkomen waardoor de “markt” vanzelf weer stabiliseert. Je mag best geld verdienen als je een product aanbied dat aan de vraag voldoet. Het gaat er waarmee, hoe en ten koste van wie je geld verdient. Mensen die wanhopig op zoek zijn naar hulp, medisch of financieel bijvoorbeeld, zijn makkelijk te misbruiken. Je hebt nu eenmaal mensen die er absoluut geen moeite mee hebben om je verder in het verderf te storten. Dát is vaak het probleem. Triest voor de slachtoffers. En als iemand snel en makkelijk stinkend rijk worden en die kans nu aangeboden word, ja dan mag je van mij een flinke buil vallen. Misschien dat de hebzucht iets getemperd word. Het is echter van alle tijden. Kijk naar het multi-level marketing. Soms is het lachwekkend om de verhalen te horen. Gouden toekomst en 2 jaar later zie je ze geen stap vooruit zijn gekomen...
Goed dat dit in de media komt. Vreselijk al die “(life) coaches” en “influencers” tegenwoordig die letterlijk net hun carriere zijn gestart...
Ik zal weer herhalen wat ik op 3 augustus hierover schreef: “Natuurlijk is dat hele coaching gebeuren een piramidespel, wat dacht u dan? Om mensen echt te kunnen helpen met hun problemen (echte problemen) zijn er voldoende studies voorhanden. Maar ja, studeren he? Dat duurt wel 4 jaar en soms nog wel langer. Laten we dan maar liever proberen een “shortcut” te vinden middels een cursusje en een nietszeggend papiertje, dat is veeeeeeel beter dan je middels een studie een echt vak eigen te maken….”
Bij dat artikel van Sophie heb ik ook nog gereageerd. Het is helaas veel breder mis met particuliere hulpverlening, coaching en therapie voor mens en dier.
4 jaar studeren om je een vak eigen te maken is tegenwoordig echt niet meer nodig voor veel beroepen. Veel kennis is nu gratis online te vinden óf via betaalbare cursussen. En ja, daar is wel een investering van tijd voor nodig. Maar 'ouderwets' 4 jaar studeren aan universiteit of hogeschool is echt niet meer nodig (buiten gespecialiseerde beroepen als arts) Het soort charlatans uit dit artikel, die moet je echter vermijden.
Maar ‘ouderwets’ 4 jaar studeren aan universiteit of hogeschool is echt niet meer nodig Wat vind je van de '10.000 uur' theorie?
[Maar ‘ouderwets’ 4 jaar studeren aan universiteit of hogeschool is echt niet meer nodig] voor een BIG geregistreerde psychotherapeut komen er nog een paar jaartjes opleiding bovenop de 4 jaar.
Het internet biedt onnoemelijk veel mogelijkheden om geld te verdienen. Maar het is ook het Wilde Westen met dit soort online coaches. Zowel mijn mailbox als Facebook feed staan sinds de Corona crisis vol met berichten van dit soort charlatans. Als je extra geld online wil verdienen, besef dat er heel veel informatie gratis en voor niets op Youtube te zien is. Nergens voor nodig om honderden of zelfs duizenden euro's te verspillen aan zelfbenoemde coaches.