Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Twitter blokkeert oproep Franse regering voor Europese verkiezingen

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Polling_station_São_Nicolau_Porto_European_Parliament_Elections_2014
Een campagne om Fransen op te roepen te gaan stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei aanstaande is door Twitter geblokkeerd. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, de initiatiefnemer, is dit het gevolg van de strengere wetgeving aangaande nepnieuws. Omdat er onduidelijkheid is of Twitter de betaalde tweets moet beoordelen als politieke boodschappen of als neutrale berichten voor het grote publiek, laat het sociale medium maar gewoon helemaal niets door, denkt de Franse rijksvoorlichtingsdienst. Twitter heeft nog niet gereageerd.
Onder de hashtag #ouijevote, wat ‘ja, ik stem’ betekent, gaat de Franse regering door met de oproep tot stemmen, die overigens al langer liep. Zo werden er al video’s gedeeld. De Franse rijksvoorlichtingsdienst liet in een reactie weten de beslissing van Twitter te betreuren. “Dit is een algemene voorlichtingscampagne, niet die van een politieke campagne of partij”
Cc-foto: Jcornelius

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

OlavM
OlavM6 apr. 2019 - 22:10

De Amerikaanse bazen van Twitter willen er geen woord Frans bij, want dat begrijpen ze niet."Vote" begrijpen ze nog wel, maar wie of wat is "OuiJe" in 's hemelsnaam?

Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 8:22

Haha de censuur bijt nu al de opleggers in de kont...

Stheno
Stheno3 apr. 2019 - 7:56

Heiko Maas heeft al ervaring dat zijn eigen bericht gewist worden vanwege zelf geinitieerde wetgeving: https://www.rtl.de/cms/tweet-verschwunden-wurde-heiko-maas-opfer-seines-eigenen-gesetzes-4138559.html Het zal vaker gaan gebeuren, net zoals het met de content straks op de social media gaat gebeuren (het zgn. art. 13) Bij twijfel verwijderen zal het nieuwe credo worden, wat bij sommige sites nu al uiteraard het geval is.

Eric Minnens
Eric Minnens2 apr. 2019 - 22:43

@Rdetje (hieronder) Zoals een bedrijf reclame mag maken voor haar eigen bedrijf, zo mag de politiek reclame maken voor haar politieke systeem, preciezer gezegd: zo mag de democratie reclame maken voor de democratie. Een oproep om te gaan stemmen is nuttig en legitiem in een tijd waarin er geen stemplicht meer is. De oproep zou als volgt kunnen beginnen: "U bent natuurlijk niet verplicht te gaan stemmen, maar..." (volgt oproep, doe het wél).

1 Reactie
Para-Jîvâtma
Para-Jîvâtma3 apr. 2019 - 9:02

@Eric Ik ben voor: elk twitter bericht laten beginnen of eindigen met een disclaimer.

Rdetje
Rdetje2 apr. 2019 - 18:28

#ouijevote is natuurlijk wel een politieke boodschap, er is immers ook een optie om niet te gaan stemmen.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗3 apr. 2019 - 8:38

Ja, klopt als je een voorstander van ondemocratische politiek bent....

Klaas Punt
Klaas Punt3 apr. 2019 - 12:19

@Juppe - juist omdat ik steeds meer ga twijfelen aan de democratische instelling van die EU heb ik besloten om af te zien van het uitbrengen van mijn stem.