Joop

Twintig Franse oud-generaals schermen met staatsgreep in schokkende open brief

  •  
25-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
17034996329_3ba7278cdc_o

© cc-foto: Erasmus of Paris https://flic.kr/p/rXjNVg

In Frankrijk wordt geschokt gereageerd op een open brief van twintig oud-generaals in een ultra-conservatief weekblad waarin in nauwelijks verholen bewoordingen wordt opgeroepen tot een staatsgreep. De oud-generaals, die gepensioneerd zijn dan wel de krijgsmacht hebben verlaten vanwege hun politieke activiteiten, stellen in een aan president Macron gerichte brief, die ondertekend is door honderd oud-militairen, dat de ‘bestuurders’ van Frankrijk de “gevaren” die het land bedreigen “moeten uitroeien”. Een deel van de ondertekenaars is verbonden aan Rassemblement National, zoals de door Marine Le Pen geleide extreemrechtse partij Front National tegenwoordig heet.
De oud-generaals noemen als eerste onderwerpen die uitgeroeid moet worden het islamisme en de “bendes uit de voorsteden”. Ze stellen dat er gebieden zijn waar een parallelle samenleving ontstaat die zich onttrekt aan de grondwet. Daar blijft het niet bij. Ook anti-racisten moeten aangepakt omdat die “op ons grondgebied onrust veroorzaken, zelfs haat tussen bevolkingsgroepen losmaken”. De opstellers, die zeggen gesteund te worden door honderden oud-militairen, hekelen ook het overheidsoptreden tegen de Gele Hesjes. In 2019 schermde een prominent leider van die beweging ook al met gewelddadig ingrijpen.
De oud-militairen dreigen dat hun kameraden, lees actieve militairen, zich bij uitblijven van stappen mogelijk gedwongen zullen zien in te grijpen “om onze beschavingswaarden te beschermen”. Ze waarschuwen de regering hun eisen terstond op te volgen “anders zal de burgeroorlog morgen een einde maken aan deze groeiende chaos, en de doden, waarvoor u de verantwoordelijkheid draagt, zullen in de duizenden lopen.”
Marine Le Pen reageert in een column in het blad  begripvol op de jammerklachten van de schrijvers. Ze zegt hun analyses en onvrede te delen “als burger en als politicus” maar stelt ook dat de strijd om de macht langs politieke weg en vreedzaam gevoerd moet worden. Andere politici, zoals de extreemrechtse Europarlementariër Jérôme Rivière en de burgemeester van Perpignan Louis Alliot, delen de oproep van de oud-generaals instemmend op sociale media.
Ter linkerzijde tonen politici zich ontzet over de nauwelijks verholen oproep tot het plegen van een staatsgreep. Jean-Luc Mélenchon, leider van La France Insoumise (een zusterpartij van de SP), spreekt van een verbijsterende verklaring. “Het is tijd om onszelf te mobiliseren en de waarden te verdedigen die deze mensen willen vertrappen.” Hij zegt te verwachten dat het openbaar ministerie een onderzoek opent naar “de oproep tot opruiing van het leger”.
Benoît Hamon, vooraanstaand lid van de socialistische PS, stelt dat de brief doet denken aan de beruchte couppoging van 1961. De oproep van de oud-militairen is gepubliceerd op 21 april, op de zestigste verjaardag van deze zogeheten Coup van Algiers, een poging tot staatsgreep door vier 5-sterren generaals uit protest tegen het onafhankelijk worden van de Franse kolonie Algerije. Die mislukte staatsgreep leidde tot de oprichting van de OAS, een extreemrechtse terreurbeweging die in omvang de grootste terroristische organisatie is geweest die Europa ooit gekend heeft. Bij OAS-aanslagen vielen begin jaren zestig duizenden doden. Hamon wijst er ook op dat minister van Defensie Florence Parly opvallend stil is over wat hij een “expliciet dreigement” noemt.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 6:19

Ongeleide projectielen!

Khalid3
Khalid326 apr. 2021 - 22:21

Een zorgwekkende ontwikkeling waarbij een deur op een kier wordt gezet voor ''terrorisme'' of ''burgeroorlog''. Het lijkt wel of deze generaals terug willen naar de tijd van de jaren zestig waarin Frankrijk bijna afgleed richting een burgeroorlog. OAS pleegde bomaanslagen zowel in Frankrijk als in Algerije tegen moslims met gevolg van duizenden doden. Ook Charles de Gaulle (3 mislukte moordaanslagen voor een staatsgreep) en linkse politici waren hun doelwitten. Een ''moslim'' die oproept voor een aanslag wordt gelijk opgepakt en aangeklaagd maar deze generaals krijgen genoeg ruimte voor hun haatcampagne.

Ryan2
Ryan226 apr. 2021 - 13:30

Tja, dat is blijkbaar een hobby van oud generaals. Vooral als die generaals een verleden hebben waarin het kolonialisme nog bestond. Niet voor niets noemden we die lieden vroeger.. "kolonialen". In Nederland hebben ze het ook eens geprobeerd. Toentertijd een bezoek gebracht aan de bekende Jozef Luns, die de staatsgreep meteen in de kiem smoorde door ze de deur te wijzen. Deze generaals kwamen ook uit de "koloniale" hoek. De paralellen tussen het koloniale verleden van Frankrijk en Nederland zijn opmerkelijk. In den vreemde was men blijkbaar Roomser dan de Paus. Oftewel meer Rood Wit Blauw dan Nederland zelf.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer26 apr. 2021 - 14:17

Ik was indertijd verbaasd dat Luns dat gedaan had. Het krikte mijn bijzondere lage dunk van hem enigszins omhoog.

Grietje Genot
Grietje Genot26 apr. 2021 - 12:33

Het vergt sterke schouders om de vrijheid te torsen. Deze bejaarden kunnen dat blijkbaar niet. (Altijd dezelfde eindoplossing (vermoedelijk tijdens het ontbijt bedacht, terwijl de indigestie door 't vermolmde darmstelsel gierde): de vrijheid opheffen onder het mom van 't beschermen diezelfde vrijheid, ha-ha).Als ik die schreeuwerds goed beluister dan zouden ze volgens hun eigen criteria uitgeroeid moeten worden.

3 Reacties
Geert4
Geert426 apr. 2021 - 13:39

Ik denk dat je deze “schreeuwerds “ idd niet goed beluisterd hebt.

Grietje Genot
Grietje Genot26 apr. 2021 - 14:35

Met logica laten ze zich niet in, alleen met superioriteitswaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 apr. 2021 - 12:47

@Geeuwrt idd?

Oki Doki
Oki Doki26 apr. 2021 - 11:42

De legerleiders, dat zie je overal ter wereld, geven alleen maar om zichzelf en om macht, het land zou in een negatieve spiraal terechtkomen met niets dan conflicten tussen de bevolking en het leger. Het zou een hele slechte zaak zijn mochten zij de macht overnemen.

TimoovanEsch
TimoovanEsch26 apr. 2021 - 7:17

Gokje: Marine Le Pen is zich aan het voorbereiden op de verkiezingen. Deze brief is een welkome bliksemafleider: Die stelt haar in staat om "geweld af te zweren" en "tot een vreedzame oplossing" te komen. De beste verdediging is de aanval: Voordat ze weer in het extreem-rechtse hokje terecht komt (waar ze overigens thuis hoort!), snel even een salvo afvuren om over te komen als een "rationeel persoon". Ik zie dit dan ook vooral als verkiezingspropaganda.

2 Reacties
TimoovanEsch
TimoovanEsch26 apr. 2021 - 7:30

ps. Waarmee ik wil zeggen: Dit gaat niet over "islamisering" en "de Banlieu's". Dit gaat over extra media aandacht voor Marine Le Pen. Zij ruikt victorie en schuwt geen middel om op de onvrede onder de bevolking in te spelen. Hence; het openingssalvo voor de verkiezingsstrijd om het presidentschap. Wat begint met het "herstellen" van haar "krediet- en geloofwaardigheid". De vorige verkiezingen verloor ze [op het nippertje], omdat téveel mensen het niet zagen zitten de dochter van een nazi aan het presidentschap te helpen. Ze draagt hetzelfde gedachtengoed uit, in meer verdoken woorden. Wat we hier nu zien is een spelletje "Zie je nu wel? Ook de legertop geeft mij gelijk!"

Pater
Pater26 apr. 2021 - 16:40

Niet-onderbouwde wilde speculaties.

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2021 - 7:06

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 16:19

Ben Er moet inderdaad 'wat' gedaan worden aan zaken die niet passen binnen de democratische rechtsstaat. En daar hoort inderdaad ook bij, wat deze 'soldaten' willen.

nikita72
nikita7226 apr. 2021 - 7:04

De kans dat in Frankrijk een staatgreep gepleegd zal worden, lijkt mij nihil. Maar zo'n groep kan wel allerlei terreuraanslagen gaan plegen.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 16:20

peinzer En dus?

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2021 - 6:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 16:25

beunhaas Dit is wel een erg verontrustende aanname, waarvan u doet of dat voor iedereen meer dan een aanname - namelijk een feitelijke vaststelling - is. Misschien kunt u eens precies uitleggen, wat u daarmee bedoelt, dan kan iedereen vervolgens voor zichzelf wel bepalen of hij het met u eens is.

Paul250371
Paul25037125 apr. 2021 - 22:22

De nazaten van Vichy France rochelen hun eigen volk eerst kwark er weer uit. De arrogantie die dat nationalistisch rechts tuig bindt om hun aangenomen superioriteit te verdedigen.

3 Reacties
nikita72
nikita7226 apr. 2021 - 7:03

Het lijken mij eerder politieke erfgenamen van de Franse kolonisten in Algerije. Algerije was Frankrijks Vietnam-oorlog. Het verschil was dat in Vietnam geen Amerikanen woonden, terwijl in Algerije zich aardig wat kolonisten gevestigd hadden. Deze vormden een leger (OAS - organisation de l'armée secrète) die na de zelfstandigheid terreuraanslagen uitvoerde in Frankrijk, en ook probeerde de toenmalige president De Gaulle te vermoorden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2021 - 16:10

'Algerije was Frankrijks Vietnam-oorlog.' Frankrijk heeft in Vietnam ook oorlog gevoerd. Vietnam behoorde jarenlang tot de Franse kolonie Indo-China.

LaBou
LaBou 26 apr. 2021 - 16:12

Frankrijk heeft, naast Algerije ook Vietnam gehad. Citaat uit Wikipedia: "Dien Bien Phu is vooral bekend omdat het Franse leger onder leiding van Christian de Castries er in 1954 werd verslagen door de Vietminh onder leiding van Võ Nguyên Giáp in de slag van Dien Bien Phu. Deze slag was voor de Fransen aanleiding zich uit Vietnam terug te trekken. Voor de Amerikanen vormde de val van Dien Bien Phu echter de aanleiding tot een interventie, uiteindelijk leidend tot de Vietnamoorlog. Vijftig jaar na de feiten (in 2004) werd een herdenkingsmonument voor de slag opgericht."

Wilco4
Wilco425 apr. 2021 - 20:45

Vive la France!

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2021 - 18:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki26 apr. 2021 - 11:18

Inderdaad, en dan dreigen ze ook nog eens duizenden mensen te vermoorden om de mensen te beschermen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -25 apr. 2021 - 18:11

Signalen uit de samenleving afdoen met ''opruiend en stuitend'' is het begin van dictatuur. De historie heeft ons dat geleerd.

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté26 apr. 2021 - 5:58

Dus als je ex-generaals die een coupe aankondigen van opruiing beticht, dan veroorzaak jij de dictatuur en niet de ex-generaals? Sommige signalen uit de samenleving zijn anti-democratisch. Het wordt tijd dat onze democratie daar een effectief antwoord op krijgt. Anders komt die dictatuur van jou er voordat je er erg in hebt.

Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 6:39

Bal Helaas voor u, moeten we signalen uit de samenleving, die zich buiten het speelveld van de democratische rechtsstaat bevinden, "afdoen". En dan is concluderen, dat die signalen " opruiend en stuitend" zijn, daar wel een heel lichte vorm van. Als de historie ons al iets leerde, dan was het wel dat de signalen uit de samenleving, die een voedingsbodem voor de uiteindelijke holocaust vormden, beter grondig hadden afgedaan.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2021 - 6:44

@ Rechtse Bal - Revisited Facisme afdoen als gewoon een politieke opvatting leidt tot een dictatuur. En er staan in de brief een aantal zinnen die duidelijk maken dat dit toch echt racisme betreft. Waarom kijk jij weg van fascisme?

Thuiszitter
Thuiszitter25 apr. 2021 - 18:07

Steunend op la Légion étrangère , het vreemdelingen legioen , waar alleen de officieren de Franse nationaliteit( mogen ) hebben . Daar zijn de vreemdelingen dus wel goed voor . Rare snuiters die Fransen .

Poeha
Poeha25 apr. 2021 - 17:53

Ik heb de tekst maar eens vertaald in het Nederlands, omdat “stukjes” ervan niet altijd voor de juiste weergave zorgen. De tekst had op onderdelen genuanceerder gemogen, maar zo gek is de tekst ook weer niet om daar “ophef” over te maken. **** Meneer de president, Dames en heren van de regering, Dames en heren, Het uur is ernstig, Frankrijk is in gevaar, verschillende levensgevaren bedreigen haar. Wij die, zelfs met pensioen, soldaten van Frankrijk blijven, kunnen in de huidige omstandigheden niet onverschillig blijven tegenover het lot van ons prachtige land. Onze driekleurige vlaggen zijn niet zomaar een lap stof, ze symboliseren de traditie door de eeuwen heen van degenen die, ongeacht hun huidskleur of geloof, Frankrijk hebben gediend en er hun leven voor hebben gegeven. Op deze vlaggen vinden we in gouden letters de woorden "Eer en vaderland". Onze eer ligt vandaag echter in het aan de kaak stellen van de desintegratie die ons vaderland treft. - Discriminatie die, via een zeker antiracisme, wordt getoond met één doel: op onze bodem onrust creëren, zelfs haat tussen gemeenschappen. Tegenwoordig spreken sommigen van racialisme, inheemsisme en dekoloniale theorieën, maar door deze termen is het rassenoorlog die deze hatelijke en fanatieke aanhangers willen. Ze verachten ons land, zijn tradities, zijn cultuur en willen het zien oplossen door zijn verleden en zijn geschiedenis weg te nemen. Zo vallen ze, door middel van standbeelden, oude militaire en burgerlijke glorie aan door eeuwenoude woorden te analyseren. - Discriminatie die, met het islamisme en de hordes in de voorsteden, leidt tot de onthechting van meerdere percelen van de natie om ze om te vormen tot territoria die onderworpen zijn aan dogma's die in strijd zijn met onze grondwet. Elke Fransman, ongeacht zijn of zijn overtuiging, is overal in Frankrijk thuis; er kan en mag geen stad of district bestaan ​​waar de wetten van de Republiek niet van toepassing zijn. - Discriminatie, omdat haat voorrang heeft boven broederschap tijdens demonstraties waarbij de autoriteiten de politie gebruiken als proxy-agenten en zondebokken in het gezicht van Fransen in gele hesjes die hun wanhoop uiten. Dit terwijl undercover individuen en individuen met een kap bedrijven plunderen en dezelfde wetshandhavingsinstanties bedreigen. Deze laatste passen echter alleen de richtlijnen toe, die soms tegenstrijdig zijn, die door u, de heersers, zijn gegeven. De gevaren nemen toe, het geweld neemt met de dag toe. Wie had tien jaar geleden kunnen voorspellen dat een professor ooit onthoofd zou worden als hij de universiteit verliet? Wij, dienaren van de natie, die altijd bereid zijn geweest om onze huid aan het einde van onze verloving te smeren - zoals onze militaire staat eiste, kunnen geen passieve toeschouwers zijn in het licht van dergelijke acties. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat degenen die ons land besturen, de moed vinden om deze gevaren uit te bannen. Om dit te doen, is het vaak voldoende om bestaande wetten zonder zwakte toe te passen. Bedenk dat, net als wij, een grote meerderheid van onze medeburgers overweldigd wordt door uw treuzelende en schuldige stiltes. Zoals kardinaal Mercier, primaat van België, zei: "Als voorzichtigheid overal is, is moed nergens. 'Dus, dames en heren, genoeg uitstelgedrag, het uur is serieus, het werk is kolossaal; Verspil geen tijd en weet dat we bereid zijn beleidsmaatregelen te ondersteunen die rekening houden met de bescherming van de natie. Aan de andere kant, als er niets wordt gedaan, zal laksheid zich onverbiddelijk in de samenleving blijven verspreiden en uiteindelijk een explosie veroorzaken en de tussenkomst van onze actieve kameraden in een gevaarlijke missie om onze beschavingswaarden te beschermen en onze landgenoten op het nationale grondgebied te beschermen. Zoals we kunnen zien, is er geen tijd meer om uit te stellen, anders zal de burgeroorlog morgen een einde maken aan deze groeiende chaos en zullen er duizenden doden vallen, waarvoor u de verantwoordelijkheid draagt.

20 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot25 apr. 2021 - 20:02

'maar zo gek is de tekst ook weer niet om daar “ophef” over te maken.' Dat zegt meer over jou dan over die tekst.

Sam V
Sam V25 apr. 2021 - 20:04

@ Poeha Hoe verder de woorden van de eigen mening afstaan, hoe feller de reactie zal zijn. Wegzetten als racisten of fascisten is dan een logische gedachte. Ongeacht of er een kern van waarheid in zit. Ik vind de tekst wel veel te ver gaan, maar de onrust erachter begrijp ik wel. Als dit de manier is om aandacht te krijgen voor de stijgende sluimerende onrust, soit.

Tom Meijer
Tom Meijer25 apr. 2021 - 20:04

Niet zo gek? Het 'gekke' zit nota bene al in de eerste zin.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 20:05

Poeha: "zo gek is de tekst ook weer niet om daar “ophef” over te maken." Ik zou zelfs zeggen dat die tekst vrij vanzelfsprekend is voor mensen die de handhaving van de wet -in de vorm van repressie- de voornaamste, of zelfs enige manier zien om onrust onder het volk te bezweren. En wat kun je van militairen anders verwachten? Als je alleen een hamer hebt... Natuurlijk zijn er mensen die zich daar graag mee identificeren en de moeite nemen om dat soort boodschappen -en die van mensen zoals Anders Behring Breivik- te vertalen. Hoort, zegt het voort....

Poeha
Poeha25 apr. 2021 - 20:08

Over welke passage zou je dan ophef maken (geshockeerd zijn)? Er staat toch duidelijk dat ze tegen discriminatie zijn en een Frankrijk willen ongeacht achtergrond.

Jozias2
Jozias225 apr. 2021 - 20:25

@joe Makkelijke reactie, kun je ook inhoudelijk het probleem duiden?

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2021 - 6:17

'kun je ook inhoudelijk het probleem duiden?' Het is een rechtstreeks dreigement. Zie bijvoorbeeld de zin: 'Wij, dienaren van de natie, die altijd bereid zijn geweest om onze huid aan het einde van onze verloving te smeren – zoals onze militaire staat eiste, kunnen geen passieve toeschouwers zijn in het licht van dergelijke acties.'

Satya
Satya26 apr. 2021 - 7:57

Als ze tegen discriminatie zijn pakten ze Le Pen aan. Als ze tegen discriminatie zijn pakken ze niet antifascisten aan

Poeha
Poeha26 apr. 2021 - 8:51

Joe: “ kunnen geen passieve toeschouwers zijn in het licht van dergelijke acties” Die dergelijke acties worden in de zin daarvoor genoemd: een onthoofding. En dan maak jij ophef over de opmerking dat je daar geen passieve toeschouwer bij kan zijn? Dat vindt jij bedreigend? Gewoon wel toeschouwer zijn en een passieve houding aannemen bij een onthoofding. Dat vind jij beter? Aan jou hebben we wat als er mensen worden onthoofd. Dan moet je passief toekijken, anders vind Joe het bedreigend.

Jozias2
Jozias226 apr. 2021 - 9:01

@Joe, Geen passieve toeschouwer willen zijn betekent toch niet overgaan op geweld? Het feit dat ze deze brief schrijven maakt al dat ze geen passieve toeschouwer meer zijn maar een actieve deelnemer aan het publieke debat. Iets wat voor militairen eigenlijk niet gepast is. Geen enkele demonstrant is een passieve toeschouwer maar niet elke demonstrant wil een gewelddadige coupe plegen. Het is ook maar wat je er in wil lezen, bij de BLM beweging zijn er meer militante uitlatingen en oproepen tot geweld.

Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 9:46

Dat zeg ik; semantische spelletjes. Om het werkelijk hatelijke en gewelddadige karakter van de intentie te verhullen. En mensen trappen erin, ook hier, en zijn dan heel verbaasd als uiteindelijk blijkt dat het echt haatmensen zijn, die bereid zijn anderen te onderdrukken en deporteren om het land smetvrij te maken. Dat zag je ook bij Baudemagoog...het zou flauw zijn om diens Franse afkomst er nu bij te halen, dus dat doe ik dan ook niet...

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2021 - 10:11

'Gewoon wel toeschouwer zijn en een passieve houding aannemen bij een onthoofding. Dat vind jij beter?' Flauwekul! Waar het om gaat is dat de staat het geweldsmonopolie bezit. Ieder ander is per definitie passief toeschouwer omdat het verboden is voor eigen rechter te spelen tenzij het om noodweer gaat, en dat is hier niet het geval. Daarnaast is het veelzeggend dat ze tegen discriminatie zeggen te zijn terwijl een deel van de schrijvers nb de openlijk extreem rechtse LePen steunt. Hoezo meten met twee maten?? 'Het is ook maar wat je er in wil lezen' Militairen horen zich niet met politiek bezig te houden en zeker niet te schrijven 'anders zal de burgeroorlog morgen een einde maken aan deze groeiende chaos' 'bij de BLM beweging zijn er meer militante uitlatingen en oproepen tot geweld.' Dat is net zo fout maar hier niet ter zake doende.

Poeha
Poeha26 apr. 2021 - 10:32

Joe; je snapt het niet. De militairen gaan echt niet zelf de straat op. Het is een brief gericht aan Macron. Je ziet spoken.

Jozias2
Jozias226 apr. 2021 - 11:12

@Joe De angst uitspreken dat er een burgeroorlog ontstaat als gevolg van doorgeslagen identiteitspolitiek, tweedeling en polarisatie in de maatschappij is wat anders dan zelf een burgeroorlog beginnen.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 13:48

De tweedeling en polarisatie in de maatschappij is de schuld van de slachtoffers zelf en die doorgeslagen identiteitspolitiek is de manier waarop ze hun rol daarbij onder woorden brengen. Als ze terug gaan naar hun eigen land, dan keert de rust vanzelf terug. Of ze moeten zich gewoon schikken, hard werken en hun mond houden. Je maintiendrai!

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2021 - 15:33

'Je ziet spoken.' Zo kan een kind van drie ook 'discussiëren'. Wat jij en Jozias met jullie tomeloze naïviteit over het hoofd zien is dat dit niet niks is. Extreem rechtse militairen die zich openlijk in de media met politiek gaan bemoeien. Daar is nog nooit iets goeds uit voortgekomen. Stel je voor dat extreem rechtse hoge ex generaals die openlijk met bijv Baudet sympathiseren hier een open brief in De Telegraaf zouden plaatsen met een lulverhaal dat er naar ze geluisterd moet worden omdat ze menen dat er een burgeroorlog op uitbreken staat. De rapen zouden direct gaar zijn. En terecht. Militairen (ook b.d.) horen zich niet met politiek te bemoeien. Punt!

Jozias2
Jozias226 apr. 2021 - 16:43

@joe Dat militairen zich niet met politiek moeten bemoeien ben ik met je eens. Overigens kun je je afvragen of de zorg over maatschappelijke ontwikkelingen ook politiek is. Maar dat is wat anders dan dat ze een staatsgreep zouden willlen plegen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2021 - 17:21

'Maar dat is wat anders dan dat ze een staatsgreep zouden willlen plegen.' Militairen die er openlijk een eigen mening op na gaan houden zijn potentieel staatsondermijnend bezig.

Poeha
Poeha26 apr. 2021 - 17:37

Joe, lees de laatste zin eens: “ Zoals we kunnen zien, is er geen tijd meer om uit te stellen, anders zal de burgeroorlog morgen een einde maken aan deze groeiende chaos en zullen er duizenden doden vallen, waarvoor u de verantwoordelijkheid draagt.” Het is een oproep aan de regering. Je hoeft echt niet bang te zijn dat de militairen zelf actie gaan ondernemen. Ze leggen de verantwoordelijk ook volledig bij de regering. Je kan rustig slapen en hoeft zeker geen ophef te maken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 apr. 2021 - 6:10

'Het is een oproep aan de regering. ' Het wil er maar niet in bij jou dat militairen zich niet openlijk met politiek horen te bemoeien. Militairen zijn dienend en moeten 100% loyaal aan de politiek. 'Je kan rustig slapen en hoeft zeker geen ophef te maken.' Hou dat soort betuttelende prietpraat die niks met serieus discussiëren te maken heeft aub voor jezelf!

Zandb
Zandb25 apr. 2021 - 17:51

1968 Letterlijk heeft u gelijk en is racisme puur menselijk. Maar u denkt toch niet echt dat er ook maar een iemand is, die uitsluitend die betekenis aan de uitspraak: "racisme is onmenselijk" geeft?

1 Reactie
Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 9:35

Natuurlijk niet, slechtsmensjes spelen nou eenmaal graag semantische spelletjes. Newsspeak is door en voor hen uitgevonden

Deugkeizer
Deugkeizer25 apr. 2021 - 17:38

Frankrijk is ook wel de voorloper geweest van het Europese racisme. Hoewel het cultureel in Duitsland ergens is ontstaan waarschijnlijk, doordat 1 van de culturen daar een pure bloedlijn nastreefde en zo net zoals de indianen kennismaakten met offer de europeanen met extreem etnocentrisme. Frankijk heeft het stokje echter overgenomen doordat Napoleon de ultieme culturele uitbuiter was. Haiti had zo een mooi land kunnen worden, als de Napoleon deze enige slavenrepubliek niet de vernietigende stoot had gegeven. Nooit heeft Frankrijk ervoor terug willen betalen, dat Napeleon deze staat deccenia lang afperste en afkneep, dreigend met extreem geweld. Ook van Marokko heb ze een zooitje gemaakt. Dat hele land is door Frankrijk bij elkaar gelogen. Ze hebben de Marokkaanse koning met misleiding ooit zo ver gekregen het land in de uitverkoop te gooien. Daar plukken we in Nederland, ook geen lieverdje nog steeds de vruchten van.

1 Reactie
Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 9:34

Frankrijk heeft ook alle voormalige koloniën nog onder de financiële knoet. Ze hebben ook 't eerste recht op delfstoffen en zo. Het lijkt me een aardig idee om uit te rekenen wat dat heeft opgeleverd sinds de "dekolonisatie" en de heren generaals te verzoeken om, tegelijk met de bijbehorende migranten, het totale bedrag terug te sturen. Mocht dat onoverkomelijk zijn, dan kunnen hun nazaten tot het einde der tijden blijven bloeden, zoals dat blijkbaar de gewoonte is in Frankrijk. De staat moet dan natuurlijk voorschieten en zit direct aan de grond, maar 14 Afrikaanse landen zijn ineens rijk - dat zal een hoop migratie schelen, lijkt me dus een offer dat ze graag zullen brengen

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout25 apr. 2021 - 17:15

De tragiek van corporatief denkend rechts is dat het onbeschoft schoffeert daar waar het beschaafde individu schittert in de vrijheid van de onafhankelijke gedachte.

19682
1968225 apr. 2021 - 17:09

Racisme is zeker niet leuk ,maar onmenselijk ? Laten we ons nou niet beter voordoen dan de rest van de levende wezens op deze aardbol . Misschien dat een bioloog ons zou kunnen vertellen hoe het de aarde zou vergaan als er in de gehele dieren wereld ,waar wij onderdeel van zijn geen racisme meer zou bestaan . Men probeert iets te veranderen wat niet te veranderen valt .

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer25 apr. 2021 - 20:06

We moeten het dus maar zijn gang laten gaan?

Satya
Satya26 apr. 2021 - 7:53

Er is de laatste jaren juist erg veel vooruitgang geboekt. Dit komt over als excuses zoeken.

Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 9:17

Beesten eten elkaar op, ik neem aan dat meneertje '68 morgen een boutje buurman op de bbq legt, alvorens hij de buurvrouw op brute wijze insemineert...? Aangezien het bewustzijn, de denkkracht en emoties van de mens blijkbaar aan hem voorbij zijn gegaan, ligt dat in de lijn der verwachting

Mini2
Mini225 apr. 2021 - 16:15

Het aanpakken van Islamisme is natuurlijk altijd een goede zaak, maar niet op deze manier.

1 Reactie
EenMening
EenMening25 apr. 2021 - 18:04

Dat kan ook met de huidige middelen zoals de politie en de veiligheidsdiensten; daar hebben ze het leger echt niet voor nodig.

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 15:57

Anti-racisten veroorzaken onrust. Moeten we dan onze mond houden? Racisme is onmenselijk. Racisme is een fabricaat van kolonialisten.

5 Reacties
rvb2
rvb225 apr. 2021 - 16:21

Dat soort vreemde gedachtengangen is normaal in het leger. Antiracisme veroorzaakt onrust. Pacifisten veroorzaken oorlog. Geweld veroorzaakt vrede.

WeesGeenKees
WeesGeenKees25 apr. 2021 - 16:59

Grappig wat u daar zegt, u bent zeker nog nooit in India of Thailand geweest. Het racisme van de oorspronkelijke bevolking onder elkaar en/of andere stammen is ronduit stuitend maar heeft werkelijk niets maar dan ook niets met kolonialisme te maken. Of neem de in Afrika populaire huidbleekmiddelen, ook een fabricaat van kolonisten?

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 apr. 2021 - 17:38

Kees, je noemt allemaal voorbeelden van de blank-is-beter gedachte die helaas nog steeds populair is onder sommige bevolkingsgroepen in voormalige koloniën. En zijn inderdaad een gevolg van het kolonialisme.

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 17:52

W, wit mooier vinden is geen racisme, en you name it, I´ve been there.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 20:08

WeesGeenKees: “Of neem de in Afrika populaire huidbleekmiddelen, ” Die werden in Afrika uitgevonden, lang vóór de kolonisatie. En worden daar nu nog steeds vervaardigd, volgens een eeuwenoud recept. Avon, heette dat geloof ik, doorgegeven van moeder op dochter –