Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twijfels over Dick Schoof nemen toe: ‘Geen achterban, geen ervaring, geen profiel’

  •  
23-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156568 keer bekeken
  •  
schoof

Zelfs Sjuul Paradijs, de rechtse houwdegen die jarenlang hoofdredacteur was van De Telegraaf, gruwt van het nieuwe ultrarechtse kabinet. Op X deelt hij zijn zorgen over wat hij een “PVV-kabinet” noemt. Paradijs vreest voor “ondermijning van de positie van Nederland: internationaal, financieel, sociaal. Die lui weten niet waarover ze praten. Liegen wordt de standaard.”

Ook het premierschap van Schoof zit Paradijs niet lekker. Hij verwacht dat de partijloze minister-president in de Europese Unie nauwelijks iets voor elkaar zal weten te krijgen – en dat terwijl het hoofdlijnenakkoord volstaat met doelen in Brussel voor elkaar gebokst moeten worden. “Schoof mist politieke power. Als politiek weeskind is Schoof aan Wilders schatplichtig. Geen achterban, geen ervaring met uitleg beleid, geen profiel.”

Paradijs is bepaald niet de enige die twijfelt over Schoof. In zijn eerste publieke optredens was hij allesbehalve doortastend. De beoogde premier oogde zenuwachtig, en verwees als een echte ambtenaar naar politici die verantwoordelijk zouden zijn, terwijl hij binnenkort toch echt zelf aan de touwtjes trekt.

RTL Nieuws heeft verscheidene deskundigen gesproken die vermoeden dat de gewezen topambtenaar moeite zal krijgen om effectief leiding te geven aan het ultrarechtse kabinet dat voor een groot deel bestaat uit ongeleide projectielen.

Zo wijst universitair docent politicologie Simon Otjes er op dat Schoof als partijloos kabinetslid niet zal deelnemen aan het bewindsliedenoverleg, dat standaard een dag voor de ministerraad per coalitiepartij wordt georganiseerd met de partijtop, de ministers en staatssecretarissen. “Schoof kan er last van krijgen omdat hij minder informatie heeft dan de coalitiepartijen”, verwacht Otjes.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans vindt dat het Schoof ontbreekt aan politiek gewicht. Terwijl premiers doorgaans een lange politieke carrière achter de rug hebben en de verkiezingen hebben gewonnen, vertegenwoordigt Schoof niemand.

Omdat de premier niet tot een politieke partij behoort, wordt het ook lastiger om Europees gewicht in de schaal te leggen. Europese regeringsleiders zoeken vaak steun bij geestverwante ambtsgenoten, maar als partijloze premier heeft Schoof dat voordeel niet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.