Yannick vergeet in zijn verhaal, dat Maurice de Hond waarschijnlijk één van die groeiende groep lieden is die het geen barst meer kan schelen of een mens nog zelfstandig kan rekenen (daar hebben we immers computers voor) en evenmin, dat mensen niet meer de juiste spelling en/of grammatica kunnen hanteren (als de buiten- of medelander, maar begrijpt wat je bedoelt). Waar zijn al die vermogens goed voor, als denken en doen van de mens binnen afzienbare (afzichtelijke is in dit verband een mooier woord) tijd wordt overgenomen door computers en de mens zijn ultieme bestemming en bevrdeiging kan vinden als een slechts vegeterend wezen? Zo jong als hij is, heeft die beste Yannick nog een hoop te leren, maar zijn inzicht zal wellicht nog komen als hij ooit nog eens op zijn 62e vader mag worden. Dan pas zal hij het echte licht mogen aanschouwen...
Beste Gerrit, Dank voor uw oprechte reactie, vind ik altijd leuk. Ik begrijp alleen even uw punt niet. Uit uw reactie blijkt dat u sterke afkeer heeft van de moderne, technische ontwikkelingen. Ik vraag mij af wat ik volgens u nog moet leren. Dat ik straks (duurt nog wel even) vader word, en zie dat mijn kinderen nóg verder zijn geïntegreerd in de digitale wereld dan ik op dit moment? Zo ja, dan vind ik het des te belangrijker om te zeggen hoe ik er tegenaan kijk en of ik als jongvolwassene wel blij ben met die ontwikkeling.
Ik kan mij wel vinden in dit verhaal. Natuurlijk is er niks mis mee als je moderne inzet als hulpmiddelen. Maar het moeten middelen blijven en geen doel op zich. Juist het schrijven stimuleert de hersenen. Maurice de Hond maakte onbedoeld een punt; blind typen. Ik kan ook met tien vingers typen. Nu ben ik daar bewust mee bezig omdat ik mijn tekst verzin terwijl ik typ. Maar als ik een tekst overtyp doe ik dat letter voor letter en niet woord voor woord. Ik ben dus niet alleen blind voor de toetsen op mijn toetsenbord maar ook voor de inhoud van de tekst. Een echt goede typiste kan een tekst typen zonder te weten waar het over gaat. Zo leer je dat namelijk. En ook als je wel bewust typt, zoals ik nu doe, gaat het nog veel sneller als schrijven. En juist het langzame van het schrijven heeft dus zo zijn voordelen; je bent er langer mee bezig en denkt er dus langer, en bewuster over na. Dus ja, het is zinnig dat kinderen goed leren omgaan met moderne media. Maar daarbij moeten we niet vergeten dat het ouderwetse leren zeker zijn voordelen had.
Ach mijn kinderen gaan deze week voor het eerst naar school in Japan, geen digital bord, geen ipad, geen telefoon mee in de klas. Ouderwets klassikaal stampwerk en rijtjes leren. Gezien de leer achterstand die ze hebben met hun nederlandse vriendjes werkt dit nog steeds prima....moet wel zeggen dat tijdens het middaguur iedereen gelijk naar hun locker loopt om de nitendo, telefoon of ipad te voorschijn te toveren.
@Michel Reiziger, zo 30 juni 2013 23:54 Leerachterstand met hun Japanse vriendjes moet dat natuurlijk zijn.
Wie doet er nog wat met de naamvallen van Duits? Overbodige kennis kan best worden vermeden door gebruik te maken van digitale middelen. Waarom niet? Wel moeten we het eens worden over wat overbodig is. Daarnaast is het voor kinderen die minder goed kunnen onthouden, of de weg kunnen vinden, of dsylectisch zijn, een uitkomst een apparaat te hebben wat hen helpt. Sterker daardoor kunnen zij zich beter ontwikkelen. Ik pleit voor de kansen.
Zoals zo vaak dreigt ook in dit geval het middel tot doel te verworden. Die dingen (pennen, schoolboeken en iPads, maar ook schoolborden -al dan niet elektronisch) heten tot op heden leermiddelen en niet voor niets: ze dienen slechts om de gestelde doelen te behalen. Van belang is dat duidelijk gedefinieerd wordt wat de leerdoelen zijn, en hoe bepaald wordt of deze doelen behaald worden door een school. Of in de les een stompje potlood of een iPad gebruikt wordt is niet van belang, of zou niet van belang moeten zijn (al is het didaktisch misschien wel interessant om te bezien wat de effecten van de gebruikte middelen zijn)
Beste Yannick, Mijn reactie was vooral satirische van aard en bedoeld als ondersteuning van jouw betoog en om de gemankeerde arrogantie van de 'visie' van Maurice de Hond aan de kaak te stellen.....
@Hugo Freutel, di 02 juli 2013 00:24 Absoluut mee eens. Meer praktijk gerichte lessen. Koken, huishoudelijke vaardigheden, hoe een fietsband te plakken, maar zeker ook beter te leren plannen 'met het hoofd' in allerlei practische situaties, ipv via een app.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen nóg beter onthouden als ze in plaats van het op te schrijven met zo'n nieuwerwetse balpen (wat was er mis met de kroontjespen, eh vulpen ik bedoel de ganzeveer in godsnaam?) weer gewoon de letters met hamer en beitel in steen gaan uithakken.
"het peperdure snufje" Klaarblijkelijk had Steve toch niet zoveel problemen zonder pen en papier om d'r een patent op te nemen.
Steve was van de generatie die zijn basiskennis nog opdeed met potlood en leerboek. Een rekenmachine is leuk en handig, maar pas als je begrijpt wat er gebeurt als je "twee keer twee' berekent of als je de wortel uit 25 trekt. En een tekstverwerker pas als je het verschil tussen persoonsvorm en deelwoord begrijpt (wat niet veel Jopers doen heb ik al gemerkt) De spellingshulp in de computer selecteert alleen de niet bestaande woorden uit. Een verkeerd gebruikte werkwoordsvorm wordt niet gecorrigeerd. En google en al die andere zoekmachines zijn ook leuk en handig, maar weer pas als je snapt wat je aan het doen bent. Het is de school die ervoor zorgt dat je die basiskennis opdoet en die 'overbodige' kennis, die het geheugen zo zwaar belast maakt wel uit dat je zoals dat heet ' een goede algemene ontwikkeling' hebt, die het je gemakkelijk maakt je in de samenleving te bewegen, mee te praten over allerlei onderwerpen, omhoog te komen op de maatschappelijke ladder.
Ik had het over de iPad-school met twee broers, allebei begin-dertigers. De een heeft een hoge functie bij een groot ICT-bedrijf, de ander is gespecialiseerd in vormgeving en gebruikt daarvoor veel de computer. Ik was benieuwd naar hun mening. De ICT'er zei dat er maar één ding is dat een school vandaag beter kan dan twintig jaar geleden: de leerlingen leren dat kennis sinds de komst van computers en algoritmen gemakkelijker wereldwijd gedeeld kan worden en hoe je daar gebruik van moet maken, zodat je de gemeenschappelijke kennis en dus ook je eigen kennis op een hoger peil brengt. De vormgever, die een aangeboren leerstoornis heeft, zei dat hij enorm blij is met spellings- en grammatica-checkers, hij heeft ze voor zichzelf aangepast, maar dat hij zich juist daardoor ervan bewust is geworden dat hij zo ontzettend graag zou willen dat hij zonder hulpmiddelen foutloos zou kunnen spellen en schrijven. En dus oefent hij regelmatig in het schrijven met de hand en het op peil houden van zijn handschrift en vergelijkt daarna wat hij heeft geschreven met een getypte tekst om de fouten eruit te halen. Maar toen ik vroeg of je daarvoor een speciale iPadschool nodig hebt, dachten ze allebei van niet. Want daarbij gaat het ook om een andere rol van docenten, hadden ze begrepen. En dat vonden ze allebei een andere discussie.
Over de andere rol van de docent zie deze link: http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom/ Een even simpel als goed idee. De docent kan doelgerichter werken en de snelle/langzame leerlingen hoeven minder op elkaar te wachten.
Uit de mond van iPad brugklasscholier gehoord: iPad is leuk maar leidt af. Bovendien thuis aanwezig. Computers en iPads alleen aanvullend gebruiken en niet als vervanging. Kinderen leren focussen. er is al zoveel verstrooiing en afleiding. Tactiele en fijnmotorische handvaardige ontwikkeling met pen en potlood handschrift, tekenen en bouwen knutselen is op lagere scholen belangrijker dan kant en klare templates aantikken. Ik pleit voor toegepast tekenen en ontwerpen als harde vakken in het onderwijs. Leren moet teveel door taal dwangbuis. Afijn ik teken als karikaturist o.a. op de iPad en andere digitale systemen. Spaart een hoop verf en papier uit..... maar zou de tactiele ervaring met echte tekenmaterialen op papier of doek nooit willen missen.
"Ik pleit voor toegepast tekenen en ontwerpen als harde vakken in het onderwijs." Waarmee je feitelijk pleit voor het ontwikkelen van creatieve vaardigheden, wat weer prima is voor de ontwikkeling van kritisch en zelfstandig denken in tegenstelling tot het simpelweg kennis reproduceren (danwel informatie tevoorschijn googelen). Beide vaardigheden (de tafels, de naamvallen en andere basiskennis uit je kop leren, en zelfstandig kritisch denken) zijn nodig. De balans tussen die twee varieert van persoon tot persoon.
De ipad op school is echt een vreselijke ontwikkeling. Hoeveel uren zitten kinderen al wel niet achter de ipad, gamecomputer of achter de televisie? Dit is al teveel. Kinderen zijn afwezig als ze daar achter zitten en dat gaat ten koste van hun ontwikkeling op allerlei vlak. Vooruitgang is soms achteruitgang......
Net zoals de meeste volwassene de computer op het werk ook gebruiken om porno te kijken? ;