Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweeverdieners in onderwijs en zorg met geldproblemen zijn niet in beeld bij de overheid

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2903 keer bekeken
  •  
ANP-376550999

Van werkgevers en overheid mag toch verwacht worden dat zij medewerkers in essentiële sectoren van de samenleving fatsoenlijk betalen.

De gestegen prijzen voor het levensonderhoud worden voor werkenden slechts ten dele gecompenseerd door loonsverhogingen. Waardoor steeds meer middeninkomens geldproblemen hebben als gevolg van inflatie, een dalende koopkracht en gestegen vaste lasten. Het armoedebeleid van de overheden richt zich op de laagste inkomensgroepen. De huishoudens met een minimum inkomen, de groepen die in aanmerking komen voor diverse toeslagen en kwijtscheldingsregelingen om de financiële eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Een tot nu toe begrijpelijk beleid vanuit armoedebestrijding. Maar als gevolg van de huidige sociaaleconomische situatie in Nederland met een groeiende groep werkende armen met kinderen een te beperkte focus op armoede.

De branchevereniging van bewindvoerders Horus is recent in de media naar buiten getreden met het bericht dat tweeverdieners met de beroepen van leerkracht en verpleegkundige steeds vaker een beroep doen op hulp van bewindvoerders voor het beheren van hun financiën. Zij krijgen steeds meer problemen om hun maandelijkse vaste lasten te kunnen betalen. Het verlagen van voornoemde maandelijkse vaste lasten is voor deze groep uiterst moeilijk tot bijna onmogelijk, veelal vanwege het bezit van een koopwoning en langlopende leasecontracten voor auto’s. Die laatste kunnen wel afgekocht worden maar alleen tegen betaling van een hoge boete. Doorschuiven naar goedkopere koopwoningen of betaalbare huurwoningen is ook niet eenvoudig te realiseren op de huidige woningmarkt.

Nu de uitstroom van personeel zowel in de zorg als in het onderwijs hoog is en de tekorten aan arbeidskrachten nog steeds groot, is het van belang dat de overheid dit specifieke probleem van deze specifieke groep werkende armen in essentiële sectoren van de samenleving, die voor de energiecrisis zich altijd zelf uitstekend konden bedruipen, goed bij de horens pakt. Te beginnen met het probleem te onderkennen en het aandacht te geven. Bevlogen medewerkers in zorg en onderwijs mogen niet door geldproblemen gedwongen worden om hun heil in andere sectoren van de samenleving te gaan zoeken omdat die banen veel beter betalen. Waardoor de capaciteitsproblemen in onderwijs en zorg nog groter worden dan ze nu al zijn.

Van werkgevers en overheid mag toch verwacht worden dat zij medewerkers in essentiële sectoren van de samenleving fatsoenlijk betalen in lijn met de inflatiecijfers, zodat zij zichzelf als voorheen weer kunnen bedruipen, zonder hulp van bewindvoerders te hoeven inschakelen. Het extra trekken van de portemonnee door overheid en werkgevers is voor deze groep onvermijdbaar om de bestaande problemen niet nog groter te maken. 

Meer over:

armoede, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (66)

Jacqueline 69
Jacqueline 6928 jan. 2023 - 8:49

Ik denk dat veel mensen ook leven op de manier van “ het kan niet op” en dan is deze inflatie wel even een fikse domper! Dat huis van 5 ton en de leasebak van €450 per maand kon prima betaald worden, totdat de overige kosten tot wel 1000 euro per maand stegen. Als je een bepaalde levensstandaard hebt, dan is dit ook een vorm van armoede, al lijkt dat misschien niet zo. Arm zijn went enigszins, armer worden valt niet mee😓

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 jan. 2023 - 18:50

Van werkgevers en overheid mag toch verwacht worden dat zij medewerkers in essentiële sectoren van de samenleving fatsoenlijk betalen in lijn met de inflatiecijfers Waarom zouden we dat verwachten, van werkgevers en de overheid?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 jan. 2023 - 17:36

Het feit dat je in het onderwijs werkt, of de zorg en dan in geldproblemen komt..... Gaaf land ? Kerstholt kaart weer een relevant thema aan

Kira68
Kira6825 jan. 2023 - 15:39

Sorry hoor maar hoe lang moeten we dit nog aanhoren. Onderwijs en zorg zijn de 2 beroepen die constant negatief in t nieuws zijn. Snap goed dat er zo niemand meer wil. En met 2 zou je gewoon rond moeten kunnen komen. Ik doe t al jr alleen en kom er ook.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 jan. 2023 - 11:56

Ik verwacht actie van de overheid om te zorgen dat mensen eens wat kritischer worden op hun uitgavenpatroon en minder gaan lenen om dure spullen te kopen (langlopende leasecontracten voor auto’s). Vroeger leerde je nog dat je moest sparen...

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 jan. 2023 - 18:34

Mensen hebben toch een auto nodig om naar hun werk te gaan. En vaak hebben ze daar geen geld voor, omdat huren extreem hoog zijn en lonen extreem laag. Dus dan moeten mensen wel lenen. En zo komen ze dan in de problemen

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 1:48

[Mensen hebben toch een auto nodig ..] niet idereen al is het wel gemakkelijk natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 10:50

Nog altijd een kwart van werk-woonbewegingen vindt op de fiets plaats. Gezien het geringe aantal km zou dat best wat meer mogen worden.

Pietje Puk139
Pietje Puk13925 jan. 2023 - 10:50

De tweeverdieners waarover het gaat, hebben met zijn tweetjes vaak een netto inkomen van meer dan 5000 piekjes per maand. Terwijl volgens het Nibud 2000 piekjes voldoende is voor een gezin om van te leven. In principe zou zo'n gezin in 3 jaar een ton van de hypotheek af kunnen lossen, wat enorm in de vaste lasten zou schelen. Maar in plaats van de hypotheek extra af te lossen in tijden van voorspoed, geven zij het geld uit aan andere zaken. Dat is een keuze. Ook hebben die mensen vaak een lease auto, met een contract voor een veel te lange tijd. Dat moet je dus niet doen. Koop gewoon een auto en onderhoud hem zelf. Is ook goedkoper, want je hoeft de winst van de lease maatschappij niet te betalen. Maar mensen zijn rare wezens. Ik zie die rare wezens vooral hun kop in het zand steken. Want problemen? Dat overkomt ons niet. Moraal van dit verhaal? EIGEN SCHULD, DIKKE BULT

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 10:44

Het komt nog wel eens - op alle niveaus - voor dat in de ene situatie verplichtingen worden aangegaan, die je in een andere situatie de das om kunnen doen. Op zich is dat geen teken van "onderbetaling".

omaoeverloos
omaoeverloos25 jan. 2023 - 10:03

Problemen met rondkomen komen natuurlijk in elke inkomensgroep voor. Maar anders dan bij de laagste inkomensgroepen kunnen de meerverdieners natuurlijk wel aan hun uitgaven- en vaak ook inkomstenpatroon sleutelen om het huishoudboekje weer sluitend te krijgen.

4 Reacties
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 10:29

oma En dat blijkt dus volgens het artikel lastiger te zijn dan 'men' denkt.

omaoeverloos
omaoeverloos25 jan. 2023 - 10:39

Inderdaad, Gerrit, omdat deze inkomensgroepen, anders dan de laagste groepen die daar al jaren mee te maken hebben, niet gewend zijn aan consuminderen. Interessante site: https://maatschapwij.nu/blogs/consuminderen-zo-doe-je-dat/

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:33

Als je boven je stand woont kan de situatie al snel precair worden ook al kun je bezuimigen op vakanties. Minder gaan werken als er kinderen komen is ook niet verstandig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 14:28

Scheiden is ook riskant, maar soms niet te vermijden.

Berend22
Berend2225 jan. 2023 - 9:32

Als je kiest voor een baan in het onderwijs of de zorg dan weet je op voorhand dat je niet veel gaat verdienen. Dus niet achteraf gaan zeuren dat alles zo duur is en je nergens kan wonen. Houdt je eigen problemen bij jezelf.

7 Reacties
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 10:30

Berend Weet u wat? Dan kiezen we er toch gewoon voor dat we allemaal miljardair worden!

Berend22
Berend2225 jan. 2023 - 11:05

@zandb dat is inderdaad wel een situatie waar we heen gaan, niet dat iedereen zijn wens in vervulling ziet gaan, maar toch

AXO
AXO25 jan. 2023 - 12:54

Prima, iedereen uit het onderwijs en de zorg. Helaas krijgen de kinderen van Berend22 geen onderwijs meer, en als Berend22 zijn benen breek met skiën, kan hij niet meer revalideren...Wat een ongelooflijk domme en egoïstisch bericht van Berend22...Er zijn ook mensen die iets willen bijdragen aan de samenleving, maar vermoed dat Berend22 dat niet begrijpt.

Berend22
Berend2225 jan. 2023 - 17:35

@AXO iets bijdragen aan de maatschappij zonder dat daar een financiële vergoeding tegenover staat, past niet in onze neoliberale maatschappij

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 jan. 2023 - 18:36

Dus jij vind het prima dat mensen in de zorg en het onderwijs nergens kunnen wonen..... Maar, op die manier verdwijnen zorg en onderwijs toch gewoon? Huh...

AXO
AXO25 jan. 2023 - 21:15

@Berend22, ik had jouw antwoord kunnen verwachten...Bijdragen kan in meer vormen dan alleen geld...Een neoliberaal zal dat niet snappen...Economie draait om behoeftes, ook niet-monetaire...Maar goed, sloop de wereld lekker verder met je neoliberale gedachtegoed. Darwin lacht in zijn graf...

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa26 jan. 2023 - 12:34

Docenten en mensen in de zorg kunnen niet rondkomen, eigen schuld ! Wat wilt Berend? Een wereld zonder artsen en docenten ? Een wereld bestaande uit fastfood winkels en banken en managers? Dat is de ultieme neoliberale utopie? Een soort totale regressie? Complete VVD barbarij.

Pogingtotratio
Pogingtotratio25 jan. 2023 - 9:19

Tweeverdieners in het onderwijs moeten m.i. gewoon rond kunnen komen, ook in het geval van hogere energiekosten. Anders zit er iets fundamenteel fout in hun uitgavenpatroon. Daarbij: "(...) het bezit van een koopwoning en langlopende leasecontracten voor auto's": wanneer je in het bezit bent van een koopwoning heb je die waarschijnlijk een tijdje geleden gekocht tegen een historisch lage rente en ben je gezien de gemiddelde stijging van de huizenprijzen eerder spekkoper dan slachtoffer. Bovendien vraag ik me af hoeveel mensen in het onderwijs een leaseauto hebben, Dit is toch echt meer iets voor mensen in het zakenleven. Voor een pleidooi voor hogere salarissen in het onderwijs zijn toch echt andere argumenten nodig. Opmerking: ondergetekende heeft zelf zijn hele leven als leraar gewerkt en is van mening dat het knelpunt niet ligt bij de salariëring maar bij de toenemende belasting door allerlei als niet essentieel beschouwde bureaucratische rompslomp.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 10:40

ratio Natuurlijk zit er iets fout in je uitgavenpatroon als je niet uitkomt met je geld. Het valt nog niet mee om daar in het algemeen iets zinnigs over te zeggen. Als je bv hier woont en daar werkt zal je toch naar je werk moeten. En als er twee werken, dan moeten er twee naar het werk. En als je daarbij een auto nodig hebt, dan is een privatelease-contract al snel een 'goedkoper' - beter gezegd, een betaalbaarder - alternatief dan kopen.

JoepJos
JoepJos25 jan. 2023 - 9:11

Waarom hebben we het altijd over onderwijs en zorg als t gaat om salaris, werkdruk etc. In de sector welzijn is het niet anders. Hebben deze mensen een minder grote mond?

1 Reactie
Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 11:11

@joepjos Dat is populisme. De aaibaarheidsfactor van de zorg, onderwijs en agent is hoger.

Markzelluf
Markzelluf25 jan. 2023 - 8:26

Zonder bedragen te noemen en een deeltijdfactor, kun je niets met deze column. Dat weet je toch als econoom, lijkt me. Even ter illustratie: een verzorgende met een aanstelling van 20 uur per week, verdient wellicht nog geen duizend euro per maand. Een praktijkhoudend huisarts gaat al snel jaarlijks met twee a drie ton naar huis. Over wie hebben we het?

3 Reacties
Max_Konijn
Max_Konijn25 jan. 2023 - 23:02

@volrin “Die gaat over het PO niet het onderwijs in het algemeen en daarvan is het salaris 3100 BRUTO. “ Dat is dan met z’n tweeën 6.200 BRUTO! Denk kleine 5.000 netto en ruim 10 weken vakantie. Hou eens op met klagen!

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 9:35

@Hoofdschuddend "@volrin “Die gaat over het PO niet het onderwijs in het algemeen en daarvan is het salaris 3100 BRUTO. “ Dat is dan met z’n tweeën 6.200 BRUTO! Denk kleine 5.000 netto en ruim 10 weken vakantie. Hou eens op met klagen!" Ten eerste was ik niet aan het klagen. Ik corrigeerde iemand die beweerde dat mensen in het onderwijs gemiddeld 3500 verdienden. Ten tweede gaat uw argument er vanuit dat iedereen in het onderwijs tweeverdieners is, én samen met een andere onderwijzer die een fulltime baan heeft. Dat is gewoon onzin.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 13:32

"en ruim 10 weken vakantie." Nog dit even specifiek. Dit is wel zo'n domme cliché opmerking. Er wordt in die vakantie, met uitzondering van de zomer, gewoon gewerkt.

Max_Konijn
Max_Konijn24 jan. 2023 - 22:11

Volgens de site van de Rijksoverheid verdienen leraren tussen de 3.500 euro en 7.190 euro bruto per maand. Einde discussie lijkt me. Voor wat betreft de zorg.. ander verhaal maar Kerstholt helpt z’n hele betoog meteen om zeep met het inbrengen van de salarissen in het onderwijs.

19 Reacties
Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 8:07

En als een leerkracht ook als tweeverdiener echt zo slecht verdiend dan zou er geen lerarentekort zijn want dan zou iedereen heel graag meer uren willen maken.

vdbemt
vdbemt25 jan. 2023 - 9:13

Is onderwijs niet 1 van de belangrijkste peilers van beschaving, van de (hoge) ontwikkeling van een land, van democratie? Hebben we daar dan niet een salaris van modaal tot (een kleine groep) 2 keer modaal voor over? Is de opleiding voor het leraarschap niet minstens een HBO-opleiding en dus vaak ook universitair? Vanuit dat oogpunt is dat salaris nou niet echt concurrerend met het bedrijfsleven. Als je het belang van onderwijs op waarde waardeert en het probleem op wilt lossen, zal het verbeteren van het salaris daarbij helpen.

vdbemt
vdbemt25 jan. 2023 - 9:18

@Jozias. Ingekort zeg je: als je als leerkracht slecht verdient (!!!!! met een t), dan wil iedereen graag meer uren maken. Volgens mij wil je dat niet zeggen. Jij hebt een slechte leraar Nederlands gehad. Waarschijnlijk een slecht betaalde ongediplomeerde.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 11:13

@vdbemt Prima leraar Nederlands. Wel desinteresse voor details waaronder d’s en t’s.

Volrin
Volrin25 jan. 2023 - 12:39

"Volgens de site van de Rijksoverheid verdienen leraren tussen de 3.500 euro en 7.190 euro bruto per maand. Einde discussie lijkt me." Niet einde discussie want dat is niet zo. Ik verdien bijna 1000 euro minder met een fulltime baan. Wat jij waarschijnlijk zag, was deze pagina: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-verdien-ik-als-leraar-in-het-basisonderwijs Die gaat over het PO niet het onderwijs in het algemeen en daarvan is het salaris 3100 BRUTO.

Volrin
Volrin25 jan. 2023 - 12:39

@Jozias2 " En als een leerkracht ook als tweeverdiener echt zo slecht verdiend dan zou er geen lerarentekort zijn want dan zou iedereen heel graag meer uren willen maken." Een absurde non-sequitur, die er bovendien van uit gaat dat iedereen fulltime kan werken.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 13:35

@Volrin Waarom zou dat niet kunnen? Maar als je kijkt naar het onderwijs en met name het basisonderwijs dan zie je heel veel vrouwen die 2 a 3 dagen werken en een man die full time werkt. Ook als er kinderopvang beschikbaar is of de kinderen allang geen opvang meer nodig hebben. Als je echt niet rond kunt komen is stap 1 om meer dan 2 a 3 dagen te gaan werken. Want part time werken en klagen dat je niet rondkomt is van jouw probleem dat van een ander maken.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 13:38

@vd bemt Om te beoordelen of een functie concurrerend is met het bedrijfsleven moet je kijken naar alle arbeidsvoorwaarden en niet alleen het salaris. Bij welke baan op HBO of WO is er zoveel mogelijkheid om part time te werken, ruimte voor vakantie en zijn er mogelijkheden om binnen 10 min fietsenstalling ergens binnen je professie aan de slag te kunnen? De meeste functies bij de overheid of in het bedrijfsleven is voor minimaal 32-40 uur.

Volrin
Volrin25 jan. 2023 - 15:55

@Jozias "Waarom zou dat niet kunnen? Maar als je kijkt naar het onderwijs en met name het basisonderwijs dan zie je heel veel vrouwen die 2 a 3 dagen werken en een man die full time werkt. Ook als er kinderopvang beschikbaar is of de kinderen allang geen opvang meer nodig hebben. Als je echt niet rond kunt komen is stap 1 om meer dan 2 a 3 dagen te gaan werken. Want part time werken en klagen dat je niet rondkomt is van jouw probleem dat van een ander maken. " U kunt wel blijven laten merken dat u zich totaal niet bewust bent van de werkdruk in het onderwijs, dat maakt het nog geen logische basis om er maar op los te pontificeren wat er anders moet.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 16:57

@volrin Natuurlijk is er een werkdruk in het onderwijs. Maar het is ook niet zo dat het onmogelijk is daardoor full time te werken. Nog niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat de leraar de hele week voor de klas stond. En vandaag de dag zijn het vaak de startende leraren (die dus de meeste tijd in de voorbereiding moeten steken) en de mannelijke leraren in de bovenbouw die wel full time werken. De meesten in part time vinden het wel lekker zo. Voldoende ‘me time’ en vaak een partner die het geld binnen haalt. En ik denk dat er nog wel honderden andere beroepen en sectoren zijn met een hoge werkdruk en zware beroepen. Ga eens kijken in de schoonmaak, in een fabriek, advocatenkantoor etc etc je maakt zo ook een karikatuur van het onderwijs.

vdbemt
vdbemt25 jan. 2023 - 18:31

@Jozias. "Bij welke baan op HBO of WO is er zoveel mogelijkheid om part time te werken, " Er zijn er maar heel weinig waar dat niet kan. Dat het minder voorkomt, is niet omdat het niet kan, maar omdat er vastgehouden wordt aan de traditionele (maar achterhaalde) gedachte dat het niet kan. "....ruimte voor vakantie " OOK zo'n vastgeroest bekrompen voorstelling van zaken. De leraar werkt meer dan de uren op school. Ook 's avonds, ook in het weekend. Verder zijn er zat bedrijven die naast vakantiedagen ADV-dagen kennen en/of ouwelullen dagen en daarmee aan bijna netzoveel vrije dagen komen als de lera(a)r/es. EN die daarnaast niet buiten hun kantooruren thuiswerken. " ........en zijn er mogelijkheden om binnen 10 min fietsenstalling ergens binnen je professie aan de slag te kunnen? " Dit enorm dwaze argument heb ik al eerder van je gezien. Alsof IEDERE leraar op loop- of fietsafstand van zijn/haar school woont. Ik heb er jaren voor in de file moeten staan, vanuit een andere gemeente. Ik zeg het maar vast: dit is hier mijn laatste reactie op jou.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 21:18

@vd bemt Ik zeg niet dat elke leerkracht binnen 10 min fietsen van school woont maar als je dat wil kan dat wel. “In Nederland staat gemiddeld op elke 6,6 km2 een school voor basisonderwijs. De basisscholen liggen zo gespreid dat 97,6% van de kinderen een school binnen het eigen postcodegebied heeft of op nog geen kilometer afstand van een school woont. Van alle kinderen hoeft 67% minder dan 500 meter naar school te lopen. Een kleine honderd duizend kinderen (6,7% van het totaal) woont tussen 500 en 1000 meter van school en 26% woont verder dan 1 kilometer van de school af. Slechts 0,2% van alle leerlingen moet meer dan 3 kilometer afleggen naar de dichtstbijzijnde basisschool. Dit laatste komt vooral voor in de noordelijke provincies.“ En de spreiding van leraren is natuurlijk niet heel anders dan kinderen over het land. Een leraar die full time (38 uur) voor de klas staat heeft 25 uur met de leerlingen en heeft elke week 13 uur om de lessen voor te bereiden en al het andere. Dus 50% van de contacturen. Als je dan als ervaren leerkracht structureel in het weekend moet worden moet je je afvragen of je wel de goede baan hebt. Overigens werk je met een beetje baan bij de overheid of bedrijfsleven op hbo of wo niveau ook regelmatig buiten kantoortijden. Bij de Rijksoverheid is 32 uur toch in de regel het minimum bij functies op hbo/ wo niveau en ook in het bedrijfsleven zien ze je aankomen voor topfuncties waar je 2 dagen in de week wil werken.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 9:38

@Jozias "Natuurlijk is er een werkdruk in het onderwijs." Steeds hoger doordat de samenleving steeds meer taken naar het onderwijs overhevelt. "Maar het is ook niet zo dat het onmogelijk is daardoor full time te werken." Niet onmogelijk nee. Maar ook niet makkelijk. "Nog niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat de leraar de hele week voor de klas stond. En vandaag de dag zijn het vaak de startende leraren (die dus de meeste tijd in de voorbereiding moeten steken) en de mannelijke leraren in de bovenbouw die wel full time werken. De meesten in part time vinden het wel lekker zo. Voldoende ‘me time’ en vaak een partner die het geld binnen haalt." Ik heb 0,0 interesses in uw onderbuik fantasieën. " En ik denk dat er nog wel honderden andere beroepen en sectoren zijn met een hoge werkdruk en zware beroepen. Ga eens kijken in de schoonmaak, in een fabriek, advocatenkantoor etc etc je maakt zo ook een karikatuur van het onderwijs. " Whataboutismes en relativeringsdrogredenatie hebben ook niks met een redelijke discussie van doen.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 9:41

@Jozias "@vd bemt Ik zeg niet dat elke leerkracht binnen 10 min fietsen van school woont maar als je dat wil kan dat wel. " Echt, u weet niet waar u het over heeft. “In Nederland staat gemiddeld op elke 6,6 km2 een school voor basisonderwijs. De basisscholen liggen zo gespreid dat 97,6% van de kinderen een school binnen het eigen postcodegebied heeft of op nog geen kilometer afstand van een school woont. Van alle kinderen hoeft 67% minder dan 500 meter naar school te lopen. Een kleine honderd duizend kinderen (6,7% van het totaal) woont tussen 500 en 1000 meter van school en 26% woont verder dan 1 kilometer van de school af. Slechts 0,2% van alle leerlingen moet meer dan 3 kilometer afleggen naar de dichtstbijzijnde basisschool. Dit laatste komt vooral voor in de noordelijke provincies.“ En gezinswoningen zijn niet per se geschikt, laat staan betaalbaar voor alle docenten. Zeker niet beginnende docenten. Dus hoe dicht kinderen bij een school wonen zegt weinig tot niks over de woonmogelijkheden voor (beginnende) docenten.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 9:44

@Jozias "Een leraar die full time (38 uur) voor de klas staat heeft 25 uur met de leerlingen en heeft elke week 13 uur om de lessen voor te bereiden en al het andere. Dus 50% van de contacturen." Die cijfers zijn echter niet realistisch. Dat zijn de uren die er voor staan. Niet de uren die daadwerkelijk gevuld worden. " Als je dan als ervaren leerkracht structureel in het weekend moet worden moet je je afvragen of je wel de goede baan hebt." Nee, er moet eerder gevraagd worden of alle taken die op het bordje van de leraar komen, daar wel horen. " Overigens werk je met een beetje baan bij de overheid of bedrijfsleven op hbo of wo niveau ook regelmatig buiten kantoortijden." Overigens kunnen varkens ook vliegen. De meeste kantoorbanen, ben je grotendeels, zo niet geheel klaar, op het moment dat je naar huis gaat. "Bij de Rijksoverheid is 32 uur toch in de regel het minimum bij functies op hbo/ wo niveau en ook in het bedrijfsleven zien ze je aankomen voor topfuncties waar je 2 dagen in de week wil werken." Meer ongefundeerde stereotypes om onheuse argumenten te maken.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 11:58

@Volrin Natuurlijk zal niet elke leraar in een eengezinswoning willen wonen. Maar in welke wijk in Nederland met betaalbare woningen heb je geen basisschool in de nabijheid. Punt is dat de gemiddelde basisschoolleraar niet elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug met het OV of met de auto in de file hoeft om bij zijn werk te komen. De spreiding van basisscholen is dermate groot dat er altijd een of meer scholen nabij zijn. Als er een roooster is van 0830 tot 1200 en van 13.15-15.15 plus de woensdagochtend dan kom je op zo'n 25 uur. Als je voltijd werkt heb je dan toch 13 uur dus 50% over? Wat klopt daar niet aan. En dat er veel taken zijn die niet perse uitgevoerd hoeven te worden door een hbo opgeleide leraar en de leraar ontlast kan worden heb ik ook eerder ook al aangegeven. Een kantoorbaan van 9-5 zijn er zeker maar daar zal het salaris gelijk of niet veel hoger zijn. Als je het echt gaat vergelijken met hbo en wo functies in het hogere management dan werkt dat echt anders. En als je daarmee gaat vergelijken qua salaris moet je ook daarmee vergelijken op de andere arbeidsvoorwaarden. Als je alleen met salaris gaat vergelijken zonder die andere aspecten mee te wegen dan gaat het echt mis.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 13:36

@Jozias "@Volrin Natuurlijk zal niet elke leraar in een eengezinswoning willen wonen." Het gaat niet alleen om willen maar ook steeds meer om kunnen. "Maar in welke wijk in Nederland met betaalbare woningen heb je geen basisschool in de nabijheid." We zijn nu al de doelpalen aan het verplaatsen van scholen in het algemeen naar basisscholen specifiek. En waar? In grote steden bijvoorbeeld. "Punt is dat de gemiddelde basisschoolleraar niet elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug met het OV of met de auto in de file hoeft om bij zijn werk te komen. De spreiding van basisscholen is dermate groot dat er altijd een of meer scholen nabij zijn. " Nogmaals we begonnen deze discussie over onderwijzers in het onderwijs in het algemeen. Nu hebben we het in een keer specifiek over basisscholen. En niet elke basisschool staat in een arme tot laag modale wijk.

Volrin
Volrin26 jan. 2023 - 13:39

@Jozias "Als er een roooster is van 0830 tot 1200 en van 13.15-15.15 plus de woensdagochtend dan kom je op zo'n 25 uur. Als je voltijd werkt heb je dan toch 13 uur dus 50% over? Wat klopt daar niet aan." Dat die uren niet in verhouding staan tot het daadwerkelijk aantal uren werk dat er verzet wordt. " En dat er veel taken zijn die niet perse uitgevoerd hoeven te worden door een hbo opgeleide leraar en de leraar ontlast kan worden heb ik ook eerder ook al aangegeven. " 1. Dat is de zoveelste onderbuik aanname van uw kant. 2. Dat vereist dat er genoeg OOP is en dat is ook niet altijd zo. "Een kantoorbaan van 9-5 zijn er zeker maar daar zal het salaris gelijk of niet veel hoger zijn." Mijn opmerking over het aantal uren gaat er vooral over dat de uren die jij en sommige andere beroepen noemen niet reëel noch realistisch zijn. Het maakt niet uit of andere beroepen meer of minder werken. "Als je het echt gaat vergelijken met hbo en wo functies in het hogere management dan werkt dat echt anders. En als je daarmee gaat vergelijken qua salaris moet je ook daarmee vergelijken op de andere arbeidsvoorwaarden. " Jij bent degene die telkens met whataboutismes aankomt, niet ik.

Jozias2
Jozias227 jan. 2023 - 14:25

@volrin Je zegt: "Dat die uren niet in verhouding staan tot het daadwerkelijk aantal uren werk dat er verzet wordt." Wat klopt er niet aan het rekensommetje? Als je 25 uur leerlingen hebt heb je 13 uur per week om je lessen voor te bereiden, met ouders te spreken, voortgang te noteren etc. En als je als ervaren leerkracht meer dan 50% nodig hebt dan miet je je afvragen of je wel geschikt bent en daarnaast kan de schoolleiding kijken of alle taken wel uitgevoerd moeten worden door iemand met een pabo opleiding ivm het lerarentekort. Verder is de whataboutisme niet van mij. Ik reageerde op vd bemt die zegt: "Vanuit dat oogpunt is dat salaris nou niet echt concurrerend met het bedrijfsleven. " Door het maken van een vergelijking met de salarissen in het bedrijfsleven is mijn punt dan je daarbij niet alleen kunt kijken naar het salaris maar dat je alles in de vergelijking moet betrekken. Ook de zaken die minder goed uitkomen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 jan. 2023 - 19:02

Correctie, we hebben allemaal recht op een adequate beloning voor werk.

Déjà vu
Déjà vu24 jan. 2023 - 18:43

We hebben het hier dus over een groep tweeverdieners die minimaal -bijelkaar opgeteld- zo'n €4500 netto verdienen. Als mensen niet rond kunnen komen van een dergelijk inkomen, dan moeten we ons toch echt de vraag gaan stellen of ze überhaupt wel voor de klas mogen staan.

Dubro
Dubro24 jan. 2023 - 18:23

De zorgen over de stijgende kosten voor het levensonderhoud zijn terecht, maar ik word ook wel een beetje moe van het gangbare pessimisme over de salarissen in het onderwijs. Mijn vrouw en ik werken beide in het onderwijs. Allebei hebben we een salaris waar nog veel op te winnen valt (we zitten 2000 euro bruto van de max in het voorgezet onderwijs als docent LD), maar van geldproblemen is geen enkele sprake. Sterker nog, we kunnen iedere maand rond de 1000 euro opzij zetten op onze spaarrekeningen. Dit met een koophuis (hypotheek van 3 ton), twee auto's en een kind. Ik denk dat sommige mensen ook een beetje teveel boven hun stand leven. Misschien bedoelt de schrijver van de tekst een andere groep mensen binnen het onderwijs, maar wanneer het op docenten aankomt, hoeven geldzorgen wanneer je een beetje gematigd leeft geen probleem te zijn. Soms zijn de keuzes van mensen niet zo slim, waardoor ze nu geldzorgen hebben. Je moet op een manier leven waarmee je dit soort tegenslagen kan opvangen. Alle schuld maar leggen bij de overheid of de sector zelf vind ik net iets te simpel.

5 Reacties
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar24 jan. 2023 - 18:56

Als je LD hebt is wel makkelijk praten. Ik werk al 8 jaar in LB, als 1e grader. LD gaat, als dat ooit nog gebeurt, nog tientallen jaren duren. Met mij vele, zo niet alle, nieuwe (re) docenten. Uitgaan van door u geschetste situatie vind ik dus net iets te simpel.

Volrin
Volrin24 jan. 2023 - 19:30

"(we zitten 2000 euro bruto van de max in het voorgezet onderwijs als docent LD)" LD is wel een hoge schaal als voortgezet onderwijs docent. Aangezien LB de start is, je dus ook nog LC er tussen hebt zitten en je lang niet op elke stichting even makkelijk in de LD komt. "Ik denk dat sommige mensen ook een beetje teveel boven hun stand leven." Ik denk dat u moet oppassen uw persoonlijke anekdotische ervaring op het hele onderwijs te projecteren.

Dubro
Dubro24 jan. 2023 - 21:56

@Thomas Als LB'er verdien je minimaal 3000 euro en max 4500 bij een fulltime aanstelling. De stijging in tredes gaan vanzelf, dus bij die 4500 kom je sowieso. Dat is gewoon een prima salaris. Nogmaals, je hoeft echt geen geldproblemen te hebben met dit soort salarissen. Misschien even een persoonlijke tip voor jou Thomas. Als je 8 jaar als 1e grader werkt en je bent nog LB gaat er echt iets mis. Ik weet niet wat de promotieprocedure bij jullie is, maar ik zou toch maar eens een keer aan de bel gaan trekken. Als 1e grader moet je echt niet accepteren dat je zolang in de LB blijft werken. Succes ermee! ;)

Volrin
Volrin25 jan. 2023 - 12:42

@Dubro "Als LB'er verdien je minimaal 3000 euro en max 4500 bij een fulltime aanstelling" Dat is gewoonweg niet waar. https://www.aob.nl/cao-en-salaris/salarischeck/ Met mijn geboorte datum, LB, een jaar in dienst zou ik volgens de CAO 2387,37 moeten verdienen. Gelukkig betaald de school waar ik werk iets meer, maar lang geen 3000 euro.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar25 jan. 2023 - 15:07

Dank @ Volrin voor het realistische beeld! @ Dubro: Dank voor de tip, hoewel ook deze niet helemaal meer klopt. Een tiental jaar geleden stroomde je als 1e grader meteen in als LC'er, dat is allang niet meer zo aangezien het CAO dat niet meer verplicht. Op alle 6 scholen waar ik heb gewerkt zijn er discussies over 'functiemix' en 'taakbeleid' wat er op neer komt dat eens in de zoveel tijd er gevochten mag worden om LC functies. LD is alleen nog weggelegd voor directies en de gelukkigen die in eerdere jaren 'normaal' zijn gepromoveerd. Dat aantal scholen te maken heeft met de verplichte 'flexibele schil' die scholen moeten hanteren in hun docentenbestand en in twee gevallen oneerlijkheid van de directie over het 'uitzicht op vast' wat in de vacature stond. Ik heb op de school waar ik nu werk nu eindelijk echt uitzicht op een vaste aanstelling. Dan kan ik hopen op een nieuwe ronde LC-functies ergens in de komende jaren. Overigens klaag ik niet over het bedrag van het salaris, wel over het idee dat lijkt te leven dat nieuwe docenten meteen een modaal salaris hebben. Sterker nog, als je net start en full time aan de slag gaat zit je nog onder wat tegenwoordig modaal heet, maar wel gelijk met alle verantwoordelijkheden. Dan hangt het van je school af of er nog behoorlijke begeleiding is. Of überhaupt een functionerend bestuur. Daar komt de link tussen arbeidsvoorwaarden (en salaris) en het lerarentekort vandaan.

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 18:18

Allereerst ben ik dan wel eens heel benieuwd over welk gezamenlijk inkomen we het dan hebben. En welke vaste lasten verplichtingen deze tweeverdieners zijn aangegaan, want ik ken ook mensen die in de goede tijden toen alles niet opkon zich alles veroorloofden, zonder na te denken dat er ook wel 7 magere jaren zouden kunnen komen. Dus ik zeg niet dat het niet kan, maar wil wel eerst wat meer info hebben voordat...

1 Reactie
vdbemt
vdbemt26 jan. 2023 - 10:31

Dat is nog eens een goed uitgangspunt: eerst geïnformeerd zijn, alvorens iets te brullen.

HollandseKaas
HollandseKaas24 jan. 2023 - 18:09

Moeten we ons als overheid ook al druk maken om tweeverdieners . Twee Verdieners. Wat is next, ons zorgen maken over het inkomen van Rutte. Zou die wel willen.

1 Reactie
RedR00D
RedR00D25 jan. 2023 - 3:29

Rutte kan al lang enorm veel meer verdienen in het bedrijfsleven. Kijk naar Balkenende, zalm, etc.

RedR00D
RedR00D24 jan. 2023 - 17:54

“ Doorschuiven naar goedkopere koopwoningen of betaalbare huurwoningen is ook niet eenvoudig te realiseren op de huidige woningmarkt.” Nu verkopen. En over een tijdje kopen nu de prijzen dalen.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 jan. 2023 - 19:04

Even met je boedel onder de brug en dan weer kopen?

RedR00D
RedR00D25 jan. 2023 - 3:28

Met een inkomen van tussen de 3 en 5k is er echt wel iets te huren in de vrije sector. Genoeg.