Joop

Tweederde zzp'ers onverzekerd

  •    •  
23-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
zzp_300.jpg
Hoge verzekeringskosten reden voor risico, ministerie waarschuwt voor gevolgen
Zzp’ers verzekeren zich amper tegen de gevolgen van arbeidsongeschikt. Tweederde van deze zelfstandigen heeft geen verzekering afgesloten tegen inkomstenderving door ongeval of ziekte. Het ministerie van Financiën signaleert ook dat zzp’ers weinig tot niets doen aan hun oudedagsvoorziening en vaak weinig inzicht hebben in financiële consequenties.
Wijzer in Geldzaken , een site die is opgezet door het ministerie van Financiën en tal van instanties, schrijft:
136357642_9d64349a80
Twee derde van de zzp’ers loopt het risico op financiële tegenslagen doordat zij hun arbeidsongeschiktheid niet hebben afgedekt. De hoge kosten die het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid met zich meebrengt, is voor 58% van de zzp’ers een reden om zich niet of beperkt te verzekeren. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken naar mogelijke financiële risico’s bij zzp’ers.  Naast arbeidsongeschiktheid zijn er nog drie mogelijke risico’s onderzocht die zzp’ers kunnen lopen. Bijna de helft van de zzp’ers legt geen of naar eigen zeggen onvoldoende geld opzij voor de oudedagsvoorziening. Ook het onvoldoende beschermen van het privé-vermogen en een beperkt inzicht hebben in de financiële zaken rondom het ondernemerschap zijn risico’s waar zzp’ers mee te maken kunnen krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat negen van de tien zzp’ers op minstens één van de vier geïdentificeerde terreinen een risico lopen.
Om zzp’ers meer inzicht te bieden in deze risico’s, is er een  Checklist zzp’er en geldzaken beschikbaar.
cc-foto:  Agnieszka Galas

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

ockham
ockham23 jan. 2012 - 7:22

Commerciële verzekeringen kosten een 30% van de premie, collectieve 5.

wvdstraat
wvdstraat23 jan. 2012 - 7:22

Het is dan ook tweederde dat eigenlijk helemaal geen ondernemer is, maar verborgen werkloos. Zij wachten net als alle werkzoekenden op de "jobs, jobs, jobs".... Maar met dit gedoogde raritteitenkabinet kan men net zo goed op Godot gaan zitten wachten!

ColorHugo949
ColorHugo94923 jan. 2012 - 7:22

Ik kan over de hoge tarieven meespreken als creatief ZZP'er, wel verzekerd overigens. Verzekeraars hebben een monopolie in handen als je niet bij een pensioenfonds bent of kan worden aangesloten. Waarom geeft de overheid de ZZP niet meer armslag en ruimte om in eigen beheer te sparen voor pensioen AOV en ondernemingsreserves aan te leggen? Dat dwingt verzekeraars tot scherper aanbod. PS Nog een zaak mbt ZZP ers die een auto van de zaak hebben. Belastingdienst rommelt kennelijk met gelijkheidsbeginsel inzake privé btw bijtelling auto van de zaak. http://fd.nl/economie-politiek/279409-1201/btw-chaos-dreigt-bij-fiscus?visited=true raadpleeg uw accountant of fiscaal juridisch adviseur. De Belastingdienst geeft het volgende aan: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/btw_aftrekken/btw_en_auto/ Belastingen: "(h)eerlijker" kunnen we het niet maken! :-)

dlagewaa
dlagewaa23 jan. 2012 - 7:22

Het is natuurlijk niet leuk allemaal, maar laten we dit nu eens zetten tegenover het gegeven dat een niet onbelangrijk deel van de ZZP-ers het moet doen met een uiterst karig inkomen. Je kunt voor die mensen wel allemaal mooie, al dan niet verplichte regelingen in het leven roepen, maar het enige waar dat toe kan leiden is dat de ZZP-er wordt geconfronteerd met rekeningen die niet betaald kunnen worden en het daaropvolgende incasso-circus waardoor de ellende alleen maar toeneemt. Misschien moeten we maar eens beginnen met een wettelijk minimumtarief voor ZZP-ers.

Boedjonny
Boedjonny23 jan. 2012 - 7:22

Onderstaande is een bijdrage van 2 jaar geleden, en er is helaas nog steeds niets veranderd, integendeel. De uitwassen van het kapitalisme, (flexibilisering van de arbeid) als nieuwe variant op het Taylorisme viert hoogtij. Het z.g. "Nieuwe Werken" stort velen in de nieuwe armoede, met dank aan de politieke promotors VVD, CDA maar ook Groen-Links. " Zeer velen van hen werken in de zorg en bouwnijverheid waar zij heden zich zelf en de werknemers in directe dienst bij die betreffende 'hoofd-werkgevers' verdringen. In de bouw b.v. om dik onder de kostprijs te gaan werken, het niet zo nauw te nemen met de veiligheidseisen, en werken het langst door in de regen en bij vorst, daar waar de andere 'reguliere' werknemers 'verlet' kunnen opeisen. Het zijn de nieuwe kleine neo liberale baasjes die denken snel échte baas te worden zonder zich b.v. te realiseren dat je ook moet zorgen dat je verzekerd bent tegen bedrijfsrisico,s. Vandaar het grote aantal die nu helaas thuis en/of in de bijstand zitten, en sommigen een beroep moeten doen op de voedselbank. Als ze werk hebben ook vaak (zwart betaalde) hulpjes meenemen wat oogluikend door de hoofd-aannemers wordt toegelaten in weerwil van de " Wet Ketenaansprakelijkheid" . Als het het werk maar snel en goedkoop kan worden opgeleverd aan de hoofdopdrachtgevers, veelal projectontwikkelaars in de zuid-as van Amsterdam. ZZP,ers zijn het huidige prototype van de verder gaande FLEXIBILISERING van de arbeid en diens markt. In de jaren 70, 80, en door reguliere werknemers in loondienst "KWITANTIE werkers" genoemd, zonder zich te storen aan de C.A.O,s en andere verworvenheden van de "georganiseerden" werknemers in de bedrijven. De crisis gaat nog lang duren volgens het EIB (economisch instituut bouwnijverheid), en anderen deskundigen, in pers en media." Bezint eer ge Begint, zou ik willen zeggen. Wim Jansen sr. Toenmalig Bondsraadslid Bouw en Houtbond FNV en vz. van de afdeling Amsterdam

Andy40
Andy4023 jan. 2012 - 7:22

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat een heel groot deel van ZZP'ers onder het minimumloon verdienen. Natuurlijk verzekeren zij zich niet.

ColorHugo949
ColorHugo94923 jan. 2012 - 7:22

Laat de overheid eens het voorbeeld geven en ZZP'ers meer armslag geven om fiscaal virendelijk te sparen en reserveren voor AOV, pensioen en omzetschommelingen in eigen beheer. Niet verplicht via dure verzekeraars. Niet alle risico's zijn zelfstandig te dekken, maar er valt veel te besparen. mijn accountant zegt altijd: die dure kantoren moeten ergens van betaald worden. Sparen wordt belemmerd, aflossen beboet, fiscale adders verstopt tot die bij pensioenleeftijd tevoorschijn komen. Hypotheek schulden worden gestimuleerd door de overheid. http://www.z24.nl/z24geld/artikel_257011.z24/Spaargeld_naar_aflossing_hypotheek__hier_moet_je_op_letten.html

kees1311
kees131123 jan. 2012 - 7:22

In de kassen had je de aannemers die voor een bepaalde prijs het gewas verzorgde en natuurlijk het vaste personeel waaronder turken marokkanen,Die werden wat wijzer en begonnen zelf een bedrijfje en gingen flink onder de prijs werken van de nederlandse aannemer en lieten de boel klappen.Nu heb je de uitzendbureaus waar natuurlijk de polen werken en die kosten maar 8.40 bruto dus daar kan je niet tegen opwerken en je ook nog verzekeren.Ik heb tien a4tjes nodig om het hele verhaal te vertellen maar uiteindelijk komt het erop neer dat je gewoon genaait word door de gevestigde orde,nee je laat je naaien en het lijkt erop dat een merendeel van nederland het nog lekker vind ook.Dus beter maar niet klagen en gewoon de juiste partij stemmen als die er nog wel zijn.

msj_meijerink
msj_meijerink23 jan. 2012 - 7:22

Gelukkig beaamt de overheid hetgeen ik al eerder op Joop stelde: de gemiddelde zzp-er weet heel goed de lusten van het zzp-er zijn om te zetten in consumptieve zaken, maar is daarentegen blind voor de bijbehorende lasten. Wat ik het ergst vind: het nog veel hogere aantal klunzen dan dat ik bevroedde. Je vraagt je af of ze niet tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, want door dit neoliberale kabinet (het 'ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken' beleid) drijven ze harder naar de afgrond dan door een meer zorgzame samenleving zoals PvdA, D66 en GL voorstaan. Het vergt dan wel wat meer overheidsbemoeienis, maar dal lijkt me het doel wel waard.

1 Reactie
joop4me2
joop4me223 jan. 2012 - 7:22

Zzp'ers Vrije Jongens, basterdsuiker en neutronenkorrels

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2012 - 7:22

De gemiddelde zzp'er lijkt op de gemiddelde Nederlander. Die denkt tenslotte ook pas na over zijn pensioen tegen de tijd dat hij de vruchten had moeten plukken van wat hij had moeten opbouwen toen hij niet om zijn pensioen maalde omdat het allemaal een ver van mijn bed-show leek.

1 Reactie
ockham
ockham23 jan. 2012 - 7:22

Vakbonden wisten dat, daarom werden werknemersverzekeringen en pensioendeelname verplicht gesteld, zvanaf eind 19e eeuw. Onze gilden werkten niet anders.

neutralist
neutralist23 jan. 2012 - 7:22

1050 euro in de maand voor de WAO en ziektekosten. Het is inderdaad een schande. Maar ik heb geen keus met een gezin. Voor pensioen inderdaad geen geld meer, hopen op een hartaanval voor mijn 65e. Dan klopt alles weer.

1 Reactie
BasVV
BasVV23 jan. 2012 - 7:22

Pepijn. De prijs van die verzekering is sterk afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren, het aantal maanden eigen risico en de uitslag van de medische keuring. Informeer eens bij FNV zelfstandigen. Als je daar als zzp-er lid van bent kun je forse kortingen krijgen.

WendyB2
WendyB223 jan. 2012 - 7:22

Wat een vooroordelen tegen ZZPers weer. Veel ZZPers zijn voor zichzelf begonnen omdat het de enige manier is om nog werk te vinden. Als ze die premies te duur vinden zou het ook heel goed kunnen dat ze het helemaal niet kúnnen betalen. Het is dus de vraag of een verplichte verzekering, a la zorgverzekering, wel zo sociaal is.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink23 jan. 2012 - 7:22

Zo lust ik er nog wel tien. In de 'goede tijden' werden heel veel ex-loonslaven zzp-er omdat dit zo lekker verdiende. Aan de lasten wwerd niet gedacht, want die waren er -behoudens die vermaledijde dure verzekeringen 'waarvan je toch geen gebruik zou maken'- nauwelijks. Dus werd het geld in een te grote auto en huis gestoken (bleek pas achteraf). Waarom wordt dan nu ineens heel erg zielig gedaan over die inhalige zzp-ers, terwijl ze destijds al werd gewaarschuwd voor het ontbreken van het appeltje voor de dorst? Toen werden deze 'onheilsprofeten' agressief weggehoond!

adriek
adriek23 jan. 2012 - 7:22

Misschien ligt hier een schone taak voor de overheid omdat 'de markt' ook dit niet heeft kunnen oplossen. De zzp-er (die vaak zakelijk inzicht heeft, maar soms ook niet) maakt een kosten/baten analyse en besluit om zich niet te verzekeren, en de oudedagvoorziening op zijn beloop te laten. Of dit geheel en al het gevolg is van kortetermijndenken of een weloverwogen beslissing zou eens onderzocht kunnen worden. Misschien dat de torenhoge kosten die als eerste van de premies afgeroomd worden hier een rol spelen? De gewone werknemer is (nog) wel verzekerd, en bouwt verplicht pensioen op, maar komt er nu achter dat dat 'opbouwen' een zeer relatief begrip is, mede doorsat de ingelegde premies wel heel erg afgeroomd worden door 'de vrije markt' en voornoemde 'opbouw' voornamelijk in risicodragende investeringen gebeurd is waardoor, als de economie even tegenzit, de luchtbel akelig snel leegloopt en de premiebetaler met een leeg velletje blijft zitten. Of de overheid hier moet reguleren, of dat voorlichting alleen voldoende is valt nog te bezien, dat er iets moet gebeuren (had moeten gebeuren) is wel duidelijk.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink23 jan. 2012 - 7:22

"De markt kan het niet oplossen". Je bedoelt: de commerciële bedrijven in de markt (verzekeraars) wíllen het niet oplossen. Dan blijkt toch weer dat een hoop mensen voor hun eigen bestwil aan de hand moeten worden meegevoerd. En dat wil het huidige kabinet principieel niet doen. 'De dood of de gladiolen voor de zzp-er'

HanvanderHorst1
HanvanderHorst123 jan. 2012 - 7:22

Ik zal eens CDA-erig doen. In dat prachtverhaal van ze staat een hele boel over eigen verantwoordelijkheid maar ook over preventie. Welnu, wie ZZP-er wil worden, moet van te voren uitrekenen hoeveel omzet hij of zij zou moeten draaien om redelijk te kunnen leven, terwijl arbeidsongeschiktheid is afgedekt, terwijl er ruimte is om te sparen voor een pensioen. Als je niet verwacht die omzet te kunnen maken, moet je er niet aan beginnen hoe hard ambtenaren met een vaste aanstelling zoals medewerkers van de Sociale Dienst daar ook op aandringen. Zo'n superomzet hoeft er niet meteen te zijn maar je moet toch wel kunnen waarmaken dat je er in een jaar of drie aan toe bent. ZZP-er moet je alleen worden als je een ondernemer pur sang bent, als je met hartstocht gaat voor de markt en voor groei, als je een aantrekkelijk product in de aanbieding hebt dat anders is dan dat van de concurrenten en als je in staat bent een vraag naar dat product te scheppen. Veel mensen denken dat je alleen maar dingen moet doen waar vraag naar bestaat, maar een vraag moet je net zo goed zelf scheppen. Als dat allemaal niet in je hart zit, dan kun je beter geen ZZP-er worden. Anders blijft er niets anders van je over dan een schamele dagbloner zonder rechten en zonder perspectief. Laat je geen rad voor ogen draaien.

2 Reacties
neutralist
neutralist23 jan. 2012 - 7:22

Volkomen gelijk, ik zie om me heen veel misgaan.

ColorHugo949
ColorHugo94923 jan. 2012 - 7:22

Tal van ZZP'ers vergeten de zelfstandige risico's, pensioen, en AOV reserveringen te berekenen in hun prijzen. Tal van klanten en opdrachtgevers zijn niet bereid te betalen voor deze reserveringen in de wat hogere ZZP prijzen. Vast loon vergelijken met zelfstandige gages is appels en peren vergelijken.