Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweederde Duitsers tegen goedkeuring Merkel komiek Böhmermann te vervolgen

  •  
17-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
22789455217_63491f4fce_z
 Tweederde van de Duitsers is tegen het besluit van bondskanselier Angela Merkel om de vervolging van de satiricus Jan Böhmermann toe te staan.
Dat blijkt uit een peiling van de Duitse krant Bild am Sonntag. Van de ondervraagden bleek 66 procent het besluit van Merkel niet terecht te vinden. Maar 22 procent was het met de bondskanselier eens. Merkel kreeg vooral kritiek op haar besluit omdat ze daarmee de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt.
De vervolging vindt plaats vanwege een satirisch gedicht dat komiek Jan Böhmermann eind maart voorlas op televisie. Böhmermann noemde Erdogan toen onder andere een geitenneuker. Volgens de Duitse wet is het strafbaar om bevriende staatshoofden te beledigen.
Afgelopen vrijdag maakte Merkel bekend niet tegen de vervolging van Böhmermann in te gaan en een strafrechtelijk onderzoek naar de komiek toe te staan. Hier had president Erdogan van Turkije eerder zelf ook al op aangedrongen.
Het is voor Merkel belangrijk dat de banden met Turkije niet verslechteren vanwege de vluchtelingendeal met het land. Komende zaterdag is Merkel in Turkije. De SPD heeft haar gevraagd vrije media en de vrijheid van meningsuiting aan te kaarten. Katarina Barley van de SPD zegt hierover in de Duitse krant:
"Zonder deze basis vrijheden is er geen democratie. De Turkse regering moet dat ook erkennen."
Naar aanleiding van de commotie die over het gedicht van Böhmermaan is ontstaan, besloot de komiek voorlopig niet meer op televisie te verschijnen. Op Facebook zei hij zaterdag dat hij zich terugtrok ‘zodat de maatschappij en internet zich weer op belangrijke dingen kunnen concentreren, zoals de vluchtelingencrisis, kattenvideo’s en het liefdesleven van Sophia Thomalla’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.