Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Tweederangs Nederlanders

  •  
05-05-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wilders en Roemer onderstrepen minderwaardigheid Caribische bewoners
Geen gelijke hoogte AOW, geen kinderbijslag, geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, geen kinderopvangkostenvergoeding en ga zo maar verder..
Het leek allemaal zo mooi op 10-10-10: vanaf deze dag bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. De gemeente BES (Bonaire, St.Eustatius en Saba) kwam daarvoor in de plaats. Een Caribisch Nederlandse gemeente dus. Nu, ruim een half jaar later, lijkt het er echter op dat de Nederlandse politiek een gedrocht geschapen heeft. De BES-regelgeving wordt geheel gemaakt en bepaald door de Nederlandse politiek,  dus de BES-regels gelden voor de Nederlanders in BES en niet de Nederlandse regels.
Volgen jullie het nog? Waarschijnlijk niet, net zo min als vele overheidsinstanties als SVB, UWV of Belastingdienst. Wat deze instanties betreft, wonen Nederlanders die in de Nederlandse gemeente BES wonen gewoon in het buitenland. Direct gevolg kan dan zijn dat je geen recht (meer) hebt op een bepaalde uitkering of toeslag. Natuurlijk kun je proberen om je gelijk via de rechter te halen, maar dat is best moeilijk als je te maken hebt met Europees Nederlandse instanties die alleen bereikbaar zijn met 0800 en 0900 nummers die vanuit BES niet gebeld kunnen worden. Vanwaar een verschil aan AOW-hoogte tussen Nederlanders die in Bonaire wonen of in Nederland? Vanwaar een verschil tussen AOW-hoogte tussen niet Nederlanders die na hun 65e hun AOW meenemen naar hun moederland zoals Turkije of Griekenland? Daar is daadwerkelijk een lagere levensstandaard.
Kinderen die vanuit Bonaire naar Europees Nederland gaan om daar te studeren, worden na afronding van de studie geconfronteerd met een torenhoge studieschuld in Euro’s. Volgens de IBG is de gemiddelde studieschuld 12.500 euro. Leg dat naast het gemiddelde salaris in BES van 1000 euro per maand en het gegeven dat je hier 30% kwijt bent aan wonen, 25% aan energie/water, zeker 35% aan voeding en je begrijpt dat het onmogelijk is voor die afgestudeerde Bonaireanen om terug te keren. Ze moeten dus noodgedwongen in Nederland blijven om hun studieschuld af te betalen. In Nederland verdienen ze immers een hoger salaris, omdat het salaris daar minimaal 2 keer zo hoog ligt. Waarom wordt die studieschuld niet, zoals de AOW (hier AOV genoemd) geïndexeerd?
Den Haag weet dat het de Nederlanders in BES ongelijk behandelt, maar doet niets. Zelfs niet toen hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga in het NRC Handelsblad  stelde dat de uitsluiting van BES-invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer een “flagrante onwettigheid” is en een “blamage van de eerste orde voor Nederland”. Alle PS-gedeputeerden stemmen binnenkort voor de Eerste Kamer, doch de BES-gedeputeerden mogen niet meestemmen omdat ze niet toebehoren aan een provincie. Na deze Eerste Kamer verkiezingen wordt het aangepast, waarom niet ervoor? Hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars stelde onder andere dat BES een fiscaal gedrocht was en neemt zelfs de bewoordingen “modern –fiscaal- kolonialisme” in de mond. But who cares?
Gisteren onderstreepten fractieleiders Geert Wilders en Emile Roemer nogmaals de ‘minderwaardigheid’ van de voormalige Antillen. Beiden nemen niet deel aan het fractievoorzittersbezoek in oktober. Volgens Wilders is het een snoepreisje en Roemer vindt dat er geen toegevoegde waarde aan het bezoek zou zitten. Als je het mij vraagt, een laffe en inactieve opstelling. Immers zij zelf zouden ervoor kunnen zorgen dat de agenda zo zou worden ingericht dat het wel een nuttige reis wordt.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 mei 2011 - 17:17

„Let wel, Wilders is, vanwege het ondemocratische karakter van zijn partij, als individu hoogstpersoonlijk in staat om het hele kabinet te laten doen wat hij wil. In zo'n land leven we nu. Daarnaast moet zo'n beraad aanzetten tot kritiek op onze cultuur. Er is een veenbrand van apocalyptische proporties in de Westerse cultuur gaande.” Schuurman vindt het „best aardig dat Wilders opkomt voor de joods-christelijke cultuur, maar het is geestelijk zó leeg. Wilders legt de bijl aan de wortel van godsdienstvrijheid. Ik vind dat christenen zich dit moeten realiseren en dat het optreden van christenen niet met haatzaaien samen mag gaan.” Bron NRC.

flipflipper
flipflipper5 mei 2011 - 17:17

En is op de BES eilanden de pensioenleeftijd ook 65 (of straks 67) net als in Nederland? Wil je de voordelen? dan ook de Nadelen WOZ belasting Brandstofprijzen BMP op auto's APK etc...

Philippe2
Philippe25 mei 2011 - 17:17

Zelf heb ik de lap text niet gelezen, echter alleen de intro. Hmm Roemer vergelijken Wilders met vindt ik dus echt te ver gaan, welk argument je ook in welk context dan ook aanvoert.

Irmaatje
Irmaatje5 mei 2011 - 17:17

Wanneer de situatie zo duidelijk is en het kabinet Bruin I de studielasten van iedereen alsmaar verhoogd, wat is dan de toegevoegde waarde van een duur reisje naar BES? Waarom zouden Wilders en Roemer dagenlang spenderen in een vliegtuig om te spreken over zaken die ze allang duidelijk hebben? Wat denkt mevrouw Meese daarmee te bereiken? De SP voert al sinds de installatie van dit kabinet actie tegen ALLE bezuinigingen in het onderwijs. Goed dat Roemer afziet van zo'n nutteloos snoepreisje. Het stoort me trouwens dat deze mevrouw wordt neergezet als historica. Ze was raadslid voor de SP in Nieuwegein en gaf ondanks een ondertekende belofte de zetel niet terug toen ze de SP verliet. Daarna liet ze zich kiezen voor D66 en vertrok naar BES. Dat is wel even een heel ander verhaaltje dan de Joop bio. Joop zou de gegeven informatie van de opiniemakers echt eens eerlijker moeten weergeven

Michiel Online
Michiel Online5 mei 2011 - 17:17

Ze leven daar duidelijk niet het leventje dat wij hier in Nederland leven. Je kan dit soort dingen dan ook niet gelijktrekken, je moet respecteren dat er verschillen zijn.

FritsGuevara
FritsGuevara5 mei 2011 - 17:17

Is dit niet gewoon een kwestie van een instantie (belastingdienst) die zit te wachten op een instructie en als die niet komt, gewoon dingen volgens het oude systeem uitvoert. Hebben ze even niet op tijd een belastinghervorminkje gedaan om het aan de nieuwe situatie aan te passen, daar vind ik dit op lijken.

Simbro
Simbro5 mei 2011 - 17:17

Eerlijk gezegd zie ik het verband niet tussen niet meegaan met een reisje voor de fractvoorzitters naar de Antillen en het willen beknibbelen van uitkeringen aan de bewoners daarvan. Is de SP voor het laatste ? Ik kan me dat niet voorstellen. Heb ik iets gemist ? Of is deze historica iemand, die ook zo nodig een universitaire titel wilde en daarom de gemakkelijkste studie koos ? Dan begrijp ik beter waarom deze vreemde conclusie over de SP wordt getrokken.

Echo10
Echo105 mei 2011 - 17:17

"Geen gelijke hoogte AOW, geen kinderbijslag, geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, geen kinderopvangkostenvergoeding en ga zo maar verder.." ..maar wel alle dagen mooi weer en een mooie blauwe zee. Dat streept toch lekker tegen elkaar weg, nietwaar?

Zomaareenmening
Zomaareenmening5 mei 2011 - 17:17

Veel reageerders proberen over iets mee te praten waarvan ze blijkbaar niets weten. Bijvoorbeeld : Quote ( "Ze leven daar duidelijk niet het leventje dat wij hier in Nederland leven. Je kan dit soort dingen dan ook niet gelijktrekken, je moet respecteren dat er verschillen zijn.") Natuurlijk zijn er verschillen. Door de transitie naar de BES en de daaraan verbonden dollarisatie is het levensonderhoud met gemiddeld 30% gestegen. (de eerste levensbehoeften, wel te verstaan) dus moet je respecteren dat velen het bijzonder moeilijk hebben om in hun onderhoud te voorzien want hun verdiensten, zowel velen hun salaris en de WAO-ers zijn op hetzelfde peil gebleven als voorheen. Respect !! Of de volgende uitspraak: Quote (" En is op de BES eilanden de pensioenleeftijd ook 65 (of straks 67) net als in Nederland? Wil je de voordelen? dan ook de Nadelen WOZ belasting Brandstofprijzen BMP op auto's APK etc... ") Dacht je nou werkelijk dat er in de BES gemeenten geen WOZ belasting, brandstofprijzen, APK of wegenbelasting is ?? Deze voormalige eilanden krijgen blijkbaar hun brandstof gratis, de overheden heffen geen belastingen omdat ze rijk genoeg zijn?? Het is inderdaad zoals de uitspraak van de heer Verschuren zegt : Quote ""Geen gelijke hoogte AOW, geen kinderbijslag, geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, geen kinderopvangkostenvergoeding en ga zo maar verder.." ..maar wel alle dagen mooi weer en een mooie blauwe zee. Dat streept toch lekker tegen elkaar weg, nietwaar? " Van die mooie blauwe zee en elke dag mooi weer kan je echt niet leven.

BONbon2
BONbon25 mei 2011 - 17:17

Het is toch apart dat al voorgaande schrijvers het hoofdzakelijk over de opmerkingen van die twee factieleiders hebben. Of ze nou wel of niet komen, dat is niet de essentie van het redactionele stuk van mevrouw Meese. De titel is: “ Tweederangs Nederlanders “. Daar reageert men niet op. Laten we wel wezen, het is toch te gek voor woorden dat een deel van Nederland onder de armoede grens moet leven. De BES-eilanden vragen niet om dezelfde absolute bedragen. Nee, er wordt in het artikel aangegeven, dat er ongelijkheid is binnen Nederland. Niet binnen het Koninkrijk der Nederlanden want dat was al zo. Maar binnen Nederland, bijzondere gemeente of niet, ongelijkheid binnen Nederland is onacceptabel! Bonaire heeft nieuwe BES-wetten gekregen, zonder dat zij de mogelijkheid hebben gehad om voor de Tweede Kamer te stemmen. Ook voor de Eerste Kamer stemmen kon niet. Daar is tijd genoeg voor geweest om dat te regelen. Hoe bedoel je democratie. De BES-eilanden vragen om een gelijke behandeling. Zij willen net als in Europees Nederland dezelfde basis. Het bestaansminimum moet dan ook bepaald worden voor alle drie de eilanden van Caribisch Nederland op basis van het Nederlandse “mandje” en dat zal gedaan moeten worden door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting NIBUD in Utrecht. Kijk dan beginnen we op een gelijke basis. En waarom kan dat niet? Als dat “mandje” vastgesteld is dan kan het minimumloon en de AOV (AOW) vanuit hetzelfde vertrekpunt bepaald worden. Nu is de AOV met 17% verhoogd. Nou en? Misschien had het wel 100% moeten zijn. Zolang je het bestaansminimum niet bepaald hebt, zijn alle verhoging zoethoudertjes. Snoepjes en kraaltjes. Waar heb ik dat meer gehoord?! Meneer Flip Flipper, u schrijft: wij willen wel de voordelen en niet de nadelen? Op Bonaire is de verhoging van AOV leeftijd van 60 naar 65 jaar in een paar weken beslist door Nederland. De kwartiermaker op Bonaire vond dat heel normaal en zei dat is in Nederland ook zo, dus straks ook naar 67 jaar. Ik heb hem toen proberen duidelijk te maken dat dan ook de AOV op basis van een bestaansminimum berekend moet worden, anders kunnen de ouderen nooit met pensioen gaan, men moet tot de dood blijven werken. Hoe kan je “met pensioen gaan” met een maandinkomen AOV van $524,00 (351 euro)? We moeten het dus omdraaien, meneer Flip Flipper, wij accepteren de nadelen, maar dan ook de voordelen.

Yggdrasil
Yggdrasil5 mei 2011 - 17:17

Ach ja, laten we de brochure `Gastarbeid en Kapitaal', weer eens uit de kast halen, het is tenslotte alweer een paar weken geleden dat dit rapport werd genoemd hier. Zo voorspelbaar.

ijsbeer3
ijsbeer35 mei 2011 - 17:17

ik ben het helemaal eens met mevr meese.de nederlandsestaat int wel het belasting geld.want de boneriaansebevolking heeft niets te verteren ik dacht dat slavernij was afgeschaft.maar ze moeten werken voor de rijken nederlandse en amerikaanse voor 4euro per uur en dan maar naar de blauwe zee kijken.maar daar kun je niet van eten ik zelf ben in rinkon geweest arme troef. in kralendijk moet de bevolking het hebben van de cruiseboten die daar aanleggen.endie mensen gaan niet naar een restaurant,want op die boten is eten genoeg.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2011 - 17:17

De antillen worden al jaren als stront behandeld En tsja De SP is nooit echt duidelijk tegen rascisme geweest (slaan zich daarvoor zelfs op de borst sinds de racistische golf dat zij de eerste waren) Het is jammer want hierdoor zijn we curacao, sint maarten en bonaire al kwijtgeraakt . Uiteindelijk zal nederland ineenschrompelen tot een landje dat zich uitrekt van venlo tot den haag Nederlanders missen een visie Iets dat je kwijt raakt kun je zelden terugkrijgen

1 Reactie
BertSchaak2
BertSchaak25 mei 2011 - 17:17

Zo hé, dat is durven. Een partij als de SP, die als eerste waarschuwde, dat het fout ging als we op die manier doorgingen met het toenmalige allochtonen beleid, voor een racistische partij uit te maken. SP kan je toch echt niet met de ideeën van de PVV vergelijken.

Simbro
Simbro5 mei 2011 - 17:17

Van de PVV verbaast me dit niet, van SP-zijde verwacht ik hier wel een reactie op via deze site.

1 Reactie
Kevin Levie
Kevin Levie5 mei 2011 - 17:17

De SP gaat zeer selectief mee met buitenlandse reizen, op ieder niveau. Veel te vaak gaan politici van belastinggeld op dure reizen waarvan het nut niet duidelijk is. Landelijk kost dat miljoenen euro's, maar ook een stad als Rotterdam heeft bijvoorbeeld een reisbudget van 3,5 ton voor gemeenteraadsleden. Zuinig omgaan met belastinggeld heeft niks te maken met wat de SP vindt van de inwoners van de BES-eilanden...

ErnsTT2
ErnsTT25 mei 2011 - 17:17

Waarom worden er toch steeds weer verwoede pogingen gedaan om Roemer als een Wilders af te schildren? Hebben mensen zoals jij dan alleen maar eigen politiek gewin op het oog, schandelijk populisme van bedenkelijke aard. Roemer heeft gelijk dat het niets toevoegt zolang deze regering alles met een kleurtje als minderwaardig behandeld... Mar *daar* zeg je niks van, alleen maar dat het fout is, waarom spreek je *rutte* er niet op aan, die is direct verantwoordelijke voor deze neo-kolonialistische situatie. Maar nee, je probeert je eigen straatje schoon te vegen, zonder de VVD te bruskeren, want dara wil je partij maar al te graag mee regeren...

2 Reacties
arieroos
arieroos5 mei 2011 - 17:17

[Waarom worden er toch steeds weer verwoede pogingen gedaan om Roemer als een Wilders af te schildren?] Dat gebeurt hier helemaal niet. Meesse uit kritiek op de beslissing om niet mee te gaan op de Antillenreis. Nergens in het stuk staat ook maar iets, dat suggereert dat de twee politici op elkaar lijken. [Roemer heeft gelijk dat het niets toevoegt zolang deze regering alles met een kleurtje als minderwaardig behandeld... Mar *daar* zeg je niks van, alleen maar dat het fout is, waarom spreek je *rutte* er niet op aan, die is direct verantwoordelijke voor deze neo-kolonialistische situatie.] Onzin. De hele constructie die we nu voor de Antillen aan het optuigen zijn is onder Balkenende tot stand gekomen. En Meese uit wel degelijk forse kritiek op deze constructie.

Archie2
Archie25 mei 2011 - 17:17

Dat is niet erg verwonderlijk, Ernst. Zie onderstaand bericht uit het AD: De SP blijkt het vaakst van alle oppositiepartijen mee te stemmen met moties van de PVV van Geert Wilders. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier. Elsevier bekeek in totaal 987 moties die in het parlement in stemming werden gebracht. De Partij voor de Dieren (PvdD) stemde het vaakst tegen de moties van de coalitiepartijen (73%), GroenLinks stemde tegen 72% van de voorstellen. De SGP blijkt de trouwste bondgenoot van de coalitie.