Joop

Tweedeling op scholen neemt toe, kinderen vaker gesegregeerd

  •  
27-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-02-27 om 13.39.57
De tweedeling tussen kinderen van ouders met hoge inkomens en van die met lage inkomens stijgt hard. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur. Hoogopgeleide ouders met hogere inkomens kiezen in toenemende mate voor het bijzonder algemeen onderwijs, schoolvormen als Montessori, Jenaplan en vrije scholen. In de praktijk betekent die tweedeling niet alleen een scheiding tussen arm en rijk, maar in veel gevallen ook tussen wit en zwart.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

punt2
punt228 feb. 2019 - 8:06

Mijn kinderen zaten op een Jenaplan school en dat was een bewuste keuze. Het onderwijs was op een hoog niveau, ze zijn beiden doorgestroomd naar het VWO, incl bijles en verdere ondersteuning, mat als gevolg dat ze nu op de Uni zitten. Is het verkeerd om bewuste keuzes te maken voor je kinderen ? Dat we offers hebben moeten brengen voor deze keuzes was ons al duidelijk, opleiding omplaats van een verre vakantie, geen nieuwe maar een 2e hands auto en niet zo’n duur huis. Bewuste keuzes. Energie zouden het zo weer doen. Om met Halsema te spreken:” mijn kinderen zijn geen sociaal experiment “

12 Reacties
punt2
punt228 feb. 2019 - 8:07

Energie = en we Omplaats= in plaats Mat = met

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 feb. 2019 - 11:07

” mijn kinderen zijn geen sociaal experiment “ Klinkt inderdaad meer alsof ze een prestigeproject voor de ouders zijn.

punt2
punt228 feb. 2019 - 13:02

@Brenda, nee helaas... onze kinderen krijgen bewust meer kansen dan wij vroeger hadden. Dat is een bewuste keus, jij maakt die niet begrijp ik uit jouw reactie.

NuEffeNie
NuEffeNie28 feb. 2019 - 13:37

@Brenda Klinkt meer alsof het ouders zijn die offers hebben gebracht om hun kinderen de best mogelijke uitgangspositie hebben gegeven.

NuEffeNie
NuEffeNie28 feb. 2019 - 13:38

om hun kinderen=en hun kinderen

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 feb. 2019 - 14:28

Dat herken ik wel dat veel ouders dat labelen als 'beste kansen geven'. Dat lijntje is echter dun en vaak zegt het taalgebruik al veel. Dan wordt niet gesproken in termen van (het belang en de ontwikkelig van) het kind maar in termen van resultaat waarbij indicatoren als bereikt opleidingsniveau sterk benadrukt worden. De lijn tussen kansen krijgen en opdringen is dun maar het is een goedbedoelde respons die je wel vaker ziet bou ouders die zelf er me rondlopen dat ze zichzelf in hun jeugd tekortgedaan voelen. Het is maar de vraag of deze respons dan in het belang van het kind is.

punt2
punt228 feb. 2019 - 18:54

@Brenda, ik ziet het ook vaak, de reacties van ouders die er na de schooltijd van hun kinderen achter komen dat ze andere keuzes hadden moeten maken. Onze kinderen zijn erg blij met hun ontwikkeling en hun vooruitzichten. Wat een enorm goed gevoel dat voor je kinderen gedaan te mogen hebben. Dat was in onze tijd inderdaad anders, mijn ouders stonden blij te wachten op het kostgeld waardoor we als gezin leuke dinge konden doen, voor studeren was geen geld, bij mijn vrouw hetzelfde. Dus inderdaad blij en trots op onze kinderen !! En vooral dankbaar dat wij hen die keuze wel konden laten maken.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 mrt. 2019 - 13:41

@Punt Ik help het je hopen dat het in jouw geval is zoals je schrijft maar eerlijk gezegd blijft er bij mij wel twijfel omdat ik je hier regelmatig op dezelfde wijze alle gedrag van Trump hoor goedpraten.

punt2
punt21 mrt. 2019 - 16:11

@Brenda, hopen??? getuige de reacties van onze kinderen, de inzet die ze zelf tonen bij hun studie.... jouw antwoord geeft eerder aan dat jezelf de verkeerde keuzes hebt gemaakt en op deze manier wil verbloemen. Dus jouw: "help het je hopen"... zegt meer iets over jou....

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 mrt. 2019 - 21:56

@Punt Je herhaalt jezelf. Prima dat je naar mij wijst maar dat tovert je eigen positie en handelen niet weg. Dat wij het niet eens worden moge duidelijk zijn maar dat is nog geen reden om jij-bakken uit te gaan delen.

punt2
punt22 mrt. 2019 - 7:10

@Brenda, het jij-bakken zit bij jou in de opmerking “ ik helpt het je hopen” Ik hoef het niet te hopen want het is een vaststaand feit . Dat jij daar verwarring over wil stichten of in twijfel wil trekken .... tja ... is meer de onzekerheid tentoonstellen hoe jij het zelf hebt gedaan.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 14:26

@Punt 1.Je stelt over mij: "is meer de onzekerheid tentoonstellen hoe jij het zelf hebt gedaan" Vertel, ik ben benieuwd naar wat je over mijn gezinssituatie meent te weten. 2. Je stelt: "@Brenda, het jij-bakken zit bij jou in de opmerking “ ik helpt het je hopen”. Jammer dat je dat zo negatief oppakt, ik bedoel gewoon wat ik schrijf. Ik help je hopen dat jij voor wat betreft de opvoeding van je eigen kinderen gelijk hebt want dat is in het belang van je kinderen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2019 - 18:06

Hoezo tussen wit en zwart? Dat heb ik niet gehoord. Tenzij de een vaker in de ene groep voorkomt. Maar dan heeft dat nog steeds te maken met arm en rijk en niet met wit en zwart. Het is ook al bekend dat bijzondere scholen kinderen met een rugzakje afhouden, waardoor die allemaal terechtkomen in het openbaar onderwijs en daar een oververtegenwoordiging kennen waardoor die scholen meer moeite hebben met het geven van onderwijs door meer problemen. Ook dat heeft niets te maken met wit en zwart. Het zou kunnen dat er meer zwarte kinderen zijn met een rugzakje dat weet ik niet. Maar ook dan is het criterium; rugzakje en niet wi versus zwart. Kunnen we ons a.u.b. houden bij de gehanteerde criteria? Dat is al erg genoeg en pas dan discrimineer je niet Na al het gebast hier; Mag ik erop wijzen dat het de SP is die al tientallen jaren pleit voor gemengde scholen! Of gaan we ook dat weer framen!

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr227 feb. 2019 - 19:47

Minoes, breng ze nou niet op een idee ;-)

ton14024
ton1402427 feb. 2019 - 20:49

Er is maar een criterium, de schoolkeuze is vrij. Dus hollen we achter de feiten aan. Dacht u ook, net als ik in mijn dwaasheid, dat techniek vooruitstrevend was?

DePisang
DePisang27 feb. 2019 - 23:55

Dat schoolkeuze vrij is klinkt heel liberaal maar dat is het natuurlijk niet Ton. Alleen al het idee dat de ene school beter zou zijn dan de andere is stuitend. Alle kinderen naar dezelfde school svp. De openbare dus.

Mr Ed
Mr Ed28 feb. 2019 - 10:28

"Alle kinderen naar dezelfde school svp. De openbare dus." Als we ouders gaan dwingen in de schoolkeuze, gaan we dan ook ouders die thuis geen Nederlands spreken dwingen hun kinderen naar een voorschooltraject te sturen, zodat ze de taal voldoende machtig zijn als ze instromen op de basisschool? Dat, en het ontbreken van betrokkenheid bij een deel van de ouders, is namelijk een heel bepalende oorzaak van het feit dat er "slechte" scholen zijn. Tot die tijd stuur ik mijn kinderen gewoon naar de beste school die ik kan vinden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 feb. 2019 - 16:25

Abel Het heeft ook met betaalbaarheid te maken en met aanname!

DePisang
DePisang27 feb. 2019 - 15:30

En nog gaat de segregatie D66 niet ver genoeg. ''D66 wil de mogelijkheid een school te stichten op andere grondslagen dan de klassieke richtingen, bijvoorbeeld op een onderwijskundige visie. En wij willen dat een tweetalige basisschool mogelijk is.'' https://d66.nl/standpunt-over/modern-onderwijs/ Beter zou zijn natuurlijk om het bijzonder onderwijs af te schaffen. En zeker binnen het bijzonder onderwijs geen D66 elite scholen gaan beginnen. Alle kinderen naar een en dezelfde openbare basisschool waar alle lagen van de bevolking rijk/arm/wit/zwart/slim/dom/gelovig/ongelovig elkaar leren kennen en waarderen.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 feb. 2019 - 19:03

@ Kees Jij schrijft; Alle kinderen naar een en dezelfde openbare basisschool waar alle lagen van de bevolking rijk/arm/wit/zwart/slim/dom/gelovig/ongelovig elkaar leren kennen en waarderen. Een merkwaardig voorstel. Zeker gezien je teksten. Je afkeer voor de D66 kinderen is zo groot dat het logisch is dat hun ouders kiezen voor een andere school als de school waar jouw kinderen of kleinkinderen op zitten. Dus daarmee is de keuze van D66 ouders een onvermijdelijke consequentie van jouw opvattingen. En ik bedoel het niet beledigend maar als ik de keus heb mijd ik bij voorkeur mensen zoals jij, ik heb geen enkele waardering voor jouw opvattingen, ik vind ze zelfs schadelijk. Dus ik zie geen enkele reden om met je te werken of samen te leven. En dat soort opvattingen scheiden veel meer groepen in de samenleving. Met wat meer respect en tolerantie zouden we ook beter omgaan met die verschillen. Maar dat zie ik nog niet snel ontstaan. Maar het is zelfs niet mogelijk een school te maken waarin de egalitaire samenleving wordt opgebouwd. Inmiddels is wel zeker dat het niet zo is dat de zwakkere leerlingen meegenomen worden door de betere, hoe mooi het ideologisch ook leek onder andere in het verleden voor de PvdA en andere partijen die druk waren met onderwijs vernieuwing. Maar het mechanisme werkt juist andersom. Leerlingen die op school problemen hebben zijn in gemengde groepen een rem op de ontwikkeling van anderen. Het onderwijs kreunt al onder de opdracht om de leerlingen die voorheen in het VSO zaten een plek te geven. En de werkelijkheid is dat ook dit bijna nergens werkt. Er zijn twee soorten onderwijs. Het onderwijs voor HAVO/VWO en het VMBO. De culturen op deze onderwijs typen zijn totaal verschillend. De leerling populatie is verschillend, de achtergrond van de ouders is verschillend. Op zich is die scheiding in theorie niet gunstig voor kinderen uit het lagere milieu. Het ontneemt hen kansen. Daar kan wat aangedaan worden door het onderwijs zo toegankelijk mogelijk te houden voor kinderen die voldoende studie resultaten behalen. Maar het gescheiden onderwijs biedt ook de mogelijkheid het onderwijs toe te snijden op de behoeften en interesses van kinderen. Overigens die kinderen uit die betere milieus scoren vaak beter omdat zij ook op de lagere school al veel meer gestimuleerd worden door hun ouders, het komt niet uit de lucht vallen. Dus als jij nou die ouders van die VMBO-kinderen duidelijk maakt dat zij hun kinderen beter moeten begeleiden kan straks ieder kind minimaal naar de HAVO. Bereiken we toch een egalitaire samenleving. Jij kan dat best regelen. In plaats van verontwaardigd te wijzen naar anderen om hen op te zadelen met jouw problemen, heb je dus jezelf een opdracht en doel gegeven.

DePisang
DePisang27 feb. 2019 - 23:51

Daan, jij bent dus een voorstander van segregatie. In het onderwijs. En dat niet alleen maar op alle mogelijke plaatsen in de samenleving. Waarvan akte.

DaanOuwens
DaanOuwens28 feb. 2019 - 8:01

@ Kees Jij schrijft: Daan, jij bent dus een voorstander van segregatie. In het onderwijs. En dat niet alleen maar op alle mogelijke plaatsen in de samenleving. Jij bent voorstander van onderdrukking van persoonlijke vrijheden. Daar neem ik graag afstand van.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 feb. 2019 - 8:15

@ DePisang Helemaal mee eens. Het recht op bijzonder onderwijs zorgt al op jonge leeftijd voor segregatie en is een remmende factor voor de integratie. Vreemd genoeg willen linkse partijen, ook de SP, in ons overwegend atheïstische/humanistische landje niet tornen aan dit recht.

gravin2
gravin228 feb. 2019 - 8:33

Depisang, Heeft u kinderen? als ik ze had, gingen ze naar een school met de beste resultaten. Ik ben me ervan bewust niet te duigen in deze.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2019 - 10:01

Er is niets mis met scholen op basis van een bepaald pedagogisch concept, zoals Jenaplan of Montessori. Montessori-onderwijs is niet geschikt voor alle kinderen, maar dat geldt voor andere pedagogische benaderingen ook.

Joop den Uil
Joop den Uil27 feb. 2019 - 12:44

er wordt gesteld dat er een segregatie is tussen arm & rijk en tussen zwart & wit. Naar mijn oordeel komt daar nog bij segregatie in religies tweedelig. De oude verzuiling is terug ! en we weten allemaal dat dat decennia lang heeft voortgemodderd en Overheid haar vingers er niet aan wilde branden. Diepe schaamte dat we weer teruggevallen zijn naar ethiek van de crisisjaren.