Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Tweede Kamer wil unaniem parlementaire enquête over gaswinning

  •  
05-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
29053535518_d8b24c1da5_z
Alle partijen in de Tweede Kamer willen een parlementaire enquête over de gaswinning in de provincie Groningen. Wanneer die wordt ingesteld is nog niet zeker, maar dit jaar zal het niet meer worden. Een motie waarin staat dat een enquête niet in de weg mag zitten van het herstellen van de al geleden schade is door alle fracties ondertekend. In het voorstel staan enkele speerpunten, zoals de verplichting voor getuigen op te komen dagen als dat gevraagd wordt. Deze getuigen zullen onder ede staan.
De Kamer wil vooral het vertrouwen onder de Groningers herstellen. Door in de openbaarheid verantwoording af te leggen over de keuzes die door afzonderlijke personen, organisaties of instanties zijn gemaakt, kan er geleerd worden van wat er fout ging, zo is de gedachte. Een parlementaire enquête is het zwaarst beschikbare middel van de Kamer. Er wordt pas een begin gemaakt met de enquête als het schadeherstel goed op gang gekomen is.
Cc-foto: Alex Drop

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Rechtse Bal2
Rechtse Bal26 mrt. 2019 - 8:37

voorzitter van de enquete zal een keuze zijn tussen Samsom en Nijpels. Erebaantjes, maar '' de buhne'' is de drijfveer voor dit onderzoek

Spanveer
Spanveer5 mrt. 2019 - 23:37

Ooit maakte het instellen van een parlementaire enquete indruk op de kiezer. Inmiddels weten we dat het op zijn best nakaarten is over zaken die door de politiek hopeloos verknoeid zijn. Ik noem één voorbeeld. De enquete over de ravage die politiek en overheid hebben aangericht in het onderwijs. Er is niets mee gedaan. De inkt van het verslag over de enquete was nog niet eens droog of volledig tegen de belangrijkste aanbevelingen in kwamen er al weer nieuwe oekazes uit Den Haag waar het onderwijs weer door getroffen werd. “ De Kamer wil vooral het vertrouwen onder de Groningers herstellen ” Daar is geen enquete voor nodig die niets herstellen kan. Daar is een veel beter middel voor, zorg dat de schade nu zonder vertraging vergoed wordt. Dan kunnen gedupeerde Groningers na al die jaren verder met hun leven. De overheid traineert zoals gebruikelijk maximaal wanneer er betaald moet worden. Maak onmiddellijk een eind aan deze onbeschaamde vertoning en zorg voor uitbetaling van de compensatie voor geleden schade. Zorg dat meneer Wiebes onmiddellijk van dit dossier afgehaald wordt. Zijn optreden is een schande voor de politiek.

JanB2
JanB25 mrt. 2019 - 23:24

Niet lullen maar poetsen!!!

Bert de Vries
Bert de Vries5 mrt. 2019 - 16:42

'De Kamer wil vooral het vertrouwen onder de Groningers herstellen.' Ik meen dat het primaire doel van een parlementaire enquete is, de waarheid te vinden. En dan wordt opeens het vertrouwen van de Groningers herstellen het primaire doel. Wat maakt GroenLinks op een beschamende manier duidelijk dat goede contacten met de grote spelers in de Kamer boven alles gaat. Bah! Neem maar aan dat de Groningers gewoon willen dat er niet langer wordt gerotzooid met de schadeafhandeling. Vertrouwen herstellen, dat is onbegonnen werk en daar zit niemand in Groningen op te wachten, uitgezonderd politieke vrienden en geestverwanten. En dan ook nog eens veel te ruim de tijd nemen om met de enquete te beginnen. Eerst een schaderegeling in beton gieten en daarna de waarheid een kansje geven. Waarschijnlijk om te voorkomen dat de kosten van de schaderegeling te hoog worden. Wedden dat GroenLinks na de verkiezingen nog meer solidair wordt?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mrt. 2019 - 4:20

Ja Bert zo gaat dat!

vdbemt
vdbemt5 mrt. 2019 - 15:22

Prima. Heel goed. Maar zorg eerst eens dat de Groningers fatsoenlijk behandeld worden.

Poezenmens
Poezenmens5 mrt. 2019 - 15:09

Wat zijn ze in Den Haag opeens bezorgd over Groningen. Geen wonder. De verkiezingen komen eraan. De schande van 1% van 380 miljard aan gasbaten waar Groningen mee afgescheept is, valt nooit meer goed te maken.

Zwerfstein
Zwerfstein5 mrt. 2019 - 15:05

De parlementaire enquête zal waarschijnlijk in 2020 plaatsvinden. Kunnen ze in één moeite door al de parlementaire enquête voor 2030 in de agenda zetten. Die zal gaan over de gaswinning in Drenthe. https://www.dvhn.nl/drenthe/Verzet-tegen-extra-gaswinning-in-Drenthe-Hier-geen-Groningse-toestanden-24225594.html

Tom Meijer
Tom Meijer5 mrt. 2019 - 14:45

Is dat niet een beetje laat?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mrt. 2019 - 7:39

Ja!

Phil2
Phil25 mrt. 2019 - 14:39

Bevestiging krijgen hoe Groningers gepiepeld werden, en hoe de provincie als wingewest werd en nog steeds wordt gezien? Als zulks in Z. of N.Holland was gebeurd, was Leiden in last geweest. Groningen zou eens moeten kijken hoe de Catelanen in wezen voor minder de kont tegen de Madrileense krib gooien.

4 Reacties
JannesJ2
JannesJ25 mrt. 2019 - 17:07

"...was Leiden in last geweest" Leiden (en dus NL) heeft allang 'een last' (o.a. via Paul Cliteur + Fvd + PvdD). Ook in Groningen, waar bijvoorbeeld FvD 'de Ommelanden' liever als 'verloren' ziet. Zoals bekend. Het Democratisch middel, een 'parlementaire enquête' valt om vele redenen toe te juichen. Het stompzinnig geneuzel en misbruik (geenpeil etc.) daaromtrent..

Gompie2
Gompie25 mrt. 2019 - 17:41

Hier in Zuid- en Noord Holland zouden we graag een parlementaire enquête zien, naar het wanbeleid rond Schiphol; de leugens, de niet nagekomen afspraken, de vervalste meetgegevens enz. enz. Om het vertrouwen in de overheid te herstellen.

Spanveer
Spanveer5 mrt. 2019 - 23:42

Die enquete komt er zodra in alle start en landingsbanen scheuren ontstaan. Jammer genoeg id die kans heel klein. Er is 40.000 m³ beton gestort om Schiphol te voorzien van stevige start en landingsbanen. De kans is nihil dat daar scheuren in zullen ontstaan.

Phil2
Phil26 mrt. 2019 - 5:24

@Gompie Mee eens!