Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Tweede Kamer wil onderzoek naar klassenjustitie in Nederland

  •  
28-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lady-justice-677945_960_720
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) moet een onderzoek instellen naar klassenjustitie in Nederland. De Tweede Kamer stemde daarover dinsdag in met een motie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen. De SP’er had vorige week tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen op het onderzoek.
De directe aanleiding voor de motie was de miljoenenschikking die het Openbaar Ministerie afgelopen september trof met ING in een zeer omvangrijke witwaszaak. Tussen 2010 en 2016 werden via ING honderden miljoenen euro witgewassen terwijl de bank niet ingreep. Tijdens het debat wilde Van Nispen weten:
"Vrouwe Justitia heeft een blinddoek en een zwaard, maar is het tegenwoordig niet zo dat ze wel eens onder haar blinddoek door kijkt wie ze voor zich heeft staan en dat het zwaard niet gebruikt wordt als het een groot bedrijf betreft?"
Ook in de hervorming van de rechtsbijstand schuilt volgens Van Nispen een groot risico voor het toepassen van klassenjustitie. In september van dit jaar lekten conceptplannen van minister Dekker uit waarin staat dat hij wil dat bepaalde rechtsgebieden worden uitgesloten van gesubsidieerde rechtshulp. Zo moet de rechtsbijstand in het civiel en bestuursrecht komen te vervallen, als het aan de VVD-minister ligt, wat inhoudt dat wie naar de rechter wil bij echtscheiding, ontslag of schulden, dat voortaan zelf moet betalen. Oftewel: mensen met een kleine portemonnee hebben in de plannen van Dekker nauwelijks nog toegang tot de rechter.
Nadat dinsdag de motie dinsdag was aangenomen, vroeg Van Nispen Dekker om een brief waarin de minister duidelijk maakt hoe hij van plan is het onderzoek te gaan uitvoeren. De laatste keer dat het fenomeen klassenjustitie in Nederland is onderzocht dateert van begin jaren negentig.
Bron: Advocatenblad / cc-foto: AJEL

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

OlavM
OlavM28 nov. 2018 - 20:46

Klassenjustitie is duidelijk aanwezig in Nederland. Al lange tijd. Ook in de strafrechtsketen is dit al diverse malen aangetoond. Het begint met het soort misdrijven en etnische groepen (die bij voorbaat als verdacht worden gezien), waarop de politie zich concentreert, en gaat door tot en met de straftoemeting door rechters.

1 Reactie
OlavM
OlavM28 nov. 2018 - 20:57

Voor de duidelijkheid: ik denk dat dit voornamelijk niet bewust gebeurt. Maar b.v. de rechterlijke macht is zich vaak helemaal niet scherp bewust van de eigen geprivilegieerde klassenpositie ("hogere middenklasse", zeg maar) en de daarmee samenhangende (voor)oordelen over de samenleving. (Een cliënt in een strafzaak vertelde mij vroeger eens, dat een rechter in een vorige strafzaak tegen hem zei: "Zo, u bent al eens een aantal maanden op vakantie geweest?").

Satya
Satya28 nov. 2018 - 18:02

Dat grote bedrijven met meer wegkomen is niet zo raar, ze hebben natuurlijk ook een functie in de vorm van werkgelegenheid, wat het overigens niet goed maakt maar zo werkt macht. Ik vind het zorgwekkend dat men aan rechtsbijstand wil versoberen, wat mij betreft is de kracht van Nederland dat de burger vrij goed tegen willekeur van de staat wordt beschermd.

4 Reacties
Ozon
Ozon28 nov. 2018 - 20:49

Satya 28 november 2018 at 19:02 "Dat grote bedrijven met meer wegkomen is niet zo raar, ze hebben natuurlijk ook een functie in de vorm van werkgelegenheid, wat het overigens niet goed maakt maar zo werkt macht." Ik vind het wel raar en bovendien slecht en ondermijnend voor de samenleving. Juist omdat grote bedrijven ook een voorbeeldfunctie (zouden moeten) vervullen, er zouden meer controles (accountants, toezichthouders etc) in moeten zitten. Streng straffen bij grote bedrijven is noodzakelijk, juist om de eerlijke mensen (&klokkenluiders) binnen die organisatie te ondersteunen: als je als brave borst onregelmatigheden signaleert, het meldt bij de leiding, ziet dat die er niets mee doen en vervolgens als het bedrijf tegen de lamp loopt, ook de politie/OM/rechter er niets mee doet, wie gaat dan nog iets melden?: een gevaarlijke ontwikkeling "Ik vind het zorgwekkend dat men aan rechtsbijstand wil versoberen, wat mij betreft is de kracht van Nederland dat de burger vrij goed tegen willekeur van de staat wordt beschermd." Eens.

Satya
Satya29 nov. 2018 - 7:04

Ozon Ik bedoel niet zozeer dat ik het terecht vind dat grote bedrijven overal mee wegkomen, het is een logisch gevolg van de macht die hen is gegeven.

Ozon
Ozon29 nov. 2018 - 23:22

Satya Ik bedoelde niet dat jij het daar mee eens was (dat las ik wel uit je reactie), maar ik vind het geen logisch gevolg: de rechter moet onafhankelijk oordelen.

Ozon
Ozon30 nov. 2018 - 13:33

Satya, In aansluiting op mijn vorige opmerking: multinationals (&personen binnen die multinationals) die strafbare feiten hebben gepleegd mogen niet anders gestraft worden omdat die bedrijven “macht” zouden hebben; dat is een aantasting van onze “rule of law” en dat is exact het punt waar ik in onze Afrika-discussie steeds op hamer; je ziet wat het doet in/met Afrika. Dus nogmaals, niet logisch, maar heel gevaarlijk voor de maatschappij.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren28 nov. 2018 - 16:56

De meeste officieren van justitie en strafpleiters komen uit de hogere middenklasse. De meeste daders en slachtoffers van gewone misdaad komen uit de arbeidersklasse of de Nederlandse/Buitenlandse onderklasse en verborgen indirecte klassen-justitie is dan het logische gevolg.

Grietje Genot
Grietje Genot28 nov. 2018 - 11:13

Jaar, na jaar, na jaar, na jaar voeren ze de verkeerde lijstjes aan. Zelden, hoogst zelden, gaat er eentje voor de bijl, Machtsmisbruik, handtastelijkheden, belastingontduiking, weggeraakte bonnetjes: het loopt de spuigaten uit, het is niet te stulpen, een tsunami van criminaliteit. Wordt 't niet 's tijd dat voor VVD-klootzakjes aparte, draconische wetten maken? Niks schijnt te helpen.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot28 nov. 2018 - 11:14

..dat we voor VVD-klootzakjes...