Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer wil onderzoek naar klassenjustitie in Nederland

  •  
28-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
lady-justice-677945_960_720
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) moet een onderzoek instellen naar klassenjustitie in Nederland. De Tweede Kamer stemde daarover dinsdag in met een motie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen. De SP’er had vorige week tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen op het onderzoek.
De directe aanleiding voor de motie was de miljoenenschikking die het Openbaar Ministerie afgelopen september trof met ING in een zeer omvangrijke witwaszaak. Tussen 2010 en 2016 werden via ING honderden miljoenen euro witgewassen terwijl de bank niet ingreep. Tijdens het debat wilde Van Nispen weten:
"Vrouwe Justitia heeft een blinddoek en een zwaard, maar is het tegenwoordig niet zo dat ze wel eens onder haar blinddoek door kijkt wie ze voor zich heeft staan en dat het zwaard niet gebruikt wordt als het een groot bedrijf betreft?"
Ook in de hervorming van de rechtsbijstand schuilt volgens Van Nispen een groot risico voor het toepassen van klassenjustitie. In september van dit jaar lekten conceptplannen van minister Dekker uit waarin staat dat hij wil dat bepaalde rechtsgebieden worden uitgesloten van gesubsidieerde rechtshulp. Zo moet de rechtsbijstand in het civiel en bestuursrecht komen te vervallen, als het aan de VVD-minister ligt, wat inhoudt dat wie naar de rechter wil bij echtscheiding, ontslag of schulden, dat voortaan zelf moet betalen. Oftewel: mensen met een kleine portemonnee hebben in de plannen van Dekker nauwelijks nog toegang tot de rechter.
Nadat dinsdag de motie dinsdag was aangenomen, vroeg Van Nispen Dekker om een brief waarin de minister duidelijk maakt hoe hij van plan is het onderzoek te gaan uitvoeren. De laatste keer dat het fenomeen klassenjustitie in Nederland is onderzocht dateert van begin jaren negentig.
Bron: Advocatenblad / cc-foto: AJEL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.