Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer wil mensenrechtentoets voor algoritmes

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
655 keer bekeken
  •  
data

© cc-foto: geralt

Als de overheid algoritmes inzet, moeten die voortaan voldoen aan een mensenrechtentoets. Dat is de strekking van een motie van GroenLinks, waarmee een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd.

“De overheid moet iedereen gelijkwaardig behandelen. Dat zou ook het minste moeten zijn in het gebruik van geautomatiseerde besluitvorming via algoritmen”, legt GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht uit.

Zij wijst erop dat bij het toeslagenschandaal burgers het slachtoffer werden van geautomatiseerde besluitvorming op basis van data en algoritmen. Als het aan de Kamer ligt, mag het gebruik van algoritmes niet langer leiden tot racisme, discriminatie of ongelijke behandeling.

cc-foto: geralt

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2022 - 14:11

Waarom doet men zo moeilijk? Het punt is meer, of de overheid de burger ongeacht achtergrond of geloof eerst een toelage mag aanbieden en vervolgens dezelfde burger dermate mag wantrouwen, dat het de belastingdienst verplicht fraude op te sporen en alle toelagen terug te vorderen. Wie blijken gecontroleerd? Wie hebben de toelagen nodig? Wie hebben recht op de toelagen? Zien we niet, dat het vooral gaat om alleenstaande vrouwen, die voor lage lonen wel moeten werken en hun kinderen wel moeten laten opvangen door derden? Zij die ook al in te dure sociale woningen zitten met te hoge energierekening….. Als het discriminatie is, dan is dat op vele vlakken, op sociale achterstand door pech en het idee, dat iedereen zich kan invechten in dit gave land.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2022 - 16:40

Gerygrr Wanneer bepaalde mensen o.b.v. van afkomst beoordeeld worden, dan is dat discriminerend en dan mag dat niet; dat is onrechtmatig! Welke redenen aan discriminatie ten grondslag liggen, dat doet er geen fluit toe.

nDialectics
nDialectics7 apr. 2022 - 18:20

>"Zien we niet, dat het vooral gaat om alleenstaande vrouwen, die voor lage lonen wel moeten werken en hun kinderen wel moeten laten opvangen door derden?" Ik ken zo'n situatie van dichtbij. In de schuldhulpsanering met een leefgeldje (moeder met 3 kinderen). Zoon wordt aangeboden drugskoerier te worden. Dochter heeft door de stress zware obesitas en aanvallen van woede (o.a. laptop voor school kapot gegooid). Etc.

Bert van der Neut
Bert van der Neut7 apr. 2022 - 7:52

Wat een onzin. Puntje voor de bühne. Overheidshandelen mag niet strijdig zijn met de wet. Als de algoritmes dat wel zijn dan mogen ze niet gebruikt worden, die toets is er dus al. Wel apart dat GL iemand als Kauthar naar voren schuift omdat te bepleiten.

4 Reacties
r v b
r v b7 apr. 2022 - 8:35

algoritmes handelen niet. Als de overheid blind vaart op algoritmes, dan is de overheid fout. En uit ervaring kan ik vertellen dat er makkelijk een onbedoelde bias in een ML model kan komen.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2022 - 8:37

"Als de algoritmes dat wel zijn dan mogen ze niet gebruikt worden, die toets is er dus al. " De toeslagenaffaire laat zien dat die toets al dik 10 jaar NIET werkt. En ook op andere zaken bij de Belastingdienst, en andere diensten, niet. Hoe treurig en beschamend ook, er blijkt dus weldegelijk zo'n (extra) toets nodig.

Karingin
Karingin7 apr. 2022 - 10:48

Het overheidshandelen is om de haverklap in strijd met de wet. Deze motie zal worden aangenomen en onderop de stapel worden gelegd. Het is dweilen met de kraan open

nDialectics
nDialectics7 apr. 2022 - 12:24

@Bert van der Neut >"Wel apart dat GL iemand als Kauthar naar voren schuift omdat te bepleiten. " “Mensen zijn al op een fraudelijst terecht gekomen vanwege een gift aan een moskee. Dit is institutioneel racisme. En dit zou het kabinet bestrijden, dat staat zelfs centraal in het regeerakkoord. Als een werkgever een sollicitant beoordeelt op basis van diens uiterlijk of geloof, dan wordt die gestraft. Mag de fiscus dat dan wel?” https://www.trouw.nl/politiek/pieter-omtzigt-heeft-er-geen-vertrouwen-in-dat-de-gevolgen-van-het-belastingdienstschandaal-ooit-netjes-worden-opgelost~b50ac8e5/

Radio-Head
Radio-Head7 apr. 2022 - 7:31

En nu maar hopen dat niet een McKinsey of een KPMG tegen een leuke vergoeding worden ingezet, om deze taken uit te voeren. Dat het gedwee volgen van deze huurlingenleger-algoritmes mensen dom maakt hebben we recent tijdens de Corona Crisis kunnen zien, en nu in China zijn de hartverscheurende gevolgen van zo,n zombie maatschappij weer terug te vinden. https://www.groene.nl/artikel/help-ik-ben-een-database Want als er één religie is die een gevaar is voor deze planeet, dan is het de MaakbaarheidsReligie, waaruit Master of the Universe profeten hun dagelijkse gif, over ons heen spuiten. Uit `Aldus sprak Zarathoestra´ Nietzsche. "Ik bezweer jullie mijn broeders, blijf de aarde trouw en schenk geen geloof aan wie jullie spreken van bovenaardse hoop! Gifmengers zijn het, of ze het nu weten of niet."

1 Reactie
Dronevliegenier
Dronevliegenier8 apr. 2022 - 16:29

Hoe er gecontroleerd wordt of de mensenrechtentoets echt wordt gedaan zou ik niet weten. Wat ik wel weet is dat de beslagvrije voet door deurwaarders vaak genegeerd is.

Zandb
Zandb7 apr. 2022 - 6:24

Vreemde redenering. Alles wat de overheid doet, dat moet aan eisen voldoen. Een daarvan is dat er geen wetten mogen worden overtreden. Het heeft geen zin om verplicht te stellen om te toetsen; het is al verplicht. Als zoiets niet getoetst is, dan moet dat simpelweg nog gebeuren. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

7 Reacties
nDialectics
nDialectics7 apr. 2022 - 10:54

U bent iemand die graag institutioneel racisme ziet op grond van (vage) beloftes algoritmes te laten voldoen aan een mensenrechtentoets?

Zandb
Zandb7 apr. 2022 - 12:09

nDialectics Ik vind dat geen slimme reactie. Met uw welnemen ben ik inderdaad graag iemand. Maar hoe u er bij komt, dat ik graag "institutioneel racisme" zie, dat is mij een raadsel. Het is verboden om de wet te overtreden. Nou is het - bij mijn weten, het uwe ken ik niet - verboden om te discrimineren en dien tengevolge is "institutioneel racisme" ook verboden. Dus hebben we maar te zorgen dat de overheid - al is het in algoritmen - zich daaraan niet schuldig maakt. M.a.w.: alles wat de overheid doet, dient in ieder geval daarop getoetst te worden. Dat is wat ik beweer. Ik vind het daarom raar, dat de overheid nu ineens iets moet doen, wat het altijd al deed of had moeten doen.

nDialectics
nDialectics7 apr. 2022 - 14:00

>Ik vind het daarom raar, dat de overheid nu ineens iets moet doen, wat het altijd al deed of had moeten doen." U vind het '(hooguit) 'raar' omdat het alleen maar om (voornamelijk) 'buitenlanders' gaat?

Zandb
Zandb7 apr. 2022 - 16:36

nDialecticus Als u nu eens eerst uitlegt, waarop u uw, in mijn ogen bizarre conclusie, baseert. Dan zien we wel weer verder.

nDialectics
nDialectics7 apr. 2022 - 18:05

29 maart j.l. vonden 28 TK-leden de motie vreemd, niet slim en raar. Zij (PVV, FvD, JA21, SGP) stemden tegen: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z06024&did=2022D12329

Zandb
Zandb8 apr. 2022 - 6:29

nDialectics Ik ben duidelijk. Als iets al moet, dan is het niet nuttig dat alsnog verplicht te stellen want het moet al. Wie of wat dat ook betreft. De Eerste Kamer heeft bv als taak wetgeving te beoordelen op haar rechtmatigheid. Wanneer wetgeving door de 1eKamer is aangenomen, is dus die rechtmatigheid gecontroleerd. Als dat niet het geval is, dan moeten de mensen die menen dat er iets niet klopt, dat aantonen.

Dronevliegenier
Dronevliegenier8 apr. 2022 - 16:20

De Tweede Kamer maant Van Rij om de mensenrechtentoets uit te voeren. Hij krijgt een tik op de vingers. De wet beter handhaven is de opdracht. Een nieuwe wet maken is onzin. De Tweede Kamer is controlerende en wetgevende macht.

vdbemt
vdbemt6 apr. 2022 - 18:59

Het is te triest voor woorden maar dat blijkt bij onze liberale overheid nodig.

2 Reacties
sameoldshit
sameoldshit6 apr. 2022 - 21:04

Eerst maar eens zien of het ook gehandhaaft wordt.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2022 - 8:40

@sameoldshit. "Eerst maar eens zien of dat gehandhaafd (!) wordt". Ja. Dat is the same old shit. Als dat het doorslaggevende argument is, kunnen er nooit maatregelen genomen worden.

∆
6 apr. 2022 - 18:53

👍🏻👍🏼👍🏽👍🏾👍🏿👍