Joop

Tweede Kamer stemt tegen afschaffing gevangenschap asielkinderen

  •    •  
19-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Debat Tweede Kamer over Turkse aanval op Syrie

© 2018-02-15 10:29:52 DEN HAAG - Bram van Ojik (Groenlinks) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de Turkse aanval op Syrie. ANP BART MAAT

De SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen allemaal dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen over de mensonterende toestanden in de Verenigde Staten, waarbij kinderen worden gescheiden van hun ouders en opgesloten in kooien. Premier Rutte zei vandaag dat het kabinet over de kwestie met de Amerikanen in contact staat, maar wilde niet zeggen hoe. Rutte:
Ik denk dat we allemaal die beelden van dat huilende meisje hebben gezien, en ook de verhalen hebben gelezen. Dat is toch allemaal wel schrijnend.
In Nederland is immigratie echter een even heet hangijzer en ook hier vrezen politici dat het respecteren van mensenrechten en een humane behandeling van vluchtelingen een ‘ aanzuigende werking ‘ zal hebben op anderen. Hoewel kinderen van asielzoekers in Nederland niet van hun ouders worden gescheiden, worden zij wel van hun bed gelicht en – voor zij in alle vroegte door een grote groep geüniformeerde ambtenaren worden uitgezet – opgesloten in gesloten detentiecentra. Daar kan het zelfs voorkomen dat zij in de isoleercel belanden. In de Tweede Kamer werd vandaag een tweetal stemmingen gehouden over moties van GroenLinks die ervoor zorg moesten dragen dat Nederland niet langer kinderen opsluit, of in elk geval niet in isolatie en dat er voortaan op wordt toegezien dat bewaringsbesluiten deugdelijk gemotiveerd zijn. Geen van beide voorstellen behaalde een meerderheid.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Paul250371
Paul25037121 jun. 2018 - 2:51

Cliff Rutte leest die column van Sitalsing toch ook? "Eeehh mevrouw Salting, inderdaad interessant artikel, wij doen er alles aan om mensen zo humaan mogelijk op te vangen en in Nederland worden geen normale kinderen opgesloten." Zoiets?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 jun. 2018 - 14:53

In Nederland sluiten we geen kinderen op. Wij laten ze met hun ouders in de veeltevolle bootjes terugsturen op zee. Dat is niet erg. Bovendien doen wij het niet.

vdbemt
vdbemt20 jun. 2018 - 13:02

Dus dat is de stand van tolerant en beschaafd Nederland. Het is ook wat natuurlijk. We moeten mensen vooral niet menswaardig behandelen. Dan komen er ook andere mensen hierheen.

Monty2
Monty220 jun. 2018 - 9:28

De moties lijken dan ook meer op een media momentjes dan op serieuze moties. Met betrekking tot de isolatiewijziging is slechts een voorstel ingediend om de leeftijd op te rekken van twaalf naar achttien jaar. Voor jongere kinderen geldt een en ander al. Ik vermoed dat de motiewijziging meer steun gekregen zou hebben als GL de leeftijdsgroep 16-18 buiten beschouwing had gelaten. De andere motie over de besluitvorming lijkt ook slechts voor de bühne. Volgens een advies van ACVZ wordt de besluitvorming al op diverse manieren gemonitord, waardoor de motie om nog een extra monitoring toe te voegen meer lijkt op een showtje van GL. Uit de terugkoppeling (welke suggesties zijn door de regering overgenomen) inzake het advies van ACVZ ten tijde van advisering over de Wet Terugkeer en Vreemdelingenbewaring: "Bij algemene maatregel van bestuur zullen nadere objectieve criteria worden geformuleerd voor plaatsing in het beheersregime op grond van artikel 18. Het door de ACVZ genoemde besluitvormingsproces wordt op diverse manieren gemonitord. " Voor wat betreft: "Hoewel kinderen van asielzoekers in Nederland niet van hun ouders worden gescheiden, worden zij wel van hun bed gelicht en – voor zij in alle vroegte door een grote groep geüniformeerde ambtenaren worden uitgezet – opgesloten in gesloten detentiecentra. " Dit gebeurt slechts onder zeer duidelijk omschreven omstandigheden, waarbij op korte termijn zicht moet zijn op terugkeer naar het land van herkomst: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/terugkeer-vreemdelingen/vreemdelingenbewaring

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins220 jun. 2018 - 8:21

De regering Rutfe maakt me ziek. Kotsmisselijk zelfs. Hypocriet en anti-menselijk. Bah bah wat een smerig zooitje is het. Maar goed, gelukkig is het geen Wilders.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 jun. 2018 - 17:39

Alleen in woorden niet. In daden is het inmiddels hetzelfde.

Paul250371
Paul25037120 jun. 2018 - 7:20

Vluchtelingkinderen niet in detentie of isoleercel heeft het niet gehaald in de tweede kamer. Laten die barbaren en misdadigers alsjeblieft ophouden over verlichting en humanisme. Als ik Jood en / of Christen zou zijn zou ik mij schamen dat deze lieden deze cultuur kapen. Middeleeuwse praktijken en laat Nederland ophouden andere de maat nemen.

10 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin20 jun. 2018 - 12:18

@ Paul - ik ben gelovig, en ik schaam me elke dag voor het rapalje dat zich uitgeeft als Christen, maar tegelijk deze praktijken accordeert, in Amerika, maar net zo goed in Nederland. Er staat geschreven: "laat de kinderen tot Mij komen". Dat is zowel een uitnodiging als een gebod. Twee links uit de wereldlijke hoek: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/een-van-de-vele-voordelen-van-opvang-in-de-regio-is-dat-je-de-sadistische-inhumane-en-wel-schrijnende-zaken-ook-in-de-regio-houdt~b65d4fa7/ https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-schenden-het-kinderrechtenverdrag-maar-we-schenden-het-humaan~b68b73b7/ Het lijkt dat de Volkskrant en NRC/Hb tegenwoordig wat kritischer durven te zijn, waar het gaat over deze kinderkwestie, armoede in eigen land en de gigantische schuldenproblemen waar velen mee kampen. Ik hoop dat ze deze lijn versterkt zullen voortzetten, zodat ik weer (met veel reserves) over "kwaliteitskranten" mag gaan spreken.

Martinel
Martinel20 jun. 2018 - 15:28

Ik ben niet gelovig, maar accepteer een ieder die een geloof (welke dan ook) aanhangt. Overigens dacht ik te weten, dat Rutje wel gelovig is, des te barbaars zijn, samen met CDA en CU zijn walgelijke voorstellen tot opvang in de regio en zijn samen met Samsom opgestelde Turkije-deal. En nu blijkbaar is Afrika in de maak. Maar Rutje gaat 2 juli naar zijn grote voorbeeld. Daar zal hij zeker 'verlicht 'van terugkomen.

Satya
Satya20 jun. 2018 - 17:41

Wat een onzin cliff jij bent niet schuldig aan daden van anderen. Als niet gelovige lukt het mij best verschil te zien in geloofsbeleving. Liever jou met je geloof dan veel van de van het geloof bevrijde mensen die daar weer een religie van maken en er een supieriteitsgevoel uit halen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2018 - 20:09

En wat te denken van het 'progressieve' D66?

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 jun. 2018 - 20:23

@ Satya - veel dank voor je aanvulling. Ik erken dat het woord 'schamen' moeilijk is, het dekt dan ook niet precies dat wat ik zelf voel. Er zit ook boosheid in, namelijk, die niet op mezelf gericht is, en die ook niet tot schuldgevoelens aanleiding geeft. Wanneer anderen aan de haal gaan met iets dat je dierbaar is, en daar macht mee verwerven, goede sier mee maken, en geld mee binnenhalen, maar datgene juist daardoor te schande maken, dan mag je kwaad zijn. Want die anderen maken dan weer, dat naïeve mensen geloof verwarren met schijnheiligheid, opportunisme, hebzucht, en het goedkeuren of zelfs toepassen van geweld tegen de weerlozen. Ik hoop dat ik mijn gevoelens zo goed voor het voetlicht gebracht heb.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2018 - 2:35

Minoes&tuin Inderdaad, dat hypocriete vieze D66. Ik zie die discussie van Pechtold met Segers geloof ik over levensbeëindiging nog voor me. Zogenaamd integer. Die partij steunt alles wat de arbeider verneukt en de polarisatie vermeerdert. Deals met dictators, een niet stoppende hetze tegen Nederlandse moslims faciliteren. Fok die aandachttrekkerij van vrijwillig levensbeëindiging. Ook daar verdenk ik ze van dat zij denken dat ouderen niet rendabel zijn. De Leugen van Keulen (of topic maar geeft me gevoel weer). Mensen zijn weer objecten en D66 is geen pion maar al jaren een stuk op het schaakbord. Het CDA ging ondanks een interne crisis regeren in Bruin 1. Werd daar gruwelijk voor afgestraft, werd gedecimeerd. Het resultaat is dat ze dankzij Buma Haatsma nog polariserender en extreem rechtser terugkomen dan Wilders in Bruin 1. Dan lul je toch niet meer. Die Buma heeft het over fatsoen en naastenliefde maar alleen als je blank bent en niet hulpbehoevend schijnt Buma zijn Goddelijk Wilhelmus over je. . Die mensen zijn misdadigers. Rutte.. ik weet niet waar ik moet beginnen maar ik denk dat de VVD een grotere criminele organisatie is en meer schade aan de mensen heeft gedaan dan Saturdaruh. Het extreem rechtse , fok it fascistische gedachtegoed van Bidet en zijn handpop is het probleem niet. Veroordeelde Wilders is passe. Het probleem is dat zij (vanaf Fortuijn) Buma Haatsma, Pechtold, Rutte Asscher etc etc hun xenofobie hebben gelegitimeerd. Deze mensen schromen niet om kinderen op te sluiten en klagen gelijktijdig dat de anti zwartepiet protestanten een kinderfeest verstoren. Een vluchteling kind interesseert deze cultuur liefhebbers geen moer. Je zou toch de smerige hypocrisie en xenofobie met de karakteristieke roe van onze Pieterbaas tot bloedens toe op hun reet slaan. Deze mensen breken allen maar af.

Satya
Satya21 jun. 2018 - 5:02

@cliff Heel duidelijk en begrijpelijk.

Karingin
Karingin21 jun. 2018 - 13:23

@Cliff: Het valt me zo op dat allerlei prominente christenen zo ontzettend rechts zijn, zo weinig menslievend. Ik kan daar echt met mijn pet niet bij. Van de SGP-hoek kan ik het me nog voorstellen, niet vanuit het christen zijn maar wel vanuit het orthodox dogmatisch denken. Maar nu begint de CU ook al de rechterkant op te bewegen. De EO is een rechts bolwerk. Iemand als Arie Boomsma wordt aan de kant geschoven vanwege een blootplaatje, maar Knevel en Van de Brink spuiten hun gal over mensen in zwakkere posities nog altijd gemoedelijk de beeldbuis uit. Tucht ende gesel zult gij voelen. Ik vertrouw er maar op dat hun God ze te zijner tijd een poosje in de lagere regionen laat zitten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 jun. 2018 - 17:57

@ Karingin - je hebt gelijk (helaas). De EO heeft altijd dicht aangeschurkt tegen de christenfundamentalisten in de Verenigde Staten (net zoals Jan Peter Balkenende, die foltering en oorlog niet bezwaarlijk vindt, als die maar gebeuren onder regie van iemand als George W. Bush en Tony Blair; dan vallen alle ethische bezwaren kennelijk meteen weg). Kijk maar naar een uitzending als "Tower Of Power" (heel erg). Er is al heel lang een sterke alliantie tussen streng gereformeerde christenen en het grootkapitaal. Ik denk dat die berust op de predestinatieleer, zo van: als ik rijk wordt, dan rust Gods zegen op mij, dan ben ik een uitverkorene. Er zullen vast oneindig veel drog- en cirkelredereningen zijn, en menig geval van "reductio ad absurdum", om dat wat moreel niet kan, als goed en rechtvaardig voor te stellen. Maar je hebt de kern genoemd: ook voor mij is dit alles één groot mysterie. Eén van die diepe geheimen van de menselijke aard, die door de eeuwen heen onverklaard zijn gebleven. Er zit iets geestelijk gestagneerds in dit alles, iets infantiels; wat naar mijn gevoel van dezelfde orde is als de vraag waarom de 1%, de allerrijksten op aarde, nog altijd rijker willen worden, ook al gaat dat ten koste van ontelbaar vele levens, van een leefbaar klimaat, en misschien van de mensheid zelve. Geen normaal mens kan bij deze dingen komen. Net zo min als bij de redenen waarom Trump & co. kindermarteling mogelijk maken, en de zelfverrijking van de eigenaren van de private gevangeniscomplexen waar dat gebeurt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 jun. 2018 - 17:58

(cirkelredeneringen)

Frank1234
Frank123420 jun. 2018 - 7:08

Veel mensen weten hoe het niet moet. Indien je economische migratie wil beperken belandt je echter vroeg of laat in een voor de migrant vervelende situatie. Ik zou daarom ook graag concrete voorstellen willen zien over hoe het dan wel moet. Er bekruipt mij nu een sterk "beste stuurlui aan wal" gevoel.

6 Reacties
Satya
Satya20 jun. 2018 - 7:57

Geen vluchtelingen stromen meer creëren. Dit doe je te accepteren dat Europa geen grondstoffen heeft. Werk niet langer samen met regimes in het midden oosten en Afrika die hun volk onderdrukken, betaal de werkelijke waarde voor grondstoffen aan de bevolking die de grondstoffen daadwerkelijk bezitten. Stuur geen "vredesmissies" meer om chaos te creëren. Pas als je dat respecteert zullen er minder vluchtelingen zijn. Als Marcus Garvey niet zo was tegengewerkt zaten we niet met dit probleem wat Afrika betreft. Dan was Afrika het rijkste continent, Europa zou zeer arm zijn want het bezit niks. Dat is de reden voor de westerse verstoring van andere continenten. Het is eigenlijk vrij simpel toch? Herzie het buitenland beleid. Tot die tijd geen slachtoffer spelen. Het westen is dader.

Geleen
Geleen20 jun. 2018 - 9:13

Waarom zou je economische migratie willen beperken? Mijn stellige overtuiging is dat er over een niet al te lange tijd grote behoefte bestaat aan een paar extra handen. En dan het liefst handen van een persoon die zich hier welkom, gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Een persoon die een vak geleerd krijgt en onderdeel mag zijn van onze maatschappij. We worden met zijn allen ouder en hebben een periode van money-rules achter de rug, nee daar zitten we nog steeds in. Een mooi huis, dikke bak voor dat huis en 3 maal per jaar op vakantie. Gezinnen bestaande uit tweeverdieners met geen, 1 of maximaal 2 kinderen was/is normaal. Over een aantal jaar krijgen we een enorme onbalans tussen "oud en grijs" en de jonge mens die de economie draaiende moet houden (een hele klus) en daarnaast ook nog "oud en grijs" moeten verzorgen. Klopt, economische vluchtelingen binnenhalen en ze vervolgens aan hun lot over laten werkt niet, net zoals het dagelijks afzeiken van andersgelovigen en 2e en 3e generatie migrantenkinderen ook niet werkt. Economische vluchtelingen binnenhalen en ze testen op vakbekwaamheid of bij/omscholen naar een vak waaraan behoefte is, werkt wel. Het kost wat, maar je krijgt er straks ook wat voor terug. Wat ik altijd zo vreemd vind en dan vooral bij wit/blank rechts/nep-liberaal. Ze willen geen vluchtelingen, ze willen geen economische migranten. Ze willen wel overwegend blank/wit. Weigeren zich echter voldoende te vermenigvuldigen want dat is lastig en remt hun ambities tot het vergaren van "rijkdom en welvaart". Laten de opvoeding van hun kind over aan buitenschoolse opvang en andere instellingen waar ze hun kinderen kunnen dumpen, met alle gevolgen van dien. Leven volstrekt in het hier, nu en hun beurs... en vergeten dat er ook nog een fatsoenlijke maatschappij moet zijn voor de volgende generatie. Hun maar zeker ook onze kinderen en kleinkinderen.

Paul250371
Paul25037120 jun. 2018 - 10:18

Geleen Mooie post

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 jun. 2018 - 20:26

@ Satya - ah, mooi dat de naam van Marcus Garvey genoemd wordt! Ik ben een groot liefhebber van authentieke reggaemuziek, en heb er ook over gelezen (geschiedenis, culturele achtergronden.) Zo heb ik de mooiste muziek van Burning Spear, Culture, Yabby You, Keith Hudson, King Tubby, Lee Perry, Bunny Wailer, en al die anderen in mijn platenkast staan.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2018 - 2:54

Cliff Zo heb ik de mooiste muziek van Burning Spear, Culture, Yabby You, Keith Hudson, King Tubby, Lee Perry, Bunny Wailer, en al die anderen in mijn platenkast staan. Rasfaraiii.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 jun. 2018 - 7:38

@ Paul - irie! I & I thank you, mon!

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 jun. 2018 - 21:07

"Dat is TOCH allemaal WEL schrijnend" - taal liegt zelden. Afzwakken en alle uitgangen open houden. De woorden van een zwakkeling, en als die macht heeft, is hij een gevaarlijke gek. Hij moet weg.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2018 - 6:01

Het woord 'ontoelaatbaar' zal niet over zijn lippen komen. Handel is handel!

LaBou
LaBou 20 jun. 2018 - 14:44

@Minoes: Rutte kent wel degelijk het woord ontoelaatbaar. Begin maar eens over een fatsoenlijke behandeling van mensen met een uitkering. Dan hoor je het meteen: ontoelaatbaar.

Martinel
Martinel20 jun. 2018 - 17:05

Uiteraard moet ie weg, liever vandaag dan morgen. Maar ja, onze coalitiekamerleden zullen alle aanvragen van de oppositie torpederen. Slaafs als zij zijn aan de fractiediscipline Zie ons Pechtholt, vorige coalitie stond hij constant aan de interruptie microfoon, nu is hij nergens meer te bekennen. En met hem alle andere fractievoorzitters. Democratie op zijn smalst. Zie ook ene Omtzigt, naar mijn idee het ultieme Kamerlid ooit en nu een zielig figuur in de Kamer. Zou hij daar zelf gelukkig mee zijn? Vast niet, maar Buma verlangt totale onderdanigheid. Je ziet hem staan en ik denk, ga wat anders doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2018 - 0:10

Laxou Je hoort het hem in ieder geval denken. Maar wat hij zegt is iets heel anders. Het is positieve stimulering en bewaking van 'onze' belastingcenten...