Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer stemt tegen afschaffing gevangenschap asielkinderen

  •  
19-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Debat Tweede Kamer over Turkse aanval op Syrie

© 2018-02-15 10:29:52 DEN HAAG - Bram van Ojik (Groenlinks) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de Turkse aanval op Syrie. ANP BART MAAT

De SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen allemaal dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen over de mensonterende toestanden in de Verenigde Staten, waarbij kinderen worden gescheiden van hun ouders en opgesloten in kooien. Premier Rutte zei vandaag dat het kabinet over de kwestie met de Amerikanen in contact staat, maar wilde niet zeggen hoe. Rutte:
Ik denk dat we allemaal die beelden van dat huilende meisje hebben gezien, en ook de verhalen hebben gelezen. Dat is toch allemaal wel schrijnend.
In Nederland is immigratie echter een even heet hangijzer en ook hier vrezen politici dat het respecteren van mensenrechten en een humane behandeling van vluchtelingen een ‘ aanzuigende werking ‘ zal hebben op anderen. Hoewel kinderen van asielzoekers in Nederland niet van hun ouders worden gescheiden, worden zij wel van hun bed gelicht en – voor zij in alle vroegte door een grote groep geüniformeerde ambtenaren worden uitgezet – opgesloten in gesloten detentiecentra. Daar kan het zelfs voorkomen dat zij in de isoleercel belanden. In de Tweede Kamer werd vandaag een tweetal stemmingen gehouden over moties van GroenLinks die ervoor zorg moesten dragen dat Nederland niet langer kinderen opsluit, of in elk geval niet in isolatie en dat er voortaan op wordt toegezien dat bewaringsbesluiten deugdelijk gemotiveerd zijn. Geen van beide voorstellen behaalde een meerderheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.