Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brussel geeft nationale parlementen toch een stem in handelsverdrag

  •  
05-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7675214042_c70a1e3378_z
Een nieuw Europees handelsverdrag met Canada – CETA – leek er te komen zonder dat de nationale parlementen zich erover zouden uitspreken. Commissie-voorzitter Juncker liet eerder al weten dat de Europese Commissie niet verplicht is om alle nationale parlementen om instemming te vragen. Toch gaat het exact dat wel doen.
De Europese Commissie heeft jaren met Canada onderhandeld over een handelsverdrag. De Duitse bondskanselier, Angela Merkel, en de Franse president, François Hollande, hebben erop aangedrongen het nieuwe verdrag niet alleen aan het Europees Parlement voor te leggen, maar ook de nationale parlementen om instemming te vragen. Ook onze minister Ploumen maakte zich hier sterk voor.
De vraag is nu of de nationale parlementen straks ook over het omstreden verdrag met de Verenigde Staten, TTIP, zullen mogen stemmen. NOS schrijft dat de kans daarop nu groter is, maar dat zal nog moeten blijken. Tot nog toe wordt dat verdrag door geheimzinnigheid omgeven. Parlementariërs die de onderhandelingsteksten willen inzien, moeten dat in een geheime leeskamer doen, zonder mobiele telefoons of pen en papier, om te voorkomen dat delen van het verdrag openbaar worden gemaakt.
cc-foto: Brussel
Eerder op Joop:

Meer over:

ceta, politiek, ttip, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.